Avocat Dreptul Muncii

Daca sunteti in cautarea unui avocat dreptul muncii , in primul rand trebuie sa identificati in mod concrect care sunt atributiile acestuia si rolul lui pentru a va scapa fie de un contract abuziv cu angajatorul fie invers.

Avocatul specializat in dreptul muncii are o sarcina foarte clara fara sa conteze daca apara pe angajat sau pe angajator si anume:

  • Sa protejeze drepturile partilor ce deriva din contractul de munca si sa aplice legislatia muncii in favoarea celui ce intampina o problema in raporturile de munca generand astfel litigii de munca.

Dreptul muncii reprezinta de esenta o ramura a dreptului civil extrem de importanta si cu o cautare foarte mare avand in vedere ca sunt reglemetare toate raporturile dintre angajat si angajator dar si dintre angajator si institutiile statului iar in relatiile de munca devine absolut indispensabil un avocat specializat in dreptul muncii care sa centreze aceste relatii din punct de vedere juridic.

Ori de cate ori apar probleme de natura juridica in raporturile de munca, un avocat pe probleme de munca , este singura solutie prin care puteti fi sigur ca fie nu sunteti concediat abuziv fie daca sunteti angajator, sunteti ferit de abuzurile statului sau a altor parteneri de afaceri.

Avocat Dreptul Muncii

In materialul de astazi vom analiza absolut totul despre dreptul muncii si cel mai bun avocat pe litigii de munca in raport de problema pe care o intampinati.

Sa incepem :

Despre dreptul muncii – litigii si conflicte de munca , avocat conflicte de munca

Litigiile de munca apar ori de cate ori in interpretarea sau desfasurarea unui contract de munca, partile ajung sa aiba o neintelegere legata de bani, ore suplimentare sau atributii ale angajatului sau chiar si viceversa, bani sau obligatii ale angajatorului.

Rolul, asa cum am aratat pentru un avocat dreptul muncii, este un rol cheie in combaterea abuzurilor ce pot sa apara in desfasurarea relatiilor de munca.

Asa cum am precizat si mai sus, un avocat specializat in dreptul muncii are obligatia principala, la solicitarea uneia dintre parti , fie a angajatului fie a angajatorului, sa verifice prin prisma dreptului muncii, care este raportul de munca afectat de obligatii nerespectate si ce pot face partile fie pentru a transa amiabil litigiul fie pentru a ajunge sa deschida un dosar in instanta.

– Cand poti sa apelezi la un avocat specializat in dreptul muncii?

In principal ori de cate ori apar litgii de munca, un avocat conflicte de munca poate sa reprezinte partile in raporturile lor contractuale.

Astfel, puteti fi asistat de catre un avocat specializat in dreptul muncii in urmatoarele situatii:

Consultatii, Asistenta si Reprezentare Juridica pentru Angajati

-Daca sunteti angajat , in raporturile cu angajatorul, avocat dreptul muncii va poate reprezenta daca:

  • sunteti chemat la comisia de disciplina a angajatorului ( avocat codul muncii ) ;
  • daca vi s-a desfact contractul de munca si vreti sa contestati decizia de concediere;
  • daca ati fost retrogradat la locul de munca in mod ilegal ;
  • daca vi se imputa un prejudiciul al firmei si sunteti chemat in judecata;
  • puteti fi asistat de catre un avocat litigii munca in cazul in care angajatorul nu va plateste salariul ;
  • vreti sa deschideti insolventa angajatorului pe motiv de neplata a salariilor, tot un avocat pe probleme de munca va ajuta cu cererea la instanta;
  • daca sunteti hartuit la locul de munca, mai ales un avocat dreptul muncii Bucuresti, ( locul unde incidenta abuzurilor la locul de munca este cea mai mare), va poate sprijini in lupta cu obtinerea de despagubiri dela angajatorul vinovat.

Consultatii, Asistenta si Reprezentare Juridica pentru Angajatori

-Daca sunteti angajator, in raporturile cu angajatul , sau cu partenerii de afaceri , avocatul specializat in litigii de munca, va poate ajuta cu urmatoarele:

  • desfasurarea procedurii disciplinare atunci cand un angajat v-a produs un prejudiciu;
  • avizarea pentru legalitate a deciziilor de desfacere a contractului de munca, ( viza unui avocat pe dreptul muncii este esentiala pentru legalitate);
  • recuperarea unor creante in raporturile cu partenerii de afaceri ;
  • gestionarea proceselor pornite de catre agajati impotriva angajatorilor si in cazul unui avocat conflicte de munca acesta poate juca si rolul de mediator.

Care este onorariul unui avocat pentru litigii de munca ?

Litigiul de munca de esenta nu inseamna in mod obligatoriu ajungerea partilor in fata instantelor de judecata.

Pentru a stabili ca te afli in cadrul unui litigiu de munca, este suficient ca una dintre parti sa o notifice pe cealalta parte cu privire la o problema legata de desfasurarea raportulilor de munca si putem spune ca suntem in fata unui litigiu de munca.

Astfel, onorariul unui avocat pentru a da in judecata pe angajator, difera in functie de pretentiile pe care le are angajatul fata de angajator sau invers.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca litigiul de munca nu este supus taxelor de timbru, asta inseamna ca doar onorariu avocat litigii de munca trebuie suportat de catre partea care deschide litigiul de munca si solicita un avocat dreptul muncii online ( pe perioada pandemiei ) sau chiar o consultanta cu Cel mai bun avocat pe litigii de munca.

–  Contracte individuale de muncă si Contracte și acorduri colective- care sunt pasii si cum te poate ajuta un avocat specializat in dreptul muncii?

Este important sa cunoasteti faptul ca in cadrul unor angajatori, opereaza si contractele colective de munca si nu doar cele individuale.

Practic, prin contractele individuale de munca , se stabilesc raporturile directe cu angajatii si angajatorul iar prin contractele colective de munca se stabilesc practic drepturi si obligatii general valabile in raporturl dintre asociatiile de angajati si angajatori.

De exemplu prin contractul individual de munca, cu ajutorul unui avocat specializat in dreptul muncii, ati putea obtine o negociere mai buna a contractului sau o renegociere a contractului de munca, fara a mai ajunge la un litigiu de munca si fara a pleca la un conflict de munca cu angajatorul.

De asemenea, aceleasi reguli sunt valabile si invers, pentru angajtor.

Conform legii codului muncii contractul colectiv de munca rerpezinta un set –

Art. 229. [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca ]
(1)Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

– De ce sa alegi Cuculis si Asociatii pentru solutiona problemele juridice de la locul de munca?

In principal discutam despre o experienta vasta:

3200 de dosare gestionate pe dreptul muncii in toata tara.

Avocatul specializat in litigii de munca este reglementat ca si consultant extern specializat pe probleme de munca, chiar de catre codul muncii:

(4) Consultantul extern specializat în legislația muncii prevăzut la alin. (3), denumit în continuare consultant extern, poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Dosare cu rasunet castigate in instanta de catre avocati dreptul muncii Bucuresti:

Avocat Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
84 comments to “Avocat Dreptul Muncii”
  1. Buna ziua!
    Ma numesc, Ciorica Daniela sunt asist medical si as fi interesata de reprezentare intr-o actiune juridica pe care as vrea sa o deschid impotriva spitalului in care lucrez, avand ca tem, hartuire si discriminare la locul de munca, si efect, retrogradare profesionala.
    Cu deosebita consideratie,
    Daniela Ciorica

    • Bună ziua. Sunt unul din cei mai vechi angajați într-o firmă privată. Anul trecut în toamnă s-au făcut măriri de salarii de 15% la toată firma cu mici excepții nu s-a făcut la cei care aveau previzul de plecare din firmă, iar mie nu mi s-a făcut pe motiv că sunt persoană toxică.
      Am devenit persoană toxică, după ce în vara anului trecut am atras atenția contabilității prin email privind întârzierea salariului cu o zi. De atunci mi s-a pus în vedere să îmi caut alt loc de muncă.

    • Functionar public.
      Neintelegeri sef birou,ce a falsificat prezenta,a fost in comisia de disciplina s-a adeverit ca a falsificat avand sancțiune .De atunci imi face referate mai exact din 23.06.2022 fiind chemata pt diferite motive neîntemeiate.Ce pot face.
      De asemenea datorita faptului ca ma denigreaza fata de colegi,si eu am facut la randul meu referat despre un coleg care ma jigste in privinta modului meu de lucru a dosarelor ce le gestionare ,facand referat despre folosirea datelor personale in mod ilegal. Nu am primit raspuns.Ce pot face.Multumesc.

  2. Bună seara. Mama mea incearca sa iasa la pensie însă nu poate de 4 ani deoarece nu poate face dovada vechimii în muncă pentru perioada 1975- 2001. Cartea de muncă a fost pierdută iar in arhivele statului nu se pot gasi documente deoarece responsabili spun ca arhiva a fost distrusă într-un incendiu.
    Cum am putea să găsim totusi o asa vechime, având în vedere că a lucrat toată perioada aceasta in cadrul aceleiasi cooperative , fiind casieră la alimentara.
    Cu instituțiile statului nu mai stim cum sa procedăm.
    În speranța unei soluții favorabile, va multumesc anticipat!

      • Bună ziua. Vă rog un răspuns dacă se poate. Sunt pensionat grad 3 de invaliditate și lucrez la serviciu de pază proprie a instituției de învățământ universitar ca agent de paza cu jumătate de norma. Întrebarea e cum pot eu să lucrez dacă programul e ture de 12/24 12/48.Pot să lucrez ture de 12 ore zi cu pauză sa mi fac numărul de ore din respectiva luna? De exemplu luna are 21 zile lucrătoare adică 168 ore. Eu dacă fac cele 84 de ore pe luna lucrând 7 ture a câte 12 ore pe zi e corect? Sau care ar fi programul. Mulțumesc frumos 🙏🙏🙏

    • Bună ziua am lucrat în Israel cu contract de munca mai am legitimațiile și dovada data de ambasada cu viza de lucru. Cum pot recupera vechimea. Va mulțumesc

  3. Cu decizia 162743/25.01.2021 am trecut de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta dar nu s-a aplicat indice de corectie cf art. 170 /legea 263/2010 si nici cf Decizie 702 a Curtii Constitutionale a Romaniei din 31.10.2019. Am sanse la contestatie la tribunal. Mentionez ca am invaliditate din 01.07.1996

      • Buna ziua,
        Sotia mea este educatoare la cresa cu un CIM pe o perioada determinata,pana la 31 august 2023
        Sotia este insarcinata si poate sa intre in concediu prenatal undeva din iunie iar cei de la cresa spune ca i se va incheia CIM in momentul in care intra in acel concediu,
        Intrebarea este daca au acest drept inainte de 31 august cand inceteaza contractul

        Mulțumesc !

        • Bună seara
          Am o speță mai delicata pe litigiu bună muncă
          Un proces,, suspendat,, pentru ca am avut un anterior proces cu angajatorul care mi-a desfăcut contractul de munca iar la ora actuala, nu știu ce sa fac fiindcă avocatul se pare ca m-a abandonat și nu știu cum sa merg mai departe cu acest proces,, suspect,,

    • Am fost în pensie de invaliditate din data de 0110.1999 pe legea 3/1977 si in 2017 am ieșit la pensie pentru limita de vârstă,pot beneficia de indicele de corecție de 1,14 care este pentru anul 2017?

      • Bună ziua! Lucrez de 8 ani la un Centru de copii cu dizabilități grave ,beneficiez de grupă? Menționez că majoritatea schimburilor sunt de noapte.Mulțumesc!

  4. Buna ziua
    am decizia de pensionare de 2 ani.
    Casa de pensii a refuzat sa imi recunoasca o adeverinta eliberata de un institut de proiectare.
    Am avut venituri din acord-pentru care au fost paltite toate asigurarile.
    In decizia de pensionare casmb-spune ca nu a luat in calcul adev …. pt ca veniturile nu sint permanente.
    Cit ma costa la cabinetul dvs-sa dau in judecta casa de pensii ??Toti colegii au facaut asa si au cinstigat.
    multumesc.

  5. Buna ziua
    am decizia de pensionare de 2 ani.
    Casa de pensii a refuzat sa imi recunoasca o adeverinta eliberata de un institut de proiectare.
    Am avut venituri din acord-pentru care au fost paltite toate asigurarile.
    In decizia de pensionare casmb-spune ca nu a luat in calcul adev …. pt ca veniturile nu sint permanente.
    Cit ma costa la cabinetul dvs-sa dau in judecta casa de pensii ??Toti colegii au facaut asa si au cinstigat.
    multumesc.

    • Buna ziua ma numesc boroghina cristina si in prezent lucrez pe postul de coafeza la sc magic group srl mihai bravu.Am un contract de munca la 8 ore cu salariul minim pe economie .Urmand sa plec si eu kn concediu am vb cu managera sa imi dea indemnizatia de concediu care mi se cuvine pt perioada de anul trecut respectiv
      octombrie noiembrie si decembrie ..Raspunsul ei a fost ca nu imi poate da banii pe concediu decat la incheierea colaborarii cu alte cuvinte ar trebui sa mi dau demisia in cazul in care vreau banii pe concediu

  6. Buna ziua

    As dori sa mi spuneti daca pe o solutie definitiva pentru spor de doctorat avand o vechime de pedte 2 ani se poate face apel la cai extraordinare de atac la ICCJ,sau cedo.Mentionez ca in prima instanta am avut castig de cauza iar in apel solutia a fost casata si a fost in fav.angajatorului.Cu toate ca alte instante din tara au dat sol favorabile,reclantilor,in Cta,nu s a tinut cont de practica unitara.

    Multumesc, Florin Sorescu

    • Din 31-12-2005 am iesit la pensie militara pe caz de boala la 54 ani.
      Din 03-12-2004 am obținut pensie suplimentară, pt. limita de varsta.
      Pana la ac data nimeni de la Casa Judeteana de
      Pensie Argeș nu m-a anunțat, sa depun cerere pt pensie suplimentară pt limita de varsta.
      Am dat în judecată Casa de Pensie, pt a-mi recupera pensiile din urmă, sau macar pe ultimii 3 ani.
      Instanța mi-a respins acțiunea.
      Ce pot sa mai fac, pt a-mi recupera pensiile si ultimii 3 ani?
      Va multumesc!

        • Vă scriu în legătură cu o problemă legată de contractul meu de muncă în Germania. Am întâmpinat unele dificultăți și aș dori să solicit asistența dvs. pentru a obține sfaturi și orientări juridice în această privință.

          Vă rog să mi permiteți să vă prezint succint situația mea: Am semnat recent un contract de muncă pentru un post în Germania. Cu toate acestea, există unele aspecte neclare referitoare la salariu și condițiile de muncă. În plus, am început să am îndoieli cu privire la autenticitatea angajatorului și la respectarea drepturilor mele.

          În acest context, aș dori să solicit o întâlnire sau o consultanță telefonică cu dumneavoastră pentru a discuta mai în detaliu despre situația mea și pentru a obține sfaturi legale adecvate. Sunt interesat să înțeleg drepturile și opțiunile mele legale în această situație, precum și să stabilesc pașii următori în vederea protejării intereselor mele.

          Vă rugăm să mă informați despre disponibilitatea dvs. și, dacă este posibil, despre onorariul consultanței juridice. Sunt conștient de importanța unei asistențe legale profesionale și sunt pregătit să plătesc pentru serviciile dvs. de consultanță.

          Vă pot furniza toate documentele relevante, inclusiv copia contractului de muncă și orice corespondență anterioară cu angajatorul.

          Vă mulțumesc în avans pentru timpul acordat și pentru luarea în considerare a cererii mele. Aștept cu nerăbdare răspunsul dvs. și sper că împreună vom putea găsi o soluție adecvată în această situație.

  7. Bună ziua! Am probleme cu fostul șef mia zis ca mia făcut referat de disciplina la ITM după o neregulă la locul de munca .am sunat la forțele de munca nu am rezolvat nimic mie nu mia dat drepturile salariale.

  8. Buna ziua . Am fost indus in eroare de o firma care a incheiat cu subsemnatul un contract de munca pe perioada determinata spunand ca toata lumea care se angajeaza la ei semneaza asemenea contract care dupa 3 luni se transforma pe perioada nedeterminata . Mentionez faptul ca dupa ce am semnat contractul mi-am dat demisia de la fostul loc de munca , nu am fost luat de pe strada . Dupa 3 luni nu mi-au prelungit contractul si am ramas pe drumuri si cu executari silite de la banci . Acest lucru s-a intamplat in 2019 . Au incalcat art 83 din codul muncii . Am pierdut procesul . Se mai poate face ceva ?
    Va multumesc . Tihon Ivan –

    • Buna ziua, daca ati pierdut procesul clar altul pe acelasi subiect nu-l puteti deschide. De asta tot atrag atentia, apelati DOAR la profesionisti, avocati care au experienta si aus pecializare in dreptul muncii. Av. DRD. CUCULIS 0722298011

  9. Bună ziua! Pana în anul 1990 am lucrat cca 15 ani la BAZA DE APROVIZIONARE CONSTRUCȚII BUCUREȘTI, (B. A. C.), mi-am pierdut cartea de muncă și nu reușesc sa dau de arhiva lor pt a-mi reconstitui vechimea în muncă. Menționez ca ei s-au desființat după revoluție.
    Credeți ca ma puteți ajuta?
    Mulțumesc anticipat!

  10. Buna ziua
    Am pierdut cartea de munca si as dori reconstituirea ei.Ma puteti ajuta?As dori sa stiu si costurile pt aceasta.Va multumesc

  11. Buna ziua!sunt angajat al ministerului apărării de 15 ani,daca sunt supus unor abuzuri din partea șefilor(jigniri,defăimare,stres..)trebuie sa mă adresez unui avocat militar?sau cum trebuie sa procedez?raport pe cale ierarhică fac degeaba pt că ies tot eu vinovat..

  12. Buna ziua.
    Lucrez intr-o firma de facility management, BPS (Building Permits Services) angajat de ei ca tehnician de mentenanta intr-o cladire de birouri din P-ta Victoriei, Tower Center International, din 2020, 8h/zi-5zile/sapt.
    Inca de dupa o luna, au incercat incontinuu sa imi schimbe programul de munca, sa ma mute in alta cladire, sa ma treaca de la 8 ore la 12 ore.In continuu abuzat si discriminat de catre niste oameni din firma de mai sus de managerul general, carora nu le place ca immi cuosc si lupt pentru drepturile mele, si pentrurespectarea de catre ei al contractului meu semnat cu acestia.
    Neacceptand aceste abuzuri,tot incearca sa ma dea afara, desi imi vad de treaba, muncesc mai mult decat toti ceilalti,si avand o relatie extraordinar de buna cu chiriasii aceste cladiri, si cu feedback-uri pozitive “fizice” din partea acestora.
    In 14 Feb am fost chemat la sediu, ca sa mi se comunice ca ei au dreptul sa ma mute oricand la alta locatie, desi nu a existat niciun motiv pentru a face asta, acele sute de oameni din cladire avand o relati excelennta cu mine, fiind multumiti de serviciile mele..
    Ca imi recomandati in secolul 21, sa renunt la job, pentru ca proprietarii firmei ma urasc ca nu sunt pupincuristul lor, desi relatia mea cu cei cu care muncesc in acea cladire este foarte buna, sa renunt din cauza politicii firmei putrede, sau sa continui sa ma lupt pentru drepturile mele?
    Am lucrat foarte multi ani in strainatate, si niciodata nu am fost atat de obosit psihic, atat de abuzat, si atat de chinuit de un angajator, ca in Romania.
    As puta renunta foarte usor, doar ca eu iubesc locul de munca din locatie, si acele persoane ma apreciaza (cele care conteaza), in ciuda acestor parveniti care nu au legatura cu locatia propriu zisa, dar ma urasc pentru ca nu le accept abuzrile. Ce trebuie sa fac?
    Multumesc

  13. Buna seara .lucrez intr-un magazin din marile lanturi comerciale ,de curand s-au modificat fisele de post atribuindune alte sarcini desi aveam f multe,pe motiv ca nu am fost de acord si nu am semnat sant amenintat ca mi se reduce salariul de 2200 roni la jumatate sau sant dat afara,in plus trebuie sa-l suport si pe seful meu ca tipa la mine ca un turbat .pe motiv ca imi spun parerea s-au facut mariri de salariu iar eu am fost singurul care nu am beneficiat.il pot actiona in instanta? multumesc

  14. Buna seara .lucrez intr-un magazin din marile lanturi comerciale ,de curand s-au modificat fisele de post atribuindune alte sarcini desi aveam f multe,pe motiv ca nu am fost de acord si nu am semnat sant amenintat ca mi se reduce salariul de 2200 roni la jumatate sau sant dat afara,in plus trebuie sa-l suport si pe seful meu ca tipa la mine ca un turbat .pe motiv ca imi spun parerea s-au facut mariri de salariu iar eu am fost singurul care nu am beneficiat.il pot actiona in instanta? multumesc

  15. Bună ziua, ma numesc Manea Eftimie, am o problema legata de recuperarea vechimii în muncă, am anii de pensie și vârsta limita de pensionare, dar am pierdut carnetul de munca și nu îmi pot recupera vechimea pentru a-mi depune dosarul de oensionare. Ma puteți ajuta? Mulțumesc, Manea Eftimie

  16. Buna dimineața
    Compania la care am lucrat a primit în data de 6 iunie înștiințare de la Casa de pensii ca a fost emisa decizia mea de pensie anticipata.
    Au pus în aplicare imediat desfacerea contractului de munca .Este legal în condițiile în care eu aveam dreptul la 45 zile sa fac contestație dacă nu-mi convenea cuantumul pensiei anticipate sau chiar sa renunț la aceasta?
    Multumesc
    Aștept cu nerăbdare răspunsul dv

  17. Bunaseara, societatea unde sunt angajata inchide un punct de lucru de 170 de oameni. Ne a dat posibilitatea sa trecem la un alt punct de lucru ( munciind in smartworking), incepand cu un curs de formare.Momentan suntem in somaj tehnic dar daca refuzam o sa avem concediere colectiva de munca. Specific ca nu am primit nimic scris nici pentru transfer nici pentru somajul tehnic este normal? Ce ar trebui sa fac, sa facem pentru ca suntem multi in aceeasi situatie? Locul de munca care mi s a offerit este cu o perioada de proba de 3 luni. Am foarte multe dubii, mie frica ca o sa ma trezesc fara un loc de munca dupa aceasta perioada…Multumesc!

      • Buna ziua,
        Sunt angajata in cadrul unei companii si am semnat contractul individual de munca cu o perioada de preaviz de 45 zile lucratoare cu specificatia ca nu am functie de conducere ,acum am depus preavizul si nu pot sa stau decat 35 zile lucratoare ,administratorul nu doreste sa ma lase sa parasesc compania inainte de cele 45 zile de preaviz,ce se intampla in cazul in care stau doar 35 si nu respect intrega perioada?

    • Buna seara
      Sunt asistenta medicala si intampin probleme la locul de munca. Din 2020 am o noua colega care a venit: o citez ,,cu pile si relatii” si eu sa inteleg ca totul iese cum vrea ea. Incalca codul muncii, isi ia concediu ca eu sa depasesc 14 zile neintrerupte, in aprilie am lucrat 18 zile ca asa a dorit ea. Conducerea o sustine. Acum am sesizat ca depasesc 14 zile ( adica lucrez 15) si m-a lasat libera o zi nelucratoare spunandu-mi ca acum nu mai lucrez 15 zile, deoarece am o zi libera. Noi lucram la foc continu fiind spital. Va mentionez ca pana la ziua libera lucrez 9 zile neintrerupte. Este legal sa se procedeze asa?
      S-au facut foarte multe presiuni m-a jignit, m-a amenintat cu bataia, m-a dat dracu, eu fiind in timpul programului. Tot ce spun pot sa dovedesc prin convorbiri telefonice si mesaje. Imi pune muzica ( manele, etc) noi lucrand in spital pentru oameni bolnavi. Dupa ce face cele mentionate incepe sa se victimizeze spune ca ea este traumatizata de mine. Vreau sa dau in judecata spitalul, dar si pe ea. Nu pot sa mai lucrez in conditiile acestea, nu ma mai pot concentra, si nu vreau sa pun in pericol viata pacientilor.

  18. Bună ziua. Sunt angajat la spitalul municipal Sighișoara în funcția de fochist. Datorită noilor modificări legislative, pentru care nu am primit nici o notă informativă de la conducerea spitalului, salariul meu,ca și al colegilor mei de altfel,a fost afectat prin neplata corectă a zilelor de sâmbătă și duminică. Țin să precizez că programul de lucru este în ture! Credeți că mă puteți ajuta să inteleg dacă are sens să mă lupt cu morile de vânt? Ori pur și simplu să aplec capul în fața unui sistem care este făcut doar ca să mă calce în picioare?

  19. Ma numesc Druta Emanuela-Elena,pe data de 11.04.2021 am născut,în momentul de fata sunt în concediu creștere copil,dar în 02 noiembrie 2021 am suferit un AVC cu semi pareza partea stanga,sunt încadrată în momentul de fata cu grad de handicap grav cu insotitor.Anul acesta trebuie sa revin la locul de munca,din câte am înțeles din 11 februarie,dar eu fiind încadrată în grad grav de handicap cu insotitor cum ar trebui sa procedez?Ce demersuri trebuie făcute?Cert este ca nu pot munci.Sunteti singurii in masura de a ma lamuri cum si ce trebuie facut.Va mulțumesc frumos.Cu stima,Druta Emanuela-Elena

  20. As dori sa stiu opinia dv despre cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu de odihna care nu este foarte clar reglementata in codul muncii care spune ca se face media zilnica a veniturilor in ultimele trei luni dinaintea concediului si rezultatul se imulteste cu numarul de zile de concediu, rezultatul fiind indemnizatia pentru CO. In cazul in care in ultimele trei luni am avut concediu medical cum se calculeaza indemnizatia de CO?
    Cazul meu este urmatorul: In 2022 am avut concediu in luna august, iar in lunile iunie si iulie am avut 15 zile concediu medical. Firma unde lucrez a calculat indemnizatia de CO adunind venitirile din lunile mai ,iunie,iulie,mai putin suma reprezentind concediu medical si a facut media impartind la 63 ,cite zile lucratoare sunt in cele trei luni si nu la 63-15=48 cite zile am lucrat in cele trei luni. In concluzie, cum considerati ca este conform legii 1- se ia in calcul suma aferenta zilelor de concediu medical sau nu?
    2- media se face impartind veniturile din ultimele trei luni la numarul de zile lucratoare sau la mumarul de zile lucrate in aceste ultime trei luni? Multumesc mult pentru eventualul

  21. buna ziua , am si eu o problema .
    Lucrez in cadrul centrului de zi harap al o institutie subordonata la d.g.a.s.p.c. sector 4 cu functia de fochist , la mine la punctul termic nu exista si nu se vrea a-mi amenaja un grup sanitar pentru nevoi fiziologice trebuie sa parasesc locul de munca si sa ma duc int-ro alta cladire , credeti ca este normal , de ani buni toti colegi au fost nevoiti sa mearga pe unde vad cu ochi pentru nevoi speciale , credeti ma puteti ajuta in privinta aceasta . va multumesc

  22. Bună ziua am lucrat în Israel în perioada 1994_2000 legal. Acum încerc să recuperez la vechime anii lucrați acolo, mi se cer acte doveditoare. Eu mai am câteva legitimații și de la ambasada Israelului adresează cu perioada vizei de munca. Ce pot face pentru recuperarea anilor lucrați acolo? Mulțumesc

  23. Buna ziua,
    Am avut contractul de munca suspendat din cazua unui proces penal . Asa cum era corect , am castigat procesul si saptamana aceasta ma intorc la munca. Asi dori sa stiu daca pe perioada suspendarii voi primi doar salarul de baza sau si primele pentru concediu de odihna, paste , craciun, etc.
    dealtfel pot intra in concediu de crestere a copilului , copilul va implini doi ani peste 3 luni. Multumesc anticipat pentru raspuns

  24. Buna ziua, sunt funcționar public și conform DecizieiCC nr 112/2021, am optat pentru continuarea raportului de serviciu după data de 05.04.2023, pana la împlinirea vârstei de 65 de ani. Pot sa depun și dosarul de pensie pentru limita de vârsta fără a solicita pensia? Mulțumesc anticipat!

  25. Am primit decizia de pensionare in data de 13.04.2023. La calculul pensiei s-a aplicat coeficientul de corectie de 1.41.Se poate contesta decizia de pensionare, pentru ca respectand articolul 170 din legea pensilor coeficientul este mai mare(1,47)?

  26. Bună ziua! Când își începe activitatea un Consiliul director al unei asociații ,,Casa de ajutor reciproc a pensionarilor” ales prin Hotărâre a Adunării generale?
    Se așteaptă decizia instanței de înscriere în Registrul asociaților aflat la grefa judecătorească pentru a îndeplini obligațiile statutare și a avea drepturi?
    Decizia instanței la Cererea formulată nu este finalizată nici după 9 luni și mai durează.
    Este legal ca Șeful Contabil al asociației să condiționeze contractul de mandat cu obligații și drepturi de înscrierea la grefa judecătorească?
    Consiliul director, ca parte, trebuie să formule o plângere în instanță pentru acest conflict de muncă?
    Vă mulțumesc și vă apreciez altruismul, răbdarea și calitatea deosebită!

  27. Buna ziua. Sunt angajat cu program de 8 ore in contractul individual de munca. Lucrarile de securitate pe care le executam sunt peste tot prin tara, deci nu exista punct fix de lucru. Angajatorul are pretentia ca eu sa lucrez 8 ore in locatia unde se executa lucrari iar drumul pana acolo sa il suport eu (din timpul meu) fara a fi platite ore suplimentare. Este corect asa ceva? Atata timp cat sunt la dispozitia angajatorului undeva la 11-12 ore pe zi. Multumesc

  28. Bună ziua!este legal ,dacă sunt administrator la un srl care desfășoară activitatea de uber/bolt sa lucrez și ca șofer uber fără contract de munca?societatea este pe numele soției,ea fiind unic asociat.si dacă se poate,cum maputeti ajuta să devin administrator?mulțumesc

  29. Buna ziua ,
    Am avut un proces pe rol motivul fiind litigii de munca post desfiintat de catre angajator ,la tribunalul Hunedoara ,unde am pierdut apoi Apel la Curtea de Apel Alba Iulia ,unde solutia este ,,Nefondat’ considerata ca fiind definitiva , iar intrebarea mea este , fiind nelamurit daca se mai poate ataca undeva ?? Multumesc

  30. Bună ziua! Sunt Educatoare la o grădiniță cu predare simultana, legea 153 /2017 prevede spor de simultan inclusiv la grădiniță. Am cerut lămuriri cu privire la acest aspect și mi s a comunicat ca oug 1/2020 modifica art. Sus menționat.Mai pot acționa 8n instanta școală pentru neplata acestui spor acum?
    Oug 1/2020 poate fi contestata ca fiind discriminatorie? Sporul pentru grădiniță fiind exclus? Mulțumesc!

  31. Buna ziua
    am pierdut cartea de muncă. După cite am înțeles numai un avocat in dreptul muncii poate să solicite in instantă refacerea cărții de muncă. Vă rog frumos sa-mi explicați cum pot să iau legătura cu un avocat in dreptul muncii.
    Vă mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.