Revocare Donatie – Anulare Act Donatie – Donatia Poate Fi Atacata

Revocarea Donatiei in instanta – Procedura si cand se poate solicita?

Primesc de ani de zile zeci poate chiar sute de solicitari din zona donatiilor si a problemelor referitoare la anularea sau revocarea donatiilor perfectate.

Multi vor sa isi doneze bunurile pentru a o duce mai bine, alte persoane isi doneaza apartamentele sau casele in scopul de a “dezmostenti” pe cineva anume, insa operatiunile pe care le fac, nefind avizate de un avocat specializat in donatii, ajung sa fie discutate ulterior de catre mostenitori, solicitate in instanta anulari de donatii, revocarii de acte perfectate in timpul vietii acelor persoane.

De inceput, trebuie sa stiti ca un act de donatie, poate fi revocat.

Ati intocmit un act de donatie si lucrurile nu sunt chiar asa cum vi s-a promis?

Atunci sunteti in mod clar interesat de cum se dispune o anulare act de donatie si in cat timp se poate ataca donatia.

Astazi mi-am propus sa va explic in mod exhaustiv, ce presupune revocarea donatiei cum o puteti face si cum va ajuta de fapt un avocat specializat in donatii, sa obtineti anularea actului de donatie.

Sa incepem.

Ce inseamna actul de donatie?

In codul civil actul de donatie se inchide cand vine vorba despre bunuri imobile, sub sanctiunea nulitatii lui , de catre notarul public.

Donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.

Chair daca in definitie observam ca se inchide un act irevocabil, in esenta acelasi cod civil vorbeste despre posibilitatea ca actul de donatie se poate ataca.

Probabil că majoritatea dintre noi am avut, cel puțin o dată, ocazia de a da sau de a primi un bun, mai valoros sau mai puțin valoros, ca donație, dar nu am luat în considerare care ar fi statutul juridic al acestei operațiuni și, mai ales, dacă se poate solicita returnarea respectivului bun, la o dată ulterioară, pentru motive întemeiate, mai pe scurt revocarea donatiei facute noua.

Revocarea Donatiei
Revocarea Donatiei

In ce conditii generale se poate ataca donatia si actul de donatie se poate anula?

Donaţiile sunt, în principiu, irevocabile, însă legea prevede și situații când acestea pot fi revocate,adica contractul de donatie poate fi atacat, în anumite condiţii stipulate expres. 

Spre deosebire de Vechiul Cod civil, care prevedea revocarea donaţiei pentru mai multe motive: 

  • pentru ingratitudine,
  • pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor şi pentru survenienţă de copil; 
  • Noul Cod civil nu mai prevede revocarea donaţiei pentru survenienţă de copil.

 În schimb, această nouă reglementare aduce unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte cazurile de revocare pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea sarcinii.

Totodată, există și un al treilea caz de revocare, conform art. 1016 NCC., îndeplinirea condiţiei rezolutorii exprese, în cazul în care donatarul şi descendenţii acestuia ar predeceda donatorului.

Totodată, trebuie menționat și faptul că donaţiile între soţi sunt revocabile ad nutum.

Pentru a intelege pe deplin in ce conditii poate fi anulata o donatie, vom exemplifica , cele 3 situatii aratate de catre codul civil.

Ati oferit o donatie si cel caruia i-ati donat o casa, un apartament sau alt bun, se poarta urat cu dvs. sau chiar va agreseaza ori nu va puteti intretine singur si cel caruia i-ati donat un bun REFUZA sa va asigure mancarea si intretinerea necesara? ATUNCI PUTETI REVOCA DONATIA

Atacarea unui donatii pentru ingratitudine – Anularea donatiei pentru ingratitudine – Revocarea donatiei pentru ingratitudine

Cazurile de ingratitudine sunt expres si limtativ prevazute de catre codul Civil.

Astfel, daca ati perfectat un act de donatie, revocarea donatiei pentru ingratitudine poate fi obtinuta doar in conditiile de mai jos:

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Anularea Unui Contract De Donatie Pentru Lipsa De Ingrijire A Donatorului Sau Pentru Injurii,Vatamari Corporale Si Comportament Nerecunoscator Fata De Donator-Avocat Cuculis

Nu de putine ori batranii,sunt in imposibilitatea de a se ingriji, sau vor sa stie ca la batranete,atunci cand nu au familie, totusi cineva se va ingriji de ei, astfel incat apeleaza de multe ori la varianta contractelor de donatie, sau vanzare cumparare,prin care o persoana straina, sau apropiata lor, se obliga sa ii intretina pana la moartea acestora.

Ingratitudine donatieCe se intampla, cand de fapt cel care primeste in proprietate imobilul(donatarul),se gandeste ca are prea multe obligatii si incepe sa aiba o atitudine violenta, jignitoare sau pur si simplu nu-si indeplineste obligatiile fata de donator?

Speta de mai jos, este relevanta si primita pe adresa noastra, pentru a primi un raspuns juridic – 

Ce inseamna donatia unui imobil? – Exact ce a facut domnul de mai jos, pentru care am reusit sa obtinem anularea donatiei , in instanta. Donatia se poate ataca in instanta.

Am 8o de ani, sunt singur si am facut o mare greseala. Am facut, la  notar, un testament, prin care las casa unor vecini, care mi-au promis ca  ma ingrijesc pana la moarte si ma ingroapa. Dar, din prostie,nu am pus  nicio clauza in testament. Acum, acesti vecini isi bat joc de mine.  Intrebarea  este pot sa desfac acest testament? Pot sa-l mai anulez?” (Petrescu  Constantin, Bucuresti)!

Situatie reala rezolvata de catre SCA CUCULIS&ASOCIATII

Raspuns, av. drd. Cuculis- anulare contract donatie

Este adevarat ca ati facut o greseala si nu era necesar sa faceti un contract de donatie ci un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, insa eu aici il gasesc vinovat inclusv pe notarul public.

Donatiile, conform codului civil poat fi revocate pentru ingratitudine şau pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Astfel revocarea donatiei pentru ingratitudine sau pentru revocarea donatiei pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează de drept asta inseamna ca trebuie sa mergeti direct in instanta pentru a proba aceste aspecte si este necesar, dupa cum arata si articolul de lege, sa faceti dovezi in acest sens.

Mai jos, aveti extras din codul civil cu privire la revocarea donatiei pentru ingratitudine, situatie la care eu consider ca dvs. va incadrati- redau textul –

Cazuri : Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri: a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat; b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator; c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Cum incep procesul pentru prin care actul de donatie poate fi anulat?

Inainte de orice, un avocat specializat in revocarea donatiilor pentru ingratitudine ( anulare act donatie ) ar trebui sa va redacteze o notificare pentru revocarea donatiei.

Aceasta ar fi prima varianta legala pe care ati putea sa mergeti pentru a obtine o revocare de donatie pentru ingratitudine.

Ulterior, daca donatarul nu raspunde afirmativ acestei notificari prin care il puneti in intarziere, fie cu privire la cazul de ingratitudine ce ar duce clar la anularea donatiei in speta o anulare donatie imobiliara, puteti deschide in instanta actiunea care sa vizeze exact revocarea donatiei pentru ingratitudine.

Viciile de consimtamat pot duce la anularea donatiei in instanta.

In mod subisidar, puteti deschide o actiune in instanta inclusiv cu privire la viciul de consimtamant avand in vedere eroare in substanta contractului, in sensul ca dvs. urmareati un contract de vanzare cumparare sau donatie cu sarcina si practic ati perfectat o donatie fara nici-o sarcina, vatamandu-va astfel grav interesele.

In tot cazul este necesar sa obtineti o hotarare judecatoreasca de anulare a doantiei.

Prin urmare, concluzionam, ca singura varianta pentru a desface o asemenea conventie semnata la notar este instanta de judecata!

Mai jos, daca cateva exemple si intrebari puse de catre cei care sunt in situatia in care au nevoie de o actiune in instanta, pentru anularea donatiei.

  1. Buterez Iulian
  2. Bună.Eu si fratii mei am primit un imobil prin donatie de la parinții tatalui nostru,nefiind scris niciun fel de clauze,imobilul fiind itabulat in cartea funciara.Intrebarea este daca poate sa ni.l desfaca pricand vor ei.Multumesc!
    • Avocat Cuculis Adrian
    • Oricand NU insa doar sa nu se fi incalcat rezerva succesorala.
  3. FLOREA EUGENIABuna ziua,
    Daca mama mea a avut un apartament, a decedat, eu sunt singurul ei copil, am facut succesiune dupa deces , intrebarea este daca sotul are drept la acest apartament
    • Avocat Cuculis Adrian
    • Desigur, sot supravietuitor.
  4. Maftei Ionela
  5. As putea divorța

Revocarea donației intre soti poate fi făcută în mod expres sau chiar tacit, cu condiția ca revocarea să survină în timpul căsătoriei. 

Donatia intre soti – Este posibila revocarea unei donatii intre soti in urmatoarele conditii.

Ulterior desfacerii căsătoriei, revocarea donației în temeiul art. 1031 C. civ., nu mai poate avea loc, în schimb donația va putea fi revocată pentru ingratitudine sau neexecutarea sarcinilor, în temeiul dispozițiilor art. 1023-1026 C. civ., respectiv art. 1027-1029 C. civ., după caz.

Exact cazurile de revoare impuse mai sus.

Clauza prin care soţul donator ar renunţa la dreptul de a revoca donaţiunea (anularea donatiei) făcută soţiei, e lipsită de valoare juridică, întrucât e contrară regulii de ordine publică a revocabilităţii donaţiunilor între soţi.

Revocarea Donatiei

Vânzările între soţi în vederea lichidării sunt permise.

Astfel, tragem concluzia ca donatiile intre soti NU sunt interzise insa ele pot fi considerate NULE daca sunt simulate pentru a ascunde patrimoniul fata de creditori.

Din punct de vedere etimologic, legiuitorul foloseşte noţiunea de „revocare a donaţiei”, şi nu de desfiinţare, ținând cont că diferenţa dintre cele două noţiuni este esenţială.

Cititi si :

Revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii

Atacarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii este o cale de a reintra in posesia unui imobil sau bun general donat iar donatarul nu si-a indeplinit obligatia de intretinere.

Revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea sarcinii impuse donatarului determină desfiinţarea tuturor drepturilor constituite de donatar, ca efect al îndeplinirii condiţiei rezolutorii, această desființare activând astfel în mod retroactiv și considerându-se că nu a existat niciodată contractul de donaţie.

În schimb, revocarea pentru ingratitudinea donatarului nu îşi produce efectele decât pentru viitor, de la momentul revocării ei, deci ulterior apariției motivului de ingratitudine.

Prin urmare, daca in baza bunului donat, donatarul a incasat fructe de pe urma lui sau a benefciat de orice avantaj si nu a prestat sarcina pe care si-a luat-o prin contractul de donatie, atunci se va ajuge la situatia in care pe langa anularea donatiei pentru neexecutarea sarcinii sa fie obligat cel care nu a executat sarcina donatiei , fie o obligatie de intretinere sau o obligatie de a presta o anumita activitate, va fi obligat sa restituie si tot ce a incasat in baza dreptului dobandit in urma donatiei.

Revocarea donaţiei, în cazul în care liberalitatea s-a făcut sub condiția unei obligații pentru donatar (executarea unei sarcini), poate produce efecte nu doar faţă de donatar ci şi faţă de terţi, întrucât drepturile constituite în favoarea lor pot fi desfiinţate potrivit regulilor aplicabile rezoluţiunii pentru neexecutare. 

Rezultă, astfel că, dacă donatorul are dreptul la restitutio in integrum (restituirea integrală a prestației) inclusiv în raporturile cu terţii subdobânditori ai bunului donat, acelaşi drept îl poate opune donatarului care nu şi-a îndeplinit obligaţia stabilită prin actul de donație.

Revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii poate fi ceruta in instanta si de catre mostenitorii celui ce a avea dreptul la prestatia neexecutata.

Astfel, pentru a se produce revocarea donației, autorul sau succesorii acestuia în drepturi pot uza de acţiunea în rezoluţiune a unui contract de donaţie.

Aceasta poate fi promovată pentru neexecutarea sarcinii, astfel că are un caracter personal şi patrimonial, fiind transmisibilă prin deces moştenitorilor, întocmai ca orice drept patrimonial, iar moştenitorii o pot exercita direct, şi nu doar să o continue dacă ar fi fost introdusă de către autorul lor.

Acţiunea în revocarea donației pentru neexecutarea sarcinii de întreţinere nu poate fi confundată cu acţiunea în executarea sarcinii întreţinerii care, într-adevăr, faţă de caracterul ei strict personal, poate fi exercitată doar de beneficiarul întreţinerii şi numai continuată de către moştenitori.

Un contract de donatie cu clauza de intretinere spre exemplu, poate fi anulat in instanta, daca intretinerea nu a fost prestata. Un act de donatie cu clauza de intretinere este susceptibil de a fi anulat prin simpla neexecutare culpabila a obligatiei de intretinere.

O donatie cu clauza de intretinere poate fi anulata daca se fac dovezile ca prestatia nu a fost respectata.

Cum Se Poate Anula O Donatie?Donatia Cu Sarcina Intretinerii Persoanei In Varsta-Avocat Cuculis

Situatie Disperata Anulare Donatie Act Ingratitudine

Articolul 1.027 cod civil vorbeste despre situatiile in care pentru neexecutarea sarcinii donatiei, se poate deschide o actiune de revocare a donatiei cu sarcina.

Acţiunile în caz de neexecutare a sarcinii

(1) Dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii săi în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donaţiei.

(2) În cazul în care sarcina a fost stipulată în favoarea unui terţ, acesta poate cere numai executarea sarcinii..

Speta juridica trimisa referitoare la o donatie-Anulare donatie

Daca intampinati probleme prin hatisul legislativ aveti posibilitatea sa trimiteti actele si solicitarile pe adresa avocat@indrumari-juridice.eu sau la adresa postala Str. Vaselor Nr. 16 Parter Sectorul 2 Bucuresti –

Buna ziua d-nl Avocat.

Suntem o familie din Timisoara si avem o poveste urata ,va rugam din suflet sa o cititi  si daca se mai poate face ceva in acest caz ,sa ne dati un sfat, o indrumare.

In anul 2009 -2010 in urma mai multor discuti cu sora mea si cumnatul meu  pe acea vreme,avand in vedere faptul ca ei nu puteau sa aiba copii ,aveau o varsta de aproape 50 ani si o situatie financiara rea .

O iubea pe fetita mea  7 ani foarte mult ,noi ne-am bucurat foarte mult ca poate cineva sa aiba grije de ia cand noi suntem plecati ,fata avand o problema ca  nu aude .

In anul 2011  luam decizia sa construim o casa  in curte cu ei si cum fiecare vroia un minim de siguranta pentru casa lui ,ei face un act de donatie pentru fiica mea  si pune o clauza de uzufruct viager,ne da dreptul in contract sa construim noi corpuri si sa aducem inbunatatiri ,noi ca si recunostinta sa ne ocupam de toate cheltuielile ,mancare ,etc.

Toate bune si frumoase 4 luni casa e gata la rosu cu gemuri puse ,noi plecam pentru 2 zile din localitate si la intoarcerea noastra sa intamplat ceva,el ne reprosaza ca iam luat casa, lam inselat,  ca am   facut acte false si ca o vrea inapoi ,iam cerut sa ne dea bani pe ce am consruit noi,  dar el nu a dorit acest lucru .

A deschis primul proces in care cere evacuarea noastra din imobil ,a divortat de sora mea si nu ia dat nimic nici hainele ei din casa ,apoi a cerut desfacerea donatie pentru ingratitudine si din acel moment a urmat calvarul nostru  a facut tot ce ia stat in putinta sa ne scoata afara,a urmat multe procese,plangeri penale ,anchete sociale ,plangeri peste tot pe unde o fost posibil ,ne ameninta ,ne facea hoti ,gunoaie ,ne-a taiat curentul care era inpreuna cu a lui , au urmat  patru luni fara curent cu un copil.

In urma proceselor toate castigate de noi sa-u strans mai multe sume de bani ,i-am adus la cunostinta situatia si lam rugat sa termine cu procese,nu a dorit liniste si a continuat cu ele  ,i-am ezecutat uzufructul pe care m fost nevoiti sa-l  cumparam  noi ,l-am lasat sa stea in casa dar tot liniste nu a fost ,lam evacuat din casa ,la ultim proces a facut apel  si acolo nu stiu ce sa intamlat  practic pentru d-na judecator nu am ezistat in sala ,afacut recurs si era apel( ultimul din proces ) i-a fost acceptat ,ajutor public  ,avocat din oficiu chiar la numit din sala sa aceptat ,avenit si cu unul platit  ,ia aceptat martori care nu au stiut nimic de noi doar ce a auzit de la iel ,nici macar nu erau din localitate  ai punea d-na judecator vorbele in gura ,unele intebarile la martori nostri au fost respinse ,avocata noastra amendata ca a indraznit sa spuna ca martori vorbesc urat in sala

S-a desfacut donatia definitiv ,nu am fost acuzati de niciun act de ingratitudine nici fata nici noi  doar faptul ca nu am fost recunoscatori,cand a iesit sentinta el sa dus sa intabuleze casa ,primim acasa de la cadastru ca a intabulat si casa noastra , uzufructul pe care l-am cumparat a fost radiat deci noi nu mai avem nimic ,am facut contestatie la cadastru  dar nu am primit raspuns pana acum, apoi ne-am trezit cu avocatul  lui in curte si cu o fata  care ne spune ca ea e noua proprietara si daca dorim sa ne despagubeasca pentru materiale pe care noi le-am investit in case si curte pe aceaste perioada.nu stim ce sa facem va rugam daca se poate sa ne ajutati .

Va multumim.

Donatie Scutire De Raport Avocat Problema Juridica Scutire De Raport Donatie

Donatia cu scutire de raport vs anularea donatiei pentru incalcarea cotei rezervatare a mostenitorilor.

Revocarea donatiei

De asemenea si raportul donatiei este o alta chestiune pe care cei care fac donatii trebuie sa o aiba in vedere pentru ca in viitor acele liberalitati sa nu poata fi raportate la masa succesorala.

Buna ziua.

Am primit prin donatie cu scutire de raport un apartament de la parintii mei.

In cazul decesului lor sau al unuia dintre ei, am citit ca sora mea are posibilitatea de a solicita ca acest imobil sa faca totusi parte din masa succesorala, chiar daca e cu scutire de raport, in conditiile in care prin aceasta donatie, s-a incalcat rezerva succesorala.

Ex.: daca toate bunurile parintilor valoreaza 140 lei, din care o casa de 100 lei si un apartament de 40 lei donat mie, la succesiune, cum se calculeaza masa succesorala pentru a se vedea daca prin donatie, aceasta a fost incalcata?

Vreau sa inteleg cum se evalueaza aceasta rezerva succesorala pentru a stii daca donatia catre mine poate fi anulata sau nu. Va multumesc. av. Cuculis

In cat timp se poate ataca donatia?

Exista mai multe termene pe care trebuie sa le aveti in vedere daca v-ati hotarat sa mergeti in instanta si sa revocati donatia facuta.

Putem sa discutam despre un termen pentru atacarea donatiei de la un an si pana la 3 ani sau pot fi siutatii in care se solicita revocarea donatiei fara sa se tina cont de un termen de prescriptie a actunii.

  • Daca vorbim despre revocarea donatiei pentru neprestarea sarcinii atunci vom avea un termen de3 ani de zile: (3) Dreptul la acţiunea prin care se solicită executarea sarcinii sau revocarea donaţiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executată.
  • Daca vorbim despre revocarea donatiei pentru ingratitudine, atunci termenul in care se ataca donatia este de un an, insa curge in mod diferit: (1) Dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.
  • (2) Acţiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatarului. Dacă donatarul moare după introducerea acţiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moştenitorilor.
  • (3) Cererea de revocare nu poate fi introdusă de moştenitorii donatorului, cu excepţia cazului în care donatorul a decedat în termenul prevăzut la alin. (1) fără să îl fi iertat pe donatar.
  • De asemenea, moştenitorii pot introduce acţiunea în revocare în termen de un an de la data morţii donatorului, dacă acesta a decedat fără să fi cunoscut cauza de revocare.
  • Daca se solicita revocarea pentru vicii asupra contractului de donatie, vor fi aplicabile regulile de la nulitatile absolute, sau relative.
  • Daca se solicita reductiunea liberalitatilor atunci termenul este de 3 ani de zile pentru incalcarea rezervei succesorale.

Consecinta revocarii donatiei – Revocarea donatiei intoarce bunul donat in patrimoniul donatorului.

Revocarea donaţiei atrage după sine, ca o consecinţă imediată, nevaliditatea transmisiunii intervenite între donatar şi un terţ achizitor, în virtutea principiului resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis.

În ceea ce privește modul în care poate activa revocarea donației pentru neexecutarea a obligației stabilite, arătăm că, părţile sunt libere să stipuleze în actul de donație un pact comisoriu expres, în temeiul căruia revocarea să opereze de plin drept în caz de neîndeplinire a sarcinilor, fără notificare şi fără cerere de chemare în judecată. 

Cititi si :

Într-o asemenea ipoteză, instanţa de judecată sesizată nu va avea altă posibilitate decât aceea de a constata că revocarea donaţiei a operat de drept prin neexecutarea sarcinilor, fără a putea acorda un termen donatarului în vederea executării.

Per a contrario, în măsura în care nu a exista pactul comisoriu și donatorul ar formula o cerere de revocare, pârâtul ar putea să acopere lipsurile până la primul termen de judecată, în sensul de a executa sarcina, iar cererea ar fi respinsă ca nefondată.

Desigur, pentru a putea stabili în care dintre situațiile menționate vă situați, este necesară o analiză amănunțită a actului de donație și a documentelor anexate, dar și o expunere corectă a situației de fapt, în fața unui avocat specializat.

Av.Drd. Cuculis Adrian

153 comments to “Revocare Donatie – Anulare Act Donatie – Donatia Poate Fi Atacata”
  1. Bună ziua! Am posibilitatea să-mi recuperez dreptul integral de unic mostenitor ca și fiu in acte la proprietatea mamei după decesul acesteia, (ea trăiește la momentul vorbirii) din moment ce aceasta deja a înstrăinat-o ca donatie la un oarecare notar public după decesul tatălui, după care am făcut și succesiune la scurt timp după decesul lui pe care am pierdut-o in instanță, deoarece toată proprietatea este pe numele ei. In ce conditii pot deschide un proces după decesul ei la tribunal ? Care ar fi cea mai sigură metodă să-mi pot recupera drepturile legale in totalitate ? Precizez că după acte, legal, in ordine ierarhică eu ar fi trebuit să devin singurul moștenitor nu cele două profitoare aciuate (sor-sa 1/2 si nepoată-sa 1/2) caut răspunsuri exacte,restul le cunosc, mulțumesc.

      • Mama în viata momentan, a donat fără clauze casa pe care o deținea, având dreptul la uzufruct viager, către mine și soția mea, aceasta părăsind domiciliul de 4 ani, eu mai având o sora. Se poate ataca actul de donație făcut de mama către soția mea? Menționez ca între timp, am divorțat și am fost chemat în judecata pentru partaj de fosta soție. Mama nu dorește partajarea casei, ce se poate face?

        • Am făcut un contract de donație unuia dintre copii,un teren pe care noi am construit o casă care nu este intabulata, acum nu ne mai putem înțelege:sare la bătaie și cearta tot timpul.Am vrea să anulăm donație și să intabulam terenul și casa pe noi.Ce trebuie făcut? Mulțumim.

          • Bună ziua,am donat o sumă mare de bani fiicei mele pentru a cumpăra o locuință ; în contr.de cump.locuința este stipulat acest lucru,ambele fiind făcute odată.După o lună a început să mă jignească etc.Pot revoca donația ?!

              • Buna seara!! Am o batranica (87 ani) care a lasat, donat , vandut ( nu stiu nici eu nici ea ce act a facut notarul ) un apartament cuiva care sa aiba grija de doi caini pe care batranica ii are. Acum nu este multumita de cum ii sunt ingrijiti cainii si vrea sa anuleze acel act. Persoana cu care a incheiat acel act nu i-a dat o copie si nici nu vrea sa ii dea . Ce trebuie sa faca sa anuleze acel act si sa isi ia cainii inapoi? Multumesc!

            • Buna. Am primit de la parinti 1 imobil in 2017,din 2018 dupa casatorie au inceput discutiile, mamei mele nu ii mai convenea de sotie, ne cauta nod in papura, sotia este acuzata ca ii vrea casa si alte aberatii. Nu e o sitiatie usoara pt niciunul. Ideea e ca vreau ssa renunt la donatia mamei si sa ii las totul ca ne-am saturat de nebuniile ei. Cum se poate proceda cat mai simplu?

          • Cumpar un teren
            O parte este in intravilan, deci se face contract de vanzare cumparare.
            O parte este in extravilam isr legea este pur si simplu imposibila.
            Donatia este o solutie acoperitoare pentru partea de extravilan?
            Ce trebuie sa cuprinda contractul?

          • Buna ziua,as vrea sa ma sfatuiti cu cea mai buna solutie,multumesc. AM donat tatalui in 2017 un imobil eu fiind plecata dIn tara pt a se ocupa de el.INTRE TIMP AM AFLAT CA TATAL MAI ARE UN COPIL SI NOI REVENIND IN TARA VREM SA PUNEM IAR IMOBILUL PE NUMELE MEU.CARE AR FI CEA MAI SIGURA SI MAI IEFTINA MODALITAE. LA CONTRACT DE VANZARE CUMARARE AM INTREBAT SI SUNT COSTURI FOARTE MARI .SE POATE FACE IN ALT MOD TINAND CONT DE DONATIA FACUTA ,REVOCARE ANULARE DONATIEI DIN 2017?MULTUMESC!

      • .Inainte de a cumpara apartamentul in timpul. casatoriei sotul meu a facut la notar un act de donatie precum ca tatal sai ia dat 200 mil vechi pentru a cumpara apartamentul iar ap valora 300mil vechi Acest lucru nu este adevarat noi am dat banii proprietarului in 2 rate conform unor chitante cu martori Se poate anula acel act de donatie ? Urmeaza sa facem partajul

        • Buna ziua,as vrea sa ma sfatuiti cu cea mai buna solutie,multumesc. AM donat tatalui in 2017 un imobil eu fiind plecata dIn tara pt a se ocupa de el.INTRE TIMP AM AFLAT CA TATAL MAI ARE UN COPIL SI NOI REVENIND IN TARA VREM SA PUNEM IAR IMOBILUL PE NUMELE MEU.CARE AR FI CEA MAI SIGURA SI MAI IEFTINA MODALITAE. LA CONTRACT DE VANZARE CUMARARE AM INTREBAT SI SUNT COSTURI FOARTE MARI .SE POATE FACE IN ALT MOD TINAND CONT DE DONATIA FACUTA ,REVOCARE ANULARE DONATIEI DIN 2017?MULTUMESC!

    • Bună ziua am o mare rugăminte dacă ma puteți ajuta s-au indruma. Pe scurt părinții au făcut act de donație fratelui și cumnatei, până la acte totul a fost frumos după sau schimbat lucrurile, au făcut act fără clauze deși notarul le citise părinților care sunt obligațiile celor doi dar acea pagină nu a mai apărut,noi aflând după ani că nu au clauză când cumnata a spus la cineva că părinții nu mai pot face nimic să le strice fiindcă a știut ea cum să vb cu notarul. În urmă cu 4 ani cumnata a plecat cu altul au divorțat și fratele a întrebat-o dacă are vreo pretenție asta in cazul când ea a plecat cu banii și lucruri din casă. De curând îi trimite fratelui mesaj că vrea să facă partaj….din ce?casa părinților care le revenea după decesul celor doi. Menționez că tatăl a fost 2ani bolnav și noi ceilalți am avut grijă de el, noi suntem de acord săi rămână fratelui. Întrebare poate mama să facă revocare, am omis să vă spun că tatăl a decedat anul trecut. Vă rog avem nevoie de un răspuns cum trebuie procedat, mulțumesc anticipat.

    • AM vorbit cu o doamnă din Franța pe woatap care era în spital și mi-a spus că îmi donează suma de 26de milioane euro pentru este pe moarte și mă pus în legătură cu avocatul dumneaei care mi-a trimis un act de donațica să îl semnezi și mi-a cerut o taxă de 255euro pentru deblocarea contului pe care nu i-am plătit dar a spus că mă ajută dumnealui și apoi ma pus în legătură cu notarul băncii care îmi cere o taxă de 2500 euro pentru deblocarea contului este normal?Între timp ma anunțat avocatul că doamna a decedat.

  2. Buna ziua,am patru copii unul dintre ei cel mai mic 31 de ani mi-a donat mie partea lui ce i-a revenit din succesiune cind se poate si de cine se poate anula sau se poate interveni la aceasta donatie ?Multumesc !

      • Bună ziua,am cumpărat recent un pământ de la cineva! Vânzătorul a primit prin donație de la tatăl sau,mai târziu am aflat ca fratele vitreg al vânzătorului a dat în judecată terenul care mi l-a vândut mie! Ma poate afecta pe mine ca cumpărător?

      • Buna seara!Am primit prin donatie de la mama mea un apartament anul trecut în august. În urma unor conflicte personale doresc să îi returnez donatia! Cum tre trebuie sa procedez?

    • Buna ziua,eu detin 50%dintr-un apartament si bunicul meu tot 50% (in urma dezbaterii unei succesiuni )eu vrea sa-mi doneze si cealalta jumatate(prin donatie)insa am o sora si un verisor,acestia pot ataca donatia?daca nu primesc si ei ceva bani?cat timp pot ataca?si ce as putea sa fac sa fiu sigura ca nu vor ataca?

    • Buna seara,
      Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: in anul 2017 sotul meu a cumparat un teren iar in anul 2018 acesta mi a donat 1/2 din proprietate iar ulterior am construit o casa pe acest teren constructia fiind finalizata in anul 2021. Investitiile pentru constructie au fost de 75% din suma sotul meu iar 25% din suma eu. Terenul a fost cumparat in timpul casatoriei pe numele lui si avem conventie de separare a bunurilor. In actele de cadastru si intabulare ale casei figuram amandoi proprierari el 1/2 si eu 1/2 cu mentiunea ca terenul a fost donatie. Intrebarea mea este urmatoarea: sotul meu poate solicita anularea donatiei pt teren in conditiile in care s a construit casa si avem amandoi procentul mai sus mentionat. Ce se intampla cu constructia in acel moment si cu investitia mea?
      Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  3. După divorțul de soțul meu ,acesta s-ar mutat la părinții lui ,unde am muncit împreună ,speră că aceștia îi vor da ceva și fiicei noastre,in 2018 fostul soț a decedat,.Pe casă și trenuri nu exista titlul de proprietate.,totul de fapt fiind al bunicii fostului soț.Fosta soacră a locuit cu soțul și cei doi copii acolo.Dupa 30-35 de ani,a divorțat de socru dar nu au făcut partajul că nu aveau acte pe nimic.,acestuia revenindu-i dreptul de a rămâne în casă.In anul 2020, aprilie a decedat și bunica fostului soț, in scurt timp fosta soacră și fiica sa au reușit să treacă totul pe numele soacrei menționând că fostul meu soț și fostul socru nu au nici un drept.In ianuarie 2021 a decedat și fostul socru.Am mers la un notar ,mi-a spus că se bagă taxa de succesiune,chiar dacă este unic moștenitor, menționez că la decesul bătrânei nu exista nici un titlu de proprietate,. Întrebarea mea este:chiar nu are nici un drept fiica mea, dacă tatăl ei a locuit și a muncit acolo până a decedat,respectiv 2018?

  4. Buna ziua, am o intrebare in a o ajuta pe mama mea. Bunica mea a decedat acum 2 saptamani ea detinand un apartament destul de vechi. In urma ei sunt 4 mostenitori dintre care unul statea cu ea in casa. Verisoara mea adica nepoata ei a furat toate documentele , nu raspunde la telefon, ulterior afland ca ea ar avea un act de donatie . Bunica mea era la pat de 4 ani de zile plus ca avea dementa. nu stim cand si cum s-a facut acel act de donatie cei de la SPIT spun ca de anul trecut si urmeaza sa trimita o copie, deoarece ea nu vrea sa arate nimic , nu stim unde sta deoarece ea era in Germania de 4 ani, neavand grija de bunica mea. Problema este ca ieri l-a dat afara din casa pe unchiul meu cu forta si ducandu-l undeva intr-0 cocioaba intr-un sat, acesta a fugit si a venit inapoi dormind pe scari unde era apartamentul deoarece nu mai poate intra.Au fost si au schimbat usa si au si aruncat tot din casa.Intrebarea mea este se poate ataca donatia facuta si in ce conditii?Va rog ajutati-ma nu pot sa-l las pe strazi.Daca actul de donatie era in regula putea sa-l arate. Pana vom ajunge in posesia unei copii indrumati-ma ce sa faca mama pt a o putea opri sa nu vanda apartamentul.Mentionez ca nu mai detine altceva bunica mea si sunt 4 mostenitori legali. Va multumesc

    • Buna ziua, in mod normal donatia se poate ataca pentru o serie de elemente: vicii sau incalcarea rezervei succesorale. Pentru a stabili in concret este necesar sa ne apelati la 0722298011 cu bine, av. drd. Cuculis.

    • Bună ziua ,dacă soțul mia făcut donație pe casă copilul lui are dreptul să-și ceara parte din casa după moartea soțului meu și dacă da cît are dreptul din locuință și cît am dreptul eu ca soție. Vă mulțumesc.

  5. Buna ziua
    Soțul meu a primit un teren de la părinții lui, undeva pe lângă București. Menționez ca soțul meu mai are un frate, iar la momentul respectiv înțelegerea a fost ca soțul meu sa rămână cu terenul și facă ce vrea cu el, iar fratele lui a rămas cu un apartament in București.
    Însă, socrii mei nu au făcut acte niciunuia dintre ei, iar noi intre timp ne-am construit o casa pe terenul primit de la socri. Totuși, noi am dori sa ne protejam investiția (și din cauza ca fratele soțului a început sa aibă pretenții și la casa noastră) și am dori ca socrul meu sa ne facă un act de donație la casa (noastră!). Vom face act de donație deoarece am aflat ca un contract v-c costa mult pt ca ar trebui sa plătim și impozitul… M-ar interesa sa știu, va rog, dacă pe viitor, cumnatul meu ar putea ataca in vreun fel actul de donație? Noi am putea sa punem o clauza in acest act de donație prin care el sa nu ne mai poată ataca ? Ce soluții s-ar putea găsi?
    Va mulțumesc frumos!
    Cu respect, Iuliana

  6. este interesant si util de stiut . regret ca nu am cunoscut aceste precizari inainte de a face un act de donatie . multumesc mult dlui. avocat cuculis si echipei sale . voi apela cat de curand la serviciile sale cu respect nechifor c

  7. Bună ziua Aș vrea și eu să vă pun o întrebare un contract de donație lipsit de obligații se poate anula După cât timp

  8. Buna ziua!
    Dintr o suprafata de o mie de mp teren sora mea a primit o donatie de 577 mp. de la mama mea.restul de teren nu are niciun act.mama mea a murit.urmeaza ca sora mea sa vina la mostenire si pe bucata de teren ramasa .eu pot ataca donatia ei? avand in vedere ca mi a fost incalcata rezerva suuccesorala, mie ramanandu mi 423 mp?Mentionez ca nu am primit nimic drept compensare cat a trait mama mea.alti mostenitori nu mai sunt, decat doua surori.
    multumesc

  9. tatal meu a decedat in martie2021.dupa deces am aflat ca a facut o donatie unei nepoate de sora Succesiunea dupa bunici s-a facut si acceptat de tatal meu,donatia consta in 1/2 din casa bunicilor.am aflat abia acuma si as dori sa stiu daca pot cere revocarea[anularea ]donatiei care nu are nici o conditie sau obligatii..va intreb daca nu mi s-a incalcat rezerva sucesorala?specific ca tatal meu era bolnav psihic si nepoata a folosit metode dolosive in al determina sa faca donatia respectiva eu fiind singurul lui mostenitor .multumesc

  10. Bună seara,tatăl meu a făcut act de donație sorei mele,pentru o casă,acum a decedat.Pot anula donația?
    Mulțumesc

      • Bună ziua! Sunt căsătorită de patruzeci de ani și soțul meu mi-a donat partea lui de apartament, apartament ce l-am cumpărat împreună în 1993. Nu avem copii,dar el are o fiică dintr-o căsătorie anterioară. Daca mi-a fost donată partea lui,aceasta ar putea ataca in instanță donația făcuta mie? Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!

    • Bună ziua am o problema o doamna se jura ca îmi donează o anumită suma ma pus în legătură cu un asa zis notar iar acesta îmi tot cete taxa pentru certificatul de donație taxă pentru instanța și acum îmi cere o taxă de mutații de cont..ce ar trebui sa cer acestui notar ca tot promite ca o sa fie bine și ca voi primii acestă donație….condițiile donatorului este să am grijă de familia mea cu acestă donație….dețin asa zisa adeverință de donație…..

  11. Buna ziua, daca fac un act de donație pentru un teren arabil si cedez terenul tatalui meu, in viitor poate fi atacat actul de o banca de exemplu sau de o terta persoana careia i-as datora bani? Mentionez ca in acest moment nu am nici un fel de datorii nicaieri, iar terenul este achitat ( nu e prin credit). Vreau doar sa stiu cat este de sigur acest act de donatie… din familie nu are cine sa-l atace.Va multumesc frumos!

  12. Buna ziua ! Vreau sa cumpăr un apartament . Apartamentul este cîștigat în instanță de sotie , din prima căsătorie. Soția i a donat celui de al doilea soț cu care este căsătorită în prezent jumătate din apartament. Au doi copii, unul din prima căsătorie a doamnei. Cum poate fi anulată această donatia astfel încît eu ca cumpărător sa nu fiu supus riscului e a pierde apartamentul. Mentionez ca din cauza acestei donații banca nu imi acorda credit imobiliar. Multumesc!

    • Bună ziua!
      În urma divortului la notariat, am stabilit verbal cu mama copiilor mei, ca în loc de pensie alimentară pentru cei doi copii, să donez printr-un act notarial partea mea din casa pe care am construit-o singur din veniturile proprii. La acest moment, îmi este solicitată suplimentar și pensie alimentară. Se poate ataca în instanță și anula donația?
      Vă mulțumesc!

  13. Buna seara !

    Va rog sa ma ajutai cu un raspuns avizat . Mama mea , intr un moment de marinimie , ne a dat , mie si sotiei mele , bani sa construim un imobil . Am ridicat imobilul obtinand avize , autorizatii pe numele nostu . Dupa trei sau patru ani , relatiile cu mama mea s au deteriorat , motiv pentru care si a cerut banii inapoi . Neavand de unde sa i returnam i am donat , eu si sotia , imobilul construit din banii sai . Dupa alti patru ani , relatia mea cu sotia s a incheiat printr un divort in urma caruia unul dintre copii a ramas la mine iar unul la fosta sotie . (Se pare ca mama mea avea dreptate ! ) Dupa alti cinci ani mama mea a decedt , la acest moment fiind un an si jumatate de la deces . Am expus cronologic si in ani ca intervale , gandind ca poate conteaza .

    Intrebarea este , ex sotia poate contesta si ataca in instanta acea donatie ?

    Multumesc !

  14. Bună seara. Bunicul meu a decedat de 16 ani . După deces cei 5 copii au mers la notar și au întocmit un act de donație prin care 4 dintre ei au renunțat la drepturile lor donând unui unchi , acestuia a dobândit 75 % din imobil și 2,5 ha de teren arabil extravilan , restul de 25% din imobil și 0,70 ha teren arabil extravilan iau revenit bunicii .nu sunt clauze in contract. se poate anula actul de donație ???

  15. liliana burdulea
    5 JULY, 2021 AT 21:10
    REPLY
    Buna ziua!
    Dintr o suprafata de o mie de mp teren sora mea a primit o donatie de 577 mp. de la mama mea.restul de teren nu are niciun act.mama mea a murit.urmeaza ca sora mea sa vina la mostenire si pe bucata de teren ramasa .eu pot ataca donatia ei? avand in vedere ca mi a fost incalcata rezerva suuccesorala, mie ramanandu mi 423 mp?Mentionez ca nu am primit nimic drept compensare cat a trait mama mea.alti mostenitori nu mai sunt, decat doua surori.
    multumesc

    • Bună ziua,am cumpărat recent un pământ de la cineva! Vânzătorul a primit prin donație de la tatăl sau,mai târziu am aflat ca fratele vitreg al vânzătorului a dat în judecată terenul care mi l-a vândut mie! Ma poate afecta pe mine ca cumpărător?

  16. Buna seara!Mama ne-a trecut mie și soțului un teren cu casa și livada cu act de donație cu scutire de raport acum cinci ani.Sotul meu se comporta oribil cu mine.Vreau să divorțez.Poate mama să desfaca acest act?eVa mulțumesc!Aștept raspuns

  17. Buna ziua.

    Parintii mei sunt divortati iar tatal meu s-a recasatorit. El cand s-a recasatorit avea deja un apartemt pe numele lui dar acum si-au cumparat o casa impreuna iar 50% din apartament l-a donat sotiei lui. Precizez ca sunt singurul copil, el nu are copii cu actuala lui sotie.
    Va multumesc.

    • Am uitat sa intreb daca se poate ataca donatia. si daca apartamentul va trebui impartit cu actuala lui sotie. va multumesc

  18. Buna ! Am si eu o întrebare : Mama mea , refuza sa -i dea actul de donatie surori mele , act lăsat de bunica noastră ,zicându-i că la pierdut . Cum poate obține o copie a actului, având în vedere ca nu mai stie la ce notar a facut actele ?

  19. Buna ziua!
    Mama mea ia dat prin contract de donatie apartamentul fiului meu si voiam sa va intrebam daca sora mea sau copii ei pot ataca acest act.
    Multumim.

  20. Buna ziua,

    Tatal meu are 80 de ani, este necasatorit si are 2 copii si 1 nepot.

    Doreste sa cedeze printr-un act de donatie apartamentul nepotului care are varsta de 12 ani.

    In ce conditii acest act de donatie nu poate fi atacat de catre al doilea copil.

    Iar in cazul in care se doreste atacarea care sunt termenele in care se poate ataca un astfel de contract de donatie.

      • Din pacate nu inteleg raspunsul dumneavoastra.

        Voi reformula intrebarea.

        Tatal meu are doi copii majori.

        Tatal meu doreste sa cedeze prin act de donatie apartamentul lui baiatului meu(nepotului) in varsta de 12 ani.

        Tinand cand ca tatal meu are doi copii care dupa moarte lui au dreptul la mostenire in ce conditii acest act de donatie nu poate fi atacat de catre al doilea copil.

        Iar in cazul in care se doreste atacarea care sunt termenele in care se poate ataca un astfel de contract de donatie.

        Credeti ca o procedura mai simpla ar fi un contract de vanzare cumparare intre mine si tatal meu ?

        • Am făcut donație fiicei mele ,suma mare pt.a și cumpăra apartament.Având încredere ,nu am menționat obligații de nici un fel .Având în vedere că aproape imediat fiica a început să mi vorbească urât și să mă jignească ,și mi a spus că nu vrea să mă mai vadă ,cum pot revoca donația pt.ingratitudine ?!Vă rog ,dați mî un sfat ,mulțumesc !

  21. Bună ziua as dori și eu un răspuns Mama și fratele meu decedat tata a făcut act de donație nepoatei din partea fratelui fără sa știu mai pot face ceva nepoata având 16 ani

  22. Bună ziua. Mama mea a făcut la notariat DONAȚIE pentru fata ei din prima căsătorie, stipulând în cuprins, ca ultima dorință-expres- “SĂ NE LASE PE NOI-CEILALTI 2 COPII DIN ACTUALA CASATORIE-SA MOSTENIM LINIȘTIȚI LA PCT ACASĂ” (prin donație, mama i-a dat surorii noastre teren+CASĂ în alta locație, pentru a nu ne certa)
    În anul 2006 a decedat mama, iar la dezbaterea succesiunii la notariat, au venit: al doilea soț supraviețuitor, 2 copii rezultați din a doua căsătorie….precum și fata mamei din prima căsătorie.
    Păi mai avea dreptul să vină la moștenire, din moment ce mama noastră îi facu-se act de donație prin notariat?
    În prezent (2021) suntem din nou chemați la notariat, cu originalele actului de donație și certificatului de moștenire, pt.a se face rectificari și alte acte notariale…..
    Precizez că în dec.2020 a decedat tatăl nostru (al doilea soț), iar ca moștenitori, noi cei 2 copii din a doua căsătorie a mamei, fiind mereu tulburați de sora noastră de mamă.
    Vă rog frumos puteți să ne sfătuiți ce putem face? Dorința mamei pe care a lăsat-o prin acea donație, NU A FOST RESPECTATĂ DE SORA NOASTRA DE MAMA, CHIAR A SEMNAT ACEA DONAȚIE CE I S-A FĂCUT…..
    VĂ MULȚUMESC. CU RESPECT

      • Bună ziua vă rog să mă ajutați cu un sfat, părinții mei au făcut act de donație fratelui și cumnatei până la semnarea actului toate bune după cumnata și-a schimbat atitudinea, actul a fost fără clauze asta în condițiile în care notarul lea citit care sunt obligațiile celor doi dar au rămas doar verbal că acea foaie nu a fost găsită. Acum câțiva ani am aflat de la cineva că părinții nu mai pot strica actele asta ia spus cumnata că a știut ce să vb cu notarul. Acum 4ani cumnata a plecat cu altul a urmat divorțul, fratelui a intrebato dacă are vreo pretenție ținând cont că ea a plecat cu bani și lucruri din casă, a zis că nu. Acum vreo lună primește fratele mesaj de la ea că vrea să facă partaj și dacă nu se înțeleg amiabil apelează la lege asta in condițiile în care casa le revenea după decesul celor doi. În ultimii doi ani tatăl a fost bolnav după care a urmat decesul, noi ceilalți frați am avut grijă de el, noi nu vrem nimic vrem să rămână fratele și ea să nu mai fie in actul de donație dat fiind faptul că este căsătorită Vă rog spuneți ce trebuie să facă mama, este disperată, este și foarte bolnavă sii este teamă că nu poate strica acel act, mulțumesc anticipat

  23. Buna ziua.Sotul meu a decedat de curind Amindoua suntem la a doua căsătorie .Din primele căsătorii soțul are o fica iar eu doi fii.Impreuna mai avem un fiu.In timpul căsniciei soțul mi-a donat jumătate din imobil.Copii au fost crescuți toți de noi.Intrebarea este cum se va împărți imobilul și cine deschide succesiunea? Vă multumesc

  24. Bună ziua, am o intrebare la dvs. donatia poate fi revocată sau anulată in instanta dacă nu are nici o clauză?
    Părintii i-au donat fiice-i imobilul fără clauză de intretinere iar aceasta nu ii inrijește. Mentionez ca tatăl este decedat mama poate revoca donatia?

  25. Bună seara A-și dori sa știu și eu daca bunicii au avut donație pe casa de la părinții săi și bunicul a decedate acum o lună donația nu mai este valabilă așa ne-au spus la notariat când am fost sa facem actele că donația ar fii căzut

  26. Bună ziua am și eu o întrebare locuim în apartamentul socrilor din 2009 noi plătim impozit și toate cheltuielile. Acum socri neau făcut un contract de donatie fără nici o obligație de ai întreține sau alte pretenții. Apartamentul a fost trecut numai pe socri acum e trecut pe noi soțul mai are doua surori se poate ataca contractul de donatie menționez socri au casa și pământul la tara și noua nea trecut apartamentul la oraș va mulțumesc

    • Bună seara! Vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns :soțul meu a primit prin donație 75 arii teren extravilan de la o verișoara, cu acte în, regulă la teren și, acum fratele ei a dat o în judecată, pe motiv că de ce nu i a donat lui. Se poate anula donația făcută mie?
      Mulțumesc anticipat!

    • Bună seara! Vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns :soțul meu a primit prin donație 75 arii teren extravilan de la o verișoara, cu acte în, regulă la teren și, acum fratele ei a dat o în judecată, pe motiv că de ce nu i a donat lui. Se poate anula donația făcută mie?
      Mulțumesc anticipat!

  27. Buna seara.
    Se poate face un act aditional la contract de donatie?
    Ambele parti suntem de acord cu modificarea unei clauze.
    Multumesc!

  28. Buna ziua,

    Mama mi-a facut act de donatie pe apartament ,deoarece am o sora careia parintii i-au cumparat un apartament pe care ea ulterior l-a vandut si a plecat in strainatate.
    Este foarte probabil ca sora mea dupa ce nu va mai fi mama sa aiba pretentii.In acest caz cum as putea dovedi ca a fost despagubita,,deoarece a plecata din tara in anul 2002.Ce taxe ar trebui sa plateasca sora mea pt a contesta donatia si daca in instanta proba cu martori este valabila?
    Va multumesc!

  29. S-a efectuat succesiune dupa tata pentru casa si teren, trei copii au renuntat, au mostenit un frate si mama. Nu s-a stabilit prin acte care camere sau care parte de teren revin fiecaruia. Fratele poate face act de donatie pentru partea lui de mostenire catre unul din fii lui?

  30. Bună seara. Părinții vor sa îmi lase mie averea dar nu și surorii mele, deoarece le-a lăsat copiilor ei. Ce ma sfătuiți sa îmi facă donație sau testament?! Menționez ca nu avem posibilitatea unui act de vânzare cumpărare deoarece nu avem financiar cum sa demonstram valoarea bunurilor. Mulțumesc frumos!

    • Suntem la a doua casatorie. Avem cate doi copii, fiecare dintre noi, din prima casatorie. Vrem sa donam casa copiilor, in egala masura. Adica, copii mei sa beneficieze de 50% din imobil si copii sotiei de 50%..
      Ne dorim ca actul de donatie sa nu poata fi atacat in situatia in care unul dintre noi decedeaza. Este posibil ?
      Cum ar trebui facut actul de donatie ?
      Multumim pt posibilitatea de a ne adresa dv. !

  31. Buna ziua. De curind am primit donatie un pamant, de fapt era al socrului meu care la cumparat cu multi ani in urma de la un vecin. Acest pamant il detinea socrul meu farà acte.Eu lam obtinut de la proprietar prin donatie.Vreau sa specific ca fratii sotului meu vroiau sa vinda toate pamanturile socrului inclusiv partea sotului meu farà acordul lui.Intrebarea mea este cum pot fratii sotului meu sa atace aceasta donatie.Va multumesc !

  32. Bună ziua! Vreau sa cumpăr un apartament . Proprietaru l-a dobândit prin donatie de la moștenitorul primului proprietar. Între aceștia nu exista nici un grad de rudenie. La momentul donației, anul 2008, donatorul era căsătorit și avea 2 copii. Donația este făcută cu scutire de raport. Pot avea probleme în viitor, se poate cere de către unul dintre descendenți anularea donației? Va mulțumesc.

  33. Bună ziua! Vreau sa cumpăr un apartament . Proprietaru l-a dobândit prin donatie de la moștenitorul primului proprietar. Între aceștia nu exista nici un grad de rudenie. La momentul donației, anul 2008, donatorul era căsătorit și avea 2 copii. Donația este făcută cu scutire de raport. Pot avea probleme în viitor, se poate cere de către unul dintre descendenți anularea donației? Va mulțumesc.

  34. Părinții soțului i-au făcut act de donație, in urma cu 6 ani,unul dintre părinți a decedat,să făcut succesiune după moartea părintelui,2 frați au renunțat la partea părintelui decedat în favoarea celui de-al treilea copil,un copil decedat,copii celui decedat ( nepoții), pot ataca la actul de donație donație?

  35. Bună ziua, soțul meu a primit act de donație,in urma cu 6 ani,de la părinții lui, unul dintre părinți decedat, nepoții soțului pot ataca acest act de donație?

  36. Buna ziua!
    Ma numesc Ioan Tanasescu si de curand am aflat ca mama, in varsta de 82 de ani, a facut un act la notariat- nu apar modificari in cartea funciara, prprietari sunt in continuare mama si tata care traieste, are 87 de ani si este diagnosticat cu dementa senila si Alzheimer- prin care i-a cedat partea ei din apartamentul in care locuiesc, proprietatea lor. Si totodata l-a imputernicit pe fratele meu pe conturile deschise in lei si euro la banca. Mentionez ca a doua zi dupa ce l-a trecut cu drept de semnatura la banca a inchis contturile retragand sumele existente in conturi,sume decateva mii de euro. Stiu ca fratele meu s-a plans deseori la mama ca el a fost defavorizat si ca merita acum sa fie singurul mostenitor. Tata nu a fost de acord , pentru ca tot mama mi-a spus ca a refuzat sa vina la notariat, acum el nu isi aminteste nimic. In ultimii 20 de ani eu am fost cel care i-a ajutat cand au avut nevoie, fratele meu trecand foarte rar pe la ei, de doua trei ori pe an. Toate acestea -cadastrul apartamentului si mersul la notar- le-au facut in octombrie 2020,cand eu eram internat la spital in stare foarte grava, bolnav de covid, fara sa spuna cuiva. pe scurt, ce pot face in acest caz, fiindca din discutia cu fratele meu am vazut ca el doreste in continuare si ii revina lui 3/4 din mostenirea viitoare.
    Cu mare stima pentru ce faceti,
    Ioan Tanasescu

  37. Am făcut donație unui fiu, fără clauze, sarcini. Casă + teren , teren are 2000mp.Pe aceeași locație ,și- a construit și el casă.
    Ași dori să- mi iau împreună cu soția, casa construită de noi, și jumătate din terenul aferent. Vă rog, cum procedez. Mulțumesc

  38. O persoană care a primit o Donație ( Casă cu teren aferent ) O poate vinde ? Având în vedere că Donatorii trăiesc, și mai au un fiu în viață

  39. Aș face donația apartamentului meu la băiatul meu. Băiatul meu însă stă departe în străinătate și nu poate să vină în România pentru semnarea actului de donație.
    Care este procedeu în acest caz? Să trimită o imputernicire printr-un notar de la ei ca să fie reprezentată de cineva?
    Vă mulțumesc răspunsul.

  40. Buna ziua.Tatal meu este decedat iar mama si fratii mei mi-au donat mie partile cuvenite lor. Se poate ataca cumva ?candva?Multumesc.

  41. Ca mostenitor rezaevatar, daca nu am stiut de o donatie, pot sa cer reductiunea liberalitatilor daca unul dintre donatori a decedat in urma cu 4 ani iar celalalt donator a decedat luna trecuta?

  42. Buna ziua, dacă am primit acum 10 ani o casa de la părinți prin donație, pot anula contractul de donație astfel încât ei sa redevină proprietari? Ei nu doresc acest lucru însă nici eu nu vreau sa mai fiu proprietara bunului. Cumva vreau sa returnez ‘cadoul’ deși ei nu-l vor înapoi. Mulțumesc

  43. Mama a donat casa bunicilor+teren 2000 mp Parohiei comunei, vroia defapt să doneze Patriarhiei Române. Actul de donație nu are nici o clauză – de construire biserică cum vrea mama (neacceptabil de primărie, locul nu se pretează) și nici cu clauză de îngrijire a mamei sau fratelui. Am un frate cu schizofrenie paranoidă (moștenire genetică mama) ptr.care sunt tutore. Mama are aceleași afecțiuni psihice ca fratele, dar a refuzat să mergă la medic psihiatru, iar medicul de familie i-a dat 1 trimitere la psihiatrie și a spus că nu are rost să îi mai dea alte trimiteri, dacă mama nu se duce și nici nu a făcut demersuri ptr.internare voluntară/involuntară. După decesul ei, pot ataca donația ? Trebuie să aduc acte că era bolnavă psihic ? (înscrisuri olografe – ISPITE, atacuri diavolești, malefice, sectanți- invocate de mama în toate întâmplările banale din famile și societate, raport INML frate- mamă schizofrenică, fișă internare frate- mama cu tulburare schizofrenică… Ce motive trebuie să invoc ca să atac donația ? ca moștenitori rezervatari ?

  44. Buna ziua. Vreu sa cumpar un apartament de la un donatar, nepot al donatorului(decedat de un am). Donatorul mai are doi copii care nu figureaza pe actul de donatie. Ma expun unui pericol daca voi cumpara apartamentul? Multumesc.

  45. Buna ziua aș avea o întrebare fostul soț din care a rezultat doi copii a trăit în concubinaj cu o femeie trei luni in care ia făcut act de donație dupe trei luni sau desparțit el dupe un an a murit ia a rămas cu acest act copii pot d sface actul de donație

  46. Buna seara! In urma cu cativa ani mama mea adoptiva mi a donat casa, de ceva vreme nu prea ne mai intelegem si sunt amenintata ca anuleaza donatia! Exista vre o posibilitate sa faca asta? Eu am investit si foarte multi bani in acea casa… Multumesc!

  47. Am facut o donatie de 1800 Euro pe data de 11 octombrie 2022 In contul Adra Romania pentru o fantana in NIgeria dar pana acum nu am primit nici un contract, de fiecare data cand vorbesc cu cei ce se ocupa de proiect imi raspunde ca voi primi contractul dar timpul trece si nu am primit nimic. Cum pot sa-mi recuperez banii?

  48. Buna ziua . Am incheiat un act de donatie cu sarcini la notariat catre fiica noastra in care am specificat ça dupa moartea noastra dupa doi ani de la moartea ultimului dintre noi fiica noastra sa ii dea fratelui ei jumatate din valoarea casei evaluata la preturile de atunci scazand din acea valoare 20000 de mii de euro sau bani care vor reprezenta aceasta valoare si apoi ce ramane impartia cu fratele ei adica tot baiatul nostru in mod egal . Intrebare : poate baiatul nostru sa ceara anularea sau revocarea acestui act de donatie fiica dorind sa isi indeplineasca sarcina specificata in actul de donatie ? Multumec mult pentru ajutor .

  49. Buna ziua,

    Tatăl meu a donat un teren acum 10 ani, am vrea sa îl luam înapoi , este posibil acest lucru ?

  50. Părinții au făcut act de donație pentru doi dintre COPII (după decesul lor fiecare urmând sa devina proprietari de drept a 50% și 50% dintr-o proprietate) Dacă unul dintre părinți a decedat între timp,se mai poate anula donația pentru unul dintre copii (donatari) ? Dacă da, in urma anularii, bunul rămâne doar al unuia dintre donatari sau se anulează complet donatia și se va dezbate moștenirea? Va mulțumesc!

  51. Buna ziua!
    Parintii au cumparat o garsoniera fratelui meu. Este pe numele fratelui insa in c v-c este specificata suma pt achizitie donata de parinti, cu scutire de raport. Eu nu am primit nimic in compensatie. Parintii au decedat. Acum fratele vrea jumatate din apart parintilor.
    Am sanse sa castig in instanta jumatate din garsoniera lui? Sau se actualizeaza suma aceea? Cum pot afla daca s-a incalcat rezerva succesorala? Multumesc.

  52. Buna ziua. As dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Am o matusa care doreste sa imi doneze casa, proprietate personala. Nu are copii, sot, vreau sa stiu, in situatia unui act de donatie pe numele meu, acest act se poate ataca, implicit castiga de catre ceilalti nepoti, bineinteles dupa moartea acesteia. Mentionez ca are nepoti din partea surorilor si fratilor ei, eu fiind unul dintre acestia. Multumesc. Sper ca am fost inteleasa.

  53. Locuiesc in USA- am facut act donatie pentru partea mea si a mamei catre fratele meu care acum vrea sa o duca pe mama in casa batrini desi s-a angajat ca va avea grija de dinsa pina la sfirsitul vietii. Nu am pus nici o clauza speciala in actul de donatie – din pacate.
    Fratele si sotia lui s-au mutat abuziv in casa mamei fara sa o consulte . Eu initial am luat-o ca un fapt bun ei find zilnic cu mama. Din pacate vor sa o duca in casa de batrini – mai mult au dus-o sa semneze niste hirtii la primaria orasului unde este casa de batrini. Mi-a spus ca a semnat intrei locuri unde i-au aratat fara sa stie ce a semnat.
    As dosri mai inti sa se redacteze o notificare pt revocarea donatiei.Multumesc

  54. domnu advocat parintii mei au decedat in urma mama cu 2 ani tatal cu un an,In decursul vietii au donat unei nepoate fata sorei mele Intebarea mea este cat la suta pot beneficia din bunuri avind casa cu curte gradina toate la un loc extimand suprafata de 2600 mp Va multumesc

  55. Buna seara
    Va rog sa ma ajutați cu un răspuns…in urma cu un an de zile am donat un imobil fratelui meu care între timp a devenit violent cu mine și m-am hotărât sa anulez donatia…problema este ca la oficiul cadastru a fost instituita o executare silită deoarece fratele ar fi avut un credit pe care nu l-a plătit…cum pot recupera imobilul fără ca acesta sa fie urmărit silit
    Mulțumesc

  56. Bună ziua! In cazul în care exista o donație a unuia dintre părinți, dupa divorț, care in locul partajului, renuntand la dreptul lui de proprietate în favoarea copilului, i-a făcut acestuia o donație prin contract notarial. Ajuns la maturitate, căsătorit și părinte la rândul sau, copilul dorește sa se folosească de bunul donat, insa mama acestuia nu este de acord. Ce se poate face în acest caz? Exista riscul ca aceasta sa poată ataca actul de donație care a intervenit între soți în schimbul renunțării la partaj? Mulțumesc

  57. Bună ziua. Va rog sa ma lămuriți într-o problema. Acum 3 ani am făcut acte de donație fiicei mele,între timp am divorțat .Imobilul cu pricina e în Neamț, eu cu fiica mea stam în alt oraș în chirie (aici lucram) între timp fosta a găsit pe cineva și la dus acasă, noi nu prea mai avem ce cauta pe acolo ca trebuie sa mergem numai când vrea ea s-au când nu e persoana străină acolo.Am trimis și un executor cu ajutorul unui avocat dar degeaba, din Mai acea persoana e tot acolo eu fiind nevoit sa stau cu fiica pe la părinți când mergem acasă ca acolo nu avem loc.Ce pot face în situația asta.Multumesc.

  58. Buna ziua. Daca proprietarul face act de donatie unuia dintre cei 3 copii iar ceilalti 2 copii fac o declaratie notariala inainte de donatie ca nu au pretentii. Mai poate fi atatcata donatia de catre cei 2 copii in viitor? Multumesc

  59. Buna ziua. In anul 2000 mii fiind mai tinără am făcut o mare greșeală, necunoscind legile și consecințele…După moartea părinților eu trăiam in continuare in casa părintească, amveam un frate cu 17 ani mai în vârstă, care cu familia lui în alt oraș, după succesiune a fost împărțit ap între noi doi, dar nu m au lăsat în pace deși financiar ei erau foarte bine, aranjați , ei fiind singura am dorit să ramin in casa părintească.Ei au vrut să vinda și să mi cumpere o garsoniera, dar eu nu am fost de acord, de mic copil trăiam aici cu părinții mei in virsta, vazind că tot pling și nu vreau să mă duc m au obligat să donez partea mea pt fratele meu.,am făcut donația la notar fara vreo clauza.Dar ei mi au făcut o hîrtie cu scrisul lor cum că mă lasă să stau 5 ani, după care daca vor sa vinda imi cumpără o garsoniera confortabila.Am stat ai i in continuare 16 ani am cheltuit ce trebuia platit la bloc reparatii impozit tot eu am platit, nu am cerut bani de la ei niciodată, dar fratele meu era bolnav, avea multe boli grave, a cazut in casa și a rămas imobilizat la pat.Eu am plecat la ei sa l ajut 5 ani l am îngrijit mi am schimbat locul de munca în alt oraș mi am lăsat viața aici, pt că soția lui a vrut să l de-a la azil.De asta m am dus acolo cu acordul ei .După 5 ani fratele a decedat , eu m am întors acasă, dar după un an de zile moștenitorii soția fratelui și fiul care trăiește de 20 ani in America vor să mă scoată din casa să mă mut in chirie.Mentionez că în momentul de față și t pensionara dar cu o pensie micuța, dar și lucrez încă că să mă pot întreține., Sint ok. Dar cînd nu voi mai putea lucra din ce să plătesc și chiria. Va rog frumos răspuns se pot sa fac?

  60. Buna ziua Domn Avocata rog să mă ascultați in propl mea și să mi dați un sfat: in anul 2000 am făcut o mare greșeală, după moartea părinților am rămas în ap eu fiind singura ,cum și t și acum,s a făcut partajul corect 1/2 și 1/2impartit între mine și fratele meu care menționez avea familia lui și trăiau în alt oraș , situație buna , totul ok, in afara de faptul că el era cu probleme de sănătate și mai in virsta cu 17 ani față de mine.Familia lui a vrut să vinda ap , eu doream să ramin dar nu am putut sa i plătesc , soția lui a ghicit varianta să donez partea mea fratelui , spunind că mă lasă cinci ani și daca îl vinde îmi cumpără o garsoniera.Angajamentul au scris cu mîna pe o foaie pt mine, ne-am dus la notar dar acolo nu e trecut nici o clauză din păcate, eu nu știam legile astea eram mai tinără.Am trăit așamai departe 16 ani în liniște pt că fiul lor a plecat în SUA și a stabilit acolo și nu mai era nevoie sa vinda ap.Cind am fost anunțată că fratele meu fiind bolnav cu mai multe boli grave a rămas imobilizat la pat, soția lui a vrut să l ducă la azil eu m am oferit că mă duc să l îngrijesc cu acordul ei și am stat cu ei 5 ani pina cînd fratele a decedat.Mentionez că pe tot perioada asta la ap de la părinți eu am platit toate taxele 5 ani ,dar nici la ei nu am stat pe gratis, nici nu am cerut nimic.Dupa deces m am întors acasă, mi a spus soția lui că cu casa rămîne cum a fost, am făcut eu niste mici reparatii zugrăvit etc., Dar acum ei fiind proprietari mi a trimis notificare de evacuare, pe neașteptate spunind că să mi caut chirie pe viață că ea îmi va plăti o jumătate de chirie cît trăiesc eu .Menționez că eu am 65 ani Ea are74, ani, fiul ei este în SUA, nu mai am pe nimeni, și din pensia mea nu mi permit sa mai plătesc și chirie.Momentan Sint ok că mai și lucrez, dar cînd nu o sa mai pot?va rog raspuns

  61. Am un unchi de 85 ani vaduv , nu are copii , are 4 nepoti in care ma includ si eu , a facut act de donatie pe casa la un nepot , care nu stim daca va avea grija de el cand nu o sa mai poata . Acum este in regula se ingrijeste singur , si cu ajutorul unei persoane pe care o plateste . Mentionez ca nu are mostenitori nici din partea sotiei ,care a decedat de un an. Se poate ataca actul de donatie pe care l-a facut nepotului si cum , de ceilalti 3 nepoti ?

  62. Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie daca se poate, o sa va spun pe cat de scurt pot istorioara, si eu si sotul meu suntem executati silit pentru credite diferite, el a fost codebitor cu fratele lui pentru un credit luat de mama lor, iar eu pentru un credit de nevoi personale cu buletinul, mentionez ca nu eram casatoriti la vremea respectiva, nu avem alte bunuri imobile pe numele nostru, de cativa ani un unchi ne-a dat casa lui parinteasca sa locuim si doreste sa ne faca act de donatie, acum vine marea intrebare , nu stim pe numele cui sa facem actele ca sa nu ne ia bancile casa si sa ajungem in strada? Oare daca facem actele de donatie pe numele meu si al sotului ar fi mai dificil sa ne ia casa? Sumele care le avem de dat la credite sunt enorme, s-au triplat aproape cu toate dobanzile si cheltuielile de judecata, deci nu avem sanse in viata asta sa le platim. Copii sunt minori inca, cel mai mare are 13 ani, nu se pot face actele numele lui. Va multumesc anticipat pentru raspuns! O zi buna!

  63. Buna ziua sint Dobocan Terezia am o problema si nu stiu cum se poate rezolva.Sunt singura sotul meu a decedat ,eu am donat un imobll celor doua fiice ale mele,Problema este ca una din fiicele mele a decedat,intrebarea mea este ce pot sa fac cu partea pe care am donato pot sa o iau inapoi sau sa o cedez celelalte fiiceas dori un raspuns pe imail sau telefon va multumesc

  64. Bună ziua !
    Suntem 2 frați, mama a decedat în urma cu 2 ani, a rămas un apartament de la ea pe care eu și fratele meu l-am impartit la un notar fiecare dintre noi mostenind jumătate. Dupa aceasta acțiune eu am cerut fratelui meu sa facem și succesiunea după casa bunicii noastre, (bunica este decedata de mai mulți ani) moment în care îmi spune ca acea casa i-a fost donata lui și fostei sale soții.(între timp au divortat) Eu nu am stiut nimic despre aceasta și nici nu am primit nimic de la bunica mea.
    Întrebare: Pot în acest caz sa atac în instanta donatia pe motiv ca mi-a fost incalcata masa succesorala ? Va mulțumesc anticipat !

  65. Bună ziua,sora mea a primit casa părinților prin donatie ,având clauza sa nu se vândă 49 de ani.Mentionez ca părinții sunt decedați amândoi iar sora dorește anularea actului pentru a împărți egal.Este posibil?doresc sa colaboram cu dumneavoastra

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.