Dreptul de a obține despăgubire în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă – Avocat CUCULIS

ICCJ Sesizata cu privire la pronuntarea unei hotarari de lamurire a unor chestiuni de drept!

Prin Încheierea din 18.02.2016, pronunţată în Dosarul nr. 1.804/308/2014, Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în baza art. 475 din Codul de procedură penală, a dispus sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(denumită în continuare ÎCCJ) în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarele chestiuni de drept:

1. Art. 1.391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, părinţii victimei care a suferit o infirmitate gravă sunt îndreptăţiţi să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor lor de viaţă familială şi socială sau exclusiv victima infracţiunii poate să obţină o asemenea despăgubire?

2. Art. 1.371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că poate fi reţinută culpa victimei la mărirea sau la neevitarea prejudiciului, chiar dacă acţiunea sau omisiunea victimei nu este una ilicită?

 

Concluzi?

Ce a decis ÎCCJ în cazul mai sus menţionat ?

Analizând sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie prin Decizia nr. 12/16.05.2016 ÎCCJ a admis sesizarea respectivă şi a stabilit că:

Dispoziţiile art. 1.391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Dispoziţiile art. 1.371 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că autorul faptei va fi ţinut să răspundă numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o în cazul în care victima prejudiciului a contribuit şi ea cu vinovăţie la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu l-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă”.

De dată recentă, Decizia ÎCCJ nr. 12/16.05.2016 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 498/04.07.2016 și, de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, adică de la data de 4 iulie 2016, a devenit obligatorie, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedură penală.