Ce Fac Daca Sunt Executat Silit

Daca sunt executat silit , asta inseamna ca nu mai pot face nimic pentru a ridica poprirea de pe cont ori pentru a-mi salva casa din mainile executorilor judecatoresti?

Sunt Executat Silit – Una dintre marile intrebari ce ii framanta pe majoritatea celor care stiu ce inseamna vacarmul de a trece printr-o executare silita judecatoreasca.

In articolul de astazi, am ales sa comprimam ultimii 10 ani de zile de intrebari provenite din partea celor ce au trecut printr-o forma de executarea silita, fie ca vorbim de poprirea conturilor sau concomitent si alt tip de executare si vrem sa raspundem la cat mai multe intrebari despre domeniul executarilor silite pornite ele fie de catre banci, recuperatori de creante ifn-uri sau poate chiar particulari.

Sunt executat silit
Aflati totul despre executarea silita

Intrebari si raspunsuri Q&A in sfera executarii silite, tot ce trebuie sa stii despre executarea silita, Efectuarea executării silite si procedura de contestare a executarii silite  :

  1. Ce inseamna poprirea executorie primita de la banca pe conturi ? Daca sunt executat silit inseamna ca nu mai pot sa-mi folosesc contul bancar?

Blocarea conturilor pe care le detineti in cadrul unei institutii bancare se poate dispune de catre institutia bancara, in conditiile in care aceasta, primeste o adresa de infiintare a popririi pe numele dvs.

In acel moment, institutia bancara se transforma intr-un tert poprit, adica un tert care va gestioneaza banii pe care ii incasati in acele conturi insa ii este interzis prin adresa de poprire sa mai respecte contractul pe care banca il are cu dvs. si anume sa va puna la dispozitie banii din conturi si sa va mai permita accesul la acestia, pana cand executorul sau instanta de judecata nu dispun altfel.

Practic, poprirea este instrumentul prin care executorul judecatoresc va poate scoate banii din contul bancar atat pe cei prezenti ( in integralitate) dar si pe cei viitori din salarii ( insa doar in cuantum de 1/3 sau maxim 1/2 in situatii exceptionale) pentru a satisface o creanta solicitata de catre banca, ifn sau recuperator ce poate fi mai mult sau total ilegala punerea ei in executare silita.

De asemenea, poprirea poate fi instituita si la locul de munca si atunci angajatorul este cel care are obligatia sa va opreasca sumele de bani si sa ii transmita executorului ceea ce a retinut.

Daca ati primit o asemenea adresa de poprire trebuie sa stiti ca puteti ridica poprirea impusa pe conturile dvs. insa pentru acest lucru trebuie sa deschideti o actiune de contestatie la executarea silita inceputa posibil in mod ilegal impotriva dvs. si sa solicitati instantei si suspendarea executarii silite.

Pentru a-i linisti pe toti cei care se gandesc ca daca obtin o suspendare a executarii silite, asta nu echivaleaza cu ridicarea imediata a popririi, trebuie explicat faptul ca prin decizia ICCJ data in RIL s-a stabilit ca atunci cand intervine o hotarare judecatoreasca de suspendare a executarii silite pronuntata de catre instanta de judecata, poprirea de pe conturile debitorului executat silit SE RIDICA.

  1. Cum pot evita oamenii cu datorii o executare silita ?

Executarea silita poate fi evitata in principal prin folosirea tuturor parghiilor legale ( si sunt cateva) prin care sa nu ajungeti in principal la o datorie :

a) CERTA, LICHIDA SI EXIGIBILA.

Practic, daca discutam despre un contract de imprumut cu banca sau cu ifn-ul, trebuie sa stiti ca atunci cand ajungeti sa va confruntati cu o scadere a veniturilor sau chiar o pierdere a unuia dintre codebitorii contractului sau alte evenimente ce va pun in imposibilitatea de a plati rata, puteti beneficia de protectia OUG 52/2016 in ceea ce priveste :

a) amanarea la plata, scaderea dobanzii, renegocierea contractului .

De exemplu in multe dintre contractele semnate cu bancile si ifn-urile din Romania, s-a constatat prezenta clauzelor abuzive in contractele semnate cu consumatorii si atunci acest lucru poate fi corectat in instanta, prin verificarea contractelor de credit tocmai pentru a fi curatate de clauze abuzive.

In principal o executare silita poate fi evitata daca spre exemplu nu s-a facut legal declararea scadentei anticipate si atunci acesta este un motiv de contestatie.

Un alt element ar fi acela al invocarii neregularitatilor referitoare la calcularea unor costuri ilegale sau chiar si elemente ce tin bonitatea de la semnarea contractului.

Pont juridic daca sunt executat silit : Stiati ca daca banca nu reuseste sa dovedeasca in instanta ca v-a verificat bonitatea la semnarea contractului, puteti obtine anularea creditului si plata lui fara dobanda?

Vizualizati si :

  1. Care este procedura atunci cand primesc in posta o executare silita si cum scapam de executarea silita ?

Procedura prin care se pot contesta actele executorului judecatoresc se numeste contestatie la executarea silita.

Pentru a clarifica, am vazut in ultimii 10 ani de cand SCA CUCULIS&ASOCIATII se ocupa la cel mai inalt nivel de contestarea executarilor silite, ca din nestiinta, se formuleaza tot felul de actiuni in instanta pentru anularea executarilor silite.

Procedura singulara si eficienta insa care necesita munca de intelegere a fenomenului executarii silite este, dupa cum am spus, contestatia la executare.

Debitorii trebuie sa verifice alaturi de un avocat contestatie la executare silita, urmatoare lucruri care pot fi ilegale si care va pot ajuta sa anulati datoria ceruta prin executare silita:

a) daca titlul pus in executare este executoriu sau nu ( se retine spre exemplu in decizii de speta ca prin cesionarea creditului de la banca la recuperatorul de creante, creanta NU MAI ARE PUTERE EXECUTORIE);

OUG 52.2016 arata foarte clar ca nu pot fi puse direct in executare silita, creantele care au fost cesionate direct de la banca spre recuperatorul de creante.

b) daca suma pusa in executare silita de catre recuperatorii de creante sau de catre banca sau IFN este prescrisa sau nu ;

majoritatea creditelor puse in executare silita in acest mod sunt prescrise, ceea ce inseamna ca desi a inceput executarea silita impotriva dvs. sau a firmei dvs. prin contestatia la executare despre care vorbeam mai sus, puteti scapa de orice executare silita ;

c) daca nu ati primit notificarea cesiunii de creante, puteti anula executarea silita;

d) daca sumele pentru care sunteti executat silit sunt excedentare sumelor pe care dvs. stiati ca le aveati de platit, pe baza unei expertize facute in instanta, puteti sa anulati chiar integral executarea silita;

e) recuperatorul de creante este reprezentat de un alt recuperator de creante mai ales cand a formulat cererea de executare silita? atunci toata executarea silita este ilegala;

f) in timpul executarii silite, raportele de evaluare efectuate de catre evaluatori ANEVAR sunt ilegale si pot fi contestate, astfel va salavati casa de la vanzare;

g) daca poprirea pusa pe cont sau la serviciu depaseste 1/3 ESTE ILEGALA;

h) atentie la onorariul executorului judecatoresc, el trebuie sa respecte legea, altfel poate fi anulat;

i) daca incheierea de incuviintare a executarii silite NU CUPRINDE modalitatile concrete de executare si suma EXACTA pentru care se face executarea, INTREG dosarul executorului este NUL.

j) verificati pentru dosarele mai vechi de 6 luni de zile, MOTIVELE DE PERIMARE, nu s-au facut acte de executare silita, dosarul poate fi perimat si asta echivaleaza cu o anulare integrala a lui;

k) prescriptia OPEREAZA SI IN TIMPUL EXECUTARII SILITE, verificati intodeauna acest lucru;

l) daca nu ati primit actele de executare silita eset posibil sa se fi facut un fals cu privire la procesul verbal de predare primire – verificati procedura de comunicare;

m) daca vorbim despre dosare cesionate, verificati succesiunea cesiunilor de creanta si obligatoriu legalitatea lor.

Motivele pot continua si sunt inca cel putin 50 pe care le putem preciza aici , insa este ESENTIAL sa fie coroborate cu situatia dvs. de fapt si doar alaturi de un avocat contestatie executare silita din cadrul SCPA Cuculis&Asociatii puteti in mod concret sa vedeti daca este ilegala executarea silita prin care treceti si cum o puteti anula.

  1. Daca am pierdut termenul de 15 zile de contestatie la executare, mai pot contesta executarea silita?

In mod clar da, anul 2020 a venit cu o modificare substantiala si practic prin decizia C75/2019 cei care sunt in executare silita in baza unor contracte de credit POT CONTESTA EXECUTARE SILITA SI DUPA TERMENUL DE 15 ZILE.

  1. Daca fac un angajament cu executorul judecatoresc inseamna ca pot plati esalonat?

NU, este una dintre greselile pe care le fac debitorii, avand incredere ca prin semnarea angajamentului vor fi scutiti de la executarea silita. Daca angajamentul nu este semnat si de catre creditor, acesta NU are niciun efect.

6. Daca sunt in executare silita, mai pot reveni cu creditul in graficul de rambursare?

Acest lucru este posibil doar daca primiti o hotarare judecatoreasca in acest sens. Spunem lucrul acesta avand in vedere practica si hotararile castigate unde instantele de judecata au obligat chiar si recuperatorii sa inghete cursul valutar si sa repuna creditele in graficul de rambursare.

7. Daca sunt din Timisoara, pot sa lucrez cu un avocat din Bucuresti ?

Da, avocatii pot reprezenta, asista si redacta acte pentru orice teritoriu din tara.

8. Daca mi-au pus poprire pe cont mai au voie sa-mi puna si sechestru pe masina si sa-mi scoata si casa la vanzare?

Conform legii, executarea silita se poate desfasura succesiv sau concomitent.

Asta inseamna ca desi daca aveti o poprire pusa la banca sau la serviciu, recuperatorul banca sau Ifn-ul nu considera ca isi pot recupera suficient de repede datoria, pot sa inceapa o executare silita si impotriva celorlalte bunuri ale dvs.

Evident si in acest caz, tot pe calea contestatiei la executare puteti bloca abuzurile.

9. Daca debitorul a decedat, mostenitorii trebuie sa-i plateasca datoria?

Acesta parte a executarii silite se numeste executarea silita impotriva mostenitorilor si presupune de esenta impartirea averii defunctului in scopul stingerii creantelor.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca nu pot fi executate mai mult decat activele debitorului, orice alta confundare a patrimoniilor este ILEGALA si poaate fi contestata tot pe calea contestatiei la executare.

10. Sunt Executat Silit – Ce fac daca sunt executat silit si nu am bunuri pe numele meu?

Una dintre intrebarile cele mai frecvente se refera la cei care nu au bunuri pe numele lor.

Chiar daca aparent pare ca a scapat acel debitor, el va fi urmarit ulterior toata viata daca nu isi rezolva problema cu executarea silita pornita impotriva lui.

La prima vedere, daca executorul nu gaseste bunuri pe care sa la poata executa silit si debitorul nu are bunuri pe numele lui sub forma unor venituri din salarii sau altele, executorul este obligat sa procedeze la intocmirea unui proces verbal de insolvabilitate.

Problema este ca noi nu recomandam sa va bazati pe faptul ca nu aveti bunuri si nici nu lucrati fiindca ulterior intr-un viitor, daca veti dori sa achizitionati imobile pe numele dvs. sau sa aveti un serviciu generator de venituri, aceste lucruri pot fi periclitate de executarea silita ramasa in latenta.

Contestati executarea silita care poate fi ilegala chiar si atunci cand nu aveti bunuri pe numele dvs.

11. Are voie banca , sau recuperatorul de creante sa-mi scoata casa la vanzare?

Din nefericire da, si dvs. puteti sa blocati aceasta procedura printr-o procedura cumva subsecventa de SUSPENDARE A EXECUTARII SILITE.

12. Daca fac angajamentul de plata cu recuperatorul sau cu banca, mai pot face contesatia la executare silita?

In mod clar DA! Puteti sa faceti lucrul acesta. Recomandat ar fi, inainte de a semna orice tip de act cu recuperatorii sau cu banca ori ifn-ul, sa verifice un avocat specializat in asemenea litigii, dosarul dvs. executional, tocmai pentru a nu avea o surpriza ulterioara.

Situatiile pot fi multiple, executarea silita este complexa si poate sa duca in nenumarate randuri la incalcarea drepturilor dvs.

Esential este sa stiti ca aveti aceste drepturi la indemana si puteti uza de ele.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Intampinati probleme cu executorii judecatoresti? Bancile?Recuperatorii de creante? Inf-urile sau alti creditori care vor sa va execute silit? VERIFICATI DACA EXECUTAREA PRINC ARE TRECETI ESTE LEGALA, COMPLETATI FORMULARULUL DE MAI JOS.

8 comments to “Ce Fac Daca Sunt Executat Silit”
    • Azi 19 august 2020 am primit o înștiințare privind măsură popriri pe salariul cu data de 30iulie 2020 prin care îmi pune la dispoziție 1 zi sa ma duc la Ploiești la o firma de executori GOSLAN ȘI STÂNGĂ. TOTde azi mi sa pus proprie pe salariu la fabrica unde lucrez. Eu am făcut 3 cereri la ING Sa mi se mai micșoreze rata și prelungi termenul dar nu am primit nimic. Ce sa fac am 2 copii si2rate. Un CAR ȘI LA BCR un credit ipotecar. Ce pot face?

  1. Se pot face mai multe cereri de executare silită în cadrul aceluiași dosar execuțional cu privire la o obligație cu executare succesivă sau trebuie deschis un nou dosar si cerută o nouă încuviințare? Mulțumesc.

  2. Azi am primit un mesaj cu executare silită , pentru suma de 860lei,vreau sa va întreb in condițiile in care nu pot plati in această lună ce se va întâmpla

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.