Tot Ce Trebuie Sa Cunoasca Un Debitor Executat Silit Despre Procedura Evacuarii Din Imobilul Locuinta – Avocat Cuculis Evacuare

Din pacate fenomenul evacuarilor din imobilele personale a devenit frecvent, avand in vederea executarile silite pornite de catre banci cat si executarile pornite de catre recuperatorii de creante.

executare-silita

Trebuie sa stim ca indiferent daca am ajuns in situatia de a fi evacuati, avem drepturi, putem sa impedicam evacuarea, sa o amanam sau chiar sa o anulam in anumite conditii. De asemenea, executorii judecatoresti nu au dreptul sa evacueze in orice clipa din zi si din noapte ci procedura evacuarii este reglementata ca si procedura “perchezitiei” si se poate face doar in anumite momente.

Atentie – Nu se pot face evacuari intre 1 decembrie si pana la 1 martie a anului urmator.

Codul de procedura civila instituie astfel o protectie,evident insuficienta, insa o protectie, totusi, in articolul 896 si anume, termenul de executare – “Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 dcembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca creditorul face dovada ca, in sensul dispozitiilor legsilatiei locative, el si familia sa nu au la dispozitie o locunta corespunzatoarea in care s-ar putea muta de indata”

Evident termenul de indata avand conotatia de imediat si existent aunui loc cu toate conditiile.

In ce interval poate patrunde executorul in imobil pentru a face evacuarea?

Conform dispozitiilor de la art. 898 , executarea silita prin predarea silita  va putea continua in ziua inceperi sale, dupa ora 20 precum si in zilele urmatoare inclusiv in cele nelucratoare , daca nu s-a finalizat din cauza opunerii la execuare din partea debitorului sau daca operatiunile ce trebuiesc efecuate pentru finalizarea executarii silite nu s-au putut realiza pana la ora 20:00

Ce se intampla cu lucrurile aflate in casa?

Bunurile aflate in interiorul imobilului, doar in conditiile in care ele nu fac obiectul executarii silite, precum ar fi “aragazul,frigiderul,mobila,covoarele,centrala termica, calorifere” sau orice alte bunuri mobile aflate in imobil, daca debitorul nu le ridica pe loc, ele vor fi supuse unui proces verbal de sechestru si incuviintate catre un administrator de sechestru, ce va putea sa fie chiar debitorul.

Dupa intocmirea procesului verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile sa ridice bunurile din imobil, altfel, ele vor fi scoase la vanzare de catre executor, se vor recupera cheltuielile de vanzare si apoi diferenta va fi consemnata pe numele debitorului.

Cum se poate contesta evacuare?

Daca privim in doctrina, atata pe legea noua a codului de procedura civila cat si in dogmele legii vechi, executorul are dreptul sa evacueze DOAR persoana ce are calitatea de debitor si orice alta persoana care ocupa spatiul fara a avea un contract opozabil sau document in baza caruia sa ramana in imobil.

In procedura veche, semnarea si antedatarea unor contracte de “comodat” BLOCAU efectiv intreaga procedura de evacuare, fiindca executorului ii erau opuse aceste contracte.

In prezent, in raport de art. 712 codul de procedura civila, asupra evacuarii, se poate formula contestatie la executare in aceleasi conditii in care se contesta orice act de executare silita emis de catre executor si in aceleasi conditii se poate si suspenda executarea silita, respectiv, oprirea executorului de la a proceda la evacuare.

avocat Cuculis Adrian

 

8 comments to “Tot Ce Trebuie Sa Cunoasca Un Debitor Executat Silit Despre Procedura Evacuarii Din Imobilul Locuinta – Avocat Cuculis Evacuare”
  1. Eu nu am facut contestatie la executarea silita,dar nici sumele date catre executor nu au mers in contul datoriei,decit in cuantum f mic asa incit suntem datornici vesnic,cu sume din ce in ce mai mari,imposibil de terminat de platit
    Nici intr-o tara civilizata debitorul nu este lasat la voia sortii,asa cum este la noi;.se suspenda peo perioada plata,se preia de catre sistemul de asigurari plata in continuare-ma refer la statul german-se gasesc modalitati de a nu pune cetatenii in situatii limita;
    noi cu cine ne asemanam?

  2. Daca debitorul nu are nici un bun pe care sa se puna sechestru,ce procedura urmeaza?De exemplu nu are casa,masina,absolut nimic…..sta in casa cu bunavointa mamei sale.

  3. Buna ziua eu am sentinta definitiva.tatal a decedat.si santem 6 copii la unul decedat au vandut imediat dupz moartea tatslui o parte de pamant fara acordul meu si ls 2 surori.eu imi doresc dreptul meu care mi se cuvine cheltuieli de mormantare eu am suportat tot. Trebuiea in maxim 30 de zile sami dea bani de pe partea de pamant vandut nu am primit nimic. Ce credeti ca pot face va rog frum.astept ras dv.

  4. Bună ziuă. Numele meu este Tomoroga Liliana și am făcut un credit la CEC Bank in anul 2009 pe care nu l-am achitat și vineri am primit un PROCES VERBAL DE SECHESTRU pe un autovehicul ce îl dețin..Vă rog din suflet să îmi spuneți ce pot sa fac pentru a opri sechestru autovehiculului? Vă mulțumesc anticipat LILIANA

    • Va rog daca eu am act moștenire în urma succesiuni de la tata și sunt divorțată după ce sa făcut succesiunea fostul soț are drepturi

  5. buna ziua, lociuesc de 13 ani cu domiciliul stabilit intr o locuinta de a unei rude care a fost si angajatorul meu pana luna aceasta cand contractul de munca a incetat, si firma a ajuns la executare silita atat pe bunurile juridice cat si pe cele in nume propriu.Intrebarea este cat mai ma poate lasa in lociunta executorul judecatoresc?am posibilitatea sa stau avand in vedere ca sunt un locatar onest,exista vreo baza legala sa nu ma evacueze intr un termen scurt?
    In speranta ca mi veti raspunde , va multumesc!

  6. Locuiesc de când m-am născut cu părinții și am făcut investiții ân două case care erau pe numele bunicii care a decedat în1994. Acum tata fiind singurul moștenitor a trecut tot pe numele lui . Casele sunt la distanța de 30 m cu intrări separate . Suntem în litigiu . El cu Av. lui au scos ordin de evacuare și să-i plătesc chirie pe ultimii 3 ani suma de 36 000 lei. Și să evacuez locuinta în 3 zile . Ce pot sa fac ? Mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.