Ordonanta Presedintiala Pentru Obtinerea Pasaportului Pentru Minor Atunci Cand Celalalt Parinte Nu Este De Acord-Substituire Acord Parinte Prin Ordonanta Presedintiala- Legea 133-2018-Avocat Cuculis

Obtinere Pasaport Minor – Substituire Acord Parinte Prin Ordonanta Presedintiala – Avocat Cuculis

Ordonanta Presedintiala Pentru Obtinerea Pasaportului Pentru Minor Atunci Cand Celalalt Parinte Nu Este De Acord-Modificari Legea 248 Din 2005  Prin Legea 133 Din 2018-07-25

Nu de putine ori sa intampla ca atunci cand un parinte este despartit de copilul sau, sa ii faca zile ¨grele¨celuilalt parinte mai ales cand vine vorba de iesit cu minorul in afara tarii.

Ce facem atunci cand se apropie vacanta, avem biletele luate si celalalt parinte NU ne da acceptul pentru a putea iesi din tara cu copilul?

Ei bine sunt vesti foarte bune pentru cei care sunt in situatia asta, s-a modificat legea de libera circulatie  248/2005 printr-un act normativ cu numarul 133/2018 si astfel lucrurile acestea au devenit posibile intr.-un termen scurt, fiindca ordonata presedintiala este un instrument ce poate fi folosit in asemenea cazuri pentru a primi acel acord substiuit al parintelui ce refuza pana la urma in detrimentul copilului sa dea o declaratie prin carea cesta sa poata iesi din tara cu mama/tatal sau de ce nu,bunicii.

Haideti sa vedem cum arata legea in forma lui 248/2005 si vom da si forma dupa intrarea in vigoare a legii 133/2018 ce modifica si aduce in completare notiunea de ORDONANTA PRESEDINTIALA in cazul eliberarii pasapoartelor catre minori –

Forma veche in art 17 prevedea urmatorul text de lege dupa parerea noastra dar si a jurisprundentei, incomplet –

Forma veche –

 (1) Minorilor cetățeni români, [..] li se eliberează pașapoarte simple în următoarele condiții:

  1. a)în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal;
  2. b)în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal.

De aici  tragem concluzia ca leguitorul in vechea lui reglementare, dadea posibilitatea doar dupa ce hotararea ramanea DEFINITIVA sa ii fie emis un pasaport minorului si astfel vacanta mult visata se spulbera.

 

Practic prin acest VECHI text de lege, nu era permis ca in baza unei ordonante presedintiale, instanta sa decida imediat emiterea unei asemenea hotarari insa o data cu modificarea acest lucru a devenit posibil iar obtinerea acordului celuilalt parinte devine mult mai usoara prin substituirea acordului in caz de refuz.

Modificarile sunt extrem de bine venite si de aici observam inserarea chestiunii referitoare la ordonanta presedintiala dupa cum urmeaza –

Modificarea de data recenta ce permite obtinerea substituirii acordului in vederea emiterii pasaportului pentru minor-

  1. La articolul 17 alineatul (1), literele a)și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

  1. a)în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal ori în temeiul ordonanței președințiale date în condițiile Legii  134/2010privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești;
  2. b)în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinți, al părintelui supraviețuitor, al părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, al părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, al reprezentantului legal ori în temeiul ordonanței președințiale date în condițiile Legii  134/2010, republicată, cu modificările ulterioare, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești.”

 

De aici rezida faptul ca de la data intrarii in vigoare a noilor modificari o NOUA varianta de obtinere a acestui acord, este ordonanta presedintiala-  Astfel – Eliberarea pașaportului simplu electronic pentru minor, în cazul în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 171 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluționarea acestor cazuri de către instanța de judecată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori prin ordonanță președințială prin care instanța a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului.”

 

ATENTIEOrdonanțele președințiale trebuie să cuprindă în mod expres faptul că persoana în favoarea căreia s-a dispus exercitarea autorității părintești are dreptul de a solicita eliberarea pașaportului sau de a-și exprima acordul în acest sens.

 

Av.Drd. Cuculis A.

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Problema de dreptul familiei- Divort, incuviintare minori, substituire acord,program vizitare- completati formularul de mai jos!

 

25 comments to “Ordonanta Presedintiala Pentru Obtinerea Pasaportului Pentru Minor Atunci Cand Celalalt Parinte Nu Este De Acord-Substituire Acord Parinte Prin Ordonanta Presedintiala- Legea 133-2018-Avocat Cuculis”
  1. Buna seara, am următoarea situație: sunt căsătorită cu un cetățean italian, in timpul căsătoriei a rezultat un copil care nu este al lui dar el este trecut in certificat ca tata.
    Avand in vedere faptul ca nu suntem divortati, pot solicita ordonanța de substituire acord Pt emiterea pașaportului?

    Va mulțumesc anticipat

  2. Buna ziua, sunt in proces de divort cu custodie exclusiva pentru minor de 10 ani. Copilul practica un sport de performanta si trebuie sa mearga la concursuri in alte tari. Tatal nu tine legatura cu copilul si nu doreste sa faca nici un fel de actiune pentru a-i obtine copilului pasaport si iesire din tara.
    Exista vreo modalitate legala prin care pot obtine pasaport pentru copil fara acordul tatalui si, implicit, iesirea acestuia la concursurile internationale la care este solicitat??
    Va multumesc anticipat!

  3. NAVIGARE RAPIDĂ
    Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie
    Buna ziua! Am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect …

    George 1234567890
    Utilizator
    20:01, 12 Martie 2022
    Buna ziua! Am rugămintea daca mă puteți lămuri cu un aspect referitor la obținerea unui pașaport pt minori. Sunt în proces de divorț copilul este încredințat celuilalt părinte până la definitivarea procesului de divorț. Custodia copilului este comuna. Părintele dorește să îi obțină pașaport copilului însă celălalt părinte nu este de acord cu acest lucru din teama că este posibil sa nu se mai întoarcă în țară fiind astfel îngrădit de a își mai vedea copilul. Avocatul părintelui ce dorește obținerea pașaportului la amenințat pe părintele celălalt că dacă nu se va prezenta la pașapoarte v-a fi dat in judecata pentru acest aspect. Nu vorbesc de aceea procura in care părintele își dă acordul că minorul să poată trece granita României în alt stat împreună cu celălalt părinte. Va rog sa mă lămuriți daca exista o lege ce te poate obliga sa te prezinți împotriva voinței tale sau sa îți ia dreptul de a îți exercita dorința de a nu fi de acord cu obținerea pașaportului pentru minor din motive întemeiate precum părăsirea definitiva a României a celuilalt părinte împreună cu copilul!?!? Mulțumesc anticipat pentru înțelegere, ajutorul acordat.

  4. Buna ziua! Sint divorțată , un minor, 12 anii, tatăl program de vizita. Eu i am dat liber prin instanța sa plece cu minora din țara ai sa facă pasaport tatăl. Prin proces am câștigat și eu sa ies cu minora. In Februarie acest an am luat bilete pt vacanta de vara pt luna August tatăl a refuzat sa Ne dea pasaportul minorei, făcut anul trecut in vara( stiu de la minora, tatăl nu mi a spus ca face pasaport) sub diferite pretexte inclusiv ca e pierdut.Altul nu pot face fără acordul lui ma duc in proces pe ordonanța președințială, va rog cam cât durează ca timp?multumesc

  5. Buna ziua.am chemare in instanta pt ordonanta prezidentiala iar mama minorei nu se ocupa de fata si de educatia ei.ea imi solicita sa ii dau acordul de a pleca in concediu insa eu nu doresc sa o las.cum pot impiedica instanta sa refuze ordonanta

    • Buna ziua
      Pe 22 sept as dorii sa plec in concediu cu actualul sot
      Copilul este trecut pe numele meu si rezultat in timpul divortului cu fostul meu sot care este trecut in certificatul de nastere la tata desi nu este copilul lui
      Cum pot sa ii scot pasaport pt ca fostul nu vrea sa imi dea procura pt ca nu este copilul lui
      Am timp pana in 22 sept sa reusesc?
      Va multumesc frumos!

      • Buna seara!
        Eu si fostul meu concubin avem impreuna un copil de 10 ani,in viitorul apropiat as dori sa plec din tara pentru a lucra,dar tatal copilului nu ii da acordul avand in vedere ca insusi copilul i-a cerut voie vrand sa mearga cu mine,dar l-a respins.
        As putea obtine acordul de a pleca cu copilul din tara fara acordul lui?

  6. Buna ziua ma confrunt cu problema de a obtine o procura de la tata copilului de 3ani pentru ai face pasaport acum copilul are 14 ani Nu pot face boletín

  7. Buna ziua mă chinui de când a expirat pașaportul copilului sa îmi dea tata o procura să-l fac acum copilul a împlinit vârsta de 14 ani și îmi trebuie pentru buletin declarație notariala pe care nu vrea sami dea nu contribuie cu nimic la creșterea copiilor nu am nevoie de nimic doar sami fac actele la copil cu care locuiesc in Spania

    • Buna seara .Ma chinui de foarte mult timp sa obțin o procură pentru băiețelul meu acum în vârstă de 6 ani dar tatăl lui refuza categoric pe motiv ca lam dat în judecata si ca nu iam spus nu am fost căsătoriți eu am obținut o hotărâre de stabilire de domiciliu ce trebuie să fac pentru a putea face pașaport și a putea pleca din tara (țin sa menționez ca eu nu iam interzis copilului sa vorbesc cu tatăl lui dar el este plecat în străinătate și mai vorbește rareori prin intermediul Facebook)

  8. Buna serata , cum pot obține pașaport minorului, trăim in Germania copilu este la mine dar nu am fost căsătoriți fiind copilu pe numele lui, dar niciodată in 8 ani nu sa îngrijit de el absolut cu nimic, eu in Septembrie 2022 am obținut document din tribunalul din Munchen precum îmi da dreptul a face pașaport , însă consulatul de aici nu mi-a dat voie spunând ca trebuie decizia transcrisa 😳 , nu am înțeles care e problema ,pt ca din câte m-am informat nu este nici o problema ! Va rog din suflet dacă ma puteți îndruma ce as putea face

      • Bună seara. Am doi copiii minori cu care locuiesc in UK, au pasapoartele expirate si curand le va expira pre settled -ul ,au dreptul la settled de 2 ani dar nu am putut sa le reinoiesc pasapoartele datorită divortului in curs care s-a efectuat in UK si a lipsei semnaturii tatalui. Am depus documentele pentru exequator dar sunt inca pe rol,fara un termen exact si in paralel am deschis proces de custodie totala in Romania. Din lipsa pasapoartelor sunt privati de excursiile cu scoala,de calatorii, de posibilitatea de a aplica pentru settled sau cetatenie britanică,au 10 si 7 ani.Ce pot face pentru a le face paşapoarte?
        Multumesc anticipat pentru raspuns

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.