Ghid Dare In Plata – Ce Fac Daca Banca Refuza Notificarea De Dare In Plata – Cazul Real Al Imprumutatului – Avocat Cuculis

Cazul Real Al Imprumutatului A Carui Notificare De Dare In Plata A Fost Respinsa! Ce Trebuie Sa Fac Daca Mi S-a Respins Notificarea De Dare In Plata? Cum Pot Obliga Banca Sa-mi Stearga Datoria? Avocat Cuculis

De readus aminte ar fi faptul ca indiferent daca avem de “Remis o datorie” sau de dat in plata efectic un imobil, primul lucru cu care vom incepe, este notificarea de dare in plata. De spus ar fi faptul ca este important, catre cine vom adresa notificarea de dare in plata, astfel –

a) Daca suntem cesionati catre recuperatorul de creante, vom adresa notificarea in original catre acesta iar in copie catre banca ce a cesionat contractul de credit

b) Daca aveti creditul externalizat (vedeti aici) trebuie sa stiti ca nu sunteti obligati sa notificati creditorul din afara tarii ci este suficient, ca in raport de OUG 50/2010 sa notificati banca de unde ati luat creditul initial, iar aceasta actionat ca mandatar, are obligatia sa anunte creditorul din afara tarii. De preferat este si in acest caz sa depuneti personal(sau prin delegat cum fac birourile de avocatura), notificarea la sediul bancii.

Ce fac daca banca refuza sa primeasca imobilul in plata, sau sa stearga datoria reziduala, in cazul in care imobilul a fost deja vandut?

Cum scap de popriri?

Vedeti mai jos un material video, pe care il comentam juridic, cu solutii la intrebarile de mai sus!

Dupa cum ati vazut, recuperatorul de creante a refuzat sa primeasca in plata imobilul, sugerand de fapt ca ar trebui sa mergem direct la instanta de judecata.

Daca recuperatorul ar fi raspuns notificarii, nu ar fi necesar sa ne adresam instantei, insa reaua credinta a acestuia il poate costa inclusiv daune morale sau materiale(vedeti aici cum puteti cere daune materiale sau morale, daca banca/recuperatorul nu primeste in plata, sau nu remite datoria reziduala).

avocat cuculis darea in plata- refuz banca

ATENTIEArticolul 8 din legea 77/2016 si anume alineatul 5 va dau dreptul, ca daca recuperatorul sau banca, va refuza darea in plata, sa il actionati in instanta, fiind singura varianta prin care puteti scapa de propriri, pe laga contestatia la executare! 

(5) Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.

 

Pentru claritate, vom detalia art. 8 in integralitate, provenind din legea 77/2016 a darii in plata-

Art. 8
(1) In situatia in care creditorul nu se conformeaza dispozitiilor prevazute de prezenta lege, debitorul poate cere instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa se transmita dreptul de proprietate catre creditor.
(2) Cererea se judeca cu celeritate, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza debitorul.
(3) Pana la solutionarea definitiva a cererii prevazute la alin. (1), se mentine suspendarea oricarei plati catre creditor, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului.
(4) Actiunea prevazuta de prezentul articol este scutita de plata taxei judiciare de timbru.
(5) Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.

Ce aveti de facut si cui se adreseaza cererea ?

Cererea de chemare in judecata care va fi diferita, in functie de situatia fiecaruia – In principal, de retinut ea se va face la judecatorie:

a) Daca inca mai aveti imobilul in proprietate, atunci veti cere instantei sa constate transferat dreptul de proprietate al imobilului cat si stingerea datoriei 

b) Daca aveti imobilul vandut si popriri pe conturi, veti cere  instantei prin indicarea actului de adjudecare si dosarul de executare, doar remiterea datoriei reziduale si ridicarea tuturor popririlor.

avocat Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/formular-inscriere-pentru-darea-plata-scapa-de-datoriile-de-la-banca-avocat/

5 comments to “Ghid Dare In Plata – Ce Fac Daca Banca Refuza Notificarea De Dare In Plata – Cazul Real Al Imprumutatului – Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua, avem un creditde 74.000 chf, la CEB cu o rata de 520 chf din 2008, in acest moment avem restanta de 2.500 de chf pt ca nu putem plati suma la cursul acesta mare. Am facut o reesalonare in 2012 pe un an si ni s-a mai adaugat la luni 366 si plus la rata mai mult.Avem si proces pe denominare si clauze abuzive(proces colectiv) am fost la banca in aprilie pt o negociere ca nu putem plati si ne-a propus o reesalonare pe 6 luni pt recuperearea restantei si dupa aceea se mai pune si la rata ceva.Nu am fost de acord si acum ne suna cu amenintarea de executare, dar noi depunem cate 350 chf pe luna.Cum ne puteti ajuta, puem intrerupe celelalte procese si sa continua cu dumneavoastra?Am ajuns la capatul puterilor pt ca stiu ca in acesti 8 ani deja am achitat apartamentul. Va rugam sa ne ajutati. Multumim frumos. 0722641292.

  2. Bunaziua, notificarea de dare in plata in cazul unui imobil deja vandut prin licitatie publica, se remite executorului judecatoresc sau bancii??Cu stima.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.