Nerespectarea Contractului Da Dreptul La Neplata Pretului

Ce Fac Daca Am Semnat Un Contract Si Nu a Fost Respectat De Catre Cealalta Parte Dar Totusi Mi Se Cere Sa Platesc?

Nerespectarea contractului nu da dreptul la solicitarea platii – Ati semnat un contract si nu vi s-au prestat serviciile sau nu vi s-au livrat bunurile si totusi vi se cere plata lor?

Atunci trebuie sa stiti ca nu aveti obligatia de plata insa trebuie sa faceti cateva demersuri.

In primul rand atunci cand vi se solicita plata pentru un serviciu neprestat, desi la mijloc exista un contract, este bine sa stiti ca nu trebuie sa stati in pasivitate ci din contra, partea care se afla in culpa, trebuie notificata corespunzator si pusa in intarziere.

Nerespectarea contractului
Semnare contract

Exceptia de neexecutare a contractelor.

Contractul reprezintă legea părților, acestea fiind ținute de îndeplinirea obligațiilor stabilite la termenele și în condițiile cuprinse în cadrul acestuia, fiind necesară redactarea unui contract cât mai explicit, care să conțină prevederi exprese cu privire la toate drepturile și obligațiile pe care părțile și le asumă prin încheierea acestuia.

Ca regulă, prestațiile stabilite prin contract se execută simultan, cumpărătorul fiind obligat să plătească bunul în momentul în care este predat, iar vânzătorul să predea bunul în momentul în care primește prețul stabilit, această regulă cunoscând o reglementare expresă în cadrul art. 1555, alin. 1 Cod Civil:  „Dacă din convenţia părţilor sau din împrejurări nu rezultă contrariul, în măsura în care obligaţiile pot fi executate simultan, părţile sunt ţinute să le execute în acest fel”.

Regula simultaneității prestațiilor cunoaște și excepții, în acest sens fiind incidentă excepția de neexecutare, ce este reglementată în mod expres în cadrul Codului civil.

Cititi si :

Excepția de neexecutare poate să fie invocată în cadrul unui contract sinalagmatic, ale cărui obligații sunt exigibile, iar una dintre părți înțelege să nu-și îndeplinească obligația asumată în termenul și condițiile stabilite, excepție făcând ipoteza în care chiar partea care invocă excepția era obligată, conform contractului sau uzanțelor aplicabile în materie, să-și îndeplinească prima obligația.

Nerespectarea Contractului – Pentru invocarea excepției de neexecutare a contractului trebuie să fie îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiții:

  1. Obligațiile asumate de către părți trebuie să derive din cadrul aceluiași contract sinalagmatic;
  2. Condiția neexecutării, care trebuie să fie totală, sau parțială, dar care să aibă o însemnătate determinantă pentru cocontractant;
  3. Ambele obligații să fie exigibile;
  4. Neexecutarea să nu se datoreze faptei celui care invocă excepţia de neexecutare, faptă care l-a împiedicat pe celălalt să-şi execute obligaţia.

Această excepție este una invocată în numeroase spețe în practică, un exemplu în aces sens fiind următorul: vânzătorului i se solicită de către cumpărător predarea bunului, deși în cadrul contractului s-a stabilit în mod expres faptul că cel ce trebuie să-și îndeplinească primul obligațiile contractuale este cumpărătorul, context în care, vânzătorul poate refuza îndeplinirea obligației, invocând excepția amintită.

Caz real pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta exceptie.

Doua parti Furnzior si Beneficiar, semneaza un contract de vanzari de bunuri si instalarea bunului vandut.

Desi Furnizorul si-a luat toate masuratorile pentru a instala bunul comandat, la momentul instalarii se constata faptul ca masuratorile sunt gresite, este necesar sa “taie” din acel bun si in cele din urma bunul instalat devine unul neconform.

In urma acestei instalari desi neconforme, se emite si facuta de final pe care Beneficiarul este tinut sa o plateasca.

Astfel,Beneficiarul invoca exceptia de neexecutare a contractului si se naste raportul juridic indicat mai sus iar Beneficiarul nu doar ca nu mai este obligat sa plateasca, ba chiar este indreptatit sa solicite o scadere proportionala a pretului.

Vedeti si cum pot fi recuperate creantele comerciale.

Astfel, nerespectarea contractului da dreptul in aceasta situatia, la neplata pretului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Nerespectarea Contractului Da Dreptul La Neplata Pretului”
  1. IMI PARE RĂU CĂ VĂ DERANJEZ LA ORA ASTA ,DAR SUNT DISPERATĂ.
    SOȚUL MEU A VRUT SĂ AIBĂ PROPRIA AFACERE.SI- A DESCHIS O FIRMĂ SI A ACHIZIȚIONAT PRIN LEASING UN FIAT DUCATO IN VALOARE DE 27000 EURO.
    A ACHITAT UN AVANS DE 7000 EURO ,OAR RESTUL TREBUIA ACHITAT IN 48 DE RATE A CÂTE 500 DE EURO.
    IMPRUMUTUL A FOST LUAT IN NOIEMBRIE 2018.
    TOTUL A DECURS BINE .A PLĂTIT 19 RATE ,APOI A VENIT PANDEMIA .NU A MAI GĂSIT CURSE SI NU A MAI PUTUT ACHITA RATELE.
    STRESAT DE FIRMA DE LEASING A MERS LA BUCUREȘTI IN 25 NOIEMBRIE 2020 SI A PREDAT MASINA.
    IERI AM PRIMIT O ÎNȘTIINȚARE
    DE LA LEASING CĂ MAI AVEM DE DAT 45 800 LEI.
    AM SUNAT SI AU ZIS CĂ MASINA A FOST VÂNDUTĂ PT 7000 DE EURO,MASINĂ DE 2 ANI.,CARE PE PIATĂ ARE PRETUL DE CEL PUȚIN 13 000 EURO.
    MATEMATIC NU PREA MI- A IESIT SUMA

    19X 500= 9500 EURO DIN RATE + 7000 EURO = 16 500 ,DECI PÂNĂ LA 19 500 EURO AR MAI FI 3000 EURO, NU 10 000 EURO CÂT AU CERUT.
    SE MAI POATE FACE CEVA?
    NU AVEM DE UNDE SĂ ACHITĂM SUMA CERUTĂ SI NI S- A TRANSMIS CĂ VOM FI EXECUTATI DACĂ NU ACHITĂM IN 5 ZILE.
    AȘTEPT RĂSPUNSUL DVS

  2. Buna ziua!Va rog sa ma ajutati cu un sfat!In urma unui partaj judiciar(facut pt. ca o matusa nu a vrut sa dezbata cu nepotiii o succesiune la notar),instanta ,a dat o sentinta definitiva si irevocabila in favoarea noastra.Adica celor care au deschis procesul.
    Ce vreau sa va spun de fapt,este faptul ca pe un teren intravilan care ne-a revenit,exista si o constructie,facuta cu mult inainte de 1989,la care aveam un titlu de proprietate.(casa bunicilor)
    Acum avem un cumparator la casa,la care ni s-a facut si carte funciara,mergand la notar ,notarul a constatat ca,locuinta nu figureaza in sentinta,decat terenul.Va repet ,avem carte funciara cu casa si pe numele noastre ale mostenitorilor care au dolicitat respectivul lot intravilan cu ”constructia”.
    Va rog daca vreti si puteti sa ne sfatuiti ce este de facut!
    Notarul ne-a trimis la avocatul care ne-a reprezentat sa ceara la instanta, rectificare si completare! Dumnealui spune ca nu se poate!
    Va rog un sfat!
    Va multumesc anticipat!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.