Victimele Mineriadei Chemate La Instanta In Fata ICCJ-Despagubiri Cerute De Victimele Mineriadei-Avocat Cuculis

Victima a Mineriadei din 1990? Atunci trebuie sa va pregatiti sa solicitati despagubirile pentru prejudiciul provocat de catre evenimentul “Mineriadei”!

Scurt Indrumar Al Victimelor Mineriadei-Daca Sunteti Victima A Mineriadei Urmeaza Sa Fiti Chemati La Inalta Curte  Pana La Finalul Anului 2017-Pregatiti-va Pentru Constituirea Ca Parte Civila Impotriva Celor Ce Se Vor Face Vinovati-Avocat Cuculis

Am hotarat sa scriu despre aceasta problema dupa ce mai multi dintre cei ce au avut de suferit de pe urma genocidului, au ajuns la noi, cu citatii primite de la ICCJ. Motivul este simplu, a inceput procesul MINERIADEI.

Am indicat mai jos cateva aspecte si am raspuns catorva intrebari pe care probabil si le-au pus toti cei ce au fost victime ale Mineriadei.

Dupa 27 de ani de asteptare, probabil cel mai vechi dosar de pe rolul parchetelor din Romania, dosarul Mineriadei a ajuns in Instanta.

Astfel, sutele de victime ale mineriadei au luat calea ICCJ-

Scurt Indrumar Pentru Victimele Mineriadei Cu privire la procesul ce a inceput pentru gasirea vinovatilor si plata despagubirilor solicitate de catre victime!

1. Ce trebuie sa fac daca primesc citatie din partea instantei pentru a ma prezenta la proces?

In primul rand cei care au fost implicati in procesul Mineriadei vor primi citatii pentru camera preliminara in vederea ridicarii de exceptii si formularii de pretentii cum ar fi daune morale pentru prejudiciul suferit.

Multi s-au inscris ca parte civila inca de la depunerea plangerilor penale-

2. Pentru ce sunt urmariti cei posibil vinovati de Mineriada?

In dosarul 1752/1/2017 dosar unde reprezentam victime ale mineriadei, discutam despre infractiunea  de infractiuni contra umanitatii –

Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii

Art. 439 COD PENAL

Infracţiuni contra umanităţii

(1) Săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte:

a) uciderea unor persoane;

b) supunerea unei populaţii sau părţi a acesteia, în scopul de a o distruge în tot sau în parte, la condiţii de viaţă menite să determine distrugerea fizică, totală sau parţială, a acesteia;

g) vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane;

j) persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional;

k) alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice,

se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în alin. (1), săvârşite în cadrul unui regim instituţionalizat de oprimare sistematică şi de dominare a unui grup rasial asupra altuia, cu intenţia de a menţine acest regim.

3. Ce probe trebuie sa aiba victima Mineriadei pentru a-si proba suferintele din 1990?

Orice dovada ce il plaseaza pe cel in cauza, in trecere, prin locul unde s-a desfasrat mineriada. De asemenea, la vremea respectiva spitalul MAI a facut internari pe banda rulanta astfel incat cu certitudine exista o fisa de internare pentru cei ce au ajuns in spital.

Probatoriu poate consta si in martori, in inregistrari video de la vremea mineriadei, prin depozitiile personale dar si orice alta proba ce va identifica

4. Sunt prescrise faptele pentru care sunt urmariti cei din dosarul Mineriadei?

(2) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:

a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise – prin urmare nu sunt prescrise.

5. La ce perioada sa se astepte victimele pana la pronuntarea pe fond a cauzei?

Procesul va dura o perioada indelungata fiindca vor fi multi martori de audiat si fiecare parte vatamata isi va forma propriul probatoriu si astfel ne asteptam la cel putin 2 ani de procese .

6.Unde pot sa urmaresc desfasurarea procesului?

Procesul poate fi urmarit din sala, asta doar daca judecatorii nu vor secretiza sedinta. Altfel, parcursul sau poate fi observat la link-ul de mai jos-

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000311116

Număr Dată Obiect Stadiul procesual Secție Părți
1 1752/1/2017 14.06.2017 infracţiuni contra umanităţii (art.439 NCP) Fond Secţia Penală
  • ILIESCU ION
  • PETRE ROMAN
  • VOICULESCU GELU- VOICAN
  • MĂGUREANU VIRGIL
  • FLORESCU MUGUREL- CRISTIAN
  • Vezi mai multe părți

6. De unde si-ar putea incasa despagubirile, victimele, in cazul in care intervine o condamnare? Poate sa raspunda statul pentru plata despagubirilor?

In mod cert cei ce au dat comenzile ce au dus la decese si vatamari corporale si loviri, nu au actionat individual ci in calitatile pe care le detineau la vremea respectiva. Astfel

Art. 86.

Partea responsabilă civilmente

Persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente.

In cazul de fata, statul Roman si acolo se va vedea prin ce unitati centrale va raspunde pentru plata daunelor aferente.

Evident ca ministerul finantelor va fi chemat in garantie si astfel despagubirile vor putea fi cerute statului.

Victima a Mineriadei? Completeaza Formularul De Mai Jos!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.