Din August 2016 Adoptia Se Poate Dispune Doar In Instanta – Avocat Cuculis

Adoptia Va Putea Fi Incuviintata Doar De Catre  Instanta – Noua Procedura A Adoptiei Urmeaza Sa Intre In Vigoare In Forma Modifica Din August 2016 –  Avocat Cuculis

Atentie – Adoptia Va fi incuviintata doar de catre instanta!

Daca pana in momentul de fata procedura adoptiei se putea dispune in procedura administrativa, lucrurile au luat drumul instantei de judecata, astfel incat incuviinţarea adopţiilor va fi data in  competenţa  instanţelor de judecata asa cum arata dispozitiile  Legii nr. 273/2004.

De retinut, cererea va fi facuta la instanta de judecata, dupa terminarea perioadei de supraveghere, de catre adoptator sau autoritate.

Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului la instanta, in vederea incuviintarii adoptiei, in noua forma a legii adoptiei ?

a)  Atestatul valabil al adoptatorilor;

b) Certificat  medical privind starea de sănătate a copilului;

c) Raportul de consiliere a copilului care a împlinit vârsta de zece ani, în vederea exprimării consimţământului;

d) Certificatul de naştere al copilului

e) hotărârea judecătorească irevocabilă de încredinţare în vederea adopţiei;

f) certificatele de naştere ale adoptatorilor ;

g) certificatul de căsătorie al adoptatorilor ;

h) cazierul judiciar al adoptatorilor;

i) certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorilor (de la medicul de familie);

j) hotărârea judecătorească irevocabilă de deschidere a procedurii adopţiei a copilului;

k) raportul de consiliere şi informare a părinţilor fireşti în cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui firesc;

l) documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică ADN, în cazul adopţiei copilului de către soţia părintelui firesc atunci când copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum şi în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoaşterea de către tată sau care consfinţeşte învoiala părţilor, fără a se fi cercetat temeinicia cererii;

m) declaraţia notarială pe propria răspundere (atunci când copilul adoptat are un singur părinte — necăsătorit –, iar acesta se află într-o relaţie cu o persoană de sex opus — necăsătorită.

De mentionat este faptul, ca in ajutorul parintilor adoptatori vine legea taxelor de timbru, in sensul ca nu se percep taxe de timbru.

Cel mai important decident, va ramane instanta de judecata!

Astfel, dupa inregistrarea cererii in raport de actele mai sus mentionate, instanta va stabili daca este in interesul superior al copilului, ca adoptia sa fie finalizata si astfel va incuviinta adoptia.

Ce se intampla dupa ce instanta a dipus incuviintarea adoptiei?

Parintii adoptivi nu “scapa” de monitorizare, in sensul ca dupa incuviintarea adoptiei, exista o asa zisa perioada de monitorizare, astfel – “Monitorizarea postadopţie reprezintă etapa ulterioară încuviinţării adopţiei prin care se urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familia adoptatoare şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi ce pot să apară în această perioadă”, conform textului legal.

Ultimul cuvant il are autoritatea de protectie a copilului in sensul ca dupa o perioada de monitorizare de 2 ani de zile, se va intocmi un raport  FINAL acesta fiind ultimul document al etapei lungi a adoptiei.

Mai multe despre Ghidul Adoptiei  – AICI –

Ghidul Adoptiei – Cum Poti Adopta In 2016 – Procedura De Adoptie Modificata – Avocat Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.