Despagubire Pentru Dauna Auto Totala-Raspunderea RCA-Avocat Cuculis

Dauna Auto Totala Despagubiri-Avocat Cuculis – Despagubire Pentru Dauna Auto Totala

Problema Juridica semnalata – Pot refuza suma oferita ca despăgubire pentru daună totala auto,
sumă oferita de asigurator pe baza politei rca ?

Valoarea auto pentru despagubire ar trebui sa fie conform legii, adica se pornesc calculele din valoarea masinii din fabrica, nu cel al pietei.

Prin urmare daca dvs. sunteti nemultumit de suma pe care o despagubeste RCA, fiindca intodeauna asigurarea o sa ofere o parte mica de despagubire, atunci puteti sa chemati in judecata asiguratorul confom celor de mai jos –

“CAPITOLUL V
Criterii pentru stabilirea uzurii în cazul pagubelor produse la vehicule
Art. 58. — (1) Pentru stabilirea valorii vehiculelor la data producerii evenimentului asigurat, din valoarea de nou a acestora se scade uzura valorică. Prin uzură valorică se înțelege acea parte din valoarea vehiculului ce se pierde prin vechime, întrebuințare sau stare de întreținere.
(2) Uzura valorică se calculează prin aplicarea unui coeficient de uzură asupra valorii de nou a vehiculului la data producerii evenimentului asigurat.
(3) Coeficientul de uzură se stabilește în funcție de gradul de întrebuințare, de numărul de kilometri parcurși cu vehiculul, precum și de vechimea în exploatare, exprimată în unități de timp (ani), diferențiată pe categorii de vehicule, potrivit tabelelor coeficienților de uzură nr. 1 și 2 cuprinse în anexa nr. 3.
(4) Pentru stabilirea coeficientului de uzură al unui vehicul sunt necesare:
a) data introducerii în exploatare de nou a vehiculului respectiv, menționată în documentele de identificare a acestuia: carte de identitate, certificat de înmatriculare etc. sau, în lipsă, anul de fabricație de pe placa de origine a vehiculului;
b) parcursul în kilometri realizat de vehiculul respectiv de la data introducerii lui în exploatare de nou și până la data producerii evenimentului asigurat.
Art. 59. — (1) În cazul vehiculelor la care se cunosc datele menționate la art. 58 alin. (4), pentru stabilirea coeficientului de uzură al vehiculului avariat se caută în tabelul coeficienților de uzură linia corespunzătoare vechimii în exploatare, în ani, și coloana corespunzătoare stării de întreținere medie, la intersecția cărora se va găsi coeficientul de uzură respectiv. Coeficienții de uzură sunt determinați pentru un parcurs mediu anual de:
— 7.500 km, pentru motocicluri;
— 15.000 km pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 t, altele decât motocicluri, și pentru cele al căror număr de locuri pe scaune nu este mai mare de 9;
— 20.000 km pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t și pentru cele al căror număr de locuri pe scaune este mai mare de 9.
(2) În cazul în care există diferențe între parcursul real și cel rezultat utilizându-se media anuală, coeficientul corespunzător stării de întreținere medie se va corecta cu 0,5% pentru fiecare
1.000 km, fără a se putea depăși coeficienții corespunzători stărilor de întreținere bună sau satisfăcătoare.
(3) Corecția se face prin adunare, dacă parcursul real este mai mare decât parcursurile medii menționate la alin. (1), ori prin scădere, dacă parcursul real este mai mic.
Art. 60. — (1) Pentru vehiculele al căror parcurs în km realizat până la data producerii evenimentului asigurat nu este cunoscut, coeficientul de uzură al vehiculului avariat se stabilește în funcție de vechimea în exploatare și de starea de întreținere a acestuia, prevăzute în tabelele coeficienților de uzură nr. 1 și 2, cuprinse în anexa nr. 3.
(2) Starea de întreținere a unui vehicul se clasifică în: bună, medie și satisfăcătoare.
(3) Stabilirea stării de întreținere a vehiculului se face potrivit stării acestuia dinainte de producerea evenimentului asigurat, pe baza criteriilor de mai jos:
a) stare de întreținere bună — vehiculul prezintă: integritatea elementelor caroseriei, barelor de protecție și capacelor de roți; vopseaua intactă, fără exfolieri sau urme aparente de rugină a tablei; tapițeria fără pete, urme de uzură prematură sau rupturi; cauciucuri uzate uniform, fără să prezinte uzuri accentuate pe flancuri, ca urmare a unui reglaj necorespunzător al direcției; motorul fără scurgeri de ulei pe părțile laterale sau pe capotajele interioare ale spațiului afectat acestuia;
b) stare de întreținere medie — vehiculul prezintă: deformări ale caroseriei, barelor de protecție sau capacelor de roți până la
10 dm2, însumat pe întreaga suprafață exterioară; degradări ale vopselei în ceea ce privește luciul, cu urme de rugină aparentă pe o suprafața totală până la 10 dm2, cu exfolieri pe o suprafață totală până la 1 cm2; pete pe tapițeria scaunelor;
c) stare de întreținere satisfăcătoare — vehiculul prezintă: deformări ale caroseriei, barelor de protecție și capacelor de roți mai mari de 10 dm2, însumat pe întreaga suprafață exterioară: degradări ale vopselei, pierderea totală a luciului, cu exfolieri pe o suprafață totală mai mare de 1 cm2, cu urme pronunțate de rugină aparentă și zgârieturi; tapițeria deteriorată și murdară; cauciucurile uzate neuniform, cu accentuări pe unul dintre flancuri, ca urmare a unui reglaj necorespunzător al direcției; motorul cu urme de ulei pe părțile superioare și laterale ca urmare a scurgerilor la capacul distribuției, al chiulasei sau pe lângă garniturile de etanșare; joc mare la volanul direcției.
(4) Cunoscându-se data introducerii în exploatare de nou și starea sa de întreținere justificată tehnic, pentru stabilirea coeficientului de uzură al vehiculului avariat se caută în tabelul coeficienților de uzură linia orizontală corespunzătoare vechimii în exploatare, în ani, a acestuia și se stabilește un coeficient de uzură cuprins între cei corespunzători stării de întreținere bună și satisfăcătoare.
Art. 61. — (1) Pentru vehiculele care aveau executate înainte de data producerii evenimentului asigurat reparații curente, inclusiv înlocuiri ale părților componente sau ale pieselor originale, stabilirea coeficientului de uzură se face pe baza relației:
Ur = U x K, în care:
Ur = coeficientul de uzură recalculat al vehiculului;
U = coeficientul de uzură rezultat din tabelele coeficienților de uzură, în baza datelor determinate potrivit art. 59;
K = coeficientul de corecție a uzurii (A-a)/A, în care:
A = valoarea de nou a vehiculului avariat;
a = costul total al reparațiilor curente, inclusiv al înlocuirilor de părți componente sau de piese originale executate înainte de data producerii evenimentului asigurat, exclusiv cele efectuate ca urmare a unor accidente ori a unor defecte de fabricație, pentru menținerea sau îmbunătățirea stării tehnice corespunzătoare a vehiculului, în baza documentațiilor privind costul efectiv al acestora.
(2) Nu se pot lua în calcul coeficienți de uzură (U) inferiori coeficienților minimali sau superiori celor maximali, pentru vechimea în exploatare, parcursul realizat și starea de întreținere a vehiculului avariat, prevăzuți în tabelele coeficienților de uzură de mai jos

T A B E L U L C O E F I C I E N Ț I L O R D E U Z U R Ă N R . 1
pentru vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 3,5 t și pentru cele al căror număr de locuri pe scaune nu este mai mare de 9

Concluzionand, daca ati fost nedreptatit de care asigurator cu privire la cuantumul despagubirii atunci puteti sa-l chemati in judecata!

Cu stima, av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

16 comments to “Despagubire Pentru Dauna Auto Totala-Raspunderea RCA-Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua am achiziționat un VW PASSAT 2009 avariat cu suma de 2500E pe contract am reparat mașina urmând să o înmatriculez fiind de proveniență Germania am scos nr roși in vederea înmatriculari si am fost avariat in trafic mașină fiind pe piata 6000-7000E întreagă asiguratoru mi au dat o dauna totala si mi au spus că valoarea de despăgubire nu trebuie să depășească 2500E din care se mai scade 25% epava se poate face ceva in acest caz multumesc.

  2. Buna ziua,sunt parte vatamata a unui incident auto,șoferul recunoscandu-si vina, avem amiabilă dar eu pe mine m-a lăsat “desculță” cum s-ar spune…proprietarul mașinii mele este tatăl meu ,persoana cu certificat de handicap…este greu deplasabil….eu am nevoie de masina pentru drumuri la spital cu tatăl meu….Ce avantaje ca sa zic asa pot avea masina fiind a unei persoane cu dizabilitati…..Masina de schimb pot avea doar in momentul constatării faunei adică la 11 zile de la incident,iar până atunci masina mea stă practic degeaba si nu o pot folosi…Multumesc!

      • BNAA refuza sa achite despagubire pentru automobilul avariat total/ dauna provocata de cetatean condamnat si inchis pe termen 5 ani.
        Faptasul a obtinut pe cale ilicita automobilul si l-a distrus total in accident rutier

    • Buna, in cazul in cars am primit o suma prea mica pentru o masina avariata si declarata dauna totala, ce pot s-a fac?

  3. Fiind partea vatamata a unui accident rutier am incheiat un contract cu o casa de avocatura pentru despagubiri in urma accidentului dandu-le la cateva zile de la accident toate datele si documentele de la acea data spunandu-mi sa nu iau legatura cu nimeni ca rezolva ei problema ,dar ca dureaza 2-3 ani acum dupa 3 ani si ceva cand am fost la ei ,am gasit dosarul tot la ei si ca nu se mai poate face nimic fiind prea tarziu, mentionez ca intre timp am vrut sa iau legatura cu ei , dar nu-mi mai raspundeau la telefon.CE pot sa fac acum ,nu am luat nici dauna totala de 1750 lei de la RCA ,nu m-au lasat ei.Acum ma evita nici nu mai vor sa vorbeasca cu mine .Va multumesc.

  4. Buna ziua.In urma cu 3 ani si jumatate,in urma unui accident de circulatie,am obtinut dauna totala de 1750 lei de la RCA, masina mea Dacia 1310 fiind nereparabila La 3 zile de la accident,m-a contactat o casa de avocatura sugarandu-mi sa nu i-au nimic de la RCA si safac un contract cu ei ca obtin mai mult si pentru daune corporale ,eu fiind cu piciorul in ghips,dar ca dureaza 2-3 ani.Am facut contract cu ei ,le-am dat toate datele si actele ,de la acea data si sa nu iau legatura cu nimeni ,caci rezolva ei problema La cateva zile de la accident am mers la Politia rutiera Focsani(pe raza juetului Vrancea sa petrecut evenimentul) unde am dat o declaratie, si la medicul legist(.expertiza medicala au trimis-o ei la Politie).Dupa 3 ani,timp in care iam mai sunat dar nu mi-au raspuns,am mers la sediul lor,dosarul era tot la ei,si ca e prea tarziu si nu se mai poate face nimic nici macar cei 1750 de la RCAnu-i mai pot obtine.Mentionez ca atunci cand am facut contractul cu ei ,nu mi-au dat nici macar un nr de telefon sa tinem legatura,in schimb in contract scrie ca li se cuvin 30 la suta din suma obtinuta ca despagubire Ce spuneti de cum si-a facut datoria casa de avocatura?

  5. Buna seara ,IN ZIUA DE 3.12 2002 am avut accidenta auto .Ma aflam in depasirea altei masini si ajuns aproape in dreptul ei a virat stanga.am tras stanga de volan cat s-a putut dar degeaba impactul s-a facut.Am fost la politiei s-a spus ca este vinovata in amiablil si-a recunoscut vina si firma de asigurari a dat rezolutie culpa comuna.Am facut cerere am trimis poze cu auto meu avariat pentru reevaluare nu vor sa imi ia in considerare nimic.Cand am facut amiabilul nu am stiut ca trbuie sa pastrez amiabilul sau cel putin sa fac o copie am facut cerere dupa ce mi s-a dat rezultatul de constatare si mi sa raspuns numai cu aprobarea directorului. Mentionez ca articolele ce s-a invocat in rezolutie nu arata ca sunt vinovat .Multumesc frumos

  6. Bună seara! Aveam mașina parcată în afara carosabilului. Alt șofer a pierdut controlul volanului și s-a izbit în mașină mea. Firma de asigurări îmi dă daună totală, mașina nu poate fi reparată, dar suma este la jumătate din prețul aceluiasi model, același an și kilometri în bord a mașinilor de vânzare pe piața auto. Firma de asigurări are un standard după care calculează valoarea daunei, dar eu am vreo șansă să obțin prin proces diferența de bani de la șoferul vinovat de accident?.. Să cer în instanta readucerea la starea de fapt dinaintea accidentului și sa am mașina cum aveam, fără să plătesc nimic ca nevinovat?

  7. Buna ziua , in data de 17 01 2022 am avut un accident cu un alt autovehicol , soferul celalalt si-a recunoscut vina si am facut amiabila dar firma de asigurari nu a dat nici un verdict spunand ca se fac investigatii . Cam cat dureaza pana se solutioneaza un dosar?

  8. Daca am fost implicat in accident de circulatie cu decesul celuilalt sofer ( care circula pe contrasens, cu alcolemie 2,2), fara sa am asigurare auto ( masina fara probleme tehnice), instanta a stabilit culpa comuna 50%, trebuie sa platesc despagubiri asiguratorii firmei de asigurari, care a despagubit familia decedatului?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.