Comision de acordare OTP BANK , eliminat de instanta de judecata, vedeti decizia aici , av Cuculis – C.A

 

In ceea ce priveste comisionul de acordare – In conformitate cu dispozitiile OUG50/2010 facem precizarea ca art. 35 Alin (1)lit. d Fara a aduce atingere prevederilor legale privind modificarea dobanzii, pe parcursul derularii contractului de credit: d) se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit. Consideram ca sumele trase din credit sunt acele sume cu, care se indestuleaza imprumutatul pentru satisfacerea anumitor nevoie. Prin urmare, interpretand in concret aceasta prevedere de mai sus consideram ca ne aflam in situatia in care banca prin comisionul nejustificat, luat cu ocazia tragerii creditului,  din creditul acordat, a incalcat prevederile art.35, comisionul de acordare fiind de fapt(prin schimbarea numelui) comisionul de retragere iar raportat la dispozitiile aceleeasi OUG50/2010, putem observa cu usurinta, limitativ si expres prevazut ca banca are dreptul decat la urmatoarele comisioane, fara a putea percepe altele -.Art-  36  OUG 50/2010 – Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

IMG_0001

 

Prin urmare, vazand dispozitiile imperative ale acestei legi, se impune constatarea ca abuziva a clauzei ce impune comisionul din creditul acordat si prevazut in contractele de credit . De asemenea raportat la dispozitiile in materia legislatiei creditelor de consum, comisionul de acordare NU ESTE REGASIT in aceasta reglementare.

Conform art. 15 din Legea 190/1999 „In sarcina imprumutatului vor fi puse numai cheltuielile aferente intocmirii documentatiei de credit si constituirii ipotecii si altor garantii, dupa caz” Nu se poate retine ca un comision de acordare poate avea vre-o legatura prin interpretarea juridica a textului de lege, cu inchiderea ipotecii la un notariat public. De ce? Fiindca actul de ipoteca este redactat insusi de notarul public iar costurile de notariat sunt achitate tot de catre imprumutat iar in sens contrar nu poate echivala un contract de ipoteca cu x% din acordare, in speta fiind vorba de un contract aproape identic in cazul oricarei ipoteci.

Avocat Cuculis

0722298011

avocat@indrumari-juridice.eu

Formularul de inscriere in Procesele Colective –

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/inscrierea-in-procesele-colective-ce-vizeaza-denominarea-la-cursul-de-la-data-acordarii-creditului-cat-si-eliminarea-clauzelor-abuzive-din-contracte-de-tip-adeziune-alaturi-de-recalcularea-dobanzii/

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.