Incidentul De Plata – Stergere Date Centrala Incidentelor De Plata Bnr

Incidentul de plata si centrala incidentelor de plati, registru tinut la nivelul BNR.

Ce inseamna ca o firma sa fie inregistrata in CIP(Centrala Incidentelor de Plata) si cum poate sa fie radiata din baza de date ca rau platnic?

Centrala incidentelor de plati isi are sediul material in Regulamentul 1/ 2012 al BNR , privind organizarea si functionare la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati, si are ca obiect inregistrarea informatiilor cu privire la dificultatile in ceea ce priveste utilizarea intrumentelor de plata bancare, strict cu privire la cec, bilet la ordin si cambia.

La randul lor, instrumentele de plata, sunt reglementate de legea 38/1934 care dupa parerea SCA CUCULIS&Asociatii trebuie modificata, de esenta necesitatea deriva din actualizarea cu normele actuale.

Poate fi radiata o notare, a unei societati comerciale, din Centrala Incidentelor de plata?

Aceasta centrala a incidentelor de plati, este impartita in 3 categorii, in functie de instrumentul bancar care sta la banza incidentului bancar, respectiv, Fisierul national de cecuri, Fisierul national de cambii, precum si Fisierul national de bilete la ordine.

Prin notiunea de incident de plata intelegem, in sensul Regulamentului 1/ 2012, neindeplinierea intocmai si la timp a obligatiilor titularilor de cont in timpul procesului de decontare a instrumentului de plata ( cec, cambie si bilet la ordin ), obligatiile rezultate prin efectul legii, a caror neindeplinire este adusa la cunostinta CIP ( denumit in continuare Centrala Incidentelor de Plati ), de catre persoanele declarante. In categoria persoanelor declarante includem institutiile de credit; persoanele juridice romane, pentru toate informatiile privind incidentele de plati de catre proprii titulari de cont sau de cei din unitatile lor teritoriale; precum si sucursalele din Romania a institutiilor de credit straine, pentru toate informatiile privind incidentele de plati produse de catre proprii titulari de cont.

Incidentul de plata intervine diferit, in functie de instrumentul de plata utilizat, astfel:

In cazul cecului, acesta intervine in situatia cand: a) cec refuzat la plata pentru ca a fost emis fara autorizarea trasului; b) cec refuzat la plata din lipsa totala de disponibil, in cazul prezentarii la plata inainte de expirarea termenului de prezentare; c) cec refuzat la plata din lipsa partiala de disponibil, in cazul prezentarii la plata inainte de expirarea termenului de prezentare; d) cec refuzat la plata pentru ca a fost emis cu data falsa; e) cec refuzat la plata pentru a fost emis de un tragator aflat in interdictie bancara.

In cazul biletului la ordin si al cambiei, incidenta de plata intervine daca:

a) sunt refuzate din lipsa totala de disponibil, in cazul prezentarii la plata in termen;

b) sunt refuzate la plata din lipsa partiala de disponibil, in cazul prezentarii in termen;

c) daca sunt cu scadenta la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o data fixa refuzate la plata din lipsa totala de disponibil, in cazul prezentarii la plata la termen;

d) daca sunt cu scadenta la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o data fixa refuzate la plata din lipsa partiala de disponibil, in cazul prezentarii la plata la termen.

In cazul in care intrumentul utilizat este cec-ul, pe langa incidenta bancara, titularului de cont i se aplica interdictia bancara, respectiv, interdictia de catre o instituie de credit, unui titular de cont prin care se interzice acestuia emiterea de cecuri pe o perioada de un an de zile, ca urmare a unui incident de plata major produs cu cec, in situatiile prezentate mai sus.

Cum se poate contesta notarea facuta de catre banca in centrala incidentelor de plata?

Regulamentul 1/ 2012 stabileste ca titularul de contul are posibilitate formularii unei actiuni in instanta impotriva inscrieii incidentului bancar la Centrala de Incidente si Plati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, iar prin Recursul in interesul legii nr. 85 din 10 decembrie 2007, ca urmare a sesizarii Procurorului al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca sunt de competenta Tribunalului, ca instanta de drept comun in materie comerciala.

Tragem astfel concluzia ca doar instanta de judecata poate sa dispuna o radiere din centrala incidentelor de plata.

Articolul 13 (1) din regulamentul 1/2012 a BNR –

Anularea înregistrărilor privind incidentele de plăţi din baza de date a CIP se poate face de către persoanele declarante, în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii, prin care se dispune anularea acestora.

(2) Anularea incidentelor de plăţi cu cecuri, cambii sau bilete la ordin din baza de date a CIP se realizează prin utilizarea “Formularului de anulare a înregistrărilor din baza de date a CIP” (F6).

(3) Anularea înregistrărilor privind incidentele de plăţi din baza de date a CIP se efectuează de către persoana declarantă cel târziu în ziua următoare datei prezentării de către client a hotărârii judecătoreşti executorii, prin care se dispune anularea acestora.

Conţinutul acestui formular şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 6. Persoana declarantă nu este ţinută responsabilă pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti care nu i-au fost comunicate.

Cu privire la tipologia acestui tip de actiune, in practica judiciara, s-a stabilit ca in Centrala incidentelor de plati se inregistreaza doar acele acte care au potential fraudulos si care produc riscuri de neplata afectand finalitatea decontarii.

Inregistarrea in centrala incidentelor de plata aduce cu sine blocaje institutionale in cadrul companiilor.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Sunteti notat in centrala incidentelor de plata? Completati formularul de mai jos.

4 comments to “Incidentul De Plata – Stergere Date Centrala Incidentelor De Plata Bnr”
  1. Buna ziua. Cum se poate radia o firma inscrisa din CIP? Mentionez ca am fost inscrisi pt o suma de 6 lei, dintr-o eroare, nu am patit asa ceva niciodata.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.