Notificare De Scadenta Anticipata Contract Banca

Dupa ce Patria Bank a cesionat creanta de peste 40000 de euro catre Kruk Romania SRL, debitorul a contestat scadenta anticipata a creditului contractat.

Este premiera in Romania, practic recuperatorul de creante este OBLIGAT sa se comporte precum o banca in sensul respectarii graficului de rambursare.

Premiera in materia recuperatorilor de creante dupa ce debitorula primit Notificare De Scadenta Anticipata – Kruk Romania SRL OBLIGAT sa respecte graficul de rambursare semnat initial cu BANCA.

In acelasi timp, instanta stabileste ca declararea scadentei anticipate a creditului contractat initial este NELEGALA si ABUZIVA.

Regula in orice contract de credit este ca debitorul isi va plati datoriile cu privire la contractul de credit prin respectarea graficului de rambursare.

Fara acest grafic de rambursare practic datoria ar trebui achitata integral.

Acest mecanism al graficului de rambursare, pe care printre altele debitorul il si poate reechilibra pe calea unei actiuni de reechilibrare grafic de rambursare, ii faciliteaza debitorului plata in rate a unui credit.

Cititi si :

Practic, debitorii au primit in data ed 06.03.2019, o notificare prin care sunt anuntati ca au fost cesionati ( cesiunea de creanta NU este titlu executoriu) catre KRUK ROMANIA SRL, lucru halucinant, in conditiile in care scadenta anticipata NU interevenise.

Notificare De Scadenta Anticipata

Regula este ca nu se poate in primul rand cesiona un credit aflat in desfasurare catre un recuperator de creante si mai ales, conform adresei, se pare ca ar fi urmat sa curga si alte posibile dobanzi si accesorii, vadit in mod ilegal si in contradictie cu OUG 52/2016.

Primind de esenta notificarea, debitorul a contestat modul in care a ajuns de la Patria Bank la Kruk Romania SRL si instanta de judecata a stabilit ca intreaga procedura de declarare a scadentei anticipate este ILEGALA si ABUZIVA si nu doar atat dar a si obligat KRUK ROMANIA S.R.L sa incaseze creditul restant in acelasi numar de rate precum BANCA.

ATENTIE- Bomba este ca in conformitate cu dispozitiile legale din oug 52/2016, recuperatorii nu pot percepe dobanzi, ori asta inseamna ca debitorul va restitui doar principalul.

Ce a hotarat instanta de judecata si cum a obligat recuperatorul sa respecte graficul de rambursare al bancii Patria Bank desi banca sustine ca s-a trimis o Notificare De Scadenta Anticipata?

Solutia instantei covarsitoare in acest caz.

06.03.2020 Ora estimata: 08:30
Complet: Complet amanari de pronuntare pt. jud. DINESCU A.G
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Constată declararea abuzivă şi nelegală a scadenţei anticipate a creditului ce face obiectul Contractului nr. 143/22.07.2008.

Dispune repunerea în situaţia anterioară în sensul că pârâta KRUK ROMANIA SRL va fi ţinută de contractul încheiat între Bancă şi consumator, inclusiv de graficul de rambursare pe care consumatorul l-a agreat la momentul încheierii contractului.


Document: Hotarâre  1718/2020  06.03.2020

Cum ii ajuta o asemenea solutie pe debitori? Cine poate beneficia de ea?

In principal in randurile celor care au credite la banca, FOARTE MULTI se trezesc cu contractele cesionate la tot soiul de entitati mai mult sau mai putin legale, care le colecteaza datele personale, ii hartuiesc ii executa silit adauga dobanzi penalizatoare ilegale si ii obliga sa plateasca sume pe care ar fi trebuit sa le restituie in 30 de ani, in doar o zi sau maxim 15 zile.

Cititi si :

Astfel, atunci cand fie:

a) sunteti cesionati la recuperatorii de creante si primiti o asemenea notificare;

b) a inceput chiar o executare impotriva dvs., pot fi invocate aspecte ce tin de ilegala declarare a scadentei anticipate si astfel executarea silita poate fi anulata, asta pe calea contestatiei la executare silita.

Sa nu uitam ca absolut toate instituiile bancare si nebancare au OBLIGATIA ca atunci cand un debitor este in ruina sau nu-si mai permite plata ratelor, sa ii ofere acestuia una sau mai multe solutii de salvgardare a contractului.

  Art. 48. din oug 52/2016 – -(1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.   

Vizualizati si :

(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:   a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;   b) prelungirea duratei contractului de credit;   c) schimbarea tipului contractului de credit;   d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;   e) schimbarea ratei dobânzii;   f) oferirea unei perioade fără plăţi;   g) reducerea pe perioade scurte a ratei;   h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;   i) rescadenţarea ratelor;   j) reeşalonarea ratelor;   k) conversia creditelor. 

  (3) Entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligaţiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:   a) eşalonarea plăţii sumelor datorate;   b) reducerea sumei totale de plată;   c) oferirea unei perioade fără plăţi;   d) consolidarea mai multor datorii.

Daca banca nu respecta aceste obligatii, daca recuperatorul se face ca uita ca are obligatii, le puteti reaminti ca dvs. aveti drepturi si ele NU sunt putine deloc, ci doar trebuiesc activitate.

In caz de executare silita, credite cesionate ilegal sau alte problee legate de desfasurarea contractelor bancare, cele cu ifn-ul sau recuperatorii de creante, completati formularul de mai jos:

Avocat Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.