Discriminare La Serviciu-Egalitatea De Tratament La Locul De Munca

Discriminare la locul de munca – Astfel, discriminare la serviciu reprezinta o forma de represiune impotriva angajatului si este vehement sanctionata si interzisa de catre codul muncii dar si de catre legea fundamentala.

Mobbing-ul este un fenomen ce poate fi considerat un tip de discriminare, deoarece se leaga exclusiv de locul de munca.

Discriminare La Serviciu
Discriminare pe criteriul varstei la locul de munca

Acesta se refera la actiuni de agresivitate psihologica realizate de un sef sau de un coleg pentru a determina o anumita persoana sa paraseasca compania, in conditiile in care concedierea sa nu se poate realiza fara motive intemeiate.

Aceste actiuni pot afecta starea de sanatate a persoanei supusa unei astfel de agresiuni psihologice si chiar ii poate aduce prejudicii psihice, sociale.

Pentru a fi in prezenta fenomenului de mobbing, acest comportament trebuie sa se repete in mod regulat pe o perioada de cel putin 3 luni.

Termenul de 3 luni nu este un termen legal pentru a determina o Discriminare La Serviciu, ci un termen gasit de catre instante, in mod rezonabil pentru a putea fi luate masuri impotriva celui ce abuzeaza de pozitia pe care o are intr-o anumita societate.

Art. 5. [egalitatea de tratament] Codul Muncii
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii. 


(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă. 

Vizualizati si:


(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii. 


(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Puteti citi si :

Mai jos puteti regasi tipuri de comportamente specifice fenomenului de tip mobbing si discriminare la serviciu:

1. Actiuni destinate limitarii posibilitatii de exprimare a persoanei vizate – aceasta nu are posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere in fata sefilor, este intrerupta atunci cand vorbeste, este jignita de colegi care fac referire la munca si la viata personala a acesteia.

2. Actiuni care vizeaza izolarea persoanei respective– nu se vorbeste cu persoana respectiva, aceasta isi desfasoara atributiile de serviciu intr-un loc izolat de ceilalti colegi, este ignorata cu totul prezenta ei.

3. Actiuni de desconsiderare a persoanei vizate in fata colegilor – colegii lanseaza diverse zvonuri despre persoana vizata, este ridiculizata si chiar hartuita sexual.

4. Actiuni de discreditare profesionala a persoanei vizate – nu ii sunt atribuite sarcini sau i se atribuie unele sub/peste nivelul calificarii sale profesionale, uneori este obligata sa indeplineasca sarcini umilitoare.

5. Actiuni care vizeaza compromiterea sanatatii persoanei respective – ii sunt incredintate sarcini periculoase sau nocive pentru sanatate sau victima este agresata fizic si/sau sexual.

In cazul in care va regasiti in una dintre situatiile mentionate mai sus, si anume: colegii de la locul de munca va adreseaza jigniri, va umilesc, sunteti marginalizat/ izolat fata de ceilalti colegi, primiti din partea sefilor sarcini care nu intra in atributia dumneavoastra si sunt cu mult peste sau sub calificarea dumneavoastra pentru o perioada mai lunga de 6 luni, este posibil sa fiti victima unui fenomen de mobbing.

Astfel, in cazul in care dumneavoastra va simtiti discriminat la locul de munca si au inceput sa apara consecinte din cauza comportamentului colegilor sau sefilor, ulterior informarii in prealabil despre tipul de discriminare la care sunteti supusi, sfatul nostru este sa initiati o serie de masuri, pentru a stopa acest fenomen, aceste actiuni intreprinse de catre sefii/ colegii dumneavoastra.

Cel mai important este faptul ca este necesar sa strangeti probe care sa confirme cele mentionate de dumneavoastra.

Astfel, puteti nota amanunte cum ar fi data, ora, cuvintele sau actiunile specifice ale colegului/ sefului, numele colegilor care au asistat la aceste scene neplacute pentru dumneavoastra si care pot fi numiti ca si martori, toate emailurile/ smsurile care contine injurii sau umiliri trebuie pastrate ca si dovezi.

Pasul urmator in reprezinta raportarea acestor comportamente sefului direct, iar in cazul in care acesta nu va sustine sau chiar acesta este persoana care adopta un astfel de comportament discriminator, va puteti adresa departamentului de Resurse Umane cu o plangere, iar reprezentantii acestui departament au obligatia de a verifica/ investiga plangerea respectiva.

In cazul in care doriti sa nu mai lucrati in compania in care sunteti supusi unui asemenea comportament discriminator, este recomandat sa va cautati un alt loc de munca inainte de a initia acest pas.

O metoda eficienta de a face fata stresului la locul de munca din cauza comportamenului discriminator al sefilor/ colegilor este de a apela la un psiholog, care va poate ajuta sa faceti fata mai usor situatiei neplacute in care va aflati, insa din punct de vedere legal, este necesar ca dumneavoastra sa initiati un proces pe rolul instantei de judecata, insa anterior initierii unei cereri de chemare in judecata este de preferat ca dumneavoastra sa consultati un avocat, pentru a avea certitudinea ca probele stranse de catre dumneavoastra vor sustine cele afirmate in cadrul cererii de chemare in judecata si veti avea sanse de castig.

ATENTIE- Pot fi solicitate si daune de natura morala atat colegului sau sefului dar si institutiei in sine unde lucrati.

Desi pe plan intern nu exista legi pentru pedepsirea comportamentului de mobbing, acestea intra in categoria formelor de discriminare.

Obligatia de a avea un comportament nediscriminatoriu la locul de munca constituie „legea interna”. Societatile includ o astfel de obligatie in documentele interne (regulament de ordine interioara) si stabilesc mecanisme interne de mediere si proceduri disciplinare.

Dupa ce decizia de adoptare a politicilor si masurilor a fost luata, responsabilul de la departamentul de Resurse Umane are urmatoarele obligatii:

  1. Sa contribuie la procesul de formulare a textelor;
  2. Sa le inscrie in documentele interne ale societatii;
  3. Sa contribuie la asimilarea de catre personal a acestor valori ca parte a culturii organizationale;
  4. Sa se implice in cadrul mecanismelor interne de solutionare a unor eventuale plangeri cu privire la anumite comportamente discriminatorii.

Pentru semnalarea cazurilor de discriminare la serviciu si pentru a primi sprijin in astfel de situatii, puteti de asemenea apela la sprijinul reprezentantilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si diverse Centre Anti-Mobbing dar cel mai important apanaj ramane instanta de judecata.

Daca sunteti supusi unei asemenea presiuni la locul de munca, ne puteti contacta aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

9 comments to “Discriminare La Serviciu-Egalitatea De Tratament La Locul De Munca”
  1. Buna ziua ! Problema adusa de mine in discutie mereu in unitatea unde lucrez, este de alra natura. Lucrez ca si ingrijitoare copii prescolari, intr o gradinita ce are cinci subunitati arondate. De zece ani, in fiecare vacanta de vara copii sant adusi DOAR in unitatea unde mi desfasor activitatea , sub pretextul ca este in centru. Problema se pune ca ramanem cam tot timpul doar doua ingrijitoare cu cei mici, acestia venind de la toate unitatile noastre plus vreo 20 de la o alta gradinita cu care facem schimb in luna care luam concediul, iulie sau august prin rotatie. Este cumplit si frustrant. In celalalte gradinite isi fac linistite treburile,curatenie, dezinfectat jucarii, patuturi si altele, iar la noi in fiecare an ,acelasi haos, dar santem platite la fel. Stim ca este o gluma cu platitul, dar este corectca, mai multe posturi identice cu sa fie tratate diferentiat de atatia ani??? Cand am propus rotirea copiilor s a creat o zarva….!!!! Nu le convine sub nicio forma sa vina copii si in alte unitati dar noi in fiecare an cu 50_60 de copii in doua clase, cum o fii? In timpul anului vin 44_45. Va multumesc anticipat in speranta ca raspunsul dumneavoastra avizat va face lumina in aceasta disputa. O zi cu bine !

      • Am 57 ani si lucrez la un magazin in calitate de casier si lucrator comercial din 15 noiembrie 2023.o colega cu multa rautate mi-a zis in fata sefului adjunct ca eu sunt o babă si ma misc incet ,as dori sa imi caut drepturie deoarece nu ma consider asa ,

  2. Bună ziua . De curând am revenit la vechiul meu loc de munca după concediu creștere copil mai exact în 9 octombrie 2023. În companie colegilor mei care au aceasi funcție ” maistru”l-i s-a majorat salariul. Am cerut și eu anul acesta sa m-i se mărească salariul pt ca prestez aceeași munca și am aceeași funcție. Nu doream mai mult doar cat sunt incadrati colegii mei
    Cererea a fost refuzata pe motiv ca am stat 2 ani acasă .și ca ar trebuie sa fiu evaluata în urma pauzei făcute și după se mai discuta acest aspect al măriri de salariu. Menționez ca am 10 ani vechime în aceea fabrica . De ce aceasta discriminarea și ce masuri se pot lua? Mulțumesc

  3. BUNĂ ZIUA MA POATE AJUTA CINEVA CU UN RĂSPUNS LA ÎNTREBAREA MEA. DIN DECEMBRIE ANUL TRECUT 2023AM PANA LUNA ACEASTA 15.02.2023 AM FOST ÎN CONCEDIU MEDICAL DIN CAUZA UNUI ACCIDENT ÎN GOSPODĂRIE. REVENIND LA MUNCA ÎNCĂ SCHIOPATEZ AVÂND LABA, PICIORULUI TĂIATĂ CU FLEXUL ȘI DEGETUL MIC DECLA PICIOR SECȚIONAT 90% MANAGERUL MI A CERUT SA NU MERG ȘCHIOPĂTÂND ÎN FATA CLIENȚILOR AVÂND ÎN VEDERE CA LUCREZ ÎN HORECA PE POSTUL DE OSPĂTAR. CE POT FACE MA, SIMT DISCRIMINAT DEOARECE NU O FAC CU INTENȚIE SCHIOPATEZ FĂRĂ, VOIE DEOARECE ÎNCĂ MA DOARE CÂND PUN PRESIUNE PE PICIOR.

    • Este un caz urat de discriminare daca asa stau lucrurile. Ideea este ca poate s-ar putea sa fiti concediat pe motivul ca nu mai puteti ocupa acel loc de munca din pricina infirmitatii si codul muncii ii permite. Cu bine. av. Cuculis 0722298011

  4. Am 57 ani si lucrez la un magazin in calitate de casier si lucrator comercial din 15 noiembrie 2023.o colega cu multa rautate mi-a zis in fata sefului adjunct ca eu sunt o babă si ma misc incet ,as dori sa imi caut drepturie deoarece nu ma consider asa ,

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.