Am Condus Baut.Ce Risc Daca M-a Oprit Politia Rutiera

Alcoolul la volan si mai ales in cantitati mari va poate trimite dupa gratii, la inchisoare.

Am condus baut , ce risc? Regula este, nu va urcati baut la volan, nici macar daca ati baut un pahar cat de mic si nici daca ati mancat.

Am Condus Baut
recupera permisul de conducere

Curba lui Gauss nu va iarta. Daca nu stiti ce este curba lui Gauss, aceasta se refera la cum se transfera in sange si in cat timp, alcoolul pur pe care-l ingerati.

Indiferent de cantitatea de alcool ingerata, daca la verificarea cu aparatul Drager veti fi depistat chiar si cu o cantitate foarte mica de alcool, veti fi considerat din start vinovat in caz de accident.

Nu este o fabula, insa din pricina numarului foarte mare de accidente, instantele de judecata sunt nemiloase cu aceste infractiuni si evident cu cei ce le comit.

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe in viziunea noului cod penal.

Art. 336 Cod Penal

Daca inainte aceste infractiuni erau prevazute in cadrul OUG 195/2002, noul legiuitor a decis înglobarea acestora în noul cod penal.

Clasificate drept infractiuni de pericol, infracțiunile rutiere pot avea consecințe nefaste atat asupra vieții și integrității psihice si fizice ale persoanelor cât și, în subsidiar, asupra bunurilor acestora.

Evident din infractiunile savarsite pe drumurile publice se nasc atat raspunderi civile cat si penale.

De cele mai multe ori, victimele sunt cele care solicita despagubiri pentru suferintele cauzate in urma accidentelor auto mai cu seama iar ele sunt cu atat mai mari cu cat persoana care a produs accidentul este sub influenta bauturilor alcoolice.

Se retine ca in accidentele auto si victimele sunt vinovate de producerea accidentului si atunci vor fi gasite si ele responsabile si astfel fie culpa va fi impartita fie intinderea despagubirilor va fi diminuata.

Conform normei legale este admisă o limtă a alcoolemiei în sânge pana in care NU se considera ca ati savarsit o infractiune.

Concret, o alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat este sancționată cu amendă de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni.

În cazul în care această limită este depășită totul va intra sub incidența sferei penale.

Am condus baut pe drumurile publice, care este pedeapsa?

Astfel, conform normei penale prevazute in art. 336 cod penal se menționează :

  (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

    (3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Din articolul de lege reiese faptul că, infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevăzută in  OUG 195/2002 respectiv art. 336 Cod penal, are 3 forme:

simplă ( alin 1), asimilată (alin. 2 ) și agravantă (alin. 3).

Obiectul juridic al infracțiunii este reprezentat de relațiile sociale privind siguranța circulației pe drumurile publice, prin impunerea unor limite in cadrul consumului de băuturi alcoolice respectiv de consumare a substanțelor psihoactive în momentul participării efective în desfășurarea traficului rutier.

În ceea ce privește obiectul material al infracțiunii, acesta nu poate fi individualizat deoarece siguranța în traficul rutier este una abstractă, nepalpabilă.

Conform codului penal, subiectul activ al infractiunii este persoana fizică sau juridică ce savarseste in mod nemijlocit o infracțiune sau participă la săvârșirea acesteia în calitate de instigator sau complice.

Într-o anumită clasificare, subiectii activi pot fi circumstanțiați – când au o anumită calitate sau necircumstanțiați.

 În cazul infracțiunii în discuție, în variantele prevazute in alin. 1 si 2 subiectul activ este necircumstanțiat, poate fi orice persoana fizica.

Infracțiunea va fi reținută chiar și in cazul in care subiectul activ care a depasit limita de imbibatie alcoolica sau de substante psihoactive nu deține permis de conducere .

Într-o astfel de ipoteza va fi reținut concursul de infracțiuni ( art. 38 Cod penal).  

     În cazul prevazut de la alin. 3, subiectul activ trebuie sa aiba o calitate speciala si anume sa efectueze transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori sa se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Cititi si :

Cand mai exact se face prevalarea probei de sange pentru depistarea alcoolemiei si care este valoarea pe care o au politistii in vedere?

  Un aspect foarte important de avut in vedere este Decizia nr. 732/16.12.2014 a Curții Constitutionale prin care a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicată și s-a constatat că sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice” din cuprinsul art. 336 alin. 1 Cod penal este neconstitutională.

     Astfel s-a reținut că ”îmbibația alcoolică se determină prin analiza toxicologică a mostrelor biologice recoltate la un moment de timp mai mult sau mai puțin îndepărtat de momentul săvârșirii infracțiunii, care este cel al depistării în trafic a conducătorului vehiculului.

Condiția ca îmbibația alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge să existe la momentul prelevării mostrelor biologice plasează, astfel, consumarea infracțiunii la un moment ulterior săvârșirii ei, în condițiile în care de esența infracțiunilor de pericol este faptul că acestea se consumă la momentul săvârșirii lor.

Odată cu oprirea în trafic încetează starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite de dispozițiile art.336 din Codul penal, astfel încât, raportat la momentul prelevării mostrelor biologice, tragerea la răspundere penală nu se justifică.

Stabilirea gradului de îmbibație alcoolică și, implicit, încadrarea în sfera ilicitului penal în funcție de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârșirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu și exterior conduitei făptuitorului în vederea tragerii la răspundere penală, în contradicție cu normele constituționale și convenționale mai sus menționate”.

În jurisprudență s-a arătat că pentru a ne afla în prezența acestei infracțiuni de pericol este necesar să se stabilească dacă conducătorul vehiculului se afla sau nu sub influența unor substanțe psihoactive.

Avem un vid legislativ în situația în care legiuitorul nu a impus și o anumită limită privind nivelul substanțelor psihoactive.

Am condus baut, pot sa ajung la inchisoare?

Astfel, deducem că nemenționarea unei limite nu denotă, intenția legiuitorului de a pedepsi o asemenea faptă indiferent de concentrația substanței în probele biologice, ci, s-a dorit să fie sancționat orice conducător de vehicul care se afla sub influența unor substanțe psihoactive și nu orice conducător de vehicul care a consumat substanțe psihoactive.

Infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe se sancționează conform art 336 conform alin. 1 cu  închisoarea de la unu la 5 ani, alternativ cu pedeapsa amenzii iar în cazul variantei agravante prevăzute de alin. 3 cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani.

            Noutate legislativă:

            În data de 21 martie 2019 ICCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de către Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 18.436/271/2017, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept:

dacă acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”.

Decizia 6/2019 a ICCJ vizează situația în care un șofer deși nu pornește efectiv motorul mașinii și se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive poate fi pedepsit conform prevederilor art. 336 Cod penal.

S-a ajuns la o asemenea concluzie plecând de la speța în care o persoană sub ebrietate (fiind depasita limita impusa de lege) a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a urcat în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan.

Prin urmare, persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului. ICCJ a explicat că, inclusiv într-o asemenea situație, pericolul faptei nu este micșorat de nepornirea motorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

3 comments to “Am Condus Baut.Ce Risc Daca M-a Oprit Politia Rutiera”
  1. Buna ziua am baut si am
    Mers cu masina mi-a iesit 0,43 in aer m-au dus la iml si mi-au luat doua probe de sange si mi sa facut dosar penal analize nu sunt gata nici acum am spus ca le plateasc greseala mea m-ai am vre-o Sansa sa imi recuperez permisul? Doresc sa imi spuneti cat ma costa procesul cat este baroul pt a va Angaja .Multumesc

  2. Buna ziua sotul meu a fost prins baut la vola cu 0,50 alcool pur in aerul expirat si 0,71 la proba biologică mentionez ca nu a mai savarsit infracțiuni rutiere are vreo sansa sa isi recupereze permisul de conducere si care este procedura

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.