Adoptia – Cum Poti Sa Iti Cauti / Gasesti Parinitii Biologici

Parinitii Biologici de multe ori nu sunt si parintii actuali. De aceea in multe cazuri cand adoptia se face la o varsta foarte frageda, copii nu isi cunosc parintii naturali iar atunci cand cresc si afla ca de fapt parintii ce i-au crescut nu sunt parintii naturali, o parte dintre ei doresc sa ii cunoasca poate doar sa-i intrebe “de ce”?

Parinitii Biologici
avocat adoptii romania

Adopția – cum să îți cauți părinții biologici?

În situația în care exisita o suspiciune rezonabilă în legătură cu existența unei adopții, partea interesata se poate adresa si prin reprezentant legal, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru a întreprinde un demers în acest sens. 

Astfel, această instituție sprijină persoana adoptată în vederea exercitării dreptului de a-și cunoaște originile și propriul trecut și furnizează părinților firești și rudelor biologice ale acesteia informații vizând persoana adoptată, conform Legii nr.273/2004 privind procedura adopţiei.

Este firesc, dar și legitim să pornești demersuri pentru a-ți cunoaște originile, acestea având la bază nevoie de a-ți cunoaște propria identitate și ,uneori, chiar apartenența culturală.

Vizualizati si :

Cât pentru părinții adoptatori, vă anunțăm că aceste demersuri nu pun în pericol legătura de filiație existentă, nici nu pune sub semnul întrebării adopția însăși, ci este o consecință inevitabilă a aflării de existenșa adopției a persoanei adoptate.

O condiție prealabilă întrepinderii oricărei acțiuni în acest sens, este dobândirea capacității depline de exercițiu, adică vârsta majoratului ( sau în momentul încheierii căsătoriei, în mod valabil, a unui minor).

În cazul persoanelor care nu au dobândit capacitatea deplină de exercițiu, dezvăluirea identității  se realizează doar de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție numai pentru motive medicale.

Cât despre procedura aflării identității părinților biologici în situația în care există doar o suspiciune rezonabilă de existența unei adopții și nici un act doveditor pentru a demonstra aceasta, trebuie urmată calea instanței, însă trebuie realizată și o procedură prealabilă.

Astfel, în primul rând, adoptatul trebuie să solicite Autorității Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție eliberarea unui document care să ateste realizarea adopţiei şi dacă înainte de adopţie acesta a avut stabilită filiaţia faţă de cel puţin unul dintre părinţii biologici.

Apoi, acesta trebuie să participe la cel puţin o şedinţă de consiliere din care să rezulte că este echilibrat din punct de vedere psihoemoţional. 

În final, adoptatul trebuie să se adreseze instanței în a cărui rază teritorială se află domiciliul său, ori dacă are domiciliul în străinătate, Tribunalului București cu o cerere privind aprobarea accesului la informaţii privind identitatea părinţilor biologici.

Aceasta cerere se poate judeca și în lipsa adoptatului, instanța urmând să delibereze și să facă cunoscute acestuia datele părinților biologici.

Astfel, persoana adoptata poate afla adevărata identitate a părinților săi biologici iar parinitii biologici nu se pot opune unei asemenea cereri in instanta.

Chiar daca exista situatii in care parintii biologici NU solicita sa se afle numele lor, prin hotararea instantei de judecata se poate ajunge in mod rezonabil la aflarea acestor date atat de importante.

Av.Drd. Cuculis Adrian

39 comments to “Adoptia – Cum Poti Sa Iti Cauti / Gasesti Parinitii Biologici”
  1. Am 35 ani știu de la vârsta de 17 ani dar nu am avut curaj sa fac lucru asta și poate am astp sa ma caute ea dar nimic am 2 copii cea mare 15 ani se întreabă mereu cum arată

  2. A-și dori sa îmi cunosc părinți biologici.Știu doar numele mamei.dar problema este ca eu locuiesc in Germania cum a-și putea sa procedez.Mulțumesc Anticipat.

  3. buna ziua as dori sa aflu daca mama mea biologica mai traieste sau daca mai am rude ,stiu ca am fost adoptata la 8 luni de catre mama adoptiva in ploiesti iar orfelinatul din care m-a luat era din prahova ,as vrea doar sa stiu daca mai traieste si as vrea sa o intreb o intrebare care ma macina de cand am aflat de la varsta de 12 ani am aflat ca sunt adoptata ,si ce origine am.Ma numesc Chelba Ana Maria Bianca ,numele adevarat al meu nu il stiu nici ai parintilor mei biologici .

  4. buna, am fost lasata in spital cand eram mica,acum am varsta de 16 ani si nu mai am rabadre sa astept inca 2 ani .parintii adoptivi ma iubesc si eu ii iubesc ,doar ca vreau sa stiu cine mi-a dat viata si sa stiu daca am fost o greseala sau doar nu au putut sa ma intretina. va rog ajutati-ma sa ii gasesc

  5. Buna ziua,
    Am 55 de ani. Parintii adoptivi au decedat. Vreau sa imi gasesc parintii biologici.
    va rog sa ma ajutati cu informatii privind procedura /documentele /instanta sau institutia careia ar trebui sa ma adresez.

    In speranta unui raspuns,
    Va multumesc .

  6. Buna ziua,
    Vreau sa imi gasesc parintii biologici.
    Parintii adoptivi au decedat.
    Am varsta de 55 de ani.
    Va rog sa ma ajutati cu informatii privind procedura/documentele/ instanta sau institutia careia ar trebui sa ma adresez.
    In speranta unui raspuns,
    Va multumesc .

  7. Deși soțul meu a crescut la orfelinat, a ținut legătura cu mama lui. Problema e că ea, nu vrea nici în ruptul capului să ii spună cine e tatăl. Se poate afla într-un alt fel? Vrea să știe dacă mai are frați surori… nu ne trebuie avere. Mulțumesc

  8. Buna ziua a-si vrea sa-mi gasesc parintii biologici .Sunt nascuta inBucuresti la maternitatea din raionul 30 decembrie in anul 1963 si am fost lasata in spital de unde m-au dus la orfelinat in Satu mare .Amfost infiata in 1965 si dusa in Tg-mures tot ce stiu e numele mamei care m-a nascut Pap Iren tatal necunoscut va rog sa ma ajutati daca e posibil astept si sper de 55 de ani sa-mi cunosc parintii va multumesc

  9. Buna ziua! Am demarat procesul pentru accesul la informatiile privind identitatea parintilor biologici – procesul a fost initiat (in absenta) dar ulterior am primit citatie pentru o noua ‘infatisare’. Acestia sunt pasii normali?

    Multumesc,

  10. Buna seara mă scuzați de deranj va rog frumos din tot sufletul am doi frați dați în Adopție in anul 1999 adică un frate și soră eu că fratele lor biologic am dreptul sa FC o cerere scrisă la D.G.A.PC.Sv sa mi se ofere acces la dosarul fraților mei Adoptati adică este vreo lege care prevede lucrul asta

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.