Interpretarea Deciziei 52/2018 A Iccj-Au Litigiile Pe Clauze Abuzive Si Darea In Plata Si Recurs?-Avocat Cuculis

Se Poate Formula Recurs In Litigiile Pe Clauze Abuzive Si  Dare In Plata  In Urma Pronuntarii ICCJ Prin Decizia 52/2018? Avocat Cuculis

Update – Toate dosarele pe CLAUZE ABUZIVE si DARE IN PLATA sunt supuse RECURSULUI- Puteti formula recurs daca sunteti intr-o asemenea situatie!

Sau poate chestiunea recursului trebuie pusa cu privire la orice litigiu cu privire la o speta evaluabila in bani de la 0 la 1.000.000 lei?

In primul rand desi nu poate fi contestata aceasta hotarare si este general valabila, consider ca ICCJ si-a trecut peste puterile ce le avea conferite si a stabilit niste termene pe care doar CCR la putea stabili si astfel aduce prejudicii pentru cei care au dosarele deschise inainte de 2017!

Opinez ca prima  data trebuie sa lamurim ceea ce a dispus ICCJ, desi este o solutie pe scurt, cred ca este cat se poate de clara-

Astfel, prin  decizia nr.52  în dosarul nr.866/1/2018

Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a IV-a civilă în dosarul nr. 41380/299/2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia I civilă în dosarul nr. 6892/101/2014 şi Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a civilă în dosarul nr. 529/2/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 27 din Codul de procedură civilă, cu referire la art. 147 alin. (4) din Constituția României, efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 369 din 30 mai 2017 se produc cu privire la hotărârile judecătorești pronunțate după publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, în litigiile evaluabile în bani de până la 1.000.000 lei inclusiv, pornite ulterior publicării deciziei (20 iulie 2017).

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 iunie 2018.

Inainte de toate pentru a putea preciza in cadrul aceleasi discutii si despre darea in plata, este necesar sa clarificam un aspect – Unele instante considera darea in plata ca fiind evaluabila in bani pe cand altele nu considera acest lucru.

Insa, raportat la decizia pronuntata, trebuie sa vedem care a fost practica ICCJ. Astfel, in diferite hotarari prin care ICCJ a respins ca inadmisibile anumite cereri ale instantelor, a motivat ca litigiile pe darea in plata SUNT susceptibile de RECURS- Vedeti aici – 

Se ridica astfel o serie de intrebari – 

Se aplica prezenta hotarare spre exemplu, unui proces (pe clauze abuzive,dare in plata sau orice alt litigiu ce este susceptibil de a fi evaluabil in bani pana la pragul de 1.000.000.), ce a fost pornit in luna ianuarie 2017(deci, inainte de a fi publicata decizia CCR in M.O) ?

Conform hotararii pe care o analizam , raspunsul este NU, fiindca desi la prima vedere suntem tentati sa spunem ca hotararea CCR va afecta atat retro cat si ultra activ litigiile aflate pe rol, se pare ca ICCJ vine si clarifica ceea ce nu a reusit CCR prin decizie si anume, chiar daca hotararea va fi pronuntata DUPA data la care este publicata in monitorul oficial decizia CCR,adica 20 IULIE 2017, in raport de art. 27 din codul de procedura civila trebuie stabilita legea aplicabila asupra unei hotarari judecatoresti astfel –

Art. 27. Legea aplicabila hotararilor

Hotararile raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea sub care a inceput procesul.

Care este legea in vigoare la data savarsirii actelor de procedura, inclusiv a pronuntarii hotararilor judecatoresti sau arbitrale?
Este legea in vigoare la data inceperii procesului [art. 25 alin. (1) NCPC], iar nu legea in vigoare la data efectuarii actului de procedura si, a fortiori, nici legea in vigoare la data comunicarii actului de procedura ori, dupa caz, la data exercitarii caii de atac sau, in fine, cea la data inregistrarii ori la data judecarii acesteia.
Din acest motiv, (…) hotararile judecatoresti si arbitrale sunt si raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea in vigoare la data cand a inceput procesul cognitional sau executional, iar nu de legea sub care au fost pronuntate, asa cum prevedea vechea reglementare.

Tragem astfel concluzia ca vor avea calea de atac a RECURSULUI, toate litigiile evaluabile in bani, ce au pornit dupa data de ,adica 20 IULIE 2017.( Deciziei 52/2018 A Iccj ) iar restul vor trebui sa invoce NECONSTITUTIONALITATEA asa cum noi cei de la SCA Cuculis&Asociatii am redactat-o pentru toti cei cu dosare pe  clauze abuzive.

Este darea in plata(ca procedura contencioasa) un litigiu de natura sa fie evaluabil in bani?

Discutia poate fi dublata si de practica de hotarari judecatoresti si astfel de multe ori s-a retinut ca darea in plata ar avea caracterul unei actiuni in constatare.

Daca privim in ansamblul sau, mecanismul de dare in plata presupune atat pentru metoda de stingere a datoriilor dari si pentru metoda de a transfera imobilul in patrimoniul creditorului, o parghie fara indoiala ce poate fi cuantificata banesc. Prin urmare, nu putem face abstractie de faptul ca in ambele cazuri, de fapt, evaluarea poate fi ori valoarea imobilului ori valoarea datoriei reziduale. Deciziei 52/2018 A Iccj

In orice caz, in prezent hotararile iesite din instantele de APEL, in proportie covarsitoare au deschisa calea de atac a recursului iar ICCJ prin acele hotarari pronuntate, fie ele si inadmisibile, a pecetluit cumva si acest aspect al recursului insa in lumina noilor prevederi, doar pentru acele hotarari pronuntate in litigiile incepute dupa data de 20 iulie 2017.

av.drd. Cuculis

Despre Deciziei 52/2018 A Iccj

4 comments to “Interpretarea Deciziei 52/2018 A Iccj-Au Litigiile Pe Clauze Abuzive Si Darea In Plata Si Recurs?-Avocat Cuculis”
  1. Intrebarea care se pune acum este daca fondul este judecat de judecatorie ,apelul de trib.comercial atunci cine va judeca recursul

  2. Cum invoc eu neconstitutionalitatea daca CAB a declinat deja solutionarea recursului meu la ICCJ – pentru pretentii pana in 1000000 lei (probabil sa constate inadmisibilitatea) – recurs formulat in martie 2018 ? pentru ca TMB a motivat apelul dupa exact 1 an ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.