Doar Polițiștii Rutieri Pot Aplica Amenzi Contraventionale NU Si Politia Locala-A Decis ICCJ Decizia 3/2017-Avocat Cuculis

Decizia nr.11 în dosarul nr.3/2017 – Atentie POLITIA Locala Blocata De La Aplicarea Amenzilor De Circulatie-Avocat Cuculis

Ce a decis ICCJ si mai important, putem invoca aceasta decizie in dosarele aflate pe rol?

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 iunie 2017.

Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere documente din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit unei decizii pronunțate astăzi de ICCJ, în completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii.

De retinut ca  au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale acum toti cei care ar primi un proces verbal din partea unui agent local de politie, s-ar putea duce direct in INSTANTA.  De altfel, în textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, iar nu și la cea locală.

Singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, referirile făcându-se doar la aceștia.

ATENTIE – Dezlegarea dată problemelor de drept de către ICCJ este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.

av. drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/cum-contest-un-proces-verbal-de-contraventie-prin-care-mi-s-a-suspendat-permisul-de-coducere-si-cum-pot-recupera-permisul-daca-formulez-o-plangere-contravenionala/

7 comments to “Doar Polițiștii Rutieri Pot Aplica Amenzi Contraventionale NU Si Politia Locala-A Decis ICCJ Decizia 3/2017-Avocat Cuculis”
  1. Bravo I.C.C.J!In sfirsit sa facut dreptate,deoarece Politia Locala a ajuns sa fie organ de represiune impotriva cetateanului roman,o institutie facuta politic!De ce oare in spatiul comunitar nu exista aatfel de institutii?Avocatul Poporului ar trebui sa intervina si sa faca demersuriile legale de a desfiinta astfel de institutie a Politiei Locale,deoarece abuzuriile si uzurpare de calitatii oficiale sunt la ordinea zilei.

  2. Eu sunt patit cu astfel de indivizii,care pur si simplu am descoperit dupa ce mi sa taiat caucuciucuriile la masina ,descopar intr- o HCL Focsani ca intreaga hotarire este facuta de Politia Locala ,special pentru a sanctiona cetatenii de rind,chiar daca omul este nevinovat!Totodata descopar in cadrul unei audiente la Primar,ca acesata habar nu avea ce continut are HCL 2017, pe care institutia la propus,dar acesta fara nici o jena,le- a reprosat acestora-,, de ce nu a- ti facut ce v- am invatat eu!” ,adica pe scurt- ,,de ce nu ai dat amenda” dar stiind ca este o infractiune,dar ce pretentii sa avem cind partidul este la putere.

  3. Buna ziua. In data de 01.07.2019 am gasit in parbrizul masinii personale o nota de constatare emisa de politia locala sector 4, prin care eram informat ca am parcat neregulamentar pe carosabil. Parcarea autoturismului era intr-adevar neregulamentara, pana la trecerea de pietoni mai erau in jur de 15 metri si nu 25. M-am prezentat la politia locala sector 4 pe data de 4.07.2019, asa mi se cerea in nota, fara sa imi precizeze data si ora, unde mi s-a cerut sa declar cine a condus masina in acea zi. Dupa declaratia mea verbala ca eu am condus masina, am fost informat ca voi fi sanctionat cu amenda de doua puncte, moment in care am retras declaratia si le-am cerut explicatii despre obligatia mea de a declara cine a condus masina, amintindu-i politistului local despre decia nr 11/2017 a I.C.C.J.. Politistul local a negat vehement acest lucru si mi-a comunicat ca voi primi acasa solicitare sa le raspund si ca voi fi sanctionat in baza altei legi, nu a O.G.195/2002. Daca voi primi solicitare in acest sens, ma voi prezenta din nou la politia locala.
    Avand in vedere aspectele prezentate, va adresez rugamintea de a-mi comunica daca politia locala are cadrul legal sa ma amendeze daca nu le voi da datele solicitate, despre cine a condus masina cand a fost parcata neregulamentar.
    Cu stima,
    Irinel Dedita

  4. Va salut ! cand afirmati ca nu au competenta decat pentru parcari si cam atat , Legea 155 /2010 a Politiei Locale precizeaza clar ce competente au acestia si uitati de oprire, stationare neregulamentara , sau acces pe interzis, dar si multe altele stabilite prin Hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti si prin Hotarari ale Consiliilor Locale de Sector .In cazul necomunicarii datelor solicitate de catre agentii constatatori din cadrul Politiilor Locale aflati in timpul serviciului, Legea 61/1991 republicata de patru ori pana acum , precizeaza ca refuzul de a nu da relatii privind stabilirea identitatii persoanei constituie contraventie prevazuta si sanctionata de legea mai sus mentionata. Personal consider ca totul este o harababura legislativa din care cetateanul nu mai intelege nimic fiind astfel pus in situatia sa greseasca , iar instantele foarte des hotarasc in contradictoriu . cea una admite o alta desfiinteaza.Recomand sa tratati cu atentie competentele oferite agentilor constatatori din cadrul Politiei Locale ,deoarece culmea ironiei au foarte multe iar cetatenii nu le cunosc, ca sa nu mai vorbim si de ridicarile masinilor.Un cetatean bine informat ,bine documentat nu face greseli sa ajunga in fata instantei in urma contestatiei formulate..Va doresc sa evitati problemele din aceasta necunoastere .Numai bine.

  5. In data de 22/09/2023 am atras atentia unui politist local de la sector 4 ca nu a parcat regulamentar pe Bul. Marasesti, colt cu strada Bucur si ca obstructioneaza traficul. Arat ca eram in masina si discutia sa purtat pe geam. Acesta sa simtit jignit ca mi-am permis sa ai fac observatie in acest sens a trecut la ,,ofensiva,, cu amenintari cu incatusarea, a navalit in masina sa imi opreasca motorul dar nu stia cum aceasta avand functia de start-stop ! Am apelat de fata cu el la 112 dar acestia nu au dat curs,mentionez ca mi-am declinat de cca. 5 ori identitatea. Am incercat sa comunic cu un superior al acestuia dar am fost trimis sa depun o solicitare pe mail ! Toate acestea sunt filmate video si audio ! Am fost amendat cu 1580 ron pentru…..art142/e din RAOUG 195/2002 sanctionata de art99/2 din oug 195/2002
    art 2/31 legea 61/91 rep. sanctionata de art 3. litera c si art. 108 /1/A/8 din OUG 145/2002 , 4 puncte de amenda si 3 de penalizare. Acesta nu mi-a comunicat verbal ca voi fi sanctionat ! Am insistat sa faca procesul verbal la fata locului si sa treaca si martorul care era in masina dar a spus ca nu este necesar ca voi primi acasa ! Cum pot ataca acest proces verbal abuziv facut …..filmarile audio si video arata ca personal nu am gresit decat ca mi-am permis sa ai atrag atentia ca el insusi nu respecta legea ! Va multumesc pentru sprijin !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.