Credit Achitat Anticipat Sau Refinantat – Cum Pot Recupera Comisioanele Si Dobanzile Abuzive ? Avocat Cuculis

Ce pot face daca am achitat integral creditul sau daca l-am refinantat cu un nou contract de credit? Pot recupera comisioanele si dobanzile abuzive incasate de catre banca?

Clauza abuziva contract inchis credit achitat

credit achitat

Exista o intrebare pe care o adreseaza tot mai multi imprumutati la banci!Raspunsul ni-l ofera instanta de judecata, care a dat urmatoarea solutie impotriva Bancii Volksbank Actuala Banca Transilvania –

Ora estimata: 08:30
Complet: Amanari pronuntare Gavrila
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a următoarelor clauze din convenţia de credit nr. ….. încheiat de părţi: – art. 3 lit. d din condiţiile speciale iniţiale; – art. 5.1 lit. a din condiţiile speciale ini?iale. Dispune eliminarea acestora din contract. Obligă pârâta la restituirea către reclamanţi a sumelor încasate în baza contractului de credit cu titlu de comision de risc, a dobânzii legale aferente, ce se va calcula de la data plăţii fiecărei rate şi până la data restituirii efective, precum şi a diferenţei dintre suma încasată cu titlu de dobândă şi suma care ar fi fost încasată cu acelaşi titlu dacă ar fi fost luată în considerare o dobândă de 6,95% pe an. Respinge, în rest, cererea reclamanţilor ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen 30 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Judecătoria Sector 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, data de 30.03.2016.
Document: Hotarâre  4198/2016  30.03.2016

http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000354882&id_inst=300

Astfel, toti cei care au incheiat anticipat sau au refinantat contractele de credit se pot adresa instantei de judecata oricand cu privire chiar si la un contract bancar incheiat.

Pot solicita inghetarea cursului valutar si pentru contractele platite anticipat sau refinantate?

Inclusiv, inghetarea cursului valutar, este o consecinta a constatarii ca fiind abuzive a clauzei de risc valutar, astfel incat pentru perioada in care dvs. ati platit o valuta supradimensionata CHF , instanta poate constata ca pentru perioada respectiva sa va fie restituita suma de bani platita peste un anumit curs valutar, respectiv  cel de la momentul semnarii contractului.

De ce se poate invoca oricand caracterul abuziv si nu intervine prescriptia?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, deşi Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori nu prevede ca sancţiune anularea clauzelor cu caracter abuziv, ci inopozabilitatea (sau ineficacitatea) acestora în raport cu consumatorul, regimul juridic al acestei sancţiuni este identic cu cel al nulităţii absolute. Astfel, consecinţa constatării caracterului abuziv al unor clauze este echivalentă cu constatarea nulităţii absolute a acestora, nefiind aplicabilă sancţiunea existentă în cazul nulităţii relative, şi anume anularea clauzei respective. Înalta Curte a mai precizat că, în ceea ce priveşte natura interesului protejat, norma respectivă ocroteşte un interes general, si nu unul individual, fiind evident faptul că legea ocroteşte o categorie generică, aceea a consumatorilor, şi nu o persoană particulară. În acest sens, Legea nr. 193/2000 nu reprezintă decât transpunerea în legislaţia românească a Directivei nr. 93/13/CEE, ale cărei dispoziţii, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, sunt de ordine publică. În consecinţă, neputând fi vorba de o nulitate relativă, ci de nulitate absolută, care poate fi invocată oricând, dreptul la acţiune al reclamanţilor nu poate fi apreciat ca prescris. (Decizia nr. 686 din data de 21 februarie 2013 pronunțată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație şi Justiție având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unor clauze dintr-un contract de credit bancar).

Aici veti gasi si formularul de inscriere in procesele colective pentru eliminarea clauzelor abuzive din cadrul contractelor de credit!

avocat Cuculis

 

12 comments to “Credit Achitat Anticipat Sau Refinantat – Cum Pot Recupera Comisioanele Si Dobanzile Abuzive ? Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua,va rog spuneti-mi daca dobanda penalizatoare cu 3 puncte procentuale peste dobanda curenta,calculat pe numar de zile de inatarziere, constituie clauza abuziva?
    Multumesc
    Teoadora

  2. Revin, comision lunar de gestionare a creditului la data prezentei(adica la acordarea creditului ) 0,30%,este o clauza abuziva ?sau nu

  3. Buna seara,va rog o precizare: ati spus in postare ca daca sunt indeplinite cele 3 conditii ….. la ce va referiti? ce fel de conditii?
    Multumesc
    Seara buna sa aveti
    Teodora

  4. As putea sa stiu unde se pot trimite documente ?care sunt acelea?in afara de contractul de credit /de la executor? de la firma de rec.? asta in cazul in care puteti sa ma ajutati .Am sunat si am trimis email d-lui Claudiu ,nu am primit raspuns.Am spus despre problema noastra in mailul d-l Claudiu.Mi-ati recomandat sa tin legatura cu dansul dar poate sunteti foarte ocupati…Eu mai astept,dar doresc dupa ce stiti despre ce e vorba ,sa stiu exact daca ma puteti ajuta.
    si daca sunt sanse ,sa scap odata .

  5. -le avocat Cuculis ma numesc Elena avem credit la Bank Post în CFH din 2007 nu am terminat nici acum cum sa procedăm sa ni se restituie dobânda încasată abuziv?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.