Interviu Legal Magazine Avocat Cuculis Adrian Despre Banci Si Consumatori

 

Legal Magazin, ediția a XVI-a, octombrie 2017

Întrebările pentru interviul cu Adrian Cuculiș,

Managing Partner, Cabinet de Avocat Cuculiș Adrian Cătălin

 

  1. V-ați specializat în dosarele pe drept bancar si executari silite. Care sunt principalele provocări în activitatea dumneavoastră?

Domeniul m-a ales pe mine mai mult sau mai putin, insa executarea silita si in principal fenomenul dosarelor pe drept bancar, clauze abuzive si de data mai recenta darea in plata, au reprezentat si vor reprezenta o provocare pentru oricine.

In primul rand am in vedere ca de multi ani lucrez intens cu persoane fizice, divizia de corporatii este si ea o parte importanta insa diferita si astfel ca sa poti sa mentii o legatura buna cu toata lumea, necesita o coordonare apropiata de perfectiune.

Nu a fost niciodata usor sa te lupti cu niste colosi mai ales precum cei din sistemul bancar, insa cred, ca usor, printr-o practica corecta a tuturor instantelor de judecata, vom asista la o corectare a sistemului ce-l am ca adversar.

Nu pot sa nu mentionez ca orice dosar castigat este o bucurie impartasita atata de catre mine in calitate de coordonator pentru alti 20 de colegi avocati dar si pentru cei ce sunt beneficiarii directi, cei ce au nevoie de serviciile juridice si solutiile corecte ale instantelor de judecata.

 

 

 

  1. În ultimii ani au existat foarte multe procese între clienți și bănci, din cauza contractelor abuzive. Cine trebuie să se ocupe de educația financiară a românilor, pentru ca aceștia să nu mai semneze astfel de contracte?

 

Ma declar responsabil cel putin de 7 ani de zile, de educatia financiara si fiscala in mare masura, a tuturor romanilor ce au avut curiozitatea sa-mi urmareasca munca. De multe ori cand spui “Banca” perceptia este ca trebuie sa cunosti multa economie si in mare parte asa este, insa atunci cand spui economie si avocatura si le unesti pe cele doua, devii un adversar serios. Au fost niste anii foarte grei, noi in societate avem zilnic cel putin 5-6 cazuri de executare silita, de oameni abuzati de catre sistem insa daca citesti, te documentezi si combati orice abuz, ajungi sa ai o practica atat de larga incat sa poti sa faci fata oricarei provocari. Este nu doar recomandat, este aproape obligatoriu, inainte de a semna un act ce-ti poate aduce multe obligatii, sa te consulti cu un avocat si el sa fie si specializat in materia pe care o ai, altfel, pentru o ora de consultanta, pierzi luni sau ani de zile in instanta, uite ca am facut si o rima fara sa vreau..

 

  1. Cu ce experţi externi – notari, executori judecătoreşti, practicieni în insolvenţă, consultanţi fiscali, auditori, evaluatori, contabili, traducători etc. colaboraţi constant?

 

Noi suntem specializati si in insolventa, astfel existand si Cabinetul de Insolventa Cuculis si ne mandrim cu faptul ca cel putin pe Ilfov suntetm singurii care au reusit sa porneasca si sa puna pe roate un concordat preventiv, multi nici nu stiu ca exista in lege un asemenea subterfugiu.

De regula lucram cu toate categoriile profesionale si da traducatorii sunte foarte importanti fiindca actionam in judecata multe companii din afara tarii.

 

 

 

  1. Există o serie de principii etice profesionale ce trebuie respectate de către companiile de colectare în relația cu debitorii persoane fizice și juridice. Câți le aplică?

 

Aici putem sa vorbim mult, eu cred ca daca nu ii aratam cu degetul ani in sir, pe acesti “recuperatori de creante” probabil ca nici acum nu existau reglementari ceva mai stricte.Acele criteria etice nu sunt repspectate si cred ca este important de stiut pentru zecile de mii de persoane ce sunt executate silit sa stie ca au drepturi iar daca sunt hartuiti, pot cere daune morale in instanta. Romania ca multe alte tari fost sovietice, unde cultura capitalista a ajuns tarziu, sunt inca tinte sigure pentru aceste tipuri de activitate(recuperare creante) si recuperatori abuzivi.

 

 

 

  1. Cum apreciaţi calitatea actului de Justiţie (Tribunale, Judecătorii, Curţi de Apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), în anul 2017?

Instantele au inceput sa pronunte solutii foarte bune pentru consumatori fie pe  clauze abuzive fie pe executari silite sau chiar si insolvente, unde se admit planuri de reorgaizare, fapt ce inseamna ca atul de justitie se face corect. Nu este valabil pentru tot sistemul de justitie, insa cred ca se vor indrepta lucrurile.

 

Av. Drd. Cuculis Adrian