Scutire De La Plata Cautiunii Pentru Suspendarea Executarii – Admisibilitatea Cererii Pentru Persoane Juridice – Avocat Cuculis

Ce este cautiunea?

In esenta, cautiunea este un mijloc de protejare a posibilelor efecte negative ale suspendarii executarii dispuse de catre instanta, prin care, creditorului ii este temporizata procedura de executare silita ce are ca scop final, recuperarea anumitor sume de bani prin forta coercitiva a statului.Cautiunea, este reglementata de o serie de norme generale de drept comun si de o serie de norme speciale, ce deriva din legi speciale.

Atunci cand discutam despre cautiunea stabilita pentru suspendarea executarii silite in cadrul unei proceduri executionale, aceasta este regasita in art. 719 al codului de procedura civila si art. 1057 acelasi cod de procedura civila.

Magercu cautiune

Cum si ce cerere se poate face pentru scutirea, esalonarea cautiunii judiciare?

Pe vechea procedura civila, nu exista un asemenea articol ce se referea la Asistenta Judiciara cu privire la cererea de ajutor public judiciar, insa in noua practica, art. 90 precizeaza in mod clar:

Noul Cod de Procedura Civila:

(4) Persoanele juridice pot beneficia de facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii speciale.

In acelasi timp, trebuie analizata dispozitia legala din Legea 51/1995, lege catre care trimite codul de procedura civila, prin care se arata in art. Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme: d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Oug 80/2013 a taxelor de timbru, in aceeasi masura, prevede la art. 42 (2) Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:
a) cuantumul taxei reprezinta’mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b) plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.

Concluzie interpretativa Codul de procedura Civila, Oug 51/2008 si Oug 80/2013:

Ani de zile, la baza cererii de ajutor public judiciar a stat Oug 51/2008 ce reglementa sub toate formele, ceea ce se putea cere, printr-o cerere de facilitate publica.

Astfe, vom observa 2 diferente.

Daca in oug 51/2008 se vorbeste de taxe judiciare cu completarea din formularul anexa la Og 51/2008 respectiv

C3. Va rugam specificati ce cheltuieli ar trebui sa acopere (se bifeaza):e) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari la plata taxelor judiciare si/sau a cautiunilor prevazute de lege, inclusiv a taxelor si cautiunilor datorate in faza de executare silita,

astfel incat aceasta lege speciala reglementeaza posibilitatea acordarii de facilitati si pentru cautiuni in faza de executare silita, iar legea de drept comun respectiv Noul Cod De Procedura arata clar ca se vor aplica doar pentru taxe judiciare de timbru, neexistand u echivoc in acest sens, la fel si legislatia taxelor judiciare de timbru.

Coroborand pe de-o parte posibilitatea acordarii facilitatilor de la scutirea cautiunii pentru persoane juridice, fundament ce deriva din Codul De Procedura Civila si Legea Speciala a taxelor de timbru chiar daca Oug 51/2008 nu prevede posibilitatea acordarii de facilitati pentru persoane juridice, avand in vedere interconectarea si coroborarea eficienta, conform dispozitiilor art. 90 alin 4 cod procedura civila, reiese in mod concret ca pe de-o parte daca societatea comerciala poate dovedi starea de imposibilitate a platii cautiunii, atunci cererea este admisibila si nu poate forma obiectul unei solutii de inadmisibilitate, iar elementul secundar, subsidiar, avand in vedere crediinta judecatorului, acesta poate dispune, avand in vedere situatia concreta, nu doar esalonarea cautiunii, dar chiar scutirea de la plata ei, pe deplin.

De asemenea, in cauza CEDO Iosif si Altii vs Romania, Curtea a aratat, că, în speţă, singurul fundament de reţinut pentru acordarea unei reparaţii echitabile constă în faptul că reclamanţii nu au beneficiat de un drept de acces la o instanţă pentru a-şi expune pretenţiile. Acest impediment s-a datorat TOCMAI cautiunii fixate si imposibil de achitat de catre partile impricinate.

Av. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.