Totul despre procesele colective nationale de eliminare a clauzelor abuzive din contractele de credit, denominarea creditelor din CHF, cum si cand pot fi invocate in cazul executari silite.

Interviu acordat de catre avocat Cuculis Adrian pentru http://www.reportervirtual.ro/ in vederea acoperirii unui numar cat mai mare de intrebari si situatii prin care trec imprumutatii bancilor si mai grav, cei executati silit:

Formular de inscriere in PROCES NATIONAL COLECTIV ELIMINARE CLAUZE ABUZIVE CONTRACTE CREDIT SI DENOMINARE LA VALOAREA ISTORICA.
Am citit raspunsul dumneavoastra in legatura cu cazul BCR – Suport
Colect, prezentat, si mi se pare ca ar fi o tema de
interes si pentru cititori –

blah blah poop face

1. Exista posibilitatea de a recupera sumele platite in baza unor
clauze abuzive, chiar si atunci cand creditul a fost declarat scadent
anticipat, executat silit, rambursat anticipat sau in alte cazuri care
presupun incheierea relatiilor contractuale cu banca?

Avocat Cuculis Adrian
In primul rand trebuie sa intelegem ce inseamna o clauza abuziva si efectul declararii ei ca fiind abuzive. Totul se reduce la nulitatea absoluta a clauzei declarate ca fiind abuzive prin prisma legii 193/2000. Nulitatea absoluta fiind o nulitate de ordine publica, regimul ei poate fi aplicat oricand neavand o limitare in timp, adica si pentru 20 de ani de la finalizarea contractului. In schimb ca sa poti sa faci o cerere de constatare a caracterului abuziv al unei clauze trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte” a) negocierea acelei clauze, transparenta ei, contraprestatia furnizorului de servicii in ipoteza aplicarii unui comision si nu il ultimul rand buna credinta si pasivitatea sau activitatea si interesul acordat acelei clauze contractuale(stanjenirea financiara ce survine in urma aplicarii ei) manifestata de catre imprumutat(debitor).
Astfel, in ipoteza in care discutam despre constatarea nulitatii absolute, acest lucru deriva din caracterul abuziv constatat de catre o instanta de judecata si poate fi cerut atata pe contestatie la executare si acest lucru l-am invocat deja atata in cazul S.C RAIFFEISEN BANK cat si BANCA ROMANEASCA SI VOLKSBNAK, dar si in cazul finalizarii contractului fie de comun acord fie prin executare sau alte metode.
2. Cum se pot  cere efectiv banii platiti in baza comisioanelor sau dobanzilor
percepute abuziv? Contestatia la executare are anumite limitari, si
oricum nu se poate cere rambursarea vreunei sume de bani. Ce cai
juridice au la dispozitie fostii clienti ai bancilor?

Avocat Cuculis Adrian
In principal, daca discutam despre un credit aflat in desfasurare, actiunea are ca obiect ” constatare nulitate act” si se refera strict la legea 193/2000 evident cu aplicarea legilor speciale, oug 174/2008 si nu in ultimul rand pug 50/2010 care a facut ravagii in priviinta dobanzilor.

Apreciez gresita expresia ca o asemenea actiune de ” contestare a executarii silite, ar avea limitari” si o sa va spun si de ce.
Art. 712 Noul cod de procedura civila si ii vom da citire, arata ca
In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca(prima conditie indeplinita), se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu(a doua conditie indeplinita, in sensul contestarii acestora sub forma cererii de nulitate absoluta), numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica(si a treia conditie este indeplinita, dat fiind faptul ca nu exista o cale specifica de a constata nulitatea absoluta a unei clauze in situatia discutarii nulitatii absolute), pentru desfiintarea lui.
3. Daca instanta  aproba, ce se intampla efectiv, in cazul celor care mai au datorii
catre banca? Se compenseaza sumele, sau ele sunt returnate independent
de datoria clientului fata de banca?

Avocat Cuculis Adrian

O alta mentiune pe care trebuie sa o facem se refera la “recuperarea” anumitor sume in cazul contestatiei la executare” este aceea ca debitorul contestator, poate fie sa solicite compensarea legala, a sumelor, asa cum a procedat spre exemplu judecatoria sectorului 6 fie sa anuleze fara compensare iar prin intoarcerea executarii silite sa dispunsa restituirea acestor sume, catre debitor, deci asistam la o recuperare efectiva a acestor sume. Aici aveti si decizia: http://portal.just.ro/303/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000175082&id_inst=303

Avocat Cuculis Adrian
4. Daca sumele incasate abuziv de banca erau mai mari decat datoria pentru care un credit a fost declarat scadent anticipat, clientul poate invoca acest lucru pentru a cere repunerea pe graficul de rambursare initial?

Acesta este unul dintre elementele extrem de interesante si motivationale in momentul introducerii unei asemenea actiuni. Majoritatea celor care inainteaza astfel de actiuni isi au fundamentul in dreptul comun, aspect total gresit, fiindca daca luam speta general intalnita si anume : Avem doua puncte, A fiind reprezentat de punctul de semnare al contractului si B punctul final al contractului. Daca intre punctul A si B, prin perceperea unor comisioane sau dobanzi, intr-un interval sa spunem de 3 luni de zile, pana la scadenta anticipata, se constata ulterior de catre o instanta ca incasarea unor asemenea comisioane sau dobanzi ar fi putut fi egala cu datoria de la punctul declararii scadentei anticipate, atunci acel debitor este in drept sa ceara instantei repunerea in graficul de rambursare, sau in termeni de specialitate repunerea in situatia anterioara.

5. In ce consta actiunea in justitie pe care spuneti ca ati pus-o la punct in urma cu doi ani?

Avocat Cuculis Adrian

Actiunile au variat in tot acest timp. Initial au fost constatate in contractele de credit anumite comisioane de tip, gestiune, administrare, acordare, retragere, risc sau altele si astfel am cerut instantei anularea lor. Cu cat practica a fost una pozitiva si instatele au admis cererile noastre dar si CJUE a dat indicatii ca si mecanismul de restituire in moneda straina a creditului poate fi analizat prin prisma legii 193/2000 am format si dosarele referitoare la denominarea creditelor la momentele istorice iar cel mai nou demers se refera la invocarea acestor aspecte chiar in cadrul contestatiei la executare silita.
In cursul timpului s-a simtit nevoia de colectivizare atat in raport de ratiunea financiara a demersului cat si aceea de impact media. Atata vreme cat grupuri intregi au inteles sa actioneze in judecata si comisioanele nu erau cazuri izolate, inseamna la nivel de constiinta colectiva ca ceva era in neregula pe fondul acestor contracte de credit asa cum s-a constatat ulterior.

6. Exista  posibilitatea de a initia procese colective si pentru cei care au
incheiat, intr-un fel sau altul, relatiile cu bancile?

Avocat Cuculis Adrian
Acum depinde ce inseamna inchiat relatia cu banca. Daca sunt in executare silita nu se impune decat demersul de contestatie la executare, pe cand daca discutam despre un litigiu colectiv referitor la un contract finalizat atunci se poate conexa respectiva cerere, unui grup in formare, sau deja format.

Avocat Cuculis Adrian

7. Exista vreun termen de prescriere pentru a cere inapoi banii platiti in baza
clauzelor abuzive?

Nu in mod absolut. Insa in mod izolat veti mai intalni asemenea sentinte date pe fondul cauzei evident nelegale. Principiul este acela ca prescriptia incepe sa curga de la momentul constatarii nulitatii absolute iar cum nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, se desprinde concluzia ca dupa sentinta definitiva, reclamantul are la dispozitie 3 ani sa o puna in executare.

8. Se poate cere inclusiv recalcularea sumelor  platite si respectiv a celor datorate per total catre banca, luand in  calcul cursul valutar de la data acordarii creditului (denominare)?

Avocat Cuculis Adrian
Acest aspect este legat de o serie de decizii date la nivel de Curte de Justitie a Uniunii Europene. Este vorba de cauza C – 26/13 (Arpad Kasler contra OTP). Favorabil consumatorilor.
CJUE a statuat, la pct. 57-59 : clauza care stabileste denominarea platilor in moneda straina dupa un curs majorat fata de cel de la data acordarii creditului nu face parte din pret si, deci, poate fi analizata sub raportul caracterului abuziv. Pe romaneste, aceasta clauza poate fi considerata abuziva, urmind ca instanta nationala care constata acest caracter sa o lase fara efect.

Avocat Cuculis Adrian

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
www.indrumari-juridice.eu
BLOG – www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
http://indrumarijuridice.forumest.ro

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.