Taxa De Inmatriculare Sau Taxa De Poluare Restituita Administrativ – Timbrul De Mediu Doar In Instanta – Av Cuculis Adrian

Restituirea taxei de poluare se face acum din oficiu. Sau nu?

 

Ordonanţa 40/2015    reglementeaza astfel restituirea la cererea persoanei interesate a ”taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule”, respectiv ”taxa pe poluare” pentru autovehicule sau ”taxa pentru emisiile poluante” provenite de la autovehicule si nu este de mirare ca am avut aceasta taxa denumita in atatea feluri, data fiind si practica CJUE ce a desfiintat rand pe rand, taxa instituita de Guvern.

Plecam de la faptul ca intradevar, unele sume de bani se vor restitui si este important sa le nominaliam, avand in vedere ca in mod categoric, timbrul de mediu, respective actual forma a taxei platite catre Fondul Pentru Mediu in vederea intmnatricularii unu auto, nu intra in sfera de incidenta a acestei ordonante. Prin urmare, sa vedem ce taxe vor fi restituite –

  • taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule – taxa prevăzută la art. 214^1 -214^3 din Codul fiscal, în vigoare până la data de 1 iulie 2008;
  • taxa pe poluare pentru autovehicule – taxă prevăzută de OUG nr. 50/2008pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011;
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – taxă prevăzută de Legea nr. 9/2012privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare.

O nouatate intradevar demna de a fi adusa in discutie o reprezinta faptul ca Guvernul s-a grabit sa restituie si dobanzile datorate contribuabilului, determinate între perioada de la care s-a perceput taxa și data restituirii acesteia insa hiba este reprezentata de faptul ca nu se cunoaste, legea avand un minus, care dobanzi vor fi restituite? Dobanzile legale? Ori dobanzile fiscal? Fiindca diferenta intre cele doua este covarsitoare.
De observat ar fi si faptul ca desi unii “practicieni”au constatat ca ar fi imposibil de restiuit toate sumele si anume (conform art. 135 din Codul de procedură fiscală) atingem latura prescriptiei, mergand pe prevederile legale de drept comun, Codul De Procedura Civila, recunoasterea datoriei, intrerupe termenul de prescriptie astfel incat Guvernul a dat o ordonanta de plata a taxelor prescrise, mai pe scurt.

 

Ce au de facut cei care vor sa-si recupereze aceasta taxa?

 

Astfel, ordonanta arata ca cererile se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar decizia de soluționare a cererii se comunică contribuabilului în termen de 10 zile de la emitere.

 

Acum, textul de lege arata ca in cazul în care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzată, persoana îndreptățită are dreptul să depună contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei iar ulterior daca si aceasta cerere se va respinge, poate sa se adreseze instantei de judecata iar astfel de cazuri vor fi des intalnite, mai ales ca pe de-o parte dobanzile nu sunt concretizate in dobanzi fiscale ori legale ceea ce va produce o confuzie si pe mai departe, nici acel termen de prescriptie nu va fi uitat usor nici de catre cotribuabili si nici de catre ANAF.

 

Concluzie generala.

 

Da, toate abuzurile, chiar si cele prescrise din 2007-2013 vor fi corectate printr-o suprarestituire facuta fara discernament di bugetul de stat.

Secundar, trebuie inteles faptul ca timbrul de mediu nu este vizat de aceasta ordonanta si singura modalitate de evitare sau restituire a timbrului de mediu a ramas in continuare instanta de judecata.

Tertiar, sa nu uitam ca si timbrul de mediu se afla in procedura de verificare a legalitatii sale pe rolul CJUE iar daca si el va fi declarat incompatibil cu dispozitiile legii europene probabil va urma aceeasi cale de restituire.

Av. CUCULS ADRIAN

avocat@indrumari-juridice.eu

2 comments to “Taxa De Inmatriculare Sau Taxa De Poluare Restituita Administrativ – Timbrul De Mediu Doar In Instanta – Av Cuculis Adrian”
  1. Buna ziua,
    Daca nu am depus cerere pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare pana la data de 31.08.2018 mai pot recupera aceasta taxa? Prin actiune in instanta?
    Multumesc,

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.