Cum Pot Sa Exclud Un Asociat Din Firma? Litigiu Comercial – Avocat Drept Societar

Excluderea Asociatului Din Cadrul Societatii Comerciale – Procedura De Excludere Si Cum Poate Fi Exclus  – Avocat Cuculis

Cum Pot Sa Exclud Un Asociat Din Firma
Demisie Administrator SRL

Atunci cand exista neintelegeri intre partile asociate, ca intr-un divort, pot fi doua cai de iesire –

a) Pe cale amiabila;

b) Cu ajutorul instantei;

Cum Pot Sa Exclud Un Asociat Din Firma ? Excluderea Asociatului procedura – In cele mai multe cazuri, fara doar si poate, se ajunge la instanta de judecata  fiindca situatiile de natura comerciala intodeauna au rezolvare in fata unui arbitru fiecare dintre parti “Avand dreptate”.

Daca sunteti în situația în care nu va mai înțelegi cu asociatul, trebuie sa stiti ca cele mai intalnire cazuri de nerespectare din partea unui asociat, a programului desfasurare al activitatii este acela de neimplicare in activitatea firmei.

Oricum, indiferent de motiv, haideti sa vedem cum puteti elimina un asociat din firma?

Excluderea asociatului din firma se poate face atunci cand situatia o IMPUNE!

Doar instanta de judecata poate pronunta “evacuarea” din societate, prin urmare, procedura va incepe obligatoriu in instanta de judecata! Sediul materiei evacuarii asociatului din firma, se poate face doar in conditiile de mai jos – excluderea asociatului din SRL poate fi realizată doar în cazurile expres prevăzute de art. 222 alin. (1) din actul normativ citat, și anume:

Cum Pot Sa Exclud Un Asociat Din Firma ?Asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat prin actul constitutiv!

De exemplu, se dorește achiziționarea unui bun pentru patrimoniul societatii. Daca adunarea generala prin majoritate voteaza in acest sens, atunci lucrurile sunt clare, asociatul minoritar va fi obligat sa plateasca majorarea, altfel asociatul  poate fi exclus din societate, in acest sens putand fi sesizata instanta de judecata.

Asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil

 Asociatul cu răspundere nelimitată se amestecă fără drept în administrație ori îndeplinește acte contrarii dispozițiilor art. 80 și 82

Asociatul administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora

Ce pot fi considerare actiuni comise de către asociatul administrator în dauna societății ?

Incheierea de contracte sau operațiuni comerciale fără a fi înregistrate în evidența contabilă, neachitarea debitelor față de bugetul de stat, asumarea unor datorii care nu au legătură cu activitatea societății, formularea cu rea credință a cererii de dizolvare care a fost respinsă.

Neintelegerile dintre asociati pot duce la Dizolvarea societatii

Societatea functioneaza dupa statut(daca este cazul) si in principal actul constitutiv, prin urmare, daca ruperea relatiilor dintre asociati este indisolubila cu siguaranta varianta va fi dizolvarea societatii-

Avem evident si o exceptie –  dacă neînțelegerea cu asociatul are caracter grav și împiedică funcționarea societății, suntem în prezența unui caz de dizolvare a societății și nu într-un caz de excludere a acestuia din societate. Dacă există neînțelegeri grave cu asociatul, dar în ciuda acestora societatea își desfășoară activitatea curentă sau înregistrează profit, nu poate fi dispusă dizolvarea acesteia. În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Deciziile 2393/2012 și 935/2013.

Concluzia generala:

Legea 31/1990 a societatilor comerciale nu ofera garantii cu privire la ceea ce are de facut si nu un asociat atunci cand intampina dificultati tocmai cu asociatul partener in SRL.

Fapt pentru care este important atunci cand treceti prin asemenea situatii sa va adresati unui avocat specializat in societati comerciale.

Orice nelamurire cu privire la aspectele legate de buna administrare a societatii ori cu privire la intinderea obligatiilor asumate de catre asociati sau modul cum se gestioneaza activitatea societatii, daca apar neintelegeri, se vor solutiona  de catre instanta de judecata!

av. drd. Cuculis Adrian

9 comments to “Cum Pot Sa Exclud Un Asociat Din Firma? Litigiu Comercial – Avocat Drept Societar”
  1. Buna ziua,Un SRL cu 25 asociati,eu asociat majoritar cu 90 % restul de 10 % acei “cuponari”.Am vandut toate activele firmei,firma nu are datorii la terti sau Buget.Am convocat AGA unde s-au prezentat doar 13 din cei 25 .Vreo 7 sunt decedati (fara sa isi fi facut succesiune pe parti sociale,si vreo 5 s-au mutat la alte adrese sau in alte tari (fara sa anunte),De fapt acesti 12 nu au fost niciodata la vreo AGA in 20 de ani.Am cerut lichidarea si dizolvarea firmei,ca sa putem distribui banii rezultati din vanzare asociatilor.Nefiind unanimitate ONRC a respins Hotararea AGA depusa.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac :sa-i actionez in instant,sa ma retrag ca asociat majoritar si administrator? In acest caz ce se va intampla cu SRL -ul ? Va multumesc mult pentru raspuns

  2. Sunt asociata intr-un srl cu un alt asociat care a preluat rolul de administrator.In 7 luni a inregistrat venituri rulate prin casa ca intrari de peste 2 miliarde in lei vechi.Nu justifica decat jumatate din suma ca plati in contul societatii de restul nu vrea sa dea socoteala,nici nu prezinta documente ceea ce conduce la concluzia ca a sustras sumele lipsa.A administrat f.pagubos pt .societate si a devenit arogant,obraznic chiar,jjignind si refuzand sa colaboreze amiabil.Care ar fi solutia de rezolvare?

  3. Bună ziua,am o întrebare la dumneavoastră.
    Dețin un magazin secand-hand de aproximativ 6 luni și aș vrea să șterg asociatul de pe firmă s-au trebuie să procedez prin instanță?
    Nu a făcut investiții,nu s-au implicat în acest magazin deși îmi cere jumătate din firmă.
    Ce pot face?

      • Buna ziua!
        Am o societate care a-a infiintat dupa ce a acceaat si a primit fonduri europene in 2019. M-am asociat cu un domn pentru a demara proiectul, iar dupa 3 luni au inceput sa apara neintelegerile. Eu am creditat firma cu peste 45.000 lei, el cu 8.800 lei. Eu am ramas cu datorii financiare pe persoana fizica, pentru a duce mai departe obligatiile asumate in cadrul proiectului europea, dansul nu se mai implica absolut deloc, de peste 1 an jumate. Nu vrea sa iasa din firma pe cale amiabila, pana nu ii dau macar suma de 8.800 lei. Ba chiar vrea pana la 15.000 lei. Firma si-a inchis punctul de lucru si nu mai presteaza nimic din decembrie 2020. Eu ca si administrator si actionar majoritar, fac sacrificii financiare lunare, personale, de a credita firma pentru a scapa de datoriile cumulate pana in prezent. Nu mai am resursele financiare sa platesc pentru a-l da in judecata si a-l scoate din firma. Firma nu o.pot dizolva, pentru ca din cate stiu, am niste aparatuta cumparata pe fonduri europene pe care nu o pot instraina 3 ani, din decembrie 2020. Cum pot sa il determin sa paraseasca societatea sau il pot obliga sa isi asume si el plata datoriilor, raportata cota parte la procentul pe care il are ca si asociat? Multumesc, o seara placuta!

  4. Buna ziua,

    Un Srl cu 2 asociati : 66 % respectiv 33% dețin acțiuni in societate . In urma unor neînțelegeri , asociatul care deține 33% nu se mai implica sub nici o forma in buna functionare a ei . Nu se mai prezinta la sediu , nu se mai intereseaza daca firma functioneaza sau nu … nimic .
    Cel care deține 66% este si administrator , acesta doreste sa il scoata din societate si sa ramana singur .
    Va putea reuși intr-un fel sa il scoata din calitatea de acționar ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.