Care Sunt Amendamentele La Legea Conversiei Creditelor In Chf – Avocat Cuculis

Cum Vor Putea Beneficia Imprumutatii In Chf  De Legea Conversiei Creditelor Si Ce Ar Trebui Sa Faca Cei Executati Silit – Avocat Cuculis

Legea Conversiei Creditelor

Voi incepe prin a spune ca o asemenea lege este absolut necesara, avand in vedere Conversia la curs istoric nu +20%! Nu e suficient ca ati platit atatia ani? Solutia corecta este cursul istoric. Conversia la curs istoric este de fapt o mare indreptare a erorilor sistemului bancar, este o justa despagubire pentru banii incasati de la dvs de catre banci fiindca nu si-au reglementat clauza de risc valutar in asa fel incat sa fie echilibrata! Sustinem conversia la cursul valutar de la data semnarii contractului de credit pentru ca doar asa vom avea o tara cu oameni liberi!

Trebuie sa avem in vedere ca nu doar cei care sunt cu creditele in desfasurare au nevoie de legea conversiei, dar si cei care au creditele in executare silita, fiindca si acestia au creditele executate tot dupa cum vrea francul elvetian.

Propun sa vedem ce amendamente exista la oug 50/2010.

Amendamentul conversiei 1 –

Aliniat nou: În cazul creditelor în CHF, conversia soldului se va face în lei, la cursul BNR de la data semnării contractelor. Dobânda pe care o va plăti împrumutatul după conversia creditului în moneda națională va fi dobânda pe care o practicau instituțiile de credit la momentul acordării creditului la produsele similare în LEI. Prin dobanda se intelege marja bancii la momentul acordarii creditelor in lei la produse similare plus ROBOR-ul de la momentul conversiei actuale.

Motivatia amendamentului  : Dacă dobânda este prețul contractului, înseamnă că atunci când banca a verificat bonitatea clientului, capacitatea sa de a rambursa creditul, a evaluat imobilele cu care a garantat, ce a făcut de fapt? A văzut că debitorul poate să plătească acest preț și că garanția este acoperitoare, la cursul de la data acordării. Această valoare este trecută și în contractul de garanție imobiliară (dar nu la toate bancile, de exemplu BancPost nu are trecuta decat valoare in CHF desi evaluarea e facuta in euro). -decizia CJUE in cazul Kasler La acest moment, din punct de vedere al al SNB, singura care are ceva de spus in privinta cursului CHF, acesta este lăsat liber. Respectiv prețul contractului îl reprezintă o dobândă (care nu este nici fixă, a fost și majorată abuziv de bănci care au făcut uz de clauze abuzive) dar și prețul cumpărării monedei (care nu este cursul BNR, și nici cursul la care banca a făcut schimbul valutar la acordarea creditului cand a cumpărat teoretic CHF de la debitori ci la cursul de vânzare, pentru că acum vinde debitorului, tot teoretic, CHF la achitarea ratelor- contrar CJUE Kasler). Cu alte cuvinte, costul total al creditului obligatoriu de exprimat în contracte, crește în funcție de cursul de schimb al CHF!! Contractul este unul aleatoriu, bancile neprevăzând în contracte un plafon max până la care clientul ar trebui să își asume un risc valutar, l-am putea deduce oarecum din faptul că valoarea garanției trebuia sa fie ….% din valoarea creditului. -marja a fost determinată chiar de bănci și include toate costurile pe care le-au avut inclusiv profitul bancii care ramane nealterat -se elimina complet riscul valutar -se respectă recomandările CE din cazul Croației -se respectă decizia CJUE 12 iul 2014, că pentru o mai bună protecție directiva 48 se poate aplica si contractelor în derulare și altor credite decât cele de consum, mai ales că noi nu avem încă transpusă Directiva 17 – Pentru că la 15 ian 2015 SNB a renunțat la peg 1,2 CHF/EUR – Pentru că există debitori care au acceptat conversia la cursul zilei, cu discount sau fară, de teama creșterii accelerate a chf de la lună la lună. – La cererea împrumutatului pentru că pot exista situații în care debitorii să nu își dorească o conversie conform acestor prevederi considerând că în prezent beneficiază de o dobândă care compensează pierderea pe curs. Pentru că există împrumutați ale căror credite sunt etichetate ca fiind ”de nevoi personale” deși scopul acestora era acela prevăzut în L 190/1999 în vigoare la data acordării: creditul ipotecar pentru investitii imobiliare desemneaza acel tip de credite acordate de institutii financiare autorizate, destinat sa finanteze construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala.

Amendamentul La Legea Conversiei Creditelor –

Aliniat nou : La cererea împrumutaților băncile care au procedat la conversia creditelor in CHFdupă data de 15 ian 2015 sunt obligate să revină la contractul inițial în chf și să efectueze conversia respectând prevederile art….în cazul în care anterior s-a efectuat o conversie în condiții mai puțin avantajoase pentru consumator. Sumele pe care creditorul le-ar fi încasat in plus, ca diferenta, de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din CHF în lei sau euro și până la data încheierii noului act adițional pentru conversia efectuată în condițiile prezentei legi se calculează conform contractului de credit inițial și se achită creditorului în tranșă unică sau se vor adăuga la soldul creditului. Aliniat nou : În cazul în care împrumutatul a contractat un împrumut pentru achiz. unui imobil, teren, construcție, reabilitare consolidare, extindere, în actul adițional încheiat cu ocazia conversiei, creditul va fi încadrat corespunzător ca și ”imobiliar”, ”ipotecar” conform Art. 46 (1), lit a) ( Contractul de credit specifica in mod clar si concis urmatoarele: a) tipul de credit); indiferent cum a fost denumit/vândut/raportat inițial produsul bancar.

Ceea ce naste o intrebare, este referitor la cei care sunt in momentul de fata, executati silit! Legea Conversiei Creditelor Ar trebui sa ii includa si pe acestia

Intrebare primita din partea unui debitor executat silit !

Noul act normativ care priveste conversia la curs istoric a creditelor in chf, in ce masura ma poate ajuta daca creditul meu este in executare silita?

Prin urmare, trebuie urmarita si problema celor executati silitm fiindca si acestia au intrat in categoria de imprumutati cu moneda inselatoare!

Ce spune legea cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit?

In conditiile in care exista clauze ce au fost declarate ca fiind abuzive(de catre instantele de judecata), imprumutatii vor putea cere compensarea sumelor de bani ce rezida din clauzele abuzive din contractele de credit!

Av. Drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

5 comments to “Care Sunt Amendamentele La Legea Conversiei Creditelor In Chf – Avocat Cuculis”
  1. O intrebare legata de dobanda: din ce stiu in perioada respectiva dobanzile la LEI erau foarte mari. Facand conversia la curs istoric dar aplicand dobanda la lei, mult mai mare in 2007-2008, practic rata de plata ramane cam tot pe acolo. Am inteles corect ?

  2. Buna ziua.Am o rata ipotecara la Reifeisen.De la 56 chf mi – a crescut la110,95, 87.Ce pot face? Sunt angajat la 4 ore.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.