Admiterea Perimarii – Anularea Executarii Silite Prin Invocarea Perimarii – Cum Invoc Perimarea Daca Dosarul De Executare Este Format Inainte de 2013 Si Dupa 2013 – Avocat Cuculis

 Modalitate de anulare a executarii silite . Cum pot invoca perimarea executarii silite? Exceptia Perimarii

Sentinta comuna de Admitere a Perimarii si a Presciptiei dreptului de a cere executarea silita.

Ceea ce nu stiu foarte multi debitori, este ca au la indemana posibilitatea invocarii perimarii executarii silite, daca din vina sa, creditorul, a lasat sa treaca un termen mai lung de timp fara ca sa se ocupe de urmarirea dosarului de executare silita.

Sanctiunea perimarii, in esenta, duce la desfiintarea intregii proceduri executionale si astfel debitorul ce s-a folosit de invocarea perimarii si instanta i-a admis solicitarea, poate sa faca jonctiunea cu termenul anulat prin invocarea perimarii si sa obtina intr-un final si prescriptia dreptului de a cere executarea silita.

Cum pot invoca perimarea ?

Perimarea in esenta, se poate invoca atat pe calea  de exceptie cat si prin actiune separata.

Avand in vedere ca specificul pe care il are prezentul articol este acela de lamurire a perimarii din punctul de vedere al executarii silite, se va invoca pe calea contestatiei la executare,  exceptia perimarii executarii silite.

Atunci cand vine vorba de perimare, trebuie sa distingem ce lege se va aplica dosarelor de executare silita, in functie de momentul la care aceste dosare au luat fiinta, aplicabila fiind legea de la acel moment

sentinta perimare prescriptie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sentinta 4 februarie 2015-page-014

Cum se aplica perimarea, pentru dosarele de executare silita pornite inainte de februarie 2013?

In cadrul codului de procedura civila vechi, respectiv aplicabil pentru dosarele de executare silita inregistrate inainte de luna februarie 2012, fiecare debitor poate invoca si se poate ajuta de exceptia perimarii, daca se afla in ipoteza aratata de catre articlul 389 codul de procedura vechi.

Astfel, in alin. 1 art 389  se arata ca daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.

Ce concluzie trebuie trasa din acest articol? 

Creditorul, are obligatia esentiala ca din 6 in 6 luni de zile, daca se afla pe legea veche, sa faca cereri de staruinta in executarea silita, asta daca executorul judecatoresc nu a mai emis niciun fel de somatie, poprire, sau urmarire mobiliara sau imobiliara.

Exemplu concret: Daca dosarul de executare silita a fost deschis in luna ianuarie 2012 iar in aceeasi luna executorul judecatoresc a emis somatiile de o zi si poprirea contului, iar timp de 6 luni de zile nu a efectuat niciun alt act si nici creditorul nu a depus regulat din 6 in 6 luni, cerere de staruinta, atunci avem un caz concrect de perimare a executarii silite.

Cum putem folosi perimarea, pentru a prescrie executarea silita?

Acelasi cod de procedura civila vechi, arata la art. 405 alin. 3 Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare af ost respinsa, anulata, sau daca s-a perimat[..]. astfel, daca impreuna cu termenul in care s-a scurs de la inceperea executarii si pana la perimarea ei s-au scurs 3 ani de zile atunci si datoria este prescrisa, termenul putand sa faca jonctiunea cu durata in care debitorul nu si-a achitat obligatia inainte de inceperea executarii silite.

Cum se aplica perimarea, pentru dosarele de executare silita pornite dupa  februarie 2013?

Daca dosarul de executare silita este deschis dupa februarie 2013 atunci vor fi aplicabile dispozitiile art. 697 Cod Procedura Civila care arata ca ” In cazul in care creditorul , din culpa sa, a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat in scris , de catre executorul judecatoresc, executarea se perima de drept”

Diferenta in aplicarea acestui articol in raport de vechea reglementare, este aceea ca leguitorul, pentru protejarea, nenecesara dupa parerea noastra, a creditorului a adaugat sintagma “ce i-a fost solicitat in scris , de catre executorul judecatoresc”, astfel perimarea va curge la 6 luni de zile dupa ce executorul a facut o solicitare iar creditorul nu a raspus, perimandu-se executarea astfel, de drept.

In ceea ce priveste prescriptia, aceasta opereaza in aceeasi maniera ca in legea veche, o data perimata executarea, debitorul se va putea folosi de acel termen, la calcului prescriptiei.

Aspect aplicabil in ambele forme ale legi!

In cazul in care, pe tot parcursul executarii silite, a trecut acest termen de 6 luni de zile, indiferent ca la inceputul executarii sau la mijloc ori spre sfarsit, sanctiunea este aceeasi, de perimare, fiind imbatabila din punct de vedere procedural.

Avocat Cuculis Adrian

Admiterea Perimarii – Anularea Executarii Silite Prin Invocarea Perimarii – Cum Invoc Perimarea Daca Dosarul De Executare Este Format Inainte de 2013 Si Dupa 2013 – Avocat Cuculis was last modified: February 23rd, 2016 by Avocat Cuculis Adrian
51 Comments
 1. Daca executorul in decursul celor sase luni a transmis notificari legate de executare dar la o adresa mai veche ,
  ,noi ne-am facut schimbarea de sediu la ORC si ANAF .
  se considera perimare?

 2. buna ziua, daca cererea de executare s-a facut de catre creditor in data de 07.05.2015 si tot atiunci s0a si incuvintat executarea silita, iar comunicarea s-a facut catre debitot prima data la un al si ceva dintanta, pe 19. 05.2016, este executarea perimata?

 3. buna ziua, daca cererea de executare s-a facut de catre creditor in data de 07.05.2015 si tot atiunci s0a si incuvintat executarea silita, iar comunicarea s-a facut catre debitot prima data la un al si ceva dintanta, pe 19. 05.2016, este executarea perimata?

 4. Buna ziua. Am primit si eu o executare silita (poprire) in decembrie 2015. In lege spune ca se perima executarea daca nu s-a facut nici un demers de catre creditor la orice solicitare a executorului in scris intermen de 6 luni. Intrebarea e : de unde stiu eu, ca debitor, cand ii trimite executorul creditorului solicitari in scris? Ca sa stiu ca au trecut cele 6 luni. Multumesc

  • Cu aceeasi problema ma confrunt si eu.Firma angajatoare nu a mai retinut sumele poprite .Cei de la Eos ksi spunandu-ca mai am de platit 7000 de lei.Dosarul pentru poprire a fost facut facut in 2014 si nu au mai fost trimise acte privind poprirea firmei angajatoare de la inceput.

 5. Perimarea executarii silite poate fi invocata oricand, nu imediat ce a aparut? Daca debitorul a aflat ca a intervenit perimarea executarii silite abia dupa comunicarea publicatiei de vanzare, dar perioada in care ea a aparut este in urma cu doi ani sa zicem, se poate contesta ? Nu e tardiv?

  • Perimarea poate fi invocata oricand, fiind trebuie sa priviti lucrurile in felul urmator, ea oricum se manifesta dupa 6 luni de nelucru, deci ar fi hazardat sa spunem ca perimarea ar fi tardiva dupa 6 luni daca ea atunci opereaza oricum. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 6. Am uitat sa precizez ca este vorba despre o executare silita inceputa sub imperiul vechiului cod de pr.civ. Multumesc!

 7. Cum poate debitorul sa faca dovada ca executorul a trimis sau nu o cerere catre creditor? executorul este un “prestator de servicii” pentru creditor este plati de creditor si apara interesele acestuia, nicidecum pe cele ale debitorului. Cum poate debitorul sa se apere in situatia in care timp de peste 6 luni in care a avut venituri nu a fost executat in niciun fel, invoca perimarea insa trebuie sa faca dovada ca executorul a trimis o cerere catre creditor? executorul nu va face niciodata adrese/cereri catre creditor. astfel, intrebarea care o pun de fapt este aceasta: care este motivul introducerii noutatii “ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc”? oare executorul judecatoresc nu este responsabil, la fel de mult ca si creditorul, de faptul ca a lasat sa treaca mai mult de 6 luni atat pentru a infaptui un act de executare cat si pentru a solicita creditorului sa infaptuiasca un act sau demers necesar executarii silite? Si, de fapt, care sunt aceste acte sau demersuri pe care executorul l-ar putea cere de la creditor si pe care creditorul le poate infaptui in cadrul executarii silite? Oare, toate aceste demersuri si acte necesare executarii, nu sunt infaptuite de creditor la momentul formularii cererii de executare? ce ar trebui sa mai ceara in plus executorul? Si, cred eu, in cazul in care debitorul ar face o actiune de constatare a perimarii, executorul va fi subiectiv si va putea sa evite sa depuna vreo eventuala cerere a sa catre creditor. De ce? pentru ca el nu este sanctionat.

 8. Buna ziua.
  Am un dosar de executare finalizat prin 2013, poprirea s-a facut prin banca.PV de incheiere spune ca se retine suma , iar dobanzile si taxele datorate catre BEJ se transmit ulterior.
  S-a luat legatura cu BEJ si a zis ca o sa comunice ( luna martie 2016).A sosit o instiintare de poprire pentru suma calculata de BEJ, taxe , etc in NOV. 2016.
  Se poate vorbi de perimarea executarii pentru aceasta suma?
  Putem face contestatie la aceasta executare?
  BEJ nu a comunicat din 2013 nimic catre debitor si executarea s-a facut la timpul respectiv.
  Multumesc!

 9. Buna ziua,
  am primit o scrisoare de executare de la executorul Sotaie Marian din Pitesti pe data de 12-09-2016 ,am fost la Dl. executor ,aveam 4 rate de 236,23/luna restante pe data de 15-09-2016. Am primit plicul dupa data achitari la zi . Am fost invitat la biroul executoresc ,si mi sa spus sa nu mai platesc,nici o rata ca voi fi executat.Eu am platit si pe oct si noembrie . Din sept. eram la zi ,acum a intrat in contul meu cu toate ca am un credit la BCR am fost executat . Ce pot sa mai fac? mai am de plata 20 de rate plus 5 ani si 4 luni la BCR 565 LEI/LUNA +EXECUTAREA PENSIA NU AJUNGE ORICE AS FACE?VA ROG UN RASPUNS! MULTUMESC!sss

 10. Buna ziua, eu ma confrunt cu o situatie in care nu stiu cum sa procedez. Am doua credite preluate de o firma de recuperare de la doua banci diferite. Pentru unul dintre credite s-a infiintat poprire pe salariu in 16 iunie 2016 si din 15 iulie a inceput sa mi se opreasca 1/3 din salariu care se vireaza executorului. Azi vorbind cu cei de la firma de recuperare am aflat ca banii retinuti din salariu au fost virati in contul creditului pe care nu au hotarare de executare silita, iar in dosarul de credit unde este infiintata poprirea sunt zero lei. Ce pot sa fac? Din moment ce ei au o infiintare a popririi si nu le intra bani in acel cont, pot sa solicit in instanta perimarea executarii dupa 6 luni, adica in 17 Dec.2016 ?Sau ce as putea sa fac?

 11. Buna ziua! Mama mea a avut un dosar de executare silită pt un credit în valoare de aprox 12.000 eu in 2014 pt care a facut si contestație la executare, dar dacă nu a avut bani pt taxe cererea a fost respinsă. a primit o singura adresa de la executor prin care o anunta ca are poprire pe salariu dar nu a lucrat decat o singura luna. De atunci nimeni nu a mai contactat-o……dar nici ea nu a înregistrat venituri in aceasta perioada. In acest caz putem vorbi de o perimare a executării silite? Multumesc!

 12. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu o executare silita.
  – in aprilie 2008 am luat un credit cu buletinul de la Celetem.Am platit ratele o perioada de timp(perioada care nu o pot specifica cu precizie), apoi din motive personale nu am mai putut plati ratele.
  – creanta a fost cesionata catre EOS KSI ROMANIA SRL, urmand sicanarile lor ani buni.
  – in mai 2015 am primit somatie de executare silita la care nu am facut contestatie. In urma aceste somatii nu s-a intamplat absolut nimic(nici un act de executare) pana in data de 06.02.2017 cand am primit o instiintare privind masura popririi pe salariu.
  Mentionez ca:
  – nu stiu data exacta a cesionarii( cert este ca din 2010 am tot fost sunata de catre EOS, poate chiar mai devreme 2009)
  – in anul 2015 cand am primit somatia nu realizam venituri.
  Intrebarea mea este daca mai pot face contestatie la executare sa invoc prescriptia executarii silite sau pot invoca perimarea excutarii silite.
  Va multumesc anticipat !

 13. Buna ziua. Intrebarea mea este: si daca executorul nu face in scris creditorului nimic inseamna ca nu intervine perimarea ?
  E stiut faptul ca unii executori sunt de partea bancii.
  Cum vom mai castiga daca , creditorul spune ca nu a primit nimic scris in acest sens ? Ne bazam doar pe cele 6 luni ?
  E un pic ciudata legea . Multumesc

 14. De ce nu se raspunde la intrebarea legata de”cum stim noi debitorii cand si daca executorul cere in scris creditorului sa intreprinda un demers privind executarea silita” ???

 15. Buna ziua,
  In septembrie 2013,mi-a fost facuta poprire pe salariu.(Mi-a fost anulata contestatia pentru ca nu am putut plati taxa de cautiune).
  Din ian.2014 am pierdut serviciul,iar in anul 2016,mi-a fost poprit contul bancar inactiv.Se poate vorbi de perimare?
  Multumesc!

 16. Buna ziua . Am un credit bancar neplatit de la inceputul lui 2012 . La inceputul lui 2014 am primit hotarare judecatoreasca de executare silita . Nu s-a platit nici un leu . De la inceputul lui 2016 nu s-a mai primit nici un fel de instiintare . Se poate cere perimare sau prescriere ? Va multumesc

 17. Buna ziua.Am o executare silita la un executor judecatoresc,impotriva unei persoane care a uitat sa mai inapoieze un imprumut.La baza executarii silite sta o sentinta def./exec./irevocabile din 16.02.2015,dosarul de executare a fost facut in luna sept.2015,pe tot parcursul 2016,debitoarea a fost notificata de executor,ca este in intirziere,ca datorita faptului ca si-a vindut un bun propriu ,sa indisponibilizat o alta proprietate detinuta in cota-parte de 1/2-cu o sora a sa,deoarece se dezbate suuccesiune,acum va fii din nou pusa in intirziere si asa suma cu tot cu taxele executorului este deja 15600 ron(12600 suma datorata conf.sentintei+taxele executor ).Intrebarea mea este -se poate executa cota-partea de 1/2 din casa detinuta,chiar daca nu este terminata aceea succesiune intre surori?Si daca pina acum am facut toate aceste demersuri si am indisponibilizat aceea proprietate la Oficiul de cadastru,este vreo problema de perimare,deoarece legal eu am incercat totul pentru a executa debitoarea.

 18. Sa inteleg ca daca executorul nu solicita creditorului intreprinderea unui act de executare silita din 6 in 6 luni atunci nu este obligat s-o faca?Sau cum se interpreteaza? Multumec anticipat.

 19. Avem situatia in care am cerut perimarea si a fost respinsa pe exceptia de tardivitate conform art. 401 alin. 1 C.pr.civ.
  Situatia era ca executoarul nu a mai facut nci un act timp de 3 ani si apoi a trimis o somatie. Noi am constatat ca aceasta somatie vine dupa o pauza de 3 ani, abia mai tarziu . Totusi inteleg ca perimarea intervine “de drept”, cum o constatam atunci? Si acum a trecut mai mult de un an de la ultima somatie, de ce nu o putem cere fara a astepta un act de noua somatie sau executare de la creditor, dupa care abia sa facem contestatia la executare? Mi se pare complet aiurea, caci, in asa fel, desi perimarea a intervenit de drept, daca ei nu fac nici-un act de executare multi ani, nu avem nici o posibilitate si stam cu executarea pe rol, ani in sir fara a o putea contesta pentru perimare caci nu stii de la ce termen se calculeaza tardivitatea? Va multumesc daca puteti sa-mi raspundeti cum se poate cere perimarea/contestatia la executare, singur observ ca nu s-a mai facut nici-un act, fara a mai astepta un nou act de la creditor.

 20. Daca in ian 2017 omv Petrom a solicit executarea prin executarea judec, iar acesta a înaintat titlu executoriu către mine fără a avea o hot a instanței pentru încuviințarea executării , iar eu semnat un angajament desi observ acum că termenul de 3 ani trecuse, mai pot face ceva?

 21. In cazul in care am fost executat prin poprire pe salariu in 2014 luna august, firma angajatore a platit 1/3 pana in decembrie 2016,dupa care nu sau mai retinut sume din drepturi salariale, nu am mai primit notificari,somatii.

 22. Buna ziua
  In luna ianuarie 2009 m-am “trezit” cu somatie executare silita pentru pensie alimentara neachitata. Am contestat in instanta executarea, am platit o cautiune de 440 lei, am depus toate inscrisurile la dosar, intr-un final, in noiembrie 2009 cererea fiind admisa in parte. Tot in cauza respectiva, a fist intocmita plangere penala siam fost cercetat pentru abandon de familie ( acelasi obiect cu executarea, neplata pensiei alimentare ) insa in 2010, rezolutia procurorului a fost incetarea urmaririi penale. In anul 2012 am facut o cerere de perimare si restituirea recipisei respectiv a cautiunii in valoare de 440 lei, cerere respinsa pe motiv ca nu este pronuntata o solutie definitiva. Acum, dupa 8 ani in care nimeni nu a facut nimic in dosarul respectiv, pot cere din nou anularea executarii si restituirea cautiunii ?

 23. Bună ziua!Am avut un proces ,cu fostul meu soț în 2015 pe care l-am pierdut.Fostul meu sot a apelat la un executor judecătoresc pentru restituirea sumei de 2 000 lei.Dat fiind că fostul meu sot a prezentat executorului adresa mea veche(unde locuieste el) si nu adresa avocatei mele ,indicata in dosar,eu nu am primit nici o înştiintare si nu am ştiut nimic.Am aflat intâmplator dupa vreun an si am făcut imediat contestatie.Desi aveam dreptate contestatia a fost respinsa ca fiind tardiv introdusa.
  Data inregistrarii executarii silite este 12.05 2016,iar data ultimii modificari 24.12.2016.E vorba de perimare?

 24. Buna ziua

  In data de 20.05.2016 am primit notificarea de executare silita, pronuntata de Jud sec 3 in data de 06.06.2016.
  In 02.09.2016 am primit o notificare precum s-a pus poprire pe auto personal care fizic nu mai este la mine, a fost vanduta fara acte si de atunci nimic…nici o scrisoare , nici o notificare.
  Ieri, pe 30.08.2017 primesc o noua scrisoare de la BEJ precum sa ma prezint in 5 zile sa achit suma de…datorata catre banca x.
  Nu a intervenit perimarea in cazul de fata? Tinand cont ca ultima notificare de la BEJ a fost pe 02.09.2016
  Multumesc anticipat!

 25. Buna seara. Am intrat pe portalul judecatoriei Galati. Am in dosar depus la data de 23. 02. 2012. Are ca object incuviintare silita. La data de 09. 03. 2012 la tip solutie scrie: admits cererea. La solutia pe scurt scrie: admits cererea. De la data de 09. 03. 2012 nu spare nici o modificare la dosar pana la data de 21. 01. 2017. Ce sa intamplat cu acest dosar? Multumesc.

 26. Buna ziua!Taxa de timbru aferenta actiunii in constatarea perimarii este cf. art.10 sau art. 27 din O.U.G.80/2013?Instanetle taxeaza diferit.Având in vedere că pe calea acțiunii in constatarea perimării nu se au in vedere sumele de bani presupus datorate cum este cazul contestației la executare ci neindeplinirea unei obligații de a face de catre creditor, consider că acțiunea nu trebuie tratată ca o contestație la executare.La aceeași concluzie duce și raționamentul potrivit căruia, in cazul solicitării constatării perimării pe cale de excepție, in cadrul contestației al executare, taxa de timbru nu se raortează la suma contestată, această taxă de timbru este aferentă intregii contestații la executare deoarece perimarea in esență, se poate invoca atât pe cale de excepție cât și prin acțiune separata, legiuitorul ingăduind ambele variante.
  Am dreptate?
  Va multumesc anticipat.

 27. Buna ziua . Am un credit bancar neplatit de la inceputul lui 2015 . În luna august 2016 am primit hotarare judecatoreasca de executare silita . Nu s-a platit nici un leu și nici nu s-a mai primit nici un fel de instiintare . Se poate cere perimare sau prescriere ? Mentionez ca nu am venituri si nici bunuri ce pot fi executate silit. Va multumesc

 28. Buna ziua,
  Dacă în data de 15.11.2016 s-a dat sentința de executare silită,iar noi am primit decizia de executare silită în data de 27.10.2017 se perima executarea?
  Se poate ca in acest timp sa fi depus alte documente care înlătură perimarea? Care pot fi acestea?
  Va rog mult sa imi răspundeți.Am pornit contestarea la executare.
  Multumesc mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *