Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita

TERMENUL DE 3 ANI IN CARE TREBUIE COMPLETATA CAMBIA/BILETUL LA ORDIN EMISA/EMIS IN ALB.

Executarea silita nu ii ocoleste nici pe cei care avalizeaza biletele la ordin. Astfel, este important sa stiti sa va aparati, atunci cand exista abuzuri indreptate impotriva dvs.

Prin urmare, care este metoda prin care va puteti apara contra unei executari silite pornite in baza unui bilet la ordin?

Desi discutam despre o lege speciala, care si contestatia la executare are denumirea de opozitie la executare silita, de esenta, tot contestatia la executare silita este apanajul prin care va puteti apara de o posibila executare silita ilegala, pornita in baza unui bilet la ordin.

In materialul de mai jos, gasiti si elementele pe care le puteti folosi pentru a anula o executare silita ilegala si ce face ca o executare pornita in baza unui bilet la ordin sa fie ilegala.

Potrivit dispozitiilor art. 106 din Legea nr. 58/1934, biletului la ordin ii sunt aplicabile dispozitiile art. 12 din lege, care se refera la cambie, stiut fiind faptul ca, potrivit art. 640 din Noul Cod de procedura civila “cambia, biletul la ordin si cecul, precum si alte titluri de credit constituie titluri executorii, daca indeplinesc conditiile prevazute in legea speciala”, respectiv Legea nr. 58/1934.

Prescriptia Biletului La Ordin
Semnare bilet la ordin in alb

 Din ratiuni de celeritate a executarii silite Noul Cod de procedura civila nu mai reglementeaza procedura investirii cu formula executorie, astfel ca indeplinirea conditiilor necesare calificarii unui inscris drept titlu executoriu este verificata de instanta de executare, judecatoria, conform art. 665 din Noul Cod de procedura civila, in cadrul procedurii incuviintarii silite, finalizata printr-o incheiere care, in caz de admitere, nu este supusa niciunei cai de atac, iar, in caz de respingere, poate fi atacata exclusiv cu apel numai de creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.

ATENTIE – Contestatia la executare impotriva unui bilet la ordin se formuleaza in termen de 5 zile si nu 15 zile!

În termen de 5 zile de la comunicarea somaţiunii, debitorul poate face contestaţie la executare.

Contestaţia se va introduce la instanţa de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini.

Hotărîrea pronunţată asupra contestaţiei va putea fi atacată numai cu apel în termen de 15 zile de la pronunţare.

Instanţa va putea suspenda executarea numai în cazul în care contestatorul nu recunoaşte semnătura, înscriindu-se în fals, sau nu recunoaşte procura. În caz de suspendare a executării, creditorul va putea obţine măsuri de asigurare.

Conform dispozitiilor art. 12 din Legea nr. 58/1934 „daca o cambie, necompletata la emitere, a fost completata fara a se tine seama de intelegerile intervenite, neobservarea acestor intelegeri nu va putea fi opusa, posesorului, afara numai daca acesta a dobandit cambia cu rea credinta sau daca a savarsit o greseala grava in dobandirea ei.”

Vizualizati si :

Potrivit aceluiasi text legal, posesorul decade din dreptul de a completa cambia in alb dupa trei ani de la data emisiunii cambiei. Decaderea nu este opozabila posesorului de buna credinta, caruia titlul i-a fost transmis completat.

Completarea cambiei/biletului la ordin cu depasirea termenului de 3 ani de la data emiterii acestuia determina nevalabilitatea titlului.

Aceasta nevalabilitate poate fi  invocata de oricare dintre debitorii cambiali.

Exceptia poate fi opusa creditorului care a completat tardiv titlul, precum si posesorului care a primit titlul completat in cazul in care a fost de rea-credinta ori a savarsit o greseala grava in dobandirea acestuia.

Prin urmare, este o exceptie cambiala personala absoluta, care poate fi valorificata pe calea contestatiei la executare speciale (fosta opozitie), prevazuta de art. 62 din legea cambiei si biletului la ordin.

Admiterea contestatiei conduce la nulitatea titlului completat tardiv.

Legea cambiala nu prevedere reguli speciale pentru intreruperea si suspendarea termenului de prescriptie, ori in ceea ce priveste efectele prescriptiei extinctive, putand astfel sa deducem ca sunt aplicabile regulile de drept comun.

Art. 185 alin. 3 din Codul de procedura civila prevede ca actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate. Nulitatea prevazuta de art. 185 din Codul de procedura civila fiind absoluta.

Prescriptia Biletului La Ordin – Motiv suficient pentru anularea intregii executari silite!!

Cum opereaza prescriptia in cazul biletului la ordin?

Legea prevede ca orice acţiuni rezultând din cambii împotriva acceptantului se prescriu prin trei ani, socotiţi dela data scadentei.

Acţiunile posesorului împotriva girantilor şi împotriva tragatorului se prescriu printr-un an socotit dela data protestului făcut în timp util sau dela data scadentei în caz de stipulaţiune, fără cheltuieli.

Acţiunile girantilor unii împotriva altora şi împotriva tragatorului, se prescriu prin 6 luni socotite din ziua din care girantul a plătit cambia sau din ziua în care acţiunea de regres a fost pornită împotriva sa.

Acţiunea de imbogatire fără cauza se prescrie printr-un an din ziua în care hotărîrea pronunţată asupra acţiunii cambiale va fi rămas definitivă.

Avocat Drd. Cuculis Adrian

18 comments to “Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita”
  1. Buna seara

    Sunt o persoana cu dizabilitati handucap sub nr legij 448.2006 doresc sa stiu daca firmele de recuperatori au voie sa imi faca poprii din indemizatie sociala ?

    • Buna. Am o executare silita inceputa acum vreo 7 8 ani pe un bilet la ordin avalizat. Am primit poprire pe salar – am schimbat serviciul de 3 ori. Ultima data acum vreo 4 ani am primit doar o instiintare prin care mi se aducea la cunostinta sa platesc datoria ca daca nu se va pune poprire pe salar. Am platit vreo 2 3 luni o suma de bani. Intrebarea mea este : astfel de executari au termen de prescriptie? Se poate sa fie deja prescrisa si din acesta cauza nu au pus ultima data direct poprire avand in vedere ca este o suma considerabila ? Multumesc

  2. In 2017 am vrut să fac un abonament la vodafone la sfârsit dupa ce s-au facut actele am renuntat .I-am zis reprezentanței vodafone de ce nu mai vreau abonamentul iar ea a zis ca nu e nici o problemă si ca anulează contractul .După o lună am primit factura iar dupa o altă lună o înștiințare prin care ma anunțau că dacă nu plătesc factura vor apela la firme de recuperări Au facut acest lucru prima firma a fost coface iar apoi top factoring am luat legatura cu ei si le-am explicat situația probabil au verificat si nu m-au mai sunat .Acum un an a aparut credit ynkaso care imi zice ca au demarat demersurile pentr executare silită desi le-am explicat si lor situația .Eu nu am beneficiat nici macar o secundă de serviciile vodafone.Ce pot face? Va multumesc .0749399220

  3. Buna seara,
    Cum trebuie procedat?
    Am participar la o licitatie unde am achizitionat un teren pe care se afla un imobil demolabil.Cel care a fost executat a contestat licitatia si a castigat.In acest moment nu sunt nici proprietar dar nici nu imi primesc banii inapoi de la firma de ecxecutare.Firma de executare a confirmat ca nu a virat banii catre cel xare a executat.

  4. Buna seara,
    Cum trebuie procedat?
    Am participar la o licitatie unde am achizitionat un teren pe care se afla un imobil demolabil.Cel care a fost executat a contestat licitatia si a castigat.In acest moment nu sunt nici proprietar dar nici nu imi primesc banii inapoi de la firma de ecxecutare.Firma de executare a confirmat ca nu a virat banii catre cel xare a executat.

    • Buna seara, stimate domn.
      Am fost administratorul unui SRL si pentru garantarea platii unei cantitati de armatura, necesara pentru o anumita lucrare, furnizorul a solicitat avalizarea unui numar de 2 BO.
      Avand in vedere ca beneficiarul lucrarii respective nu a mai efectuat plati catre societatea unde am fost administrator, am fost nevoiti sa introducem societatea in insolventa in oct.2018.
      In prezent societatea este si radiata, neputand sa ne reorganizam, iar beneficiarul lucrarii, desi avea emisa o scrisoare de garantie pentru furnizorul de armatura, nu doreste sa achite suma respectiva, desi intreaga cantitate de armatura a fost livrata in santierul respectiv, pe seama si la dispozitia lucrarii.
      Lucrarea respectiva a fost finalizata cu alta societate, care a continuat lucrarea inceputa de noi, cu armatura ramasa in santier.
      In prezent, din aprilie 2019 m-am trezit ca am fost executata silit, totodata mi s-a instituit poprire pe contul bancar unde lunar, se vireaza alocatia pentru fiul meu minor.
      Urmeaza sa ma angajez, in prezent nerealizand venituri din niciun fel de activitate, deoarece fiul meu are grave probleme de sanatate, ce au necesitat tratament indelungat.
      Am procedat din aprilie 2019 la contestatie la executare/suspendarea executarii silite, nestiind faptul ca, cambiile/BO au un regim special, nefiind sfatuita de niciun avocat.
      Am citit si m-am informat ca ar fi fost necesara formularea opozitiei la executare impotriva somatiei cambiale si nu contestatie la executare, suspendarea executarii silite, ridicarea popririi asupra contului de alocatie minor.
      Mentionez ca am termen in instanta pe 17.07.2020 si sunt convinsa ca se va respinge, ca si in prima instanta, acum fiind vorba de apel la TMB.
      Mai am vreo sansa sa procedez in vreun fel?
      Va multumesc anticipat, stimate domn avocat.

      Cu deosebita stima

      • Buna ziua. Din nefericire acest domeniul al executarii silite este unul unde trebuie sa stii PERFECT carte si nu merge cu jumatati de masura. Noi de 10 ani de zile suntem pe primul loc pe materia executarilor silite si a contestatiilor la executare silita iar asa cum ati observat si dvs. BO are regim special.
        Pentru moment v-as solicita daca puteti sa ne sunati la 0722298011 si facem o programare sa cantarim sansele. Cu stima, av. drd. Cuculis.

        • Va multumesc pentru raspuns. Cu siguranta ca va voi contacta.
          Multumesc mult.
          Cu stima,
          Loredana Suciu

  5. Am girat un imprumut la o banca.Titularul imprumutului a murit.Ce cale de rezolvare exista daca urmasii nu platesc ratele?

  6. Termenul de 3 ani pentru completarea unui bilet la orin in alb poate fi modificat prin conventia partilor?

    Art. 79 din Normele cadru nr. 6/1994 a BNR mai este valabil avand in vedere dispozițiile finale ale Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, care la art. 230, lit. b), prevede ca “la data intrării în vigoare a Codului civil se abrogă orice alte dispoziții contrare, chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale”.?

  7. Buna ziua,am completat in alb un bo,avalizat in nume personal,in 2012,in 2015 am inchis conturile la aceea banca emitenta a bo,in 2020 firma pt care garantasem plata,a intrat in insolventa,creditorul a completat cu suma debitoare,cu data emiterii in 2020 si scadenta la 3 zile,normal in 2020 si la introdus la BEJ pt executarea avalizarii!Am contestat,cu document emis de banca a carui bo a fost respins,in care spune ca contul a fost inchis din 2015!Potrivit acestei legi,documentul nu este anulat,de drept?

  8. Buna ziua, sunt executat silit pe o valoare achitata partial unde am suspendat provizoriu executarea silita pana la solutionarea cererii( platind 10000 lei cautiune ) actual fiind in apel la Trib Dolj , executorul nu a suspendat executarea ajungand in prezent la adjudecarea imobilului !

  9. buna ziua

    am un titlu executoriu Bilet la ordin emis in data de 15.11.2004 scadent la vedere pentru care am poprire la banci.
    Mentionez ca ultima adresa a fost din 09.01.2014 de la executorul judecatoresc. Nu au existat bunuri si nici sume in banci.
    Cum pot anula aceasta poprire?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.