Ril ICCJ-Sechestrul Asigurator Nu Impiedica Executarea Silita A Ipotecii Rang I-Debitorii Pot Da In Plata-Avocat Cuculis

Ipoteca De Rangul I sau sechestrul penal instituit pe imobil? Incidenta in aplicarea legii darii in plata!

Cine are prioritate si cum se poate da in plata, desi exista un sechestru instituit intr-un dosar penal asupra imobilului?

 

ICCJ da o dezlegare ce de mult era dezbatuta in practica de specialitate, daca nu cumva sechestrul penal, ce ocroteste un interes public, ar trebui sa fie “mai puternic” decat o ipoteca civila de rang 1.

Spre exemplu, nu putini au fost si debitorii care au vrut sa dea in plata, insa au fost opriti de existenta unor sechestre asiguratorii pe imobilele lor, imobile ce din celelalte puncte de vedere se incadaru in conditiile legii 77/2016!

In trecut, atunci cand exista un sechestru asigurator asupra imobilului, acesta avea “puterea” cel putin in opinia majoritara, dovedita ca fiind gresita prin RIL-ul pronuntat de catre ICCJ, sa treaca peste o ipoteca rang I.

Cum ne putem imagina spre exemplu, ca dupa ce in cartea funciara apare un imobil cu ipoteca rang I, sa intervina un sechestru asigurator al organelor penale, ce ar face imposibila vanzarea unui bun imobil sau darea lui in plata, spre exemplu?

Astfel, se arata in motivele ICCJ ca dacă un creditor ipotecar și-a făcut opozabil dreptul cu privire la un imobil care, ulterior, a fost pus sub sechestru asigurător de către organele penale, atunci executarea silită pornită cu privire la acel imobil nu e suspendată de instituirea acelui sechestru.

Fiindca noua decizie data de catre ICCJ este un RIL ce se va aplica tuturor instantelor de judecata, trebuie sa avem in vedere faptul ca un debitor, aflat in procedura executionala spre exemplu si care doreste sa dea in plata un imobil, pana acum era impedicat de faptul ca exista un sechestru asigurator insa dupa pronuntarea acestui Ril, vor putea fi facute demersuri pentru ca darea in plata sa se duca la bun sfarsit chiar daca exista acest sechestru asigurator infiintat!

De esenta, s-ar putea spune ca RIL-ul vorbeste despre vanzarea la licitatie publica sau mai bine, spus despre procedura executionala, ceea ce este adevarat, insa in materie de vanzare, vanzarea la licitatie publica sau vanzarea amiabila consesunala, nu inseamna nimic altceva decat o varietate a vanzarii la modul general, ori leguitorul nu face distinctii de fond, cand vine vorba de vanzare.

Dacă pe un imobil ipotecat se pune sechestru asigurător în cadrul unei proceduri penale, acesta din urmă nu duce la suspendarea executării silite pornite de creditorul ipotecar.

Art. 252

Procedura sechestrului

(1) Organul care procedează la aplicarea sechestrului este obligat să identifice şi să evalueze bunurile sechestrate, putând recurge, dacă este cazul, la evaluatori sau experţi.

Extas din decizie –

“(…) existența unui sechestru asigurător penal asupra imobilelor unei persoane fizice sau juridice nu suspendă executarea silită începută de un creditor ipotecar, al cărui drept de ipotecă asupra acelorași bunuri a devenit opozabil terților anterior înființării măsurii asigurătorii din procesul penal și nu determină nulitatea actelor de executare ulterioare înființării măsurii asigurătorii din procesul penal asupra acelorași bunuri.

Exista desigur o conditie esentiala, respectiv, ca ipoteca sa fi fost inregistrata inainte ca sechestrul asigurator sa fie instituit.

ICCJ  a ajuns să pronunțe această decizie ca urmare a sesizării din partea unei instanțe de judecată ce avea de analizat o situatie referitoare la bunul imobil ipotecat, pe care s-a pus sechestrul asigurător.

Procedura executionala a cunoscut multe modificari de fond, avand in vedere si aplicarea neuniforma a dispozitiilor legale, de aceea este important ca orice demers executional, oricum sa fie supus analizei si procedurii de verificare a legalitatii in instanta de judecata.

Oricum, interpretarea data intr-un final in cadrul Ril-ului este fara echivoc iar o decizie de suspendare a executarii silite atunci cand vine vorba si de un sechestru asigurator, este in mod clar o decizie gresita.

Av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Probleme juridice ce necesita consultanta juridica la sediul nostru? Programati AICI-

 

Totul Despre Executarile Silite, Posibilitatile De Anulare Si Invocare A Clauzelor Abuzive,Evacuari,Suspendari De Executare Si Executari Silite Ilegale – Avocat Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.