Cum putem obtine un titlu executoriu european? Creanta europeana si punerea ei in executare silita in orice stat membru – Ghid Practic Av. Cuculis

Nu de putine ori se intampla sa intram in relatii comerciale, sa imprumutam  bani sau alte forme prin care sa facem tranzactii ce implica predarea unor sume de bani unor persoane care mai tarziu refuza sa ii returneze fie sunt obligati de catre o instanta de judecata sa plateasca o anumita suma de bani, insa atunci cand incercam sa punem sentinta in executare silita executorul judecatoresc nu poate sa recupereze nici macar o parte din creanta.

Nu ar fi putini cei care sunt cetateni straini cu asemenea situatii in Romania sau intr-un stat european si de asemenea sunt si foarte multi romani cu venituri in afara granitelor Romaniei, sau cel putin cu depozite peste hotare insa in tara nu inregistreaza niciun venit si nici nu pot fi executati avand in vedere lipsa oricaror sume de bani.

Astfel, pentru toate statele membre CE a stabilit un cadru numit procedura emiterii titlului executoriu european, tocmai pentru executarea creantelor in orice stat membru de catre un organ de executare din acel stat.

1. Ce este titlul executoriu european?

Titlul executoriu european este un certificat care însoțește o hotărâre judecătorească, o tranzacție judiciară sau un act autentic și care permite libera circulație a hotărârii, tranzacției sau actului în cauză în Uniunea Europeană. Certificatul constituie în sine un „pașaport judiciar european” pentru hotărâri judecătorești, tranzacții judiciare și acte autentice.

2. Cum poate fi aplicat?

Un titlu executoriu european poate  obținut cu privire la hotărâri judecătoreștile pronunțate, tranzacțiile judiciare aprobate sau încheiate și actele autentice întocmite după 21 ianuarie 2005, iar, în cazul Bulgariei și României, după 1 ianuarie 2007,

3. Sfera sa de aplicabilitate –

Creanță pecuniară Creanța care face obiectul unui litigiu trebuie să  e un drept la o sumă de bani determinată care a devenit exigibilă.

3.2. Materie civilă sau comercială •

Cererea trebuie să se refere la o cauză civilă sau comercială. În ceea ce privește noțiunea de „materie civilă sau comercială”

• Un titlu executoriu european nu poate  obținut în următoarele situații:

• aspectele  fiscale, vamale sau administrative, sau răspunderea statului pentru actele și omisiunile sale în exercitarea autorității publice („acta iure imperii”).

• starea sau capacitatea juridică a persoanelor  zice, regimurile matrimoniale, testamentele și succesiunile; Recunoașterea sau executarea acestor aspecte  e este reglementată de alte acte comunitare existente [a se vedea, de exemplu, Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești]3 ,  nu este reglementată încă de dreptul comunitar.

• falimentele, procedurile de lichidare a societăților comerciale insolvabile sau a altor persoane juridice, tranzacțiile judiciare, concordatele și procedurile similare; Recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie de insolvență sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului privind procedurile de insolvență4 .

• securitatea socială;

• arbitrajul.

Acest aspect nu este, în prezent, reglementat de dreptul comunitar. Hotărârea care urmează să  e certi cată drept titlu executoriu european trebuie să  e executorie. Cu toate acestea, un certificat  se poate elibera, de asemenea, atunci când hotărârea este executorie provizoriu.

4. Dupa obtinerea titlului european cine il poate pune in executare?

Avand un titlu executoriu european emis, ramane totul la aplicarea legala a dispozitiilor aflate in codul de procedura civila astfel fiecare stat membru are propria procedura in acest sens.

 

av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

031.412.48.88

15 comments to “Cum putem obtine un titlu executoriu european? Creanta europeana si punerea ei in executare silita in orice stat membru – Ghid Practic Av. Cuculis”
  1. Buna ziua, am si eu o întrebare legată de câteva mici credite făcute in Spania , iar acum am rămas fara servici si nu mai imi permit sa le achit si sunt in țara . Țin sa Menționez ca suma adunata de la toate creditele este undeva la 5000€ . Întrebarea este daca firmele de credit sa băncile au juristitie in romania si imi poate sili sa plătesc sau sa imi confiște vreun bun?

    • Buna ziua, nu , insa cititi la noi despre titlul european, aceeasi procedura o pot face si ei, daca chiar doresc recuperarea creditelor. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  2. In aceste situatii creditorul caruia i-a fost respinsa cererea are la indemana procedura introducerii unei cereri de chemare in judecata impotriva debitorului, pe baza dreptului comun. Aceasta constituie de fapt si ratiunea pentru care ordonantele pronuntate in temeiul reglementarilor de mai sus nu au autoritate de lucru judecat privitor la fondul raporturilor juridice dintre parti, ele constituind insa titlu executoriu.

  3. Cum se taxeaza cererea de emitere a titlului executoriu european? Cat e taxa judiciara de timbru si respectiv, ce valoarea trebuie sa aiba timbrul judiciar? Multumesc!

  4. Daca printr-o sentinta arbitrala CACI paratul achita o suma de bani unei societati italiene dar CAB anuleaza sentinta arbitrala ulterior platii, cum putem recupera sumele deja achitate ?

  5. Buna ziua, am obtinut divortul si dreptul la pensie alimentara,pt copil, dar tatal se afla in Anglia si nu vrea sa plateasca pensia. Sentinta s-a pronuntat in mai 2017. Ce pot sa fac?!

  6. Bună ziua
    Am un titlu executoriu către o persoana fizica cu domiciliul stabil în Republica Moldova, cum o pot executa silit?

  7. Buna ziua,dar de un furt de identitate făcut în Germania fara că eu sa fi părăsit țara vreodată și m am trezit peste noapte patron de firma in Germania și acum sunt executat de ANAF în România

    • Aici este necesar sa faceti o contestatie fiscala impotriva actelor de execuatre si in acelasi timp tot aici in Romania sa depuneti o plangere penala in vederea anularii in penal a titltului executoriu. Cu bine,. av. drd. Cuculis 0722298011

  8. Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere copil impotriva sotului, care este plecat in Danemarca de 5 ani. Care este procedura sa i se opreasca automat din salariul sau venitul din Danemarca suma stabilita de judecatoria din Romania? El refuza sa plateasca retroactiv si trimite foarte putin din cat s-a stabilit si nici nu a platit suma retroactiva. Din ce am citit in cazul statului danez este un pic diferit de alte tari. Multumesc.

  9. Buna ziua,daca am un credit la o banca spaniola banca de9000 euro si nul mai pot plati ma poate executa silit in Romania? multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.