Model De Contestatie La Executare Silita-Avocat

Cum ne aparam impotriva executarilor silite?

Ce fac daca am primit acte de la executorul judecatoresc?

Model de contestatie la executare silita pentru debitorii aflati in dificultate.

Avocatii de la Cuculis&Asociatii va pun la dispozitie cateva “ponturi” juridice pentru a contesta cu succes o executare silita.

Model De Contestatie La Executare
Model De Contestatie La Executare Impotriva Recuperatorilor de creante

Primirea in cutia postala a unor acte de execuatre silita nu reprezinta un “Sfarsit” sau mai bine spus nu inseamna ca nu mai aveti ce sa faceti.

Din contra, acest prim aspect al primirii actelor de executare silita da de fapt startul unei curse in care daca reusiti sa luati startul, atunci puteti scapa de plata datoriei ce va este impusa prin somatia de executare.

Ce pasi trebuie sa urmeze un debitor atunci cand a gasit in cutia postala un plic de la executor cu acte de executare, sau cand fara sa fie instiintat i se blocheaza contul?

De inceput vom delimita cele doua zone ale executarii silite si anume:

a) Inceperea executarii silite fara ca debitorul sa fie instiintat si anume poprirea conturilor sau poprirea la locul de munca;

b)Instiintarea debitorului cu privire la scoaterea la licitatie publica a imobilului adus garantie ( ipotecara) sau chiar desi nu era pus garantie, creditorul s-a indreptat impotriva lui.

Daca analizam prima varianta a “inceperii executarii silite fara instiintare”, trebuie sa stiti ca in conformitate cu art. 783 din codul de procedura civila :

 • Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii silite, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu[..]

Pont juridic: Daca stiti ca aveti o datorie, verificati periodic portalul instantelor de judecata si verificati daca pe numele dvs. exista o incheiere de incuviintare a executarii silite.

Tragem concluzia astfel ca prin aceasta modalitate de neanuntare a debitorului . lipsa somatiei in sine, se pot naste o serie larga de abuzuri ce pot fi ulterior atacate si anulate doar prin intermediul unei contestatii la executare silita.

Poprirea, trebuie sa stiti ca poate fi extinsa pana la 1/2 din veniturile dvs. insa daca mergeti in instanta, poprirea poate fi si anulata si micsorata.

Ce face debitorul urmarit prin somatie imobiliara care are casa scoasa la vanzare?

Trecem la partea cand debitorul este urmarit silit imobiliar si astfel primeste o somatie imobiliara de vanzare a casei.

Aici problema se poate transa desigur tot prin intermediul unei contestatii la executare, insa de data aceasta este important ca debitorul sa solicite si suspendarea executarii silite.

Somatia imobiliara prevesteste de fapt riscul ca debitorul sa-si piarda casa si poate de multe ori in baza unei executari silite ilegale.

Pont juridic: Stiti ca daca sunteti executat silit atat prin poprire dar si prin scoaterea casei dvs. la vanzare, puteti sa blocati intreaga procedura prin suspendarea executarii silite?

Executarea silita si acel model de contesatie la executare silita ales se poate redacta doar cu actele din procedura executionala in fata, in timp ce se observa erorile de fond sau forma.

De fapt, un avocat bun si specializat in procedura de contestatie la executare va poate scapa de o datorie si va poate salva casa, speculand erorile executorului dar si cele ale debitorului.

Debitorii trebuie sa stie de asemenea ca daca suspenda executarea silita, inclusiv poprirea se ridica de pe conturile lor si pana nu se judeca contestatia la executare poprirea NU mai poate fi reactivata.

Ce trebuie sa invoce un debitor care este executat silite de recuperatorii de creante, banci sau ifn-uri ori de catre orice alt creditor?

Un model de contestatie la executare silita nu poate fi facut pentru ca fiecare executare este UNICA.

 1. Debitorii pot invoca in cadrul contestatiei la executare orice tip de neregularitate.

O suma gresita trecuta in actele emise de catre executor sau orice aspect care nu respecta articolele din codul de procedura civila.

2. Debitorii pot contesta in cadrul contestatiei la executare inclusiv aspectul exigibilitatii daca nu au primit din partea bancii sau ifn-ului o notificare de scadenta anticipata.

Astfel lipsa unei asemenea notificari echivaleaza cu o nulitate a executarii silite.

3. Prin contestatie puteti invoca faptul ca un recuperator nu respectai decizia 9/2016 sau 19/2018.

Acest aspect duce direct catre o nulitate absoluta a executarii silite.

Nu uitati ca fiecare lucru care pare in neregula in momentul demararii executarii silite, este foarte posibil sa duca la salvarea dvs.

4. Ati fost notificat cu privire la cesiunea de creanta?

Daca executarea silita a fost pornita spre exemplu de catre o banca sau de catre un ifn atunci chesiunea aceasta nu va putea fi invocata.

Insa, daca dvs. aveti contractul semnat cu banca, ifn-ul sau recuperatorul de creante si primiti somatie de plata din partea uneu firme cum ar fi Kruk Romania, Investcapital Malta, Eos Ksi sau altii si nu ati fost notificat de schimbarea creditorului, atunci este clar un abuz si il puteti anula in instanta.

5. Nu va pierdeti dreptul de a bloca executarea silita, 15 zile termenul ce va asigura ca un judecator va va analiza contestatia la executare!

Chiar daca ne este destul de greu sa credem ca o asemenea forma atat de intruziva precum executarea silita se poate contesta in doar 15 zile, este bine sa stiti ca asa este.

Pentru cei care totusi au pierdut acest termen de 15 zile, ii sfatuiesc sa asculte sfaturile mele de aici.

Cum ar trebui sa fie scrisa o contestatie la executare?

 • In primul rand contestatia la executare silita se va depune intodeauna la judecatoria de unde aveti domiciliul sau acolo unde este bunul imobil executat!

Indicati astfel la inceputul contestatiei la executare, instanta catre care trimiteti contestatia la executare.

Formula de adresare este –

DOMNULE PRESEDINTE,

iar ulterior indicati toate datele dvs. de identificare, si numele actiunii care va purta denumirea de –

CONTESTATIE LA EXECUTARE

Ulterior, pentru a putea ca insanta sa identifice ce dosar de executare contestati, trebuie sa indicati acest lucru in mod clar, dar si numele executorului judecatoresc :

Priviind dosarul executional numarul 175/2014  al  executorului judecatoresc Ulman Bogdan cu sediul in Bucuresti Piata Iulia numarul 6 blocul i5 scara b etajul 2 apartamentul 32 sectorul 3, Bucuresti intelegand sa  contestam  titlurile   executorii  ce nu emana de la un organ de jurisdictie, ce sunt reprezentate de contractele de credit cu numarele ce urmeaza –

Daca sunteti executa silit in baza unor contracte de credit, este foarte important sa le indicati :

 •  0143603 din 19.03.2008 incheiat cu banca

avand urmatoarele capete de cerere :

PE CAPETELE DE CERERE PRINCIPALE

Ulterior indicati in cadrul petitelor cererii de chemare in judecata, punctele pe care le-ati identificat si care fac executarea sa fie nula , spre exemplu –

 1. Admiterea exceptiei invocate a nulitatii absolute a executarii silite pentru lipsa comunicarii titlului executoriu anexat instiintarii de plata cu numarul 175/2013 din 23.05.2014 de incepere a executarii conform art. 666 si 667 Cod procedura civila,
 • In subsidiar solicitam anularea partiala a actelor de executare   reprezentate de –
 • a) procesul verbal de cheltuieli pentru lipsa incuviintarii cheltuielilor de executare conform incheierii de incuviintare din dosarul 5427/303/2014 Judecatoria Sector 6, dar si actele de executare priviind instiintarea,
 • b) somatie imobiliara  pentru numeroasele erori ce apar in cuprinsul actelor de executare, respectiv, suma pretinsa este calculata gresit  dar si pentru faptul ca executorul judecatoresc nu a respectat dispozitiile codului de procedura civila priviind intocmire proceselor verbale pentru actele emise 678 cod procedura civila dar si pentru faptul ca Somatia Imobiliara vizeaza un debitor, gresit.

Sunteti executat in baza unui contract de credit? Nu uitati sa mentionati toate clauzele care pot fi abuzive si sa solicitati instantei sa le anuleze!

 • Lamurirea intinderii si aplicari  titlului executoriu, in sensul ca sumele pretinse au fost calculate in baza unor clauze abuzive din contractul de credit, ce in timp, au dus la majorarea substantiala a debitului, fapt ce a condus la imposibilitatea de plata, respectiv, in urma expertizei de specialitate solicitam constatarea sumelor platite in excedent, recalcularea intregii sume de la data semnarii pana la zi iar diferentele ce vor reisei in urma calculului solicitam sa le anulati din actele de executare, la care se adauga si sumele ce vor reiesi din comisioanele percepute fara acoperire respectiv cel de risc;

In cele din urma, solicitati obligatoriu mai ales cand sunteti executat silit pe imobil si –

 • Suspendarea executarii silite in dosarul executional contestat, avand in vedere suma contestata si nu suma executata,  aceasta fiind de 50000 Ron  pentru stabilirea cautiunii;
 • Anularea incheierii date in dosarul 5427/303/2014 Judecatoria Sector 6.

PONT JURIDIC Cum contest o executare silita – Prezentati intodeauna actele de executare unui avocat specializat in executare silita pentru a cuprinde toate elementele ce ar putea sa va salveze din mainile executorului.

Nu va lasati executat silit mai ales cand executare silita este ilegala, formulati intodeauna contestatie la executare si fiti cu un pas inaintea celor care vor sa va lase fara bunuri.

Pentru contestatii la executare concepute in mod dedicat dosarelor de executare silita, puteti programa o consultanta juridica aici la SCA Cuculis&Asociatii.

De asemenea pentru a veni in sprijinul celor care vor sa intre in contact imediat cu un avocat specializat in executare silita, pot completa formularul de mai jos:

19 comments to “Model De Contestatie La Executare Silita-Avocat”
 1. V-am trimis ,toata documentatia de la executare silita . Va rog sa-mi spuneti daca am vreo sansa la contestatie . Va multumesc .

 2. BUNA ZIUA
  AM PRIMIT O VALIDARE POPRIRE
  PTR UN DOSAR CU NR 2508/A/2013
  CREDITUL CU NR 2258-12/10/2006,CREDITUL FIIND ACORDAT DE BANCA TRANSILVANIA, GIRAT CU CASA MEA
  DAR ACUM CREDITUL AR TREBUI PLATIT LA SECAPITAL SARL, prin KRUK ROMANIA SRL
  DOSARUL ESTE FACUT PRIN EXECUTOR JUDECATORESC
  HERLEA ROMULUS
  VA ROG SA MA AJUTATI
  SA STIU DACA MAI AVEM VREO SANSA S-AU CE SA FAC.

 3. Buna ziua,
  Am si eu cateva intrebari teoretice la care sper ca raspunsurile ma vor ajuta sa inteleg mai bine ce se intampla in vremea actuala.
  Sa presupunem ca in 2015 am fost executati silit.Inainte de 2016 stiu ca se puteau aplica penalitati la executare. Cum functionau aceste penalitati , se aplicau la o suma totala stabilita cand se facea executarea , aplicandu-se o singura data ? Sau se puteau aplica lunar pana cand datoria era achitata ? Care era procentul maxim care se putea aplica ? Daca executarea continua dupa 2016 cand s-a dat legea care interzicea penalitatile la executare si executarea a fost asa cum am spus in 2015 penalitatile continuau sa se aplice ?
  Presupunand ca penalitatile au fost aplicate incorect dupa 2016(dupa data unde sunt interzise) si se ajunge la un proces , cine este responsabil pentru aplicarea lor incorecta ? Banca/IFN-ul sau executorul ? Presupun ca se mai fac si greseli, dar unii cam le fac intentionat (adica abuzeaza mergand pe premiza ca e prea batran si nu intelege , sau ca nu are legatura cu domeniul .. ca doar are datele personale ale lui si cam stie cu ce se ocupa ). Responsabilul acestor greseli (sa presupunem ca sunt destule si dese) este sanctionat drastic de catre vreo institutie sau doar pur si simplu trebuie dat in judecata unde castiga sau pierde (probabil pierzi vreo 5 ani sa castigi.. daca castigi ) si nu pateste nimic , decat plateste suma care oricum a luat-o incorect + niste cheltuieli de judecata ?
  Se mai intampla deasemenea sa se faca revenire la o executare care a fost achitata complet. Aceasi intrebare ca si mai sus.Cine este responsabil si cum este sanctionat pentru astfel de greseli ,deoarece astfel de greseli a diverse parti te fac pe tine clientul final sa pierzi foarte mult timp.
  Cateodata executorul nu opreste oprirea pe salariu chiar daca executarea a fost achitata complet sau asa am inteles .Daca se poate as dori sa stiu cum functioneaza .Eu am inteles ca banca ii spune o suma pe care el trebuie sa o recupereze (oprire din salariu ) si el trebuie sa anuleze poprirea cand s-a achitat integral.Mi se pare cam ciudat sa functioneze asa.. dar destule chestii functioneaza ciudat in tara asta asa ca orice este posibil.Intrebarile sunt :cum functioneaza procedura de oprire din salariu si daca este ca mine si poprirea nu se termina din o greseala a executorului cine este sanctionat si cum ?
  Presupunand ca nu ai platit un contract (sa zicem de telefonie mobila ),asa cum a-ti spus in emisiune au dat un cadou ca sa te oblige sa stai o perioada. Acei 3 ani de cand se calculeaza ?

  Cu respect,
  Alexandru Uta

 4. Pingback: Ce Fac Dac Sunt Executat Silit Dar Nu Locuiesc In Tara?Procedura

 5. Bună ziua,
  Domnule avocat am și eu o întrebare am un credit la un IFN, din anul 2015 am avut niște probleme financiare și din luna septembrie anului trecut nu am mai avut posibilitate palti.
  Asa ca am fost dat către o firma de recuperare creanțe (KRUK).
  Eu nu am știu ca acesta firma a recuperat suma datorata de mine de la banca și m-am trezit cu telefoane de la ei și notificari prin sms și mai comunicat ca trebuie sa plătesc tota suma restanta ca nu accepta sa plătesc în rate sau alte metode de diminuare sumei.
  Asa ca va întreb când s-a cumpărat creditul de la instituția bancara nu sau încălcat niște nereguli cum ar fii GDPR date cu caracter personal și ca ma obliga sa plătesc toata suma restanta. Eu nu am fost informare prin posta de acest lucru nici măcar electronic, asa ca va rog ma puteți ajuta cu un răspuns la ce am redactat mai sus.
  Mulțumesc

 6. Buna ziua,
  Băiatul meu a făcut un credit la BCR in 2013, până în februarie 2014 a achitat ratele, dar de atunci a avut probleme financiare și de sănătate și nu a mai achitat. Ieri a primit un mail de la Raiffeisen cu poprire pe contul de salariu de aproximativ 19000 lei. Țin să precizez că nu a primit nimic prin posta, nicio înștiințare. El este conștient că trebuie să plătească, dar i se pare un abuz, nefiind înștiințat. Ce trebuie să facem? Vă mulțumesc!

 7. Bună ziua, în 5 iunie am primit o somație pt executarea silita a unor cheltuieli de judecata plus cheltuieli de executare pt neefectuarea demersurilor privind intabularea unui teren însă în dosar suntem 8 persoane obligate la intabulare și nu două așa cum a stabilit executarea imputându-ne doar nouă suma de 2800 lei. Instanța obligă pe toți cei 8 pârâți să intabuleaza terenul, fiind obligație solidară. Doresc să contest ca nelegală atribuirea cheltuielilor imputate pt neefectuarea demersurilor privind intabularea, să cer împărțirea la 8 și nu la 2 cum a făcut executoarea. Vă rog din suflet să -mi comunicați până la ce dată pot contesta respectiv termenul de contestație. Care este termenul în care se poate face contestație la executare, intră prima și ultima zi de comunicare, intră și zilele lucrătoare? Vă rog să mă ajutați! Mulțumesc din suflet! O zi frumoasă !

 8. Am trimis actele prin care mi s-apus poprire pe contul de salariu și la firmă pe contul de mesinger al domnului Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.