Anularea Sau Micsorarea Onorariului Executorului Judecatoresc – Modalitati – Contestatia La Executare – Cum Poate fi Anulata Incheierea De Stabilire A Cheltuielilor De Executare – avocat Cuculis

Procedura de executare silita si cheltuielile executorului judecatoresc.

Modalitati de anulare sau diminuare al onorariului executorului judecatoresc.

 Avocat Cuculis Nasul

 

 

 

 

 

Cum anulez sau micsorez onorariul executorului judecatoresc?

 

Modalitati de anulare, micsorare onorariu executor.

  • Codul de procedura civila, la art. 451 alin. 2 face mentiunea, in cadrul, institutiei Cheltuielilor de judecata ce se refera la reducerea onorariilor incasate de catre avocati, ca instanta, poate micsoara, lacerere, aceste onorarii, insa prin extrapolare, si executorul judecatoresc face parte tot din sistemul juridic privat, in sensul ca acesta desfasoara la fel ca si avocatul o activitate independenta, lucru ce face, ca si acesta sa fie supus dispozitiilor de reductiune al onorariilor atunci cand nu se aplica ordinului ministrului privind aprobarea onorariilor minimale si maximale ale executorilor.

Prin urmare atata vreme cat un executor isi fixeaza un onorariul MAXIMAL el, trebuie sa fie justificat de faptul ca procedura de executare silita a fost deosebita si astfel a fost necesara o munca suplimentara, ori in caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.

 

  • O alta modalitate de reducere pentru persoanele cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, onorariile minimale şi maximale se stabilesc la jumătate din onorariile minimale, respectiv maximale, prevăzute în anexă. Dovada veniturilor sub salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se face cu declaraţie pe propria răspundere a persoanei cu astfel de venituri, aceasta având obligaţia de a depune şi un certificat de atestare fiscală eliberat de administraţia financiară. Onorariile pot fi achitate şi în tranşe, care nu pot fi mai multe de patru, până la sfârşitul executării silite.

Aceasta prevedere, ascunsa de executorii judecatoresti, care au pana la urma obligatia sa le spuna celor executati ca exista si posibilitatea aceasta.

 

  • Anularea in schimb, a intregii incheieri de stabilire a cheltuielilor de executare, poate fi obtinuta, o data cu anularea intregii executari silite ori daca atunci cand executorul uita sa isi incuvinteze in propria executare silita, cheltuielile de executare, printr-o incheiere(Element neconstitutional- Decizia – CCR numarul  Decizia nr. 458/2009, constând în lipsa unei garanţii procesuale în favoarea debitorului pentru prevenirea oricărui abuz în exercitarea dreptului creditorului urmăritor şi a unui control real şi eficient al instanţei asupra executării silite).

 

Onorariile executorilor judecatoresti aplicate la maximul grilei fara a exista un argument nu sunt justificate  si pot fi reduse si in aceeasi masura neconstitutionale in actuala varianta(art. 44 dreptul la proprietate)

Onorariile executorilor judecatoresti sunt disproportionale cu volumul de munca prestat intr-un dosar de executare silita.

Onorariile sunt stabilite intodeuna la maximul  permis de lege, indiferent de complexitatea dosarului, ceea ce creeaza o stare de desuetudine prevederii onorariilor minimale.

 

1)Este evident ca orice munca trebuie platita si orice alta regula este nula din start. Insa de la a fi remunerat  corect pentru munca prestata si la a te imbogati din saracia oamenilor  executati silit este o chestiune de “lege”. Ei fac, pentru ca li se permite.

Avem ordinul ministrului justitiei, respctiv 2.561/2012

Ce intradevar, modifica aceste onorarii, majorandu-le. Nu este de mirare ca avem executor judecatoresti cu evaziuni fiscale de milioane de euro.

Conform ordinului mai sus amintit in raport de codul de procedura civila, executarea silita se poate conduce in mai multe feluri. Poprire, executare imobiliara, sau mobiliara.

 

Mai jos, va facem cunoscute, aceste onorarii, ce poate pe multi dintre dumneavoastra or sa va faca sa va gaditi de doua ori cand veti sti de fapt, unde pleaca banii ce vi-I ia executorul prin poprire.

In cazul Popririi
Onorarii,minimale

a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:

  • pentru creantele in valoare de pana la 500 lei inclusiv, onorariul minim este de 10% din suma reprezentand valoarea    creantei ce face obiectul executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 500 lei, dar pana la 1.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 50 lei plus un procent de 5% din suma care depaseste 500 lei din valoarea creantei ce face obiectul
  • executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 1.000 lei, dar pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 75 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 1.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  1. b)pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.175 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
    c)pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.775 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
    d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:
  • pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, dar pana la 400.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 2.500 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 400.000 lei, onorariul minim este de 5.500 lei plus un procent de pana la 0,5% din suma care depaseste 400.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. In cazul in care, la calculul onorariului maxim se foloseste un procent de pana la 0,5% inclusiv, pentru calculul onorariului minim datorat se aplica acelasi procent care a fost folosit si pentru calculul onorariului maxim.

Onorarii,maximale
a) 
pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

 

In raport de cele de mai sus, tragem urmatoarea concluzie.

Daca in cazul popririi unei sume de de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv avand in vedere ca executorul emite aceleasi acte, onorariul minimal pe care il poate incasa, este de 1.175 lei plus un procent de 2% iar in acelasi caz, fara niciun alt act emis in plus si pentru dosare de aceeasi complexitate, fiindca poprirea este una si aceeasi pentru toata lumea onorariul maximal este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3%.

Calea prin care o persoana supusa unei proceduri de executare silita poate sa conteste acest tip de cheltuiala, este contestatia la executare, ce in raport de dispzotiile legale, se poate face la 15 zile de la primirea actelor de executare silita.

Nicio executare silita nu este taxata cu suma minimala sau cu suma intermediara, oricum executorul nu ar avea niciun interes, iar TOATE executarile silite pe care le-am vazut in ultimii 5 ani de zile au fost tarifate cu onorarii maximale,evident nejustificate, aparent legale cu protectia ordinului mai sus amintit, , ce fac ca executarea silita sa devina si mai impovaratoare pentru debitor. Instanta, poate sa anuleze sau sa reduca proportional aceste sume de bani.

 

 

Atentie – Nu uitati, executorul judecatoresc, nu poate incasa, decat un singur onorariu de executare si mai multe cheltuieli de executare, pe parcursul procedurii.

Avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

18 comments to “Anularea Sau Micsorarea Onorariului Executorului Judecatoresc – Modalitati – Contestatia La Executare – Cum Poate fi Anulata Incheierea De Stabilire A Cheltuielilor De Executare – avocat Cuculis”
  1. NEAVIND PREGATIRE DE SPECIALITATE,NU MAI STIU CE ESTE ONORARIU CARE A FOST STABILIT LA O SUMA DE 95 MIL LEI(IN 2013) SI CE REPREZINTA TOT FELUL DE CHELTUIELI ALE DUMNEALOR ,ASTFEL INCIT EU IN PRAG DE PENSIESI RAMASA SINGURA (SOTUL A DECEDAT ACUM 4 LUNI) CU SALAR DE BUGETAR IN DOMENIUL SANATATII, NU VOI PUTEA SA ACHIT ACEST DEBIT NICI LA CALENDELE GRECESTI.NU AM FACUT C ONTESTATIE IN TIMP UTIL FIINDCA AM GINDIT CA ORICUM NIMENI NU NE IA IN SEAMA,IAR PRACTICA ARUNCARII IN STRADA ESTE UNA NATIONALA.ESTE ADMIRABIL DEMERSUL DUMNEAVOASTRA SI FOARTE UTIL PENTRU TOTI !DUMNEZEU SA VA AJUTE!(TEL.0770534xxx)

  2. Va rog sa ma lamuriti daca de la acest maxim de 10% din suma executata la creantele sub 50000 ,TVA ul se incaseaza separat ,deci 10% plus TVA sau obligatoriu intra in suma maxima…
    Spun acest aspect deoarece un jegos de procuror a facut asemenea consideratie pentru a acoperii o parte din neregulile unui nenorocit de executor nesatul.

    • Dupa parerea mea este inadmisibil sa impui povara fiscala pe debitor. Spre exemplu atata avocatii cat si lichidatorii pentru onorariile incasate nu pot depasi plafonul stabilit de lege in anumite cauzuri de (curatela,lichidare etc) prin urmare, eu cred ca solutia procurorului este criticabila. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  3. Buna ziua,

    Am descoperit tarziu informatiile dumneavoastra. Eram curioasa daca aceste cheltuieli sunt sau nu umflate, eu zic, asa la bunul simt, ca sunt, deoarece valoarea acestor cheltuieli reprezinta 26,45% din suma pe care o datorez bancii.

    – 17,00 Lei Interogare CNPAS
    – 9,80 Lei Taxe postale
    – 19,60 Lei Taxe postale
    – 40,00 Lei Taxa timbru executare
    – 4,90 Lei Taxe postale
    – 24,80 Lei Emitere adresa proprie angajator
    – 49,60 Lei Emitere adresa proprie cont
    – 24,80 Lei Instiintare poprire
    – 49,60 Lei Redactare adresa – ANAF, CNPAS
    – 248,00 Lei fotocopiere si papetarie
    – 62,00 Lei Incheiere cheltuieli executare
    – 161,20 Lei Incheiere NCPC+cerere incuviintare
    – 50,84 Lei Inregistrare, formare si arhivare dosar
    – 24,80 Lei Proces verbal incheiere dosar
    – 124,00 Lei PV eliberare/distribuire sume
    – 24,80 Lei Redactare adresa – ditl s2
    – 37,20 Lei Ridicare incuviintare
    – 858,68 Lei Onorariu executor judecatoresc

    Total cheltuieli:1.831,62 Lei

    Aveti cunostinta de corectitudinea acestor sume?

    Se mentioneaza ca sumele calculate sunt valabile pana la data emiterii incheierii de stabilire a cheltuielilor de executare, urmand a fi ajustate cu dobanzile / penalitatile prevazute de lege si de costurile actelor de executare ulterioare ce se vor emite in cadrul dosarului executional.

    Aceste dobanzi / penalitati se aplica intregii sume datorate, adica banca si executor?
    Ma puteti lamuri un pic ce vor sa zica acolo?

    Si mai am un necaz in povestea asta, dar de data asta cu BCR-ul, unde incasez salariul, si unde mi-am facut un Cont Total numit de ei si care imi garanta transferuri interbancare fara comision. Ei bine eu platesc lunar cam 330 de lei si la executor ajung cam 270-280 de lei, restul de bani unde se duc?

    Ce inseamna actele de executare ulterioare ce se vor emite in cadrul dosarului executional?

    Am un salariu extrem de mic, dupa o lunga perioada de somaj si am acumulat multe datorii

    Am calculat ca-mi trebuiesc 2 ani si jumatate ca sa pot achita suma totala. Ce se poate intampla pe parcursul acestei lungi perioade de timp?

    In speranta ca-mi veti raspunde tuturor acestor intrebari, va multumesc anticipat pentru sfaturi si ajutor.

    Cu mult respect,
    Teodora

    • Cu toate ca as dori sa va dau un raspuns, nu as putea. Daca cheltuielile de executare, cum ar fi taxe postale si asa mai departe, par a fi in regula, onorariul executorului este suma aplicata la soldul pentru care va urmareste, astfel incat trebuie sa cunosc pentru ce suma va executa. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  4. Buna ziua,
    Daca in calitate de tert poprit am retinut si virat de la un salariat sumele prevazute a fi retinute pe calea executarii silite intr-o hotarare a instantei de executare iar executorul solicita suplimentar o alta suma ca fiind cheltuieli de executare dar nu sunt cuprinse in hotararea instantei, acestea trebuie platite sau nu?
    Va multumesc

  5. Daca dosarul spre executare a fost dat pe data de 4 a lunii iar debitorul a platit pe data de 17 toata datoria, iar pagubitul nu a instiintat executorul ca s a platit tot,dosarul mergand m ai departe pana la sechestru, intrebarea mea este , eu ca. Creditor trebuie sa platesc cheltuielile de executare in valoare de 522 ron pentru o sima de 2600 ron? Va rog sa ma indrumati ce sa fac! Va multumesc anticipat. Cu stima

  6. ” ori in caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.”
    Cand se va inlocui cuvantul “poate” cu “trebuie” atunci putem vorbi de dreptate si legalitate. In cazul meu am platit debitul de buna voie .Executorul nu a apucat sa faca decat cateva acte premergatoare licitatiei de vanzare.Nu se poate vorbi de complexitate sau volum mare de munca si totusi instanta nu a redus onorariul maximal al executorului.Mai pot face ceva? legea nu obliga instanta sa reduca onorariul .”Poate” nu inseamna ca e obligatoriu ci ca ramane la aprecierea instantei

  7. mi s-a pus proprire pe salar din aug2015. sumele pe care trebuie sa le platesc sunt uriase.Nu zic ca nu ar trebui sa mai platesc ceva dar la o suma de 10000lei pe care am creditat-o in 2008 (in 2010 nemaiavand posibilitateade a mai plati)si din caream platit mai bine de jumatate ma trezesc n 2015 ca trebuie sa plates prin executare suma totala de 40398.42lei; din care:
    37.20 taxa informare
    25.00 taxa timbru executare
    39.20 taxe postale
    248.00 onorariu consultanticu constituirea atelor de procedura
    14.70 taxe postale
    248.00 alte cheltuieli de executare
    21.08taxe CNPAS
    3919.40 onorariu executor
    31608.10 debit lei
    creanta a fost cumparata de KRUK si adaugate tot felul de penalitati.as mai putea face ceva pentru a reduce din sumele acestea? Am facut o contestatie la executare dar, pe langa celelalte dovezi de plata mi s-a cerut o suma prea mare pe care nu am putut sa o achit asa ca am renuntat.

  8. Buna ziua,
    Va rog să mă ajutați cu următoarea speță.
    Un Deținător Creanțe prin achiziție/Cesiune a unui credit ipotecar contractat de o persoana juridica și pentru care s-au adus garanții imobiliare, precum și 4 bilete la ordin din partea a 4 garanți fidejusori), apeleaza la 2 executori pentru recuperarea creanței achiziționate:
    – Executorul A pentru executare imobile ipotecate la acordarea creditului,
    – Executorul B pentru poprirea celor 4 garanți fideiusori in baza celor 4 bilete la ordin avalizate in nume propriu, fara protest, fiecare având inscripționată valoarea întreagă a creanței.
    După un timp Detinatorul Creanțelor recuperează 80% din creanțe prin Executorul A (prin vânzare imobile) și se consideră îndestulat, astfel că solicită Executorului B să înceteze executările celor 4 persoane fizice (4 dosare separate pentru aceeași creanță).
    Întrebarea este:
    Executorul B mai poate pretinde vre-un onorariu in afara cheltuielilor de executare?
    Daca DA, la ce valoare va calcula onorariul pentru fiecare dosar ținând cont de situația mai sus menționată?

    Scuzați eventualele erori de exprimare sau termenii folosiți, dar nu am cunostinte juridice, decât ceea ce am reușit să acumuleze studiind pe forumuri.

    Va mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră.

    Cu respect,
    Ionel

  9. Dacă în urma contestației la executare, instanța hotărăște readucerea onorariului sau cheltuielile de executare silită, în sarcina cui intră diferența cheltuielilor? În sarcina creditorului , sau pur și simplu executorului judecătoresc i se diminuează cheltuielile de executare?

  10. buna ziua ,
    In anul 2007 am luat un credit de nevoi personale in valaore de 26500 lam platit lunar pana in anul 2009 nu am mai putut sa achit ratele am fost dat in judecata in 2011 de catre un executor agreat de banca fiiind executat silit fara sa stiu .
    Domnul executor ma sunat sa ne intalnim sa imi dea in original la notificare si sa vb despre executare.
    In notificare scria ca in termen de 1 zi sa vin cu toti bani la dansul in birou daca nu ma executa silit pe bunuri si pe casa .
    Dupa intrevedere cu exc mi pus in vedere sa ii aduc bani in cel mai scurt timp daca nu vine si imi ia casa si o scoate la licitatie pe nimic.
    Am facut tot posibilil sa vin cu sume de bani la dansul 2500 ron 1800/ 400/400/ in fine pe care mi lae scris intrun proces verbal precum ca am dat bani .Cu multa presiune din partea dansului in fiecare luna AMENITAND DE FIECARE DATA CA IMI IA CASA .
    Dupa ceva timi apele de mai calmeaza un pic si imi pune poprire la serviciu 1/3 din salariu . schimband jobul merg inainte cu poprirea la banca .pana in prezent .
    Luna trecuta primesc la posta un plic de la o firma de recuperare ca au preluat creditul de la ALFA BANK si ca sant dator sant dator la ei suma de 22000 ron si sa iau legatura cu ei in privinta recuperari datoriei .
    Am suanat la firma de recuperae saa spun ca eu platesc in fiecare luna la executor si ca pana acuma am platit 16000 in contul spus de executor.
    Doamna mia trasmis ca la dansi nu sa virat nicin ban de la executor si ca a facut o adresa catre executor si nu a primit niciun raspuns.
    Intrebare
    domnul executor are voie sa ma execute pe casa avand o sentinta de executare definitiva ?
    Cum pot rezolva problema cu bani dati la executor din anul 20011 pana in prezent si daca cumva nici la banca ALFA BANK nu a depus bani recuperati de la mine .

    Eu avand toate chitantele la toate platile pe care le am facut la executor fara chitantele de la propriri
    .
    SI cum pot rezolva problema aceasta problema . si unde ma pot adresa ?

    va multumesc
    adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.