Divortul in noul cod civil! Despre divort, logodna si desfacerea casatoriei in acceptiunea noului cod civil ce va intra in vigoare la 1 Octombrie 2011!- Biroul de avocatura Cuculis va spune totul despre divort.

Divortul in viziunea noul cod civil Ca o noua manifestare a legiuitorului, acesta in noul cod civil ce va intra in vigoare de la 1 octombrie 2011, asa cum arata legea 71/2011, a reglementat logodna ca si institutie de drept civil. In art. 266 se arata ca incheierea logodnei este promisiunea de a incheia casatoria, practic este un antecontract in cazul vanzarii cumpararii. Ca si formalitate nu este supusa niciunei conditii insa poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Chiar daca logodna este reglementata in noul cod civil incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei, insa un punct foarte important este acela ca logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie, ceea ce pentru prima data este interzisa in mod vehement acest gen de casatorie, intre persoane de acelasi sex.Un element important in cazul logodnei este acela ca partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligate la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. In ceea ce priveste incheierea casatoriei apare o modificare care arata ca aceasta se va incheia intre barbat si femeie prin consimtamant, ceea ce ne face sa credem ca intr-un viitor si nu foarte indepartat organizatiie vor ataca aceasta lege in fata Curtii Constitutionale.Articolul 277 ne arata ca este interzisa casatoria intre persoane de acelasi sex iar casatoriile incheiate astfel in strainatate nu vor fi recunoscute in Romania. Ca si noutate absoluta se poate discuta in cadrul desfacerii casatoriei si anume in cazul divortului care se poate face conform noilor referinte prin procedura notariala. Pentru a se putea pronunta un divort prin aceasta metoda trebuiesc intrunite cumulative urmatoarele conditii: – ambii soti sa fie de acord cu divortul sis a nu aiba copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati. Daca aceste conditii sunt implinite fie notarul fie ofiterul de stare civila poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor eliberandu-le un certificate de divort.Ca si exceptie se poate totusi dispune divortul chiar daca exista copii minori, doar daca fostii soti se inteleg asupra exercitatii autoritatii parintesti a pastrarii legaturilor personale, stabilierea locuintei copiilor, cheltuielile de crestere, educare etc. Totusi ca si paranteza, notarul daca constata neindeplinierea conditiilor mai sus aratate va refuza primirea cererii de divort. In acest sens, acum in viziunea noul cod civil, institutia divortului a devenit una mult mai usor de realizat si in acest fel a descongestionat instantele de judecata, ce erau bombardate cu asemenea cererii. In orice caz chiar si in fata notarului in cazul divortului partea se poate prezenta asistata de un avocat pentru a-si comunica pretentiile, care evident trebuie sa fie imbratisate si de celalalt sot.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!! Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

2 comments to “Divortul in noul cod civil! Despre divort, logodna si desfacerea casatoriei in acceptiunea noului cod civil ce va intra in vigoare la 1 Octombrie 2011!- Biroul de avocatura Cuculis va spune totul despre divort.”
  1. Sunt asistent social si reprezint o Societate Civila Profesionala de Asistenta Sociala. Intrebarea mea este daca putem noi, ca asistenti sociali, profesie reglementata prin Legea 466/2004 printr-una din formele liberale recunoscute (Cabinet de Libera Practica sau Societate Civila) sa realizam ancheta sociala / raportul psihosocial al copilului minor in cazul divortului parintilor. cum motivati?. multumiri anticipate.

    • Din pacate in Romania nu se poate face acest lucru . Legea care va guverneaza pe dvs. in primul rand nu va da acest drept de a face ancheta sociala in fata instantei de judecata in conditiile descrise si mai mult de atat, in orice proces de divort autoritatea tutelara un serviciu separat in cadrul Primariei este citata din oficiu si doar prin asistentii sociali din cadrul acestui serviciu se pot face astfel de anchete. Cu stima, av Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.