Cum Am Ajuns Sa Fim Vanduti Total La Banci? Retrospectie A Unui Avocat De Drept Bancar

Cum am ajuns sa fim vanduti total la Banci? Retrospectie a unui avocat de drept bancar.

Scurte consideratii  cu privire la creditarea din Romania, inca din 2003.

aaaPentru multe persoane, normale BNR reprezinta chiar si acum la mai mult de 10 ani de la implementarea lor, o necunoscuta, probabil asa s-a dorit sa fie norma prin care BNR stabilea si limita riscul la creditele acordate.

In Norma BNR nr. 15/2003, apare un articol care aproape ca a fost aruncat la gunoi prin sintagma “Credit doar cu buletinul” sau atunci cand discutam despre o anume “bonitate” a imprumutatului si asta sa nu zica bancile vreodata cu “tupeul” de rigoare, ca tot imprumutatii au fost cei care s-au “lacomit”.

Nu stimabili, cei ce stateau la etajul 14 sau dupa posibilitatile financiare de a construi zgarie nori pe pamant Romanesc, ati fost atat de interesat de bunul mers al tarii noastre incat ati fost in stare sa acordati credite “pe cuvant”.

Incepem astfel din 2003, consideram ca este suficient  timp de reflexie pana la zi-

Prima greseala – Art. 7 din norma BNR 15/2003

(1) Aprobarea fiecărui credit de consum se face în condiţiile stabilite de normele interne de creditare ale împrumutătorilor.

Sa nu avem discutii si BNR sa vegheze precum FNI la somnul nostru, lasam toate popoarele lumii sa-si deschida banci la noi in tara cu absolute propriile conditii, eventual si pentru un mai bun mers al  economiei, daca nu ne platesc la timp ii sunam sa isi vanda ceva repede de prin  casa, iar cei care ma urmaresc de ani de zile stiu la ce ma refer(da, au fost cazuri si nu putine).

Mai apoi intra in vigoare Norma Bnr 10/2005 si incepem sa descoperim ce inseamna o polita de asigurare pentru creditul acordat, (3) Poliţele de asigurare având ca obiect garantarea/preluarea riscului de neplată, încheiate fie de către debitor, fie de către împrumutător, se încadrează în categoria garanţiilor personale. Extras din Norma nr. 10/2005 > Art. 8. > (3)

Poate va amintiti totusi, ce s-a intamplat in caz de neplata, evident, nimic ati fost executat silit de catre banca desi exista aceasta asigurare, pentru care Banca nu a explicat de fapt ce inseamna aceasta polita de asigurare iar imprumutatii au crezut ca sunt “asigurati”.

Tinand cont ca din 2003/2004 am inregistrat crestere economica, acelasi BNR  ne spune –

  • La evaluarea bonităţii solicitantului se va avea în vedere ca angajamentele totale de plată lunare, respectiv principalul şi dobânda, ale solicitantului şi ale familiei acestuia, decurgând din contractul de credit, precum şi din alte contracte de aceeaşi natură, cum ar fi: alte contracte de credit, contracte de leasing, contracte de cumpărare de bunuri în rate, indiferent de creditor, să reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului şi, după caz, ale familiei acestuia. Extras dinNorma nr. 10/2005 > Art. 11. > (1)

Astfel, ce constatam de aici? O crestere a GRADULUI DE INDATORARE, fiindca de ce sa nu le dam mai mult si vedem noi pe urma ce se va intampla, asta pentru ca banca este cea lacoma si nu dumneavoastra pentru ca ati vrut sa traiti in Romania.

Momentul pe care il pot numi “Actual” este si momentul de la care  au inceput si problemele in franci elvetieni, intamplator fiind concurent cu aparitia Normei BNR 3/2007.

Prim data vom citire –

Norma din 2007 aduce anumite sanctiuni pentru prima data pentru nerespectarea acordarii creditelor, gata de data aceasta chiar am reusit sa reglementam totul ca la carte –

– Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage aplicarea măsurilor şi/sau a sancţiunilor prevăzute la art. 226 şi 229 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 sau, după caz, la art. 52 alin. (2) şi la art. 53 din titlul I al Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiarfiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006.

Dar totusi pentru o justa aplicare a legii, aceeasi norma BNR prevede totusi ca aceste sanctiuni nu se vor aplica chiar pentru toti, astfel pentru bancile comerciale cu sediul intr-un alt stat membru  se vor excepta aceste sanctiuni si doar cunoastem ca avem o puzderie de banci care se incadreaza in aceasta situatie, banci care au dat credite in franci  –

  • Sunt exceptate de la aplicarea dispoziţiilor prezentului regulament instituţiile financiare care intră sub incidenţa secţiunii a 2-a a cap. IV şi secţiunii 1 a cap. VI ale titlului I al părţii I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Extras din Regulamentul nr. 3/2007 > CAPITOLUL I > Art. 1. > (2)

De unde BNR emitea norme si reglementari si aici va rog sa fiti cu totii atenti, din 2 in 2 ani, cum se face ca din 2007 si pana in 2011, adica dupa ce v-au vandut credite in franci si cu risc valutar pana la cer, aceasta tace si apare in 2011 dupa ce “Katrina” trecuse si arunca din nou o alta norma, care déjà venise oricum prea tarziu.

Intreb, retoric, tot spectacolul grotesc de mai sus si caderea cortinei, la cate “viori” a fost jucat?

 

Av. Cuculis Adrian

0314124888

avocat@indrumari-juridice.eu

 

2 comments to “Cum Am Ajuns Sa Fim Vanduti Total La Banci? Retrospectie A Unui Avocat De Drept Bancar”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.