Avocat Criptomoneda

Ghid Juridic si Totul despre Criptomonede sau cum arata banii virtuali din punct de vedere juridic?

Avocat Criptomoneda – Criptomonedele ne invadeaza viata in fiecare zi si asa cum erau mai demult retelele de socializare despre care nu am avut stiinta ca vor acapara lumea, exact asta se intampla si cu criptomonedele, de altfel pe zi ce trece incepem si avem reglementari de natura juridica pentru lumea criptomenedelor fapt ce face si lumea avocatilor sa evolueze si sa informatizeze si sa invete in esenta noile strategii prin care , fie isi pot apara clientii in fata institutiilor publice de tip ANAF, care impoziteaza criptomeneda sau ajung la situatii de natura penala in care detinatorii de criptomoneda fie sunt inselati ori le este furata valoarea informatica.

Practic, incepand de la utilizarea criptomonedei si terminand cu tranzactionarea ei, toate operatiunile ce tin inclusiv de plata de impozite si depozitarea monedelor virtuale, au inceput sa fie reglementate din punct de vedere juridic, fapt ce duce la necesitatea ca cei care tranzactioneaza asemenea monede, sa isi asigure investitia din punct de vedere juridic prin intermediul unui avocat specializat in criptomoneda.

Aveti nelamuriri de natura juridica sau probleme cu ANAF legate de tranzactionarea criptomonedei,ori exista infractiuni cercetate? Completati formularul de mai jos:

Astfel, in materialul de astazi, ne-am propus sa raspundem tuturor intrebarilor celor ce folosesc criptomenda in tranzactii sau de agreement si sa explicam ce obligatii au cei care fac profit din asemenea tranzactii dar si infractiunile ce pot fi savarsite cu moneda virtuala.

Sa incepem.

Avocat criptomoneda – Ce este criptomoneda ?

Reglementarea criptomonedei este data de catre legislatia europeana pe de-o parte dar in mod timid si de catre legislatia din Romania.

Astfel , Directiva (UE) 2019/713 care stabileşte instrumentele de plată fără numerar, instrumentele de plată electronice, monedele electronice şi monedele virtuale stabileste ca definitie a criptomenedei sau a monedei virtuale ca fiind:

(d)„monedă virtuală” înseamnă o reprezentare digitală de valoare care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic;
Directiva EU 2019/713

Astfel, in documentul descris mai sus, Romania ca si toate celelelate state Europene, au avut obligatia de a impleneta directiva pana la 21 mai 2021, fapt ce s-a si petrecut, in mod partial.

De ce este esential sa intelegem reglementarile juridice in materiale de criptomoneda? Asta pentru ca ele produc ( tranzactiile) in fiecare secunda, efecte juridice pe care trebuie sa le cunoastem.

Unde trebuie sa platesc taxele la stat daca fac tranzactii cu criptomoneda?

De precizat ca in Romania, la fel ca pe tot teritoriul uniunii europene, dubla impozitare este interzisa. Astfel, in aceste conditii, esenta locului unde se va face plata, tine foarte mult de LOCUL unde facem tranzactiile cu criptomoneda si evident, locul unde avem rezidenta fiscala.

Rezidentul este clarificat de catre codul fiscal ca – orice persoană juridică română, orice persoană juridică străină având locul de exercitare a conducerii efective în România, orice persoană juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene sau orice persoană fizică rezidentă. Rezidentul are obligaţie fiscală integrală în România, fiind contribuabil supus impozitării în România pentru veniturile mondiale obţinute din orice sursă, atât din România cât şi din afara României, conform prevederilor prezentei legi şi ale tratatelor în vigoare încheiate de România;

În definiția rezidentului român se precizează faptul că acesta este supus impozitării în România și pentru veniturile mondiale obținute din orice sursă. 

Cititi si :

Ce inseamna locul de CONDUCERE EFECTIV al tranzactiilor cu moneda virtuala / criptomoneda?

Sa clarificăm definiția locului conducerii efective, adica locul unde se desfasoara tranzactiile pe care vreti sa le faceti cu criptomoneda:

Acesta este locul în care o persoană juridică străină realizează operațiuni care corespund unor scopuri economice, reale și de substanță și locul unde este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activității persoanei juridice străine în ansamblul său se iau în România de către directorii executivi/membrii consiliului de administrație; sau 
  • cel puțin 50% dintre directorii executivi/membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine sunt rezidenți.

Atentie – Statul Roman, in mod ABUZIV va poate stabili faptul ca veniturile sa fie impozitate in Romania , desi dvs. nu faceti tranzactiile din tara. E un abuz? Da! Stabilirea rezidenței fiscale pe baza locului conducerii efective

Pentru orice companie străină, autoritățile fiscale din România vor putea stabili din oficiu sau la cererea altei autorități, că locul conducerii efective se află în România.

Pe de altă parte, se formulează și reguli speciale anti-abuz pentru stabilirea prin auto-declarare a rezidenței fiscale în România insa de cele mai multe ori daca sunteti impozitat in Romania, desi acest lucru nu trebuia facut de catre cei de la ANAF, rezolvarea este la instanta de judecata si o actiune sustinuta de catre un avocat criptomonede.

Ce taxe trebuie sa platesc daca fac tranzactii cu criptomoneda in Romania?

Avand in vedere ca discutam despre o sursa de profit, in sensul in care se cumpara criptomoneda cu 10 lei si apoi se vinde sa spunem cu 20 de lei, practic se va taxa cu un impozit pe profit de 10% conform codului fiscal, operatiunea insa atentie, se vor scadea cheltuielile pe care le aveti cu tranzactiile.

Comisioanele platite pentru a tranzactiona moneda virtuala sunt DEDUCTIBILE!

Cod fiscal – Cheltuieli
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum şi taxele de înscriere, cotizaţiile şi contribuţiile datorate către camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile patronale şi organizaţiile sindicale.

Ce fac daca tranzactionez online criptomoneda si am facut profit din acele tranzactii dar nu am platit taxe si impozite?

In principal aveti doua optiuni, Fie mergeti si declarati retroactiv acest impozit si il platiti fie daca nu, exista situatia in care puteti totusi sa scapati de plata acestor impozite in ipoteza in care datoria catre ANAF se prescrie, adica la 5 ani de zile.

Ce fac daca primesc o decizie de impunere de la ANAF si mi se cere plata sumelor de bani de pe ultimii 5 ani de zile?

De fapt aici este si problematica la care trebuie sa ajungem. Tranzactiile cu moneda virtuala se desfasoara deja de ceva vreme, fapt ce va duce in cel mai scurt timp la o explozie in controale , efectuate de catre cei de la ANAF.

Sa nu uitam , ca pe baza cooperarii internationale, ANAF are acces la tranzactiile de pe platformele de tranzationacare si astfel taxarea criptomenedei se va putea face insa evident, asa cum face ANAF de regula, toti banii care va vor intra in cont, ii va considera PROFIT si astfel apar deciziile de impunere colosale.

Ce aveti de facut daca primiti o decizie ANAF de taxare a tranzactiilor cu criptomoneda? Un avocat criptomoneda va poate ajuta sa contestati decizia de impunere emisa de catre Anaf in asa fel incat sa verificati da:

  • decizia de impunere pentru taxarea tranzactiilor cu criptomenda nu este emisa ilegal iar acest lucru il poate verifica un avocat specializat in criptomoneda;
  • verificarea de catre avocat criptomoneda a faptului daca decizia este sau nu prescrisa;
  • contestarea deciziei de catre avocatul cu specializare in tranzactii cu criptomoneda in scopul expertizarii sumelor de bani imputate de catre ANAF si in cele din urma, stabilirea REALA a banilor pe care ar trebui sa-si platiti.

Infractiuni cu Criptomoneda – Avocat criptomoneda

Ca tot aminteam mai sus despre directiva europeana, acesta a fost transpusa si in legislatia nationala si mai cu seama in CODUL Penal, cod penala ce a primit o imbunatatire in sensul ca nu sunt expresis verbis denumite CRIPTOMONEDE ci aceste instrumente de plata, insa au o descriere ceva mai larga:

Articolul 250^1 din codul penal , vorbeste despre operatiunile ilegale cu instrumete de plata fara numerar si evident ca aici sunt incluse si platile cu cardul dar mai cu seama acest nou articol a fost adaugat in codul penal ca raspuns la infractiunile cu criptomonede.

Inainte de a explica ce pedepse sunt pentru aceste infractiuni, va dau un exemplu practic gestionat de catre SCA Cuculis&Asociatii in legatura cu tranzactiile efectuate cu criptomoneda si unul dintre cazurile pe care le-am instrumentat.

Exemplu practic: Astfel clientul s-a prezentat la societatea noastra pentru ca un “trader”, i-ar fi sustras codurile de acces in aplicatia de tranzactionare criptomoneda si astfel si-ar fi transferat toate monedele virtuale in contul sau.

Am apreciat ca este necesar sa formulam o plangere penala, fapt ce l-am si facut avand in vedere dispozitiile de mai jos:

Operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar

(1) Deţinerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar însuşit prin săvârşirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 şi art. 295 se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin primire, însuşire, cumpărare sau ca urmare a unei operaţiuni precum transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziţie în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin săvârşirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 şi art. 295 se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Fabricarea, producerea, primirea, deţinerea, transmiterea sau punerea la dispoziţie a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însuşirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârşirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 şi art. 295, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancţionează şi dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuţia unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însuşirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârşirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239, art. 243, art. 244 şi art. 295.

Astfel, in ipoteza tranzactionarii cu moneda virtuala important este sa aveti un suport juridic solid, asta pentru a putea face fata provocarilor de natura juridica ce decurg din tranzactionarea criptomonedei.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
10 comments to “Avocat Criptomoneda”
  1. În perioada 17.07.2021-30.08.2021 am „tranzacționat” cu un „broker” 250 euro, după care mi s-a cerut să ridic suma de 28.300 euro rezultați din tranzacționare, fapt pentru care mi-au trimis 2 Acte de plată care confirmă suma de retras de mai sus(28.300 euro), dar ca să o retrag mi-au cerut să plătesc în avans cu titlu de: asigurare sumă; taxe broker; impozit pe suma de retras; sume care au ajuns la 6.866 euro , după care așa-zisul consilier a dispărut și în momentul de față sunt înșelat cu această sumă.
    Posed ca acte doveditoare: Actele de plată(2) unde brokerul AXIOM-TRADE.PRO recunoaște că are să-mi restituie suma de 28.300 euro; extrasele de cont prin care am plătit cei 6.866 euro din contul meu bancar prin card de credit; desfășurarea convorbirilor telefonice prin whatsapp.
    Îmi doresc să știu dacă există cineva dintre dumneavoastră care mă poate ajuta să-mi recuperez suma cu care am fost înșelat. (tot ce am arătat este confidențial).
    Mulțumesc!

  2. Buna , dacă îți fac card de exemplu de Binance si faci plati cu el gen ( Auchan) magazine mari etc se vede la ANAF ? Cardul Binance este visa

  3. Am cumparat cripto monede din 2018 ,am primit un card BEST VOUCHERS . NU STIU DACA M-AU PACALIT SAU NU .NU STIU SA-L FOLOSESC .AS VREA CATEVA INFORMATII /

  4. Am plătit către platforma meteortrade.co suma de 23000 euro douazecisitreimii euro ajutat de un Broker Cristian Sava acesta a retras banii și nu mai este de gasit

  5. Buna ziua
    Și eu văd la fel ca mulți a fost înșelat, când este vorba de depozit este Ok, când este vorba de ridicare sa începe cu probleme, am 100 de mii de euro, am vrut sa ridic 25 de mii, o data am plătit 2500 de 10 la sute, după a intervenit la Blockchain fals am plătit mai mult.
    Încă sunt cu vorbe fără nimic.
    Cristian Sava și Andrei Radu dacă sunt nume adverat sunt autori de asta. Sa poate face ceva ? Meteortrading.co este unde am investit

  6. Buna ziua
    Și eu văd la fel ca mulți a fost înșelat, când este vorba de depozit este Ok, când este vorba de ridicare sa începe cu probleme, am 32049.95de mii de euro, am vrut sa ridic suma o data am plătit 3000 de 10 la sute, după a intervenit la Blockchain fals și sunt hartuit.
    Încă sunt cu vorbe fără nimic.
    Alexandru și Mihai Radu dacă sunt nume adverat sunt autori de asta. Sa poate face ceva ? Global finance este unde am investit

  7. Vă rog frumos cum să procedez cu The Best Vouchers din 2021 am făcut două tranzacti am primit două carduri și două The Bestvouchers vă mulțumesc

  8. Buna ziua ! Am fost înșelată de o persoana Am investit în criptomonede și ni Am fost plătită. Am investit 22 307 lei urma sa îmi trimiți în cont bani dar nu au mai ajuns. Persoana respectiva nu mai raspunde pe platforma bot . Ce e de făcut? Dacă ma puteți ajuta. Mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.