Clauza Prin Care Banca Nu Permite Scaderea Perioadei De Rambursare Atunci Cand Se Fac Plati Anticipate Este Abuziva – Credit Prima Casa

Am primit  o intrebare din partea unui imprumutat prin Prima Casa, desi pana acum nu mi-am pus intrebarea aceasta, fiindca in general cei prin programul Prima Casa nu intentionau sa ramburseze anticipat imprumutul, ratiunea fiind aceea de a putea plati in mai multi ani de zile, insa ce se intampla totusi cand un imprumutat doreste sa faca rambursare anticipata?

Buna ziua. In 2011 Am incheiat un contract de credit Prima Casa cu Raiffeisen. Am incercat in 2015 sa returnez anticipat o parte din suma contractata si am descoperit ca, conform clauzelor contractuale, acest lucru poate fi posibil doar cu scaderea ratei si nu a perioadei de rambursare , ceea ce inseamna de fapt o dobanda mai mare platita bancii in timp. Am trimis o cerere bancii pentru semnarea unui act aditional la contract care sa permita plata anticipata cu scaderea perioadei de rambursare, dar mi-a fost refuzata. Am facut si o sesizare la Protectia Consumatorului (desi nu stiu daca ar fi fost necesar sau plauzibil in situatia data), dar nu am primit nici un raspuns. Poate fi aceasta considerata o clauza abuziva? Daca da, ce pasi trebuie sa urmez pentru a reglementa aceasta situatie si cam care ar fi costurile acestei actiuni. Va multumesc.

Desi program Guvernamental desi program avizat de inaltii juristi ai FNG si Anaf, nu o singura data clauze din contractele Prima Casa au fost constatate ca fiind abuzive.

In prezenta cauza, in mod clar o asemenea clauza contractuala este abuziva, fiindca ii restrictioneaza in mod evident liberul drept al imprumutatului, consacrat de legea ce guverneaza contractele de credit in general si OUG 50/2010 ce da posibilitatea  la art. 46   dreptul de rambursare anticipata, procedura de rambursare anticipata, precum si, dupa caz, informatii privind dreptul creditorului la compensatie si modul in care va fi determinata aceasta compensatie;

Art. 67
(1) In cazul rambursarii anticipate a creditului, creditorul este indreptatit la o compensatie echitabila si justificata in mod obiectiv pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipata a creditului cu conditia ca rambursarea anticipata sa intervina intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.

prima-casa

De asemenea raportand acest aspect la dispozitiile legii 193/2000  Art. 4 (1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Astfel incat, compensatia aratata la art. 67 de mai sus compensatia echitabila este pe buna dreptate si o scadere a perioadei de creditare. Din ratiuni personale ce pot duce pana la ratiuni de ordin moral si psihic, debitorul trebuie sa aiba libertatea de a considera si aprecia asupra acestei compensatii prin scaderea perioadei sau scaderea ratei.

Avocat Cuculis Adrian

 

One comment to “Clauza Prin Care Banca Nu Permite Scaderea Perioadei De Rambursare Atunci Cand Se Fac Plati Anticipate Este Abuziva – Credit Prima Casa”
  1. Buna ziua am o problema cu fosta sotie .am divortat in 2011 august si copilul mo a fost incredintat mie prin hotarare judecatoreasca .Acum ca a aflat ca o sa ma recasatoresc anul acesta ma ameninta ca vine in februarie in tara si imi va lua copilul .mentinez ca amandoi suntem plecati din tara iar copilul este in grija parintior mei cu procura si hotarare judecatoreasca copilul are varsta de 9 ani .Eu vreau ca in octombrie sa-l iau cu mine intrebarea mea este ce sanse am fara semnatura ei deoarece copilul vrea sa mearga cu mine ? Si ce sanse are ea acum in februarie .mentionez ca, copilul implineste varsta de 10 ani in noiembrie 2016. Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.