Obligatia De Intretinere A Minorului

Obligatia de intretinere a minorului de catre parintele care nu locuieste cu minorul, nu este un drept al celuilalt parinte , ci este un drept exclusiv pe care il are minorul pana la varsta ed 18 ani si chiar si mai mult, daca urmeaza cursurile universitare.

STABILIREA OBLIGATIEI DE INTRETINERE IN SARCINA PARINTELUI NEREZIDENT

Ca urmare a pronuntarii divortului sau a separarii parintilor, in sarcina parintelui care nu locuieste cu copilul ramane obligatia de a acorda intretinere  acestuia din urma, ori in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala, ori prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.

Noul Cod civil reglementeaza aspectele  care intervin cu privire la situatia copiilor minori  in cazul divortului sau a separarii intervenite intre parinti si cu privire la Obligatia de intretinere a minorului.

Cititi si:

Astfel, conform art. 516 Cod Civil, obligația legală de întreținere există între  soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Conform art. 499 Cod Civil, tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și  pregătirea sa profesională.

Potrivit art. 448 Cod Civil, copilul din afara căsătoriei a cărui filiație a fost stabilită potrivit legii are, față de fiecare părinte și rudele acestuia, aceeași situație ca și aceea a unui copil din căsătorie.

Obligatia De Intretinere
Pensie intretinere minor.

Obligația de întreținere între părinți și copii există fără a se face distincție după cum copiii sunt din căsătorie, din afara căsătoriei sau sunt adoptați.

In cazul in care parintii divorteaza si au copii minori, instanta care solutioneaza cererea de divort este obligata, potrivit art.  919 Cod procedura civila, sa pronunte o hotarare si cu privire la contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a minorilor, chiar daca acest lucru nu a fost cerut de catre partile din proces.

Codul civil prevede la art. 530 modalitățile de executare ale obligației de întreținere. Astfel, aceasta se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională.

Vizualizati si :

Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani.

Pensia se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata, insa poate fi acordata si pentru o perioada anterioara in cazul in care introducerea cererii a fost intarziata din vina celui ce datoreaza sumele de bani.

Cu privire la cuantumul pensiei de intretinere, este de mentionat faptul ca potrivit art. 529 alin. (2), când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.

Achitarea sumelor periodice se face la termenele stabilite de parintii  minorului, iar in cazul in care acestia nu cad de acord, plata se va face conform planului stabilit de catre instanta de judecata.

Foarte important este faptul ca  este posibila modificarea cuantumului pensiei datorate in cazul in care  intervine o schimbare  in ceea ce priveste mijloacele parintelui care datoreaza sumele de bani, precum si in ceea ce priveste nevoia minorului.

 Astfel, in cazul in care parintele debitor dobandeste venituri mai mari, copilul, prin parintele rezident sau personal, in cazul in care are capacitate de exercitiu, poate solicita si obtine marirea pensiei de intretinere raportat la noile venituri.

Obligatia de intretinere a minorului inceteaza sau poate fi diminuata conform veniturilor celuilalt sot.

Av.Drd. Cuculis Adrian

4 comments to “Obligatia De Intretinere A Minorului”
  1. După împlinirea vârstei de 18 ani,pentru continuarea pensiei de întreținere,studiile trebuie să fie de natură universitară,cum ați precizat mai sus sau pot fi de orice natură? De exemplu,postliceală.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.