In Premiera Curs Euro Inghetat La 3,72 Lei Pentru Un Contract Bancar Raiffeisen Din 2008-Decizia Luata In Apel De Inghetare A Cursului Euro-Avocat Cuculis

Cursul Euro Inghetat De Catre Instanta Pentru Un Contract Bancar-Precedentul Ce Va Deschide Calea Celor Cu Credite In Euro De A Reusi Inghetarea Cursului Valutar Euro De La Momentul Semnarii Contractelor

Banca obligata sa restituie toate sumele de bani incasate pentru fiecare euro in parte ce a fost platit peste valoarea de 3,7 lei/euro!

Solutia pronuntata de catre Tribunalul Cluj este o premiera fiindca toate deciziile obtinute pana acum, erau referitoare la inghetarea cursului valutar la CHF. Desi daca urmarim graficul de crestere al euro ne dam seama in mod evident ca si acesta a avut o evolutia spectaculoasa fata de momentul initial al inceperii creditarii, instantele s-au aplecat mai mult catre blocarea/inghetarea cursului valutar al CHF.

Decizia deschide calea unor viitoare procese de natura colectiva, asa cum s-a intamplat in cazul creditelor in CHF.

Ce a decis instanta?

Dosar-793/211/2016

NEMES CRISTIAN DANUT Apelant
NEMES MIOARA MIRELA Apelant
SC RAIFFEISEN BANK SA, PRIN SUCURSALA CLUJ Intimat
SC RAIFFEISEN BANK SA Intimat

 

Şedinţe

07.05.2018
Ora estimata: 11:00
Complet: Nou Apel + C.A. 6
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: Admite apelul declarat de apelanţii N.C.D.şi N.M.M.în contradictoriu cu intimata SC RAIFFEISEN BANK SA împotriva sentinţei civile nr. 4622/2016 pronunţate la data de 12 mai 2016, în dosarul nr. 793/211/2016, de Judecătoria Cluj Napoca, pe care o schimba în parte, în sensul că admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii N.C.D.şi N.M.M.în contradictoriu cu pârâta SC RAIFFEISEN BANK SA şi, în consecinţă:

Constată nulitatea absolută a clauzei cuprinse în art. 4.1 din contractul de credit nr. RFI27744711877/20.03.2008, referitoare la restituirea creditului în aceeaşi monedă, nulitatea constatată având ca efect obligaţia pârâtei de a încasa rata lunară a creditului după următoarea formulă: suma de rambursat în EUR conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilită de BNR pentru data scadenţei fiecărei rate. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor toate sumele de bani percepute în plus faţă de sumele plătite de reclamanţi şi/sau debitate/încasate din conturile reclamanţilor conform formulei de calcul: suma de rambursat în EUR conform graficului de rambursare X 3,7232/rata de schimb RON/EUR stabilită de BNR, pe parcursul perioadei cuprinse între data încheierii contractul de credit nr. RFI27744711877/20.03.2008 şi data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cu dobânda legală aferentă sumelor de restituit conform prezentei hotărâri pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi au fost guvernate de O.G. nr. 9/2000, respectiv dobânda legală penalizatoare aferentă sumelor de restituit conform prezentei hotărâri, prevăzută de art. 3 alin. 2 din O.G. nr. 13/2011 pentru perioada în care raporturile contractuale dintre părţi au fost/sunt guvernate de O.G. nr. 13/2011, dobândă calculată de la data achitării fiecărei sume şi până la data restituirii acestora. Menţine hotărârea atacată în ceea ce priveşte cheltuielile de judecată Respinge cererea apelanţilor referitoarea la obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată în apel. Executorie. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, recurs care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 7 mai 2018.
Document: Hotarâre  973/2018  07.05.2018

http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000293595&id_inst=1285

 

Decizia instantei, o putem considera definitiva fiindca in recurs, elemnentele ce pot fi combatute de catre banca sunt de natura procedurala si strict pe erori facute de catre judecatorii ce au instrumentat cazul, ori cunoastem deja ca tribunalul Cluj are o vasta practica cu privire la inghetarea cursului valutar.

Felicitam debitorii care s-au luptat inca din 2016 conform portalului de justitie(data inregistrarii dosarului),cu Banca Raiffeisen.

Amintim ca in materia creditelor mecanismul ce trebuie verificat este cel referitor la faptul daca o anumita clauza indeplineste sau nu conditiile din legea 193/2000.

Cum a fost posibila inghetarea la un contract in EURO?

Pe baza aceluiasi mecanism ca in legatura cu contractele in CHF sau orice alta moneda. Reprezentantul debitorilor, in instanta a sustinut mecanismul din legea 193/2000 si a dovedit ca banca a actionat cu rea credinta, a creat un dezechilibru in contract si nu a negociat contractul.

Posibile implicatii si din decizia C186/16 Andriciuc, referitoare la inghetarea cursului valutar si metode de analiza a mecanismului in sine.

Concluzia este ca acest precedent extrem de periculos pentru banca poate fi folosit si de catre cei care au credite in Euro si se lupta cu povara platii lor.

Credite in euro? Vedeti mai jos formularul!

2 comments to “In Premiera Curs Euro Inghetat La 3,72 Lei Pentru Un Contract Bancar Raiffeisen Din 2008-Decizia Luata In Apel De Inghetare A Cursului Euro-Avocat Cuculis”
  1. Daca am un credit in Euro din 2010, iar la acea data in contract este stipulata o clauza prin care eu imi asum riscul financiar a-l ratei de schimb valutar, mai pot invoca caracterul abuziv a-l acestei prevederi deoarece nu mi-au fost prezentate implicatiile financiare a-l acestei clauze, si mai pot invoca inghetarea cursului de schimb valutar la valoarea initiala?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.