Hartuirea La Locul De Munca Daune Morale Si Hartuirea Sexuala Subiect Al Infractiunii Si Femeia Si Barbatul Art 223 Cod Penal-Avocat Cuculis

Hartuirea La Locul De Munca SI Hartuirea Sexuala La Locul De Munca- Daune Morale Si Poate Si Materiale-Avocat Cuculis

Hartuirea la locul de munca – cine?cum?daune?

Din nefericire -legislativa- pedeapsa pentru hartuirea la locul de munca nu exista ca si text de lege ci ea este cumva prezumata ca acea fapta prejudicaibila de natura civila sun forma de agresiune fizica sau psihica(de cele mai multe ori este de natura psihica), prin care o persoana ii aduce un prejudiciu de natura morala sau psihica unei alte persoane , in cadrul unor raporturi de munca!

Hartuirea la locul de munca este pe rand ilustrata ca agresivitatea verbala, fizica, dar si izolarea sociala pe care o poate primi un angajat la locul de munca.

 Hartuirea inseamna per total un comportament abuziv si presupune un abuzator si o victima si ii poate  afecta salariatului performantele, provocandu-i acestuia un stres psihic si emotional.

Victimele acestei “violente psihologice” se pot adresa mai multor autoritati din domeniu, precum îinstantelor de judecata. 

Concret, hartuirea poate fi atat directa (prin agresiuni verbale si fizice), cat si indirecta (prin actiuni mai subtile, precum discreditarea activitatii salariatului, izolarea sociala a acestuia), avand ca unic scop victimizarea, umilirea, subminarea sau amenintarea persoanei hartuite

Poate ca nu multi stiu, insa Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca intr-un document informativ publicat pe site-ul propriu arata ca “Hartuirea la locul de munca provoaca un stres considerabil victimelor si colegilor, familiilor si prietenilor acestora. In unele cazuri, victimele nu isi pot desfasura activitatea in mod normal la locul de munca si nu pot avea o viata normala”.

Ceea ce trebuie sa stim este ca in legislatia romaneasca, “hartuirea la locul de munca” nu este clar reglementata de aceea pentru a putea incepe un proces de dovedire a harturii la locul de munca, este necesar sa te inarmezi cu codul muncii, codul civil si legislatie europeana, prin urmare, specialistul avocat iti va fi de folos!

 

Spre exemplu art. 8 din Codul Muncii arata ca relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte. De asemenea, pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.

Prin acest text de lege ne dam seama ca leguitorula prevazut cumva o conduita a angajatilor si orice alta conduita in afara bunei credinte se poate incadra la o hartuire in limitele indicate mai sus, de asemenea la art. 39, ca salariatul are dreptul la demnitate in munca si la securitate si sanatate in munca.

Astfel cum am punctat si mai sus orice incalcare adusa principiului bunei-credinte sau a drepturilor salariatului, care vizeaza personalitatea sau integritatea morala si profesionala a acestuia, poate fi incadrata in categoria actiunilor de hartuire, salariatul putandu-si intemeia o eventuala actiune in justitie pe nerespectarea acestui text de lege, incadrandu-se astfel la hartuire la locul de munca.

OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, reglementeaza principiul egalitatii intre cetateni.

De asemenea, facem trimitere si catre Art. 223 Hărţuirea sexuală care ne ajuta sa intelegem si sa calificam si mai bine aceasta actiune defaimatoare la adresa persoanei catre care se adreseaza – 

(1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Prin urmare, avand in vedere intreg tabloul reglementat de catre leguitor, dar si proiectele de lege ce urmeaza sa iasa in piata juridica, tragem concluzia clara si ferma ca orice imixtiune la locul de munca, provocata de catre sefi sau alte persoane din cadrul locului de munca, ce provoaca o suferinta de natura morala sau chiar si fizica, se poate incadra in textul de lege referitor la hartuirea morala la locul de munca.

Hartuirea la locul de munca sau hartuirea sexuala poate fi transata in instanta si se pot obtine daune morale –

Astfel, in cazul hartuirii sexuale, aceasta fiind de fapt o infractiune, salariatul hartuit se poate adresa organelor de urmarire penala, printr-o plangere prealabila.Fara plangerea prealabila NU putem sa il tragem la raspundere pe agresor.

De asemenea, pentru hartuirea MORALA la locul de munca, calea de urmat in instanta este actiunea civila in pretentii si alte reguli ce urmeaza a fi impuse in acel colectiv de catre instanta de judecata.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

031.412.48.88

Problema dvs. necesita o consultanta specializata? Puteti programa o intrevedere AICI-

3 comments to “Hartuirea La Locul De Munca Daune Morale Si Hartuirea Sexuala Subiect Al Infractiunii Si Femeia Si Barbatul Art 223 Cod Penal-Avocat Cuculis”
  1. Bună seara ! Lucrez Intr un magazin alimentar cu program impus de 12 ore pe zi și o zi libera.12 cu 24. Patrona ne impune acum program de 14 ore pe zi.Daca am refuzat se poarta foarte urat,nu vorbește cu angajații sau jignește. Nu avem dreptul la nimic,o deranjează și fapt că mâncăm în picioare și pe fugi,iarna nu avem nici o sursa de căldură,luăm calmante sa putem lucra
    Ne este frică sa vină în magazin că se poarta foarte urat.Am o vechime de 17 ani in această societate și mai am 10 luni până la pensionare.Chiar sa vreau sa schimb locul de muncă nu mă primește nimeni Este sau nu hărțuire morala,având în vedry că din cauza stresului mi am îmbolnăvit glanda tiroidă ?Pot cere macar șomaj ? Mulțumesc !

  2. Bună ziua.Sotia mea discută cu un prieten din copilărie pe telefon.Mesaje,apeluri etc.la orice oră doresc ei.Discutia lor este de un an jumătate.Eu am descoperit acum două luni.Suntem căsătoriți de 19 ani avem doi copii minori 15ani și avem probleme și neînțelegeri în familie.Noi îi cerem să renunțe la relația cu el dar ea nu vrea ptr că există sentimente.Ce a-și putea face?Ptr.hartuirea psihică a copilului și familiei mă incadrez? Mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.