Asistenta Juridica Oferita Persoanele Cu Deficiente De Auz-Limbaj Mimic

Proiectul VOCI pentru MAINI- Accesul persoanelor surde la servicii juridice prin parteneriat cu Asociatia Nationala A Surzilor Din Romania.

Proiectul Voci pentru maine a fost descoperit de catre noi, cei de la SCA Cuculis&Asociatii, atunci cand Asociatia NATIONALA A Surzilor din Romania a ajuns pentru prima data la noi in societate pentru a dezbate aceasta colaborare.

Am aflat atunci ca pentru o persoana cu deficienta de auz, limba materna nu este limba romana sau alta limba de pe planeta ci limba materna este limbajul mimico-gestual.

Adica persoanele care nu aud, teoretic, atunci cand scriu in limba romana sau cand citesc in limba romana, mai pe intelesul tuturor ca si cum ar traduce din limba materna mimico-gestuala in romana si apoi ai procesa informatia.

Este si mai greu cand vine vorba de acte juridice, relatia cu instantele de judecata dar si orice alta forma de manifestare juridica.

Legea nu-i ajuta pe cei cu deficiente de auz.

Legea 36/1995 a notarilor publici

Art. 95 – (1) Declaraţia de voinţă a surdului, mutului sau surdomutului, ştiutori de carte, se va da în scris în faţa notarului public, prin înscrierea de către parte, înaintea semnăturii, a menţiunii “consimt la prezentul act, pe care l-am citit”.

(2) Dacă surdul, mutul sau surdomutul se găsesc din orice motiv în imposibilitate de a scrie, declaraţia de voinţă se va lua prin interpret.

Ei bine, avand in vedere ca limba materna asa cum am mai amintit, nu este limba romana, atunci opinez ca indiferent de faptul ca persoana surda cunoaste carte, el tot nu poate sa aiba 100% proprietatea termenilor juridici si este posibil sa semneze acte care sunt in defavoarea lui.

De altfel este ca si cum un avocat care cunoaste limba engleza, este pus sa puna concluzii in fata instantelor in acesta limba, in conditiile in care limba materna este limba romana.

De aici si multe litigii si probleme la autentifiarea actelor notariale, la declararea unor aspecte in instanta de catre aceste persoane dar si un mare dezavantaj in protejarea drepturilor civile

Ce presupune proiectul in sine si cum poate obtine o persoana cu deficienta de auz, o consultanta juridica prin intermediul unui interpret?

Alaturi de Asociatia Nationala A Surzilor din Romania si cu efortul acestora absolut si fara de care evident ca nimic nu ar fi fost posibil

Persoanele cu Deficiente De Auz trebuie sa aiba parte de un acces mai bun la serviciile juridice fiindca fac parte dintr-o categorie ce trebuie protejata.

Pentru cei ceu Deficiente De Auz asta nu inseamna ca se prezuma automat ca stiind carte, te califica sa-ti faci aparari sigur si sa te reprezinti in instanta.

Proiectul Voci pentru Maini

Deficiente De Auz

Cum ar functiona proiectul? Cum ma pot programa daca sunt persoana cu deficienta de auz si vreau o consultanta juridica?

Am activat link-ul de contact pe care il puteti gasi aici.

Completati datele de contact si faceti si mentiunea ca sunteti o persoana care are nevoie de asistenta programului VOCI PENTRU MAINI.

Alaturi de Asociatia Nationala A Surzilor care pune la dispozitie acest program cu interpreti online, putem sa va programam la sediul nostru acolo unde veti avea posibilitatea sa intelegeti prin limbaj mimico-gestual, exact ceea ce avocatii nostrii va comunica, fiind de fapt transmisa informatia prin intermediul interpretului pe care dvs. il veti vedea pe un ecran LED.

Despre Asociatia Surzilor –

Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este o organizatie non profit, apolitica, cu caracter social umanitar, infiintata in anul 1919 pentru a apara si promova interesele sociale, cultural-educative si profesionale ale persoanelor cu deficienta de auz, in vederea integrarii acestora in societate, prin egalizarea sanselor.

Printre principalele obiective ale Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania se numara si cel legat de ridicarea gradului de cultura a membrilor sai, proces cu efecte pozitive asupra educatiei si a atitudinii lor fata de rolul pe care il are fiecare in societate.

Puteti de asemenea, pentru un contact mai rapid, sa completati si sa trimiteti formularul de mai jos.

Ne bucuram de colaborarea pe care o avem cu ANSR si speram ca proiectul sa fie unul ce va implica societatea civila in responsabilizarea ei fata de cei care au nevoie de protectie si un pic mai multa informatie.

4 comments to “Asistenta Juridica Oferita Persoanele Cu Deficiente De Auz-Limbaj Mimic”
  1. Am primit o instiintare de la un birou de executare silita prin care ne aduce la cunostinta ca avem o datorie de31000 lei catre BCR in contextul in care in ultimii 12 ani nu am primit nici o instiintare de la banca sau de la vreo firma de recuperare cum ar trebui sa procedez va multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.