Legea Conversiei Si Ce Trebuie Sa Faca Imprumutatii In Chf Sa Obtina Conversia La Curs Istoric – Avocat Cuculis

Totul despre noua Lege A Conversiei Creditelor – Cum se va proceda cu conversia creditelor? Cine va beneficia de legea conversiei creditelor si nu in ultimul rand, ce fac daca Banca REFUZA sa imi faca conversia creditului? Instanta de judecata va transa cuantumului sumelor ce vor putea fi recuperate de catre debitorii executati silit si cei externalizati –  Notificare pentru conversie –

TEXTUL INTEGRAL AL LEGII CONVERSIEI IL GASITIA AICI

Ce au de facut debitorii dupa ce legea conversiei va intra in vigoare si ce nu trebuie sa faca, pana cand aceasta lege este publicata in monitorul oficial?

In primul rand, pana cand nu vor avea o baza legala, ratele lunare vor trebui achitate conform graficului de rambursare. Dupa ce legea va intra in vigoare cu efecte depline, este important sa adresati o solicitare/notificare (in oglinda cu darea in plata), prin care sa va manifestati interesul in vederea conversiei creditului din Franci In Lei – Atentie – dupa ce veti depune notificarea catre banca, trebuie sa va pregatiti de NEGOCIERE

Ce spune textul de lege?

(3) Conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei-credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Ce presupune aceasta “negociere”? – in esenta pentru a putea avea o justa negociere, asta ar presupune ca aceste costuri sa fie transate in asa fel incat prin dobanda supusa noului contract, (Act aditional) costul platit de catre debitor sa nu fie exponential in detrimentul debitorului, ori acest lucru presupune intrunirea consimtamantului intre creditor si debitor adica banca si client! – Prin urmare, daca banca va propune o Marja de 7,8,9,10 Puncte procentuale si Robor la 2016 iar clientul nu este de acord,

CE FACEM ATUNCI?

Clientul aflat intr-o asemenea situatie, in mod cert va fi constrans in menghina banca/lege iar problematic ar fi si faptul ca banca desi are obligatia de conversie, atata vreme cat nu indicam in mod clar bancii ca este necesara aplicarea unei formule de dobanda, aceasta poate spune ca a dispus conversia creditului insa apare un IMPEDIMENT pe costurile acestuia.

In mod efectiv, legea ne da cateva parghii dupa care ne putem ghida –

” respectându-se principiul bunei-credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. “

Ce se intampla daca banca si debitorul nu ajung la un consens?

Ne intoarcem la radacini – Instanta de judecata!

In esenta asa cum am aratat si mai sus, atata vreme cat cei doi actori implicati in conversie, nu se inteleg, atunci situatia va fi transata de catre instanta de judecata, singura ramanand in acest context sa analizeze elementele de mai sus si sa dispuna un JUST pret al contractului, in situatia in care leguitorul nu a stabilit acest lucru in mod clar.

Obligatia bancilor de conversie va rezida chiar din textul legal –

Art. 491 . – (1) Pentru creditele acordate în franci elveţieni, creditorii sunt obligaţi să efectueze conversia în lei a soldului creditului exprimat în franci elveţieni. Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă contravenţională conform art. 86 alin. (2) şi cu sancţiuni contravenţionale complementare conform art. 88 alin. (1) lit. c) şi art. 89 alin. (1) lit. b). (2) Conversia se va realiza prin act adiţional acceptat de consumator.

Ce facem daca, dupa ce trimitem notificarea de conversie, banca refuza aplicarea?

Consider ca avem doua paghii clare, pe de-o parte textul de lege ne vorbeste de amenzi. Astfel, daca banca nu isi indeplineste obligatia de a incepe demersurile pentru conversie, atunci putem sesiza organele competente in acest sens, pentru aplicarea amenzii iar ulterior putem sesiza inclusiv instanta de judecata pentru a primi o hotarare judecatoreasca de conversie.

Cine poate beneficia de conversia creditelor din franci in lei?

Legea este destul de clara in aceasta priviinta si de asemenea, la fel ca la sora legii conversiei, darea in plata, vor trebui intrunite niste conditii destul de clare – de prevederile prezentei legi beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator în înţelesul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce se intampla cu creditele cesionate si cele puse in executare silita? Tot instanta de judecata va transa situatia recalcularii debitului, prin contestatii la executare, sau actiuni in constatarea sumelor de bani –

Dispoziţiile prezentei legi se aplică şi contractelor de credit care au fost externalizate/vândute/cesionate, precum şi în cazul contractelor încheiate cu consumatori care au fost supuşi executării silite, indiferent de titularul creanţei, de stadiul ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului,

ATENTIE – caz în care consumatorul se poate adresa instanţei de judecata în vederea recalculării debitului conform art. 492 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot cere conversia creditelor si cei ce au acceptat OFERTELE BANCILOR de conversie si reducere in sold?

DA! Acesta este un argument extrem de important, fiindca cei ce au acceptat in trecut ofertele de conversie ale bancilor, oferte mai bune sau mai rele acum au posibilitatea sa fie la egalitate cu ceilalti imprumutati CHF in sensul ca daca au facut conversia doar cu o simpla scadere in sold, acum vor putea beneficia de NOUA lege a conversiei si astfel, vor putea recupera INCLUSIV sumele de bani platite de la acceptarea ofertei bancii si pana la noul act aditional de conversie prin noua lege. Vedeti prevederea mai jos!

(4) La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină, la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi. Sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni (în lei sau euro conform ofertei băncii) până la data încheierii noului act adiţional pentru conversia efectuată se calculează conform contractului de credit şi ultimului plan de rambursare emis în franci elveţieni şi se achită debitorului în tranşă unică la data semnării actului adiţional de conversie sau la cererea împrumutatului se vor adăuga la ultimul sold al creditului exprimat în franci elveţieni după care se va efectua conversia în lei.

Ce fac cei ce au accepat oferta bancilor si acum vor sa faca conversia conform legii noi insa banca refuza restituirea sumelor de bani iar banca refuza?

Este important sa punem problema din ambele perspective, avand in vedere ca banca poate refuza aceasta solicitare iar debitorii se vor intreba, de ce? atata vreme cat este LEGE! Ne intoarcem la ceea ce spuneam mai sus si anume, pentru a putea pune in aplicare o lege, este necesar ca fie debitorul obligatiei sa o accepte fie ca instanta sa o pronunte, astfel, in cazul unei opozitii din partea bancii, puteti merge la instanta de judecata!

Atentie  – Legea Conversiei Nu face mentiunea ca este necesara o notificare emisa prin avocat, executor sau notar ca in cazul legii darii in plata, insa sub titlu de indrumare nu de obligatie, aceste notificari ar trebui comunicate prin avocati/executori avand in vedere pe de-o parte forma in care faceti solicitarea catre banca, ceea ce cereti si cel mai important, NEGOCIEREA pretului contractului dvs. avand in vedere ca pot fi de exemplu identificate clauze abuzive in aceste contracte ce pot fi folosite in negociere pentru a obtine un pret / dobanda contractuala mica!

 

Av. Drd Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

Formular Plangere Penala Credite Exportate Pentru Care S-au Incasat Dobanzi Bancare Ilegale De Catre Recuperatorii De Creante – Avocat

 

4 comments to “Legea Conversiei Si Ce Trebuie Sa Faca Imprumutatii In Chf Sa Obtina Conversia La Curs Istoric – Avocat Cuculis”
  1. Buna seara domnule avocat,scuzati-ma, am inteles bine ca legea conversiei francilor se aplica doar pers fizice?Daca este asa….ar fi discriminare,produs inselator a fost si pt firme,m-am bucurat ca in sfarsit….firma de 3 ani e pe pierdere,risc sa-mi pierd casa cu care am garantat acest credit.Am imprumutat 187500CHF,dupa 9 ani,mai am de plata 150000CHF.Nu-mi permit nici insolventa,am inteles ca sunt costuri mari.Am sperat ca voi fi salvata dupa promulgarea legii.Va rog frumos sa ma indrumatice pot sa fac. Multumesc.

  2. Bună seara. Banca mi-a dat răspuns nefavorabil in legatura cu, conversia. Mi-au raspuns ca mi-au restituit o sumă de bani, mentionez ca aceasta suma de bani a fost câștigată în instanță. Ce trebuie sa fac? Mulțumesc frumos!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.