Ce Este Patrimoniul De Afectatiune?

Patrimoniul De Afectatiune – Pentru a intelege mai exact ce este patrimoniul de afectatiune consideram ca este necesar sa definim in primul rand conceptul de patrimoniu.

Potrivit art. 31 C. civ. alin. (1) „Orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acestuia.”

Asadar, patrimoniul este reprezentat de totalitatea drepturilor si obligatiilor ale unei persoane ce pot fi evaluabile in bani. Este important de mentionat ca numai acele drepturi si obligaitii ce pot avea o valoare economica fac parte din patrimoniu, drepturile si obligatiile nepatrimoniale nefiind incluse (ex: dreptul la nume).

Poate o persoana sa aiba mai multe patrimonii?

Raspunsul este nu, iar acesta este dat chiar de catre articolul mai sus citat „Orice persoana fizica sau juridica este titulara unui patrimoniu”, insa,potrivit alin. (2) al aceluiasi articol „Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectatiuni numai in cazurile si conditiile prevazute de lege.”

Desi legea consacra regula unicitatii patrimoniului, acesta permite, ca in cazurile prevazute de lege, sa divizam patrimoniul. Asadar, va exista un singur patrimoniu dar cu mai multe diviziuni.

La ce ne foloseste sa avem mai multe mase patrimoniale?

Potrivit art. 2.324 C. civ. alin. (1) „Cel care este obligat personal raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantie comuna a creditorilor sai.”

Prin sintagma „raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare….”, legea permite creditorilor sa urmareasca orice bunuri din patrimoniul debitorului lor intre momentul nasterii creantei si stingerii acesteia.

In continuare la alin. (3) se prevede urmatoarele „Creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu o anumita diviziune a patrimoniului, autorizata de lege, trebuie sa urmareasca mai intai bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Daca acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului.”

Asadar, observam ca legea protejeaza bunruile ce fac parte dintr-o anumita diviziune a patrimoniului. In cazul in care creanta s-a nascut in legatura cu o anumita divizune patrimoniala, creditorii sunt obligati sa urmareasca mai intai bunurile care fac parte din acea masa patrimoniala iar daca aceste bunuri nu sunt suficiente, creditorii vor putea sa urmareasca si celelalte bunuri din patrimoniu.

Alin. (4) al aceluiasi articol merge si mai departe cu protectia pentru bunurile din anumite diviziuni ale patrimoniului si ne spune urmatoarele „Bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exercitiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmarite numai de creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu profesia respectiva. Acesti creditori nu vor putea urmari celelalte bunuri ale debitorului.”

Potrivit lextului de lege, bunurile care fac parte din diviziuni patrimoniale afectate exercitiului unei profesii autorizate (prin profesie autorizata intelegem o certificare legala a competentelor intr-un anumit domeniu ex: avocat, medic, notar), nu vor putea fi urmarite decat de creditorii ce au creante nascute in legatura cu acea diviziune patrimoniala, iar acestia din urma, vor putea urmari doar acele creante ce fac parte din diviziunea patrimoniala respectiva.

Av.Drd. Cuculis Adrian si Av. George Sfetcu – SCA Cuculis&Asociatii

18 comments to “Ce Este Patrimoniul De Afectatiune?”
  1. Va rog frumos daca se poate sa-mi dati o sugestie cum pot (si daca se poate) transforma o cooperativa agricola de gradul 1 in una de gradul 2 , am citit legea , dar nu prevede nimic in acest sens . Cooperativa agricola de gradul 1 este infiintata doar cu persoane fizice.
    Multumesc, PENTRU RABDARE.

  2. Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema. Lucrez circa 30 ha pamant , o parte proprietate, restul arende, momentan ca persoana fizica.Daca ma transform in PFA sau II, com pot trece pamantul in patrimoniul de afectatiune, total sau macar cat am in proprietate. De la primarie vor ca pentru pamantul arendat in nume propriu sa intocmesc alte contracte de arenda pe persoana autorizata, e corect asa ceva? Si in continuare, daca terenul arendat nu il pot trece in patrimoniul de afectatiune decat cu intocmirea altor contracte de arenda, contracte pe care nu le pot face acum, il pot trece doar pe cel proprietate? In aceasta situatie este posibil sa figurez si ca PFA si ca persoana fizica, cu pamant pe ambele entitati ? Va multumesc anticipat.

  3. Buna ziua,
    M-am confruntat cu urmatoarea problema:
    Am un ONG pt copii autisti, cu care functionez de un an.
    Am solicitat la UAT folosirea cu tèrmen nelimitat un spatiu degradat, pentru reabilitarea lui din fonduri proprii, ( donatii, fonduri europene etc), cu scopul crearii unui centru pentru terapii.
    De fapt solicitarea este intr.o propunere de proiect pe care am depus.o la UAT.
    Primarul in discutia purtata, a refuzat nervos pe motiv ca o scoate la licitatie pentru ..Prodan.
    Nu a pus proiectul pe O.Z la sedinta de CL.
    Ce cale de atac am pt acest lucru.

    Am obtinut oficial raspuns pe 544, faptul ca nu a fost niciun demers sinicio aprobare in vederea licitatiei. Dar intentia este adevarată, m.a contactat acest Prodan care..nu conteaza ..amenintari etc.

    Va multumesc!

  4. buna ziua

    Cum poate fi transferat patrimoniul de afectaiune al unui cabinet medical(laborator analize medicale) ORGANIZAT CONFORM LEGII 124 (a cabinetelor medicale)intr -un SRL cu activitate unica activitate medicala.
    Practic se doreste o schimbare juridica a formei de organizare cu preluarea integrala a patrimoniului vechii societati si continuare activitatii sub noua entitate.

    multumesc

  5. Buna ! Spuneti mi va rog ce document am nevoie in urmatoarea situatie ?
    Terenul pe care il detin l am dat in folosinta la Intreprinderea Individuala pentru a planta arbusti fructiferi in urma semnarii unui contract de Patrimoniu de afectatiune .Pe ii nu am mai facut investitia doar proiectul si avizele deoarece ulterior am deschis un srl pe care am facut investitia .
    Intrebarea este ce document trebuie facut intre ii si Srl pentru legalitate ?deoarece exista un proiect de drum care va trece prin plantatie si va urma un proces .
    Multumesc!

    • Buna ziua am un teren cumpărat pe întreprindere individuală și este trecut în act că patrimoniu de afecțiune IL POT VINDE

    • Buna ziua!
      Soțul meu este asociat intr-un SRL cu doi actionari având fiecare o cotă de 50% din firma (infiintată in timpul casatoriei).
      Firma acum si-a inchis activitatea de producție și acționarii au închiriat clădirea construita de firma altor societati?
      Vreau sa facem un partaj parțial in timpul casatoriei. Eu, ca soție pot primi cota parte din chiria incasata de soțul meu?
      Daca da, vă rog să mă contactați pentru o intalnire!
      Va multumesc pentru raspuns!

  6. buna ziua! Daca am o poprire catre o institutie publica ca persoana fizica, la care mi se retine 1/3 din slariu lunar, prin executor judecatoresc. In acelasi timp am si un PFA . Daca nu voi mai fi salariat, executorul imi poate popri veniturile PFA sau sa ma oblige sa platesc 1/3 din venituri?
    Multumesc,

  7. Buna ziua! Am avut un pfa și am o bucata de pământ in patrimoniu ! Ce trebuie sa fac sa scot din patrimoniu?ce trebuie făcut prima data,sa scot pământul din patrimoniu sau sa închid firma și apoi sa scot pământul? Firma vreau sa o închid ! Mulțumesc anticipat

  8. Buna ziua , ma puteti ajuta si pe mine cu o problema ?
    Am facut un contract de arendare pe pfa, cu o persoana fizica. Doresc sa cumpar pamantul pe cnp dar mi s a zis ca nu pot sa l cumpar decat pe pfa . nu pot modifica contractul deoarece doresc sa aplic pentru fonduri . ce pot face in situatia aceasta . multumesc pentru eventualele raspunuri!

  9. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat ! Eu si sotul meu am devenit de curand mostenitorii testamentari ai unei doamne. Din masa succesorala fac parte , printre altele, un autoturism si banii dintr un cont bancar . Aceste ultime bunuri i au revenit doamnei in urma succesiunii dezbatute dupa fiul dansei, fiu ce a avut profesia de medic de familie. Banii sunt in contul CMI, masina a fost inscrisa pe CMI. Desi , notarul a specificat ca banii fac parte din patrimoniul personal ( ca remuneratie a muncii prestate), banca nu ne da unda verde la bani mie si sotului meu. Mai nou , ne cere sa mergem sa radiem noi cabinetul, sa demonstram noi ca nu mai este inscris in Registrul Unic al medicilor de familie si cate alte documente. Tin sa precizez ca medicul are si o datorie destul de mare la ANAF, dar daca ei nu ne deblocheaza contul , nu pot sa platesc datoria si practic ne invartim in cerc. Ce e de facut?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.