Cum Puteti Folosi Decizia CCR Pentru Anularea Executarilor Silite – Avocat Cuculis

Atentie pentru toti cei care aveti litigii in desfasurare cauze pendinte, pe rolul instantelor de judecata, contestatii la executare silita unde executarea a fost incuviintata de catre executor si nu de catre instanta, puteti folosi decizia sa anulati executarile silite in mod total si pentru cei ce nu au platit de mai mult de 3 ani de zile adunati cu tot cu perioada procesuala, datoria ramane prescrisa.

 

curtea-constitutionala-judecatori-avocat

 

Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 641 si art. 666 din Codul de procedura civila, prin care s-a stabilit ca articolul privind incuviintarea executarii silite contravine prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (4), art. 124 si art. 147 alin. (4).

In motivarea deciziei, judecatorii constitutionali au retinut, „pe de o parte, ca competenta executorului judecatoresc de a verifica daca inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, constituie, potrivit legii, titlu executoriu se suprapune cu competenta instantei judecatoresti ca in procedura investirii cu formula executorie a acestuia sa verifice daca inscrisul intruneste toate conditiile de forma cerute de lege pentru a fi titlu executoriu, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea acordata executorului judecatoresc de a controla legalitatea unei hotarari judecatoresti, iar, pe de alta parte, competenta executorului judecatoresc mentionata la art. 666 alin. (5) pct. 4-7 din Cod presupune realizarea unor aprecieri facute de acesta care excedeaza competentei sale de punere in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii”.

In acest sens, Curtea mentioneaza ca dispozitiile Constitutiei recunosc „numai judecatorului jurisdictio si imperium, adica puterea de a ‘spune’ dreptul si de a impune executarea fortata a hotararilor/ a da hotarari cu putere de executare silita. Asadar, Curtea constata ca nu este de competenta executorului judecatoresc sa dispuna el insusi executarea titlului executoriu, acesta putand efectua numai acte de executare in cadrul procedurii declansate de catre o instanta judecatoreasca. Interventia instantei judecatoresti nu se poate realiza ex post, eventual pe calea solutionarii unei contestatii la executare, conform art. 712 din Cod, intrucat hotararea acesteia nu poate nici inlatura si nici acoperi viciul de neconstitutionalitate al actului care a declansat executarea silita, faza a procesului civil, respectiv caracterul sau extrajudiciar”.

Judecatorii CCR arata, de asemenea, ca „executorul judecatoresc nu face parte din autoritatea judecatoreasca, iar activitatea sa, potrivit art. 4 din Legea nr. 188/2000, se afla sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei. Mai mult, acesta nu dispune de imperium – atribut care caracterizeaza numai judecatorul – pentru a da o hotarare in baza careia se dispune declansarea executarii silite, respectiv incheierea de incuviintare a executarii silite, si nu beneficiaza de atributele de impartialitate si de independenta specifice numai instantelor judecatoresti”.

Cum putem folosi decizia pentru a anula o executare silita?

Avand in vedere interpretarea data cauzelor pentinde, se vor desprinde urmatoarele aspecte:

Aplicarea pentru viitor a deciziilor Curţii vizează, în mod primordial vor privi , situaţiile juridice pendinte, deci cele care nu au devenit facta praeterita ca urmare a necontestării lor. Se naşte, astfel, întrebarea de a şti ce se înţelege prin cauze pendinte?

În primul rând, este cauză pendinte cea în care a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, indiferent dacă până la momentul publicării în Monitorul Oficial 5 Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.672 din 4 octombrie 2010. 6 A se vedea, Decizia nr.660 din 4 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.525 din 2 august 2007. 7 A se vedea, Decizia nr.5 din 9 ianuarie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.74 din 31 ianuarie 2007. 8 De altfel, Curtea, prin Decizia nr.1615 in 20 decembrie 2011, a statuat că prin Decizia nr.766 din 15 iunie 2011 a readus controlul de constituţionalitate pe cale de excepţie la rigorile controlului de tip concret. 3 a deciziei prin care se constată neconstituţionalitatea aceasta a fost soluţionată definitiv şi irevocabil. Prin exercitarea căii extraordinare de atac a revizuirii, decizia Curţii Constituţionale se va aplica acestei cauze.

În al doilea rând, din jurisprudenţa Curţii, se desprinde ideea că o decizie de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate se aplică numai în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la momentul publicării acesteia, cauze în care respectivele dispoziţii sunt aplicabile, precum şi în cauzele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus menţionată, altele decât cea în care a fost pronunţată decizia Curţii Constituţionale, soluţionate definitiv prin hotărâre judecătorească, în această ipoteză decizia constituind temei al revizuirii9 . Distingem, raportat la momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale prin care este admisă o excepţie de neconstituţionalitate, între cinci ipoteze posibile, respectiv:

– cauze soluţionate până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale şi în care a fost dispusă sesizarea Curţii Constituţionale10 cu o excepţie având ca obiect dispoziţia din lege sau ordonanţă declarată neconstituţională; – se aplica decizia

– cauze soluţionate până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale şi în care nu a fost dispusă sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie având acelaşi obiect; – nu se aplica decizia

– cauze aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care a fost dispusă sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate respectivă până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale; – se aplica decizia

– cauze aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care sunt aplicabile dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale, dar în care nu a fost dispusă sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate respectivă până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale; – se aplica decizia

– cauze care nu se aflau încă pe rolul instanţelor judecătoreşti la momentul publicării deciziei. – se aplica decizia

ANULAREA EXECUTARILOR SILITE – 

avocat Cuculis Adrian

13 comments to “Cum Puteti Folosi Decizia CCR Pentru Anularea Executarilor Silite – Avocat Cuculis”
  1. daca a fost facuta investirea de catre instanta, ce se mai poate face la o executare silita cand era probabil prescrisa creanta executata de kruk ?

  2. Buna seara, pentru o executare silita primita in noiembrie 2015 la care s-a depus contestatie in termen si suntem in proces, inca nu s-a afisat termenul, se aplica aceasta decizie? o putem folosi?
    Multumesc mult.

  3. Va rog sa-mi spuneti care ar fi solutia , vis-avis de Decizia Inaltei Curti – nr.895/decembrie 2015, intr-o speta in care , inainte de pronuntarea acestei Decizii , am contestat in instanta o executare silita , invocand alte motive ( prescriptia ).
    Intrucat instanta nu a fixat inca termen de judecata , ce ar trebui sa fac , sa merg inainte , cu motivatia initiala , sau sa invoc aceasta Decizie a ICCJ , sau ambele ? in acest caz, tot va trebui sa achit taxele ce vor fi fixate de catre instanta pentru contestatia la executare ?

  4. Astazi 4 februarie 2016, a fost publicata decizia CCR cu nr.895/17 dec. 2015, Monitor Oficial nr.00084/04.02.2016

    Va rugam comentati decizia, cu privire la efectele pe care le produce:

    28. Cu privire la efectele pe care urmează a le produce prezenta decizie, Curtea constată că, pe perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa procedurilor de executare silită încuviinţate până la data publicării sale, aplicându-se, în schimb, în privinţa contestaţiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării prezentei decizii, precum şi în cele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus-menţionată.

      • Cu privire la efectele produse de decizia nr.895 a CC, mie mi se par foarte clare. Toate incuviintarile date de executori in temeiul art.666 CPC, pana la 4 feb.2016 sunt OK.
        Daca insa in procesele (contestatiile) aflate deja pe rol in aceasta perioada, contestatorul a atacat (sau mai este in termen de a-si modifica cererea) si ataca insasi temeinicia incuviintarii (de exemplu se invoca prescriptia dreptului de a mai cere executarea, desfiintarea titlului executoriu, sau altele impotriva incheierii de incuviintare), atunci instanta trebuie sa aplice dispozitiile 895 CC, in sensul de admite contestatia, iar executorul sa trimita titlul executoriu sa fie incuviintat de instanta de executare (Judecatoria de la domiciliu debitorului), asa cum se proceda mai inainte.

  5. In ce mod va fi solutionata contestatie, in cazul in care ne incadram in sfera de aplicabilitate?
    Exceptia ce neconstitutionalitate va fi respinsa, ca inadmisibila, avand in vedere faptul ca CCR s-a pronuntat deja prin hotararea mai sus-amintita.
    Se va da cuvantul pe probe, urmand ca abia apoi, pe fond, sa se discute aplicabilitatea deciziei?
    Aveti cumva pronuntari in acest sens, in care s-a dat efect hotararii CCR in cauzele pendinte la momentul publicarii acesteia?

    Va multumesc anticipat

    • http://portal.just.ro/1748/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=174800000000082101&id_inst=1748
      Admite in parte cererea
      Solutia pe scurt: Admite in parte contestatia la executare. Dispune anularea incheierii de incuviintare a executarii silite din data de 21.12.2015 pronuntata in dosarul de executare nr. 478/2015 aflat pe rolul BEJA Popescu Marian si Popescu Adina-Vali. Respinge cererea de constatare a caracterului abuziv al clauzei contractuale din sectiunea III referitoare la comisionul de acordare, ca inadmisibila. Cu apel in 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecatoria Cornetu. Pronuntata in sedinta publica, azi, 17.03.2016.

  6. Am depus contestatie la executare in afara termenului, dar la data public arii Deciziei se afla pe rolul unei instante de judecata. Se aplica in acest caz Decizia?

  7. Buna ziua ,
    Daca am executat silit in 9-10 decembrie 2015 , inainte de decizia CCR nr 895 din 17 decembrie 2015, publicată inMO in 4 Februarie 2016, si am fost contestat in data de 23 decembrie cand s a format si dosarul la judecatorie pe motiv de nulitate a întregii executări deoarece s a facut de catre executor si nu de catre instanța , mi se aplica decizia de neconstituționalitate a CCR. ( adica se poate intoarce executarea ?)
    Multumesc
    Va rog un raspuns urgent pe adresa de email .
    Am procesul maine , joi 16.11.2017.
    Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.