CCR Clauze Abuzive – Băncile Trebuie Să Invite Clienții La Renegocierea Contractelor Spune Curtea Constitutionala – Clauze Abuzive Banci

Curtea Constitutionala A Dat Motivarea Pentru Respingerea Exceptiei De Neconstitutionalitate A Legii Clauzelor Abuzive Ce Permiteau ANPC Sa Deschida Procese Erga Omnes – Ce Efecte Va Avea Asupra Legii Darii In Plata?

Prima veste buna este ca toate sansele de acum incolo, sunt ca legea darii in plata sa ramana intangibila si astfel sa poata fi folosita pe termen lung de catre cei ce au nevoie de aceasta lege, evident, dupa ce si MJ va reactiona si va obliga notarii sa reduca tarifele la jumatate.

Practic Curtea Constituțională consideră că modificările la Legea clauzelor abuzive nu acționează retroactiv și nu încalcă dreptul creditorilor la proprietate, se arată în motivarea deciziei Curții. Profesioniștii sunt obligați să invite clienții la renegocierea contractelor, în cazul în care instanțele constată că există clauze abuzive, spune CCR. Soluția este relevantă nu numai pentru cele câteva zeci de procese prin care Protecția Consumatorilor a cerut instanțelor să modifice portofolii întregi de contracte de credit ale băncilor pe motiv că sunt împănate de clauze nelegale, ci oferă și indicii despre cum ar putea judeca Curtea în cazul Legii dării în plată.

Ce spune curtea cu privire la aplicarea retoractiva ?

Aplicarea la contractele în derulare nu e retroactivă! Deci de aici vom putea desprinde concluzia pe viitor, ca si pentru legea darii in plata, CCR va considera ca aceasta nu retroactiveaza si astfel legea va fi intangibila.

Curtea spune că legea nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior și nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situații juridice constituite sub imperiul legii vechi.

“Așadar, Curtea Constituțională constată că această competență conferită instanței judecătorești învestite cu judecarea unei astfel de acțiuni nu vizează desființarea unei clauze abuzive pentru trecut, ci numai pentru viitor, astfel încât prestațiile deja efectuate în baza contractului nu pot fi desființate”.

Astfel, o decizie a instanței elimină efectele clauzei abuzive doar pentru viitor dar că, în cadrul aceleași acțiuni, nu poate fi vorba de returnarea sumelor încasate de la consumatori în baza clauzelor viciate. Acest lucru se întâmplă pentru că e vorba despre o acțiune în încetare, spune Curtea, în comparație cu acțiunea în anulare prin care debitorii și-au recuperat banii în procese individuale sau de grup. Această interpretare a Curții, anticipată de mai multe decizii ale Tribunalului București, arată că debitorii nu-și vor putea recupera banii decât eventual printr-un proces separat.

De ce este important sa denuntam clauzele abuzive din contracte?Cum se denunta? Doar in instanta de judecata!

In conditiile in care avem un banal comision de administrare, prin eliminarea lui din contract, este posibil ca rata sa scata cu 1/3 sau mai exact la o rata de 1000 de lei prin eliminarea comisionului, sa mai platim o rata de 660 de lei in loc de 1000 de lei(Aproxmativ).

av. Cuculis

 

2 comments to “CCR Clauze Abuzive – Băncile Trebuie Să Invite Clienții La Renegocierea Contractelor Spune Curtea Constitutionala – Clauze Abuzive Banci”
  1. Noi suntem înscriși în proces colectiv,ni s-a comunicat si nr de dosar.Înțeleg ca retroactiv nu se mai poate face nimic.Dacă se face dosar separat este vreo șansă?Ne tine cineva la curent?Noi speram sa recuperăm ce s a plătit abuziv și să putem compensa cu ce avem restante la BT.

  2. Buna ziua,
    Avem si noi dosar nr.1070/301/13.06.2016.
    La noi care ar fi mersul in aceasta situatie?
    Avem probleme si catre BT,in sensul ca avem intarzieri la plata,rata fiind foarte mare ,banca nu a mai acceptat o noua renegociere.Speram ca se va obtine o rezolutie pozitiva referitoare la sumele platite abuziv si vom putea compensa cu o parte din restante.Dar am inteles ca nu se pot obtine retroactiv.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.