Repunerea In Termenul De Contestatie La Executare

Ati pierdut termenul de contestatie la executare? Vedeti ce aveti de facut pentru a va apara drepturile.

Recuperatorii de creante si bancile atat asteapta, ca debitorii sa nu se apare si sa piarda termenul de contestatie la executare silita.

Termenul de contestatie la executare este cel prevazut de codul de procedura civila, de 15 zile + 2 adica de 17 zile.

Termenul de exercitare a contestaţiei la executare este unul de decadere!

Termenul De Contestatie
Executat Silit si ati pierdut termenul? Vedeti ce aveti de facut.

Am vazut practica aceasta de tergiversare pana cand debitorii ieseau din termenul de contestatie, la Kruk Romania si practicile lor incorecte, dar si SECAPITAL SARL, care oricum fac parte din acelasi grup, Getback recovery sau Prosperocapital ori Investcapital si altii.

Nu departe sunt si executorii judecatoresti care din marturiile debitorilor ii chemau pe acestia cu mult dupa termenul de 15 zile tocmai pentru a-si pierde dreptul deplin de a se adresa instantei cu o contestatie la executare.

Nu toate executarile silite sunt tinute de termenul de 15 zile.

Nulitatea absoluta a unei executari silite poate fi invocata ORICAND, astfel incat important este ca atunci cand sunteti intr-o asemenea situatie, sa discutati cu un avocat specializat in executari silite si nu cu orice avocat.

Cum putem contesta executarea silita desi am pierdut termenul de contestatie? Repunerea in termenul de contestatie la executare.

Executarea silita reprezinta o problema cu care se confrunta tot mai multi dintre romani.

Cu toate acestea, cativa cunosc faptul ca aceasta poate fi contestata in 15 + 2 zile de la primirea actelor de executare sau de la infiintarea popririi.

Ce facem insa daca am depasit acest termen de 15 zile fara sa ne dam seama?

Noul Cod de Procedura Civila prevede institutia repunerii in termen.

Ce este mai exact repunerea in termen? Potrivit art. 186 (1), partea care a pierdut un termen procedural va fi repusa in termen numai daca dovedeste ca intarzierea se datoreaza unor motive temeinic justificate.

 In cele ce urmeaza vom discuta despre o parte dintre motivele justificate despre care codul de procedura face vorbire.

Se intampla ca, desi actele de executare sa fi fost transmise, sa nu luam la cunostinta in timp util despre existenta lor.

Cu titlu exemplificativ vom arata o parte dintre motivele care pot duce la depasirea termenului de contestatie, fara voia noastra, dar si modalitatea prin care ne putem exercita drepturile.

Comunicarea actelor la o adresa gresita. Ce facem?

Nu putine sunt cazurile in care, desi creditorul cunoaste actuala adresa a debitorului,  transmite actele de executare la vechea adresa a acestuia, din omisiune sau, de ce nu, chiar in mod intentionat, pentru a-l lipsi pe acesta de posibilitatea exercitarii contestatiei la executare.

De asemenea, se poate intampla ca, dintr-o eroare sau neglijenta a postasului, plicul ce contine actele de executare sa fie lasat la o alta adresa decat cea corecta, iar noi sa aflam despre acest lucru cu mult peste termenul legal de contestatie.

Ce este de facut in aceasta situatie?

Trebuie dovedit ca, indifferent de adresa la care au ajuns actele de executare, adresa dumnevoastra este alta si ca, in mod gresit actele au fost trimise la acea adresa.

Odata demonstrat acest lucru in fata instantei de judecata, contestatia la executare se poate judeca fara probleme.

Cititi si :

    Sunteti plecat din localitate/tara.

    O situatie des intalnita este cea in care debitorul primeste actele de executare in perioada in care se afla in afara localitatii sau chiar in afara tarii.

    Odata ajuns acasa, gaseste actele de executare in cutia postala, dar termenul de 15 zile este depasit. Si de aceasta data se poate face dovada imposibilitatii de a lua la cunostinta despre actele de executare pe care vrem sa le contestam.

    Tot ce trebuie sa faceti este sa aratati instantei ca, in perioada in care acele de executare au fost comunicate la adresa dumneavoastra, va aflati in afara localitatii sau chiar in afara tarii.

    In aceasta situatie biletele de tren, avion, rezervari la hotel, scrisori de la angajator sau alte astfel de documente va pot fi de folos.

    Cum opereaza repunerea in termen?

    Termenul De Contestatie la executare – Acelasi art. 186 ne specifica, la alin. 2, ca partea care a pierdut termenul de procedura, poate totusi sa indeplineasca actul de procedura in termen de 15 zile de cand inceteaza motivul care a impiedicat-o sa isi exerciute drepturile, cerand totodata sa fie repusa in termenul pe care l-a pierdut.

    Practic, legea da posibilitatea debitorului care, din motive justificate a pierdut termenul de contestatie, ca, in 15 zile de cand ia la cunostinta despre actele de executare, sau chiar despre executarea silita in sine, sa formuleze contestatie, desi pierduse initial acest drept.

    Pe scurt, odata ce ati aflat despre execuatrea silita, aveti la dispozitie 15 zile sa solicitati instantei de judecata repunerea in termenul de contestatie si, in acelasi timp, sa formulate contestatia la executare, printr-o cerere adresata instantei.

    Orice alta cerere facuta catre creditor sau catre executorul judecatoresc nu determina repunerea dumneavoastra in termen.

    Un aspect foarte important de retinut este faptul ca instanta de judecata este singura in masura sa dispuna daca va repune in termenul de contestatie sau nu.

    Orice alta promisiune sau amenintare din partea creditorului sau a executorului judecatoresc este lipsita de valoare juridica.

    Modul ilegal de comunicare a actelor de executare silita. Cum se calculeaza termenul de 15 zile prevazut de art. 715 cod procedura civila

    Potrivit art. 715 alin. 1 cod procedura civila, daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand: contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care il contesta; sau, cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi. In studiul nostru, ne vom opri asupra primei situatii, respectiv, atunci cand termenul de 15 zile curge de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care il contesta.

    Trebuie aratat faptul ca, prima ipoteza reglementata de art. 715 alin. 1 pct. 1 constiuie regula in materie, fiind prioritara situatiei cand debitorului i s-au comunicat actele de executare, insa, din motive obiective, acesta a luat cunostinta de existenta actelor de executare ulterior, cu depasirea termenului de 15 zile calculat de la data comunicarii.

    Apreciem ca este foarte important sa stabilim in mod clar momentul de cand incep sa curga cele 15 zile reglementat de art. 715 cod procedura civila, fiindca, in practica, s-au ivitat situatii nefavoarabile debitorilor. Cu titlu de exemplu, aratam situatia cand debitorului i s-au comunicat primele acte de executare, respectiv somatia de o zi, titlul executoriu in temeiul caruia este executat, precum si incheierea de incuviintare a executari silite, iar agentul procedural, in speta, factorul postal, daca nu-l gaseste pe debitor la domiciliu, acesta lasa, efectiv, actele de executare intr-o cutie postala, nesecurizata, la care poate avea acces oricine, iar simpla precizare in procesul verbal de predare completat de catre factorul postal ca destinatarul nu a fost gasit la domiciliu, plicul este lasat in cutia postala, nu este de natura sa indeplineasca conditia instiitarii efective a debitorului despre existenta unei executari silite pe numele sau. De asemenea, trebuie avute in vedere si dispozițiile art.165 pct.1 Cod de procedură civilă prevăd că procedura se socotește îndeplinită la data semnării dovezii de înmânare

    Prin analogie putem face trimitere la dispozitiile art. 840 cod procedura civila, care reglementeaza modul de comunicare a publicatiilor de vanzare al unui imobil, moment in care un exemplar de pe publicatia de vanzare se va comunica, potrivit dispozitiilor pentru comunicarea si inmanarea citatiilor, creditorului urmaritor si debitorului, precum si, dupa caz, tertului dobanditor, coproprietarilor sau altor persoane care au un drept inscris in legatura cu bunul imobil scos la vanzare. Astfel, apreciem ca aceeasi procedura ar trebuie aplicata si in situatia cand se comunica debitorului nu numai primele acte de executare, ci, orice act emis de catre executorul judecatoresc in dosarul deschis pe numele debitorului, fiindu-i, astfel, asigurat pe deplin dreptul la aparare, doar prin semnarea procesului verbal de predare a actelor de executare. O alta interpretare data dispozitiilor legale in materia comunicarii actelor de executare, ar da curs abuzurilor din partea executorilor, care, s-ar putea acoperi prin simpla mentiune ca plicul a fost lasat in cutia postala, fara sa asigure efectiv luarea la cunostinta de catre debitor a actelor de executare trimise.

    De asemenea, art. 715 alin. 1 pct. 1 cod procedura civila isi gaseste aplicabilitatea si in situatia in care debitorului, desi, i-au fost comunicate actele de executare silita, acesta, in perioada respectiva, lucra in afara tarii, nu avea cunostinta de existenta actelor de executare, si a aflat in momentul in care a ajuns in tara. Practica instanta de a nu repune in termenul de contestare un astfel de debitor, apare ca fiind extrem de formala, pentru ca in aceasta situatie trebuie sa aplice cu succes diispozitiile art. 715 alin. 1 pct. 1 cod procedura civila, iar termenul de 15 zile sa curga de la data cand a luat la cunostinta efectiv de actele de executare silita.

    De asemenea, nu trebuie sa cedati nici presiunilor sau amenintarilor venite din partea firmelor de recuperare a creantelor.

    Nu sunteti siguri cum fucntioneaza contestatia la executare? Completati formularul de contact de mai jos si unul dintre avocatii specializati in aceste litigii urmeaza sa va contacteze.

    16 comments to “Repunerea In Termenul De Contestatie La Executare”
    1. Este normal ca la un credit de 90 de mil sa platesc dupa executare silita 280 de milioane???

      • Contestatia la executare a fost respinsa prin admirea exceptiei lipsei calitatii de folosinta deoarece contestatorul,in lipsa cunostintelor juridice,a formulat contestatia impotriva Primarie Comunei Petresti si nu impotriva Comunei Petresti.Se poate face o cerere de repunere in tetmenul de 15 zile ,pentru o noua contestatie corect formulata?

    2. Buna ziua. Am fost executata silit ( inca am poprire pe salariu si acum si pe urmatorii vre-o 5 ani ) acum 7 ani de kruk pentru un credit vandut de BCR. Intr-un interval de cateva luni ( de cand au inceput sa ma sume la tel si pana au pornit executarea silita)acestia au mai adaugat penalitati si dobanzi de 40 000 lei la p suma restanta de 80.000 lei. Avocata pe care am contactat-o atunci a zis ca nu are rost sa mai fac contestatie la executare (nici nu aveam bani atunci) asa ca am ramas cu aceea suma. Insa acum as vrea sa contest acele dobanzi si penalitati. Este prea tarziu dupa atatia ani ? Exista vre-o modalitate de a mai face acest lucru acum ? Multumesc

    3. Nu am apelat la serviciile dumneavoastră dar ” Va mulțumesc din toată inima pentru informațiile oferite de dumneavoastră în baza lor am câștigat contestația la executare .” Va recomand cu încredere deplină cine nu reușește să apeleze la d-voastră . O zi buna

    4. Buna ziua!
      Am fost instiintata de executare silita de catre un executor judecatoresc, fara sa primesc nici un act oficial, ca , dupa 2 ani, sa fiu executata silit de catre o societate EOS CREDIT FUNDING BL DAC, DIN IRLANDA, CARE, ULTERIOR SI-A SCHIMBAT DENUMIREA IN : EOS CREDIT FUNDING BL DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, prin mandatar EOS NEXT SERVICES SRL.

      Am platit Doamnei Executor si aceste firme suma de 38.290 lei, din anul 2013 pana in anul 2019,prin plati partiale, echivalentul a 11.034,58 USD, FARA SA VAD NICI UN ACT, DECAT PRI SOMATII LA TELEFON.
      dnei executor i-am platit si taxe de executare in valoare de 3300 lei
      Am toate chitantele in original, dar nu am inteles in final pentru ce suma am fost executata, am fost purtata de la dna executor, la acea societate de recuperare debite, prin telefon, fara sa primesc acte, de la suma de 5.200 USD, am ajuns sa platesc suma de 11,034,58 USD.

      VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI, SA MA LAMURITI CE POT SA FAC? AM PLATIT ENORM IN PLUS, SUNT O PERSOANA SINGURA, SOTUL A DECEDAT.
      Va rog sa-mi spuneti ce pot face ca sa aflu adevarul? Am platit enorm, ma sunau zilnic la telefon sa-mi spuna ca trebuie sa dau dobanzi penalizatoare. Nu stiu nici in momentul de fata valarea exacta pentru care am fost executata.
      Au ramas bani platiti in plus la dna executor, iar dumneaei, nu recunoaste. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Este viorba de aproximativ 7.000 lei.

      Va multumesc anticipat!
      Cu stima,
      Gabriela Prisacariu Suceava, te. 0741319283

    5. Bună ziua. Am făcut un credit la BCR în valoare de 5000 RON în anul 2008.din păcate nu am achitat aceasta suma și au vândut datoria la kruk. Mi – au pus poprire pe salariu în 2019 pe suma de 15000 de Ron la care plătesc și acum. E normal sa plătesc atât de mult. Se poate face ceva. Multumesc

    6. Dupa 12 ani mi a venit plic in posta cu executare silita, are rost sa fac contestatie? Va multumesc frumos. Mentionez ca este vorba cu tot cu penalitati de suma de 12800 de ron

    7. Bună ziua.Am primit după 14 înștințare de executare silită emisă de o instanță judecătorească și executor judecatoresc.Este vb fespre un credit de nevoi personale de 5000 euro care a ajuns la 8000 de euro.Mentinex ca am o mașină pe numele meu.Ar trebui să fac o contestație la executare?Mulțumesc.

    Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

    Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.