Contestatie Decizie Dsp Internare Fortata Carantinare Si Izolare

Internarea Fortata A Pacientilor In Caz De Covid19 Si Procedura De Contestatie In Instanta- Contestatie Decizie Dsp Internare

Ati primit o decizie de internare fortata in spital pentru 48 de ore sau mai mult, ori sunteti declarat carantinat sau izolat? Vedeti cum puteti contesta decizia. Contestatie la decizia de internare fortata in spital.

Contestatie Decizie Dsp Internare – Legea 136/2020 este un act normativ ce implementeaza pentru prima data in Romania, notiunea de internare fortata alta decat aceea prevazuta de legea sanatatii mintale care are o procedura distincta si se face in conditiile in care pacientul cu boli de natura psihica devine un pericol pentru societate.

Cunoastem deja ca atat in starea de urgenta dar si in starea de alerta prelungita, au fost situatii multiple in care pacienti au fost internati in mod fortat, pana cand CCR prin decizia 458/2020 a anulat posibilitatea autoritatilor de a carantina fortat sau izola persoane, fie in propriile domicilii fie in spitale Covid19.

contestatie la decizia de internare fortata in spital
contestatie la decizia de internare fortata in spital

Practic Curtea Constitutionala a stabilit ca –

Admite excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și constată că dispozițiile art. 25 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și ale art. 8 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei sunt neconstituționale.

In contrapartida, statul a adus in scena legea 136/2020 care la randul ei vine cu niste limitari ale libertatilor pentru persoanele care –

  1. Sosesc din zonele declarate rosii ( COVID 19).
  2. Sunt contactii din zonele apropiate persoanelor declarate ca avand Covid 19 –
  3. Sunt gasiti ca pozitivi la testele Covid 19 si atunci medicul poate lua direct decizia de internare pentru 48 de ore, ( pe care o poate prelungi) iar daca persoana se opune, medicul sesizeaza DSP ( Directia de Sanatate Publica), in vederea emiterii unei decizii individuale de confirmare a masurii internarii fortate.

In continuare, trebuie sa explicam ca exista 3 tipuri de contestatii care pot fi depuse in legatura cu carantinarea si izolarea sau internarea fortata si anume –

a) Contestatie la masura prelungirii internarii peste termenul de 48 de ore pe care il dispune medicul la primul contact cu pacientul.

ATENTIE – Aceasta contestatie se depune la cel mult 24 de ore de la luarea masurii de prelungire a masurii de a ramane in unitatea spitaliceasca pentru mai mult de 48 de ore, altfel actiunea va fi respinsa ca TARDIVA.

Dupa pronuntarea pe fond se poate face apel insa hotararea pe fond este executorie.

b)Contestatia pe care o poate depune o persoana la decizia DSP cu privire la confirmarea internarii pe 48 de ore pe care o dispune medicul.

Aceasta decizie devine definitiva pe fond, nu poate fi atacata cu apel.

c) Contestatia pe care o poate face orice persoana interesata cu privire la carantinarea unei zone – cu titlu de exemplu, contestatia impotriva masurii de a carantina un oras care se va judeca la Curtea de Apel si recursul la Inalta Curte in complet de 5.

In principal ne vom referi la procedura pe care un cetatan al ROMANIEI o are la indemana pentru a contesta o masura de internare fortata (Contestatie Decizie Dsp Internare) dupa ce a fost depistat cu COVID 19 sau daca se intoarce dintr-o zona rosie.

Ce are voie sa faca o persoana infectata cu COVID 19 si ce nu, ce obligatii are de respectat si cum poate sa conteste masura DSP de internare fortata?

Inainte de a explica procedura, este esential sa intelegem ca in momentul de fata exista diferente intre carantina si izolare-

a) carantina persoanelor – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau la locaţia declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcţiei de sănătate publică, care va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege;

Asta inseamna ca de fapt, te poti trezi trimis in carantina si nu neaparat acasa la tine.

Partea buna, decizia de CARANTINARE a unei persoane, poate fi contestata in INSTANTA.

c) izolarea – măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive, la domiciliu, la locaţia declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimţământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcţiei de sănătate publică, care va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege;

Ce intelegem de aici este ca INCLUSIV tratamentul poate fi FORTAT, partea la fel de buna este ca veti putea cotesta si masura izolarii atunci cand sunteti deja diagnosticat cu COVID 19, fiindca la fel de normal este sa NU POTI SA FII OBLIGAT LA TRATAMENT MEDICAL, daca nu exista consimtamantul tau.

Luam un caz practic, ce motive pot exista pentru contestatia unei masuri a DSP cu privire la carantinare sau cu privire la izolare?

Pot fi invocate motive spre exemplu ce tin de anularea obligatiei de catre instanta de judecata cu privire la urmare unui tratament sau pot fi aduse argumente, atunci cand decizia de carantinare sau izolare a fost luata cu privire la o persoana de a fi izolata sau carantinata in spital, in scopul modificarii deciziei de carantinare sau izolare si de mutare a pacientului fie confirmat cu COVID 19 fie doar suspectat ca ar avea, in propriul sau domiciliu sau in alt loc unde sa isi desfasoare perioada de carantinare sau izolare.

Un alt motiv de contestatie poate fi si faptul ca un test a iesit pozitiv si altul a iesit negativ sau deplasarea imediata a pacientului care chiar daca este pozitiv nu mai este contagios si atunci se poate deplasa.

De asemenea pot fi invocate motive de legalitate a deciziei si anume, lipsa mentiunilor obligatorii asa cum le-am explicat mai sus din cadrul deciziei DSP.

Cand se decide carantina in spatiile statului?

3) Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţile competente se realizează în următoarele situaţii:

a) în situaţia în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea;

b) în situaţia nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată, pe durata acesteia, deşi a consimţit-o la data instituirii.

Asta inseamna tehnic ca daca pe propria raspundere atestam ca ne putem carantina la propriul domiciliu, autoritatile NU ne pot carantina in spitalele de stat sau alte centre.

De asemenea expreisa NERESPECTAREA masurii de carantina la domiciliu are o notiune MULT PREA VAGA fapt pentru care si acest aspect al instituirii unei masuri de carantinare fortata in unitatea de stat, POATE FI CONTESTATA.

Cum se face carantinarea persoanelor care sosesc din zone de risc?

(1) Carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;

b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Ce se intampla daca persoanele aflate in situatiile de mai sus, REFUZA carantinarea ( adica persoanele ce ar trebui sa fie supuse carantinei)?

În cazul in care persoanele de mai sus refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul -…-recomandă, iar reprezentantul direcţiei de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă aceştia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Practic la decizia medicului confirmata de DSP , persoana in cauza ajunge sa fie internata FORTAT.

Medicul sau, după caz, organele de control vor informa de îndată direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege.

Atentie – Decizia DSP de carantinare FORTATA trebuie sa apara in maximum 8 ORE –

Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control, după caz, şi se comunică de îndată persoanei în cauză.

Pana vine decizia, persoana in cauza declarata carantinata NU poate parasi nici spitalul si nici alt spatiu in care se afla.

Ce se intampla cu persoanele care sunt purtatoare de COVID 19 sau au simptome specifice? Izolarea persoanelor in mod fortat. Cum contestam?

ATENTIE – Pacientii confirmati cu COVID 19 sau cei cu simptome, OBLIGATI la INTERNARE FORTATA 48 DE ORE

(3) Izolarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condiţiile alin. (6), atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, stabilită conform alin. (2), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Au trecut 48 de ore? Ei bine, pe baza evaluarilor se va putea face internarea extinsa sau izolarea la domiciliu sau din contra intr-o unitate spitaliceasca.

Refuzati masura izolarii IN SPITAL pentru 48 de ore? Puteti fi obligat de catre DSP la internarea fortata.

In 2 ore DSP emite decizia de CONFIRMARE a INTERNARII FORTATE sau o RESPINGE. Oricum ar fi, puteti sa o contestati in instanta.

(6) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) refuză măsura izolării instituite conform alin. (3), medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativa ataşată acesteia.

Decizia are caracter individual şi se comunică de îndată persoanei în cauză.

Decizia va conţine menţiuni cu privire la data şi emitentul actului, numele şi datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii şi calea de atac prevăzută de lege. (Contestatie Decizie Dsp Internare).

În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea hotărârii primei instanţe de anulare a actului administrativ contestat, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică.

Ati incalcat masura de IZOLARE la domiciliu? Incetati sa mai fiti de acord sa fiti internat peste cele 48 de ore? aceeasi procedura se aplica si pentru dvs. DSP emite o decizie pe care o puteti contesta ulterior.

Nu uitati prin Contestatie Decizie Dsp Internare, carantinare sau prelungire izolare, puteti aduce toate criticile in cadrul unei actiuni pe care o veti prezenta judecatorului.

Concluzionand, atat internarea pentru cele 48 de ore cat si prelungirea internarii peste cele 48 de ore, decizia de izolare la domiciliu sau carantinarea , toate masurile autoritatilor pot fi contestate in ipoteza in care se vor face cu incalcarea legii, fara respectarea constitutiei si fara ca regulile din legea amintita mai sus sa fie respectate.

In cat timp se pot contesta deciziile DSP de carantinare, izolare sau prelugire a izolarii?

Trebuie sa stiti ca masurile cu privire la carantinarea persoanelor si prelungirea izolarii peste termenul de 48 de ore se pot contesta in maximum 24 DE ORE DE LA LUAREA MASURII DE CATRE DSP prin Contestatie Decizie Dsp Internare fortata a pacientului.

De asemenea masura referitoare la izolarea pentru 48 de ore nu are termen de contestatie si de asemenea nici nu se judecata in apel ci doar pe fondul cauzei.

Cum se face contestatia la masura carantinarii, izolarii sau internarii fortate,contestatie la decizia de internare fortata in spital?

In principal ambele tipuri de contestatii se vor depune la JUDECATORIE.

Veti putea formula contestatia prin avocat si aveti dreptul sa va folositi telefonul sa sunati si sa va gasiti apararea calificata chiar daca s-a dat o masura de internare fortata.

In cadrul contestatiei trebuie sa sepcificati contra carui parat va judecati si paratul va fi intodeauna cel care a emis decizia de internare si nu poate fi decat DSP in acest caz.

Precizati in cadrul contestatiei toate motivele pentru care ar trebui sa fie modificata masura carantinarii sau care sunt motivele pentru care mentionati ca ar trebuie a fiti scos din procedura de carantinare sau izolare.

Un motiv ar fi spre exemplu ridicare zonei rosii din zona de unde ati ajuns in Romania sau poate chiar negativarea dvs.

Av.Drd. Cuculis Adrian – contact.

Sunteti in situatia in carea DSP a emis o decizie de internare fortata a dvs. sau de carantinare ori izolare? Verificati legalitatea deciziei mai jos.

12 comments to “Contestatie Decizie Dsp Internare Fortata Carantinare Si Izolare”
  1. Bună ziua, va rog în numele mai multor parinti, dar și a celor care au persoane cu diverse afecțiuni în grija, sa ne ajutați cu un model de declarație prin care sa desemnam persoanele în grija cui le lăsăm dacă vom ajunge în situația de a fi “suspecți”. Cu siguranță exista avocați onesti în fiecare oraș dar, recunoaștem cu toată sinceritatea psihoza pe care o trăim într-un fel sau altul fiecare dintre noi, ne da acel fior, acea stare de teama în a nu se omite vre-un cuvânt, o referire la un articol de lege, care sa ne anuleze numirea persoanelor, locației. Va mulțumim cu respect și pretuire.

    • In principal nu exista un model agreeat in acest sens. In principal plasamentul, fiindca despre aceasta este vorba, se poate face doar cu acordul autoritatii pentru protectia copilului. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  2. Buna ziua!pe data de 23 iulie am intrat in tara dinspre Turcia si am fost băgat la autoizolare,pe 21.07 sa actualizat lista cu țările care numai figurează ca zona galbenă,bineînțeles că Turcia nu se mai află pe lista in consecinta pe 27.07 cei veniți din Turcia nu vor mai intra in autoizolare.eu in cazul de fata de ce ar mai trebui sa stau inchis in casa?Nu cred k are logica sa rămânem în autoizolare noi cei venit în fereastra asta de câteva zile.

    • In mod cert este lipsit de necesitate sa mai ramaneti insa m-am gandit ca pot aparea asemenea abuzuri fapt pentru care v-am si scris in articol de o asemenea posibilitate, iar daca aveti o decizie de carantinare o puteti contesta.

  3. Bună dimineața!
    Vreau sa contest decizia de internare in spital,care este făcută doar verbal,nu am primit nimic scris ,măcar o copie daca îmi trimiteau. Este legal ca mie sa nu-mi fie trimisa aceasta decizie?Specific ca sunt în izolare la domiciliu de la aflarea rezultatul. Nu am nici un simptom,iar testul releva doar o gena detectata a virusului din cele 3 .Au trecut 8 zile de la rezultat!
    Va mulțumesc!

  4. Vreau sa contest decizia de internare in spital,care este făcută doar verbal,nu am primit nimic scris ,măcar o copie daca îmi trimiteau. Este legal ca mie sa nu-mi fie trimisa aceasta decizie?Specific ca sunt în izolare la domiciliu de la aflarea rezultatul. Nu am nici un simptom,iar testul releva doar o gena detectata a virusului din cele 3 .Au trecut 8 zile de la rezultat!
    Va mulțumesc!

  5. Buna seara,
    Sutem o familie compusa din 2 adulti si doi copii. Joi 29.10.2020 vazand ca avem (adultii) simptome de gripa ne-am autoizolat cu totii in casa. Luni sotia mea s-a dus si a facut un test covid. Marti a venit rezultatul ca fiind pozitiv. Atunci eu avand aceleasi simptome am sunat la medicul de familie si apoi la 112 spunand de conditia sotiei de faptul ca avem acceleasi simptome si cerand un test. Ambulanta a venit vineri si mi-a facut testul. Tot vineri a sunat dsp-ul pt sotia mea. Am vorbit si eu cu ei si mi-au spus ca in cazul in care testul meu va fi pozitiv trebuie sa ma carantinez 14 zile de la data comunicarii. Azi luni inca nu am fost cautat pt rezultat. Am intrebat de ce nu suntem considerati familie toti bolnavi si o singura carantina. Mi-au spus ca asa e procedura. Acum pt sotia mea cu totii suntem carantinati pana in 16.11.2020 si apoi continuam cu carantina mea. Eu ai copii vom sta in casa 1 luna carantinati dar cu boala trecuta si necontagiosi. Ne puteti ajuta? Ce ar trebui sa facem ? Multumesc

  6. Buna ziua
    Ma numesc Gheorgghiu Tamara. Am efectuat 2 teste PCR. Unul la Gral Medical pe 28 martie – NECONCLUDENT. Al doilea pe 29 martie la Regina Maria care a iesit pozitiv. Am primit doar un mesaj telefonic, dupa care am contactat medocul de familie. Mentionez ca nu am si nici nu am avut vreun simptom de raceala. Temperatura zilnica a fost de 36.3 – 36.5. Nu am primit NIMIC de la DSP sau alta organizatie. M-am autoizolat. Colegii mei si-au facut teste rapide si au iesit cu totii negativim tinand cont de faptul ca acestia au avut pusee de febra. Vreau sa contest carantinarea si testele. Nu mi se par elocvente, tinand cont ca cele 2 centre medicale au antecendente de teste fals pozitive de care nu am avut habar. Multumesc anticipat pentru raspuns.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.