Vatamarea corporala – Vatamarea Corporala Grava – lovirea si alte violente Codul Penal – Avocat Instanta Penalist

Pe scurt in continuare biroul de avocatura Cuculis si Asociatii va prezinta detaliile legate de aspectele penale ale celor 3 infractiuni ce se regasesc in codul penal romanesc si care se resfrang zilnic in activitatea instantelor de judecata implicit si in aceea a cetatenilor Romaniei. Biroul nostru asista in prezent un numar foarte mare de persoane in dosare penale avand ca obiect vatamarea corporala grava si nu numai , ce deriva de cele mai multe ori din accidente rutiere soldat cu victime sau

 

 

LOVIREA ŞI VATAMAREA INTEGRITAŢII CORPORALE SAU A SANATAŢII

LOVIREA SAU ALTE VIOLENŢE (art. 180 C. pen.)
1. Conţinutul legal:
“Lovirea sau orice acte de violenţa cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Faptele prevazute la alin. 1 savârşite asupra membrilor de familie se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Lovirea sau actele de violenţa care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Faptele prevazute în alin. precedent savârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda.
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. În cazul alin 1¹ şi 2¹ acţiunea penala se pune în mişcare şi din oficiu.
Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penala a fost pusa în mişcare din oficiu.”
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
– obiectul juridic generic – este identic ca la celelalte infracţiuni contra persoanei;
– obiectul juridic special – este format din totalitatea relaţiilor sociale care ocrotesc integritatea corporala sau sanatatea fiecarei persoane, indifedent ca este o persoana oarecare sau membru de familie.
– obiectul material – este corpul persoanei.
2B. Subiecţii infracţiunii:
– subiectul activ – orice persoana. Participaţia este posibila sub toate formele sale. Daca loviturile sunt exercitate de un funcţionar în exercitarea atribuţiilor de serviciu, atunci vom avea infracţiunea de purtare abuziva. În forma agravata, sub. activ trebuie sa fie soţ sau ruda apropiata.
– subiectul pasiv – orice persoana. În cazul agravantei, acesta este calificat – membru de familie.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
– elementul material – se poate savârşii printr-o acţiune de lovire sau acte de violemţa. Fapta se poate savârşi şi indirect, prin intermediul unui animal.
– urmarea imediata – vatamarea persoanei sau provocarea de suferinţe fizice.
3B. Latura subiectiva:
– forma de vinovaţie – intenţia directa sau indirecta.

4. Forme. Modalitaţi. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – deşi posibile, nu se pedepsesc;
2. tentativa – nu se pedepseşte;
3. fapt consumat – fapta se consuma atunci când se produce o vatamare corporala a persoanei sau când se produc suferinţe fizice.
MODALITAŢI: Fapta este mai grava atunci când:
a. fapta se savârşeşte asupra membrilor de familie
b. când fapta produce leziuni ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile. Nu intra în acest termen durata concediului medical.
SANCŢIUNI:
– închisoare de la o luna la 3 ani – în forma tip şi
– închisoare de la 6 luni la 1 an, de la 3 luni la 2 ani, de la 1 la 2 ani – în forma agravata.
VATAMAREA CORPORALA (art.181 C.pen.)
1. Conţinutul constitutiv:
” Fapta prin care s-a pricinuit integritaţii corporale sau sanataţii o vatamare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Faptele prevazute la alin. 1 savârşite asupra membrilor de familie se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda.
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. În cazul alin. 1¹ acţiunea penala se pune în mişcare şi din oficiu.
Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penala a fost pusa în mişcare din oficiu. ”
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
– obiectul juridic generic – este identic ca la celelalte infracţiuni contra persoanei;
– obiectul juridic special – este format din totalitatea relaţiilor sociale care ocrotesc integritatea corporala sau sanatatea fiecarei persoane, indifedent ca este o persoana oarecare sau membru de familie.
– obiectul material – este corpul persoanei.
2B.Subiecţii infracţiunii:
– subiectul activ – orice persoana care răspunde penal. Participaţia este posibila sub toate formele sale. Daca loviturile sunt exercitate de un funcţionar în exercitarea atribuţiilor de serviciu, atunci vom avea infracţiunea de purtare abuziva. În forma agravata, sub. activ trebuie sa fie soţ sau ruda apropiata.
– subiectul pasiv – orice persoana. În cazul agravantei, acesta este calificat – membru de familie.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
– elementul material – se poate savârşii printr-o acţiune de lovire sau acte de violenţa. Fapta se poate savârşi şi indirect, prin intermediul unui animal sau obiect. Specificul acestei infracţiuni consta în aceea ca durata îngrijirilor medicale nu depaşeşte 60 de zile.
– urmarea imediata – vatamarea persoanei sau provocarea de suferinţe fizice.
3B. Latura subiectiva:
– forma de vinovaţie – intenţia directa sau indirecta, iar în anumite cazuri poate îmbraca şi forma praeterintenţiei.

4. Forme. Modalitaţi. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – deşi posibile, nu se pedepsesc;
2. tentativa – nu se pedepseşte;
3. fapt consumat – fapta se consuma atunci când se produce o vatamare corporala a persoanei sau când se produc suferinţe fizice a caror vindecare nu depaşesc 60 de zile.
MODALITAŢI:Fapta este mai grava atunci când ea se savârşeşte asupra membrilor de familie;
SANCŢIUNI:
– închisoare de la 6 luni la 5 ani – în forma tip şi de la 1 la 5 ani – în forma agravata.

-Speta –

INSTANTA

Asupra prezentului apel penal :

Prin sentinta penala nr. 2/5.01.2010 Judecatoria Rm.Sarat a hotarât urmatoarele :

In baza art.182 al.2 cod penal, a dispus condamnarea inculpatului S.V.F. fara paternitate stabilita , nascut la data de ….., in Bucuresti, Sector 5, de cetatenie romana, studii 8 clase, serviciul militar nesatisfacut, zugrav, concubinaj, fara antecedente penale, domiciliat in ……, in prezent arestat si depus la Penitenciarul Focsani , judetul Vrancea, la 2 ani inchisoare.

A dispus mentinerea masurii arestarii si a dispus deducerea arestarii preventive începând cu data de 18.04.2009 la zi.

Totodata instanta dispus aplicarea art. 71-64 lit.a teza a II-a si lit.b cod penal si confiscarea briceagului folosit de inculpat la comiterea faptei.

A dispus obligarea inculpatului la 1000 lei despagubiri morale catre partea vatamata P.D. si la 1249,50 lei catre Spitalul mun.Rm.Sarat.

A obligat inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare din care 400 lei onorariu avocat oficiu la urmarirea penala P.N.si la instanta R.D.avansat din fondul Ministerului Justitiei .

Pentru a hotarî astfel prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt :

In seara de 17.04.2009 inculpatul S. V. F. impreuna cu mai multi tineri au consumat bauturi alcoolice iar la orele 22:00 s-a deplasat in sat la magazinul din localitate.

În apropierea magazinului se afla un grup de tineri printre care si partea vatamata P. D..

In momentul in care inculpatul S.V. F. insotit de martorul R. N. iesea cu naveta de bere din magazin, numitul R.F. le-a cerut o bere ,imprejurare in care inculpatul a inceput sa-l ameninte cu bataia.

Pentru aplanarea conflictului dintre inculpat si R.F. a intervenit partea vatamata P. D., prieten cu inculpatul.

La un moment dat conflictul a degenerat partea vatamata si inculpatul lovindu-se reciproc, acesta din urma a scos apoi un briceag cu care a lovit-o pe partea vatamata in zona hemitorace sting.

In momentul in care partea vatamata s-a ridicat a vazut ca singera ambundent fiind chemata ambulanta.

Partea vatamata a fost transportata la Spitalul Rm.Sarat fiind internata cu diagnosticul „plaga injunghiata penetranta hemitorace stg.” fiind supus la doua interventii chirurgicale.

Potrivit certificatului medico-legal partea vatamata a suferit leziuni care i-au pus in primejdie viata si care necesita pentru vindecare un numar de 17-18 zile ingrijiri medicale.

Împotriva sentintei a declarat apel inculpatul criticând-o pentru netemeinicie si nelegalitate sub aspectul cuantumului pedepsei.

Inculpatul a solicitat reducerera pedepsei motivat de faptul ca a avut o atitudine sincera pe parcursul procesului penal,se afla sub influienta bauturilor alcoolice nedându-si seama de consecintele faptei sale.

Tribunalul,verificând sentinta apelata pe baza materialului si lucrarilor din dosar,motivelor de apel invocate,precum si sub toate aspectele de fapt si de drept,potrivit art.371 alin.2 si 378 cod pr.penala va retine ca apelul este nefundat pentru considerentele ce se vor arata în continuare.

Instanta de fond a retinut în mod corect împrejurariole în care s-a comis infractiunea de vatamare corporala grava,prev.de art.182 alin.2 cod penal precum si vinovatia inculpatului ce rezulta din mijloacele de proba administrate,respectiv declaratiile partii vatamate,ale martorilor C.E.,B.V.,T.C.I.,coroborat cu declaratiile inculpatului prin care a recunoscut comiterea faptei si mentiunile din constatarea medico-legala privind leziunile provocate partii vatamate P.D..

Încadrarea juridica data infractiunilor este legala iar pedeapsa a fost corect individulizata cu respectarea criteriilor prev.de art.72 cod penal.

La stabilirea pedepsei de 2 ani închisoare s-a avut în vedere pericolul social concret ridicat al infractiunii comise determinat de lezarea valorilor sociale,ce privesc viata si integritatea corporala a unei persoane,împrejurarile în care a actionat inculpatul,în mod spontan,pe fondul consumului de alcool si în timpul unui conflict cu partea vatamata.

Desi a sustinut ca nu si-a dat seama de rezultatul faptei sale,din împrejurarile în care s-a comis infractiunea a rezultat ca inculpatul a actionat violent,nefiind justificata folosirea unui cutit apt sa puna în primejdie viata unei persoane în conditiile unui conflict spontan între tineri.

În plus,leziunile provocate partii vatamate, respectiv plaga înjunghiata în zona toracelui având caracteristicile plaga penetranta,sectiuni musculare si arterio-venoase cu hemoragie externa,emfizem subcutanat si pneumotorax-au relevat ca inculpatul a lovit partea vatamata într-o zona vitala a corpului acceptând posibilitatea producerii rezultatului,respewctiv punerea vietii în primejdie.

Instanta de fond i-a aplicat inculpatului o pedeapsa situata la minimul special prevazut de lege ,fiind avute în vedere atât conduita inculpatului pe parcursul procesului penal,cât si faptul ca partea vatamata a declarat ca l-a iertat pe inculpat.

Fata de aceste considerente,se va retine ca pedeapsa este corect individualizata si nu se impune a fi redusa,apelul urmând a fi respins ca nefondat în conformitate cu art.379 pct.1 lit.b cod pr.penala.

În baza art.350 cod pr.penala se va mentine starea de arest preventiv a inculpatului avându-se în vedere pericolul concret pe care îl reprezinta pentru ordinea publica lasarea în libertate a inculpatului.

Acest pericol îl reprezinta violenta cu care a actionat inculpatul,în cadrul unui conflict spontan,prin punerea în primejdie a vietii unei persoane.

În baza art.88 cod penal se va deduce din pedeapsa de executat arestul preventiv de la 18.04.2009 la zi.

În baza art.192 alin.2 cod pr.penala apelantul va fi obligat la 250 lei cheltuieli judiciare catre stat din care 200 lei onorariu aparator oficiu.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.