Respectarea Memoriei Persoanei Decedate-Daune Morale Pentru Aducerea De Ofense-Avocat Cuculis

Memoria Persoanei Decedate Dar Si Respectul Cuvenit Corpului Acesteia Sunt Elemente Ce Tin De Respectul Pe Care Orice Individ Trebuie Sa-l Arate Unei Persoane Decedate Fara Limitare In Timp-Avocat Cuculis

Codul Civil si respectarea memoriei persoanei decedate. In cazul in care se incalca aceasta regula, cel ce este prejudiciat, poate solicita instantei de judecata, obligarea celui ce a comis fapta prejudiciabila, sa suporte plata unor daune de natura morala.

Astfel, in 2011 cand a intrat in vigoare, codul civil nou a introdus art. 78 pana la 81 cu urmatoarea formulare-

CAPITOLUL II
Respectul datorat fiinţei umane şi drepturilor ei inerente

SECŢIUNEA a 4-a
Respectul datorat persoanei şi după decesul său

Art. 78

Respectul datorat persoanei decedate

Persoanei decedate i se datorează respect cu privire la memoria sa, precum şi cu privire la corpul său.

Art. 79

Interzicerea atingerii memoriei persoanei decedate

Memoria persoanei decedate este protejată în aceleaşi condiţii ca şi imaginea şi reputaţia persoanei aflate în viaţă.

De aici tragem concluzia ca ii este interzis oricarei persoane sa faca aprecieri(ce pot afecta memoria persoanei decedate) cu privire la la aceasta persoana decedata si mai cu seama aprecieri ce pot fi facute in public si astfel transferate catre mai multe persoane dintr-un anumit cerc.

Sanctiunea nu este prevazuta in articolele enumarate mai sus, insa toate actiunile ce se limiteaza la sfera civila si sunt de natura prejudiciabila pot fi sanctionate cu plata unor sume de bani fie considerate prejudicii morale fie de orce alta natura pentru aducerea acelor jigniri, persoanei decedate.

1. Principiile deontologice fundamentale privind respectul datorat fiinţei umane, impuse medicilor în raporturile cu pacienţii, nu încetează nici după moartea acestora din urmă (Conseil d’£tot, ass., 2 juill. 1993, D. 1994, 74, note Peyrical, în Code civil 2007, p. 86).

2. Autopsia realizată în condiţiile legii nu poate fi caracterizată ca o atingere a integrităţii cadavrului (T.A. Nontes, 6 janv. 2000, O. 2000, IR. 101, JCP 2000, II, 10396, note S. Prieur, în Code civil 2007, p. 96).

3. Infracţiunea de profanare de morminte se săvârşeşte cu intenţie în ambele modalităţi, atât cu intenţie directă, când se doreşte lezarea sentimentului de respect datorat morţilor şi amintirii acestora, cât şi cu intenţie indirectă, atunci când autorul nu urmăreşte şi nu doreşte să aducă atingere sentimentului de respect datorat morţilor, ci doar acceptă producerea unei asemenea urmări ca efect al acţiunii sale de ascundere a omorului prin supunerea cadavrului acţiunii de distrugere. Or, în acest context, existenţa infracţiunii de profanare nu este subordonată vreunui scop, iar dacă totuşi se constată că s-a acţionat cu un eventual scop ori mobil, acestea nu pot fi avute în vedere decât în procesul de individualizare a pedepsei. în raport cu aceste caracteristici, este deci mai periculoasă şi necesită un tratament sancţionator mai sever fapta de profanare prin care s-a urmărit şi s-a dorit ultragierea sentimentului de pietate decât aceea de profanare săvârşită doar cu prevederea rezultatului ultragiului, dar fără a se dori un asemenea rezultat care a fost numai acceptat. în consecinţă, în ipoteza în care obiectul material al infracţiunii de profanare de morminte prevăzute la art. 319 CP este un cadavru, iar inculpatul, prin dezmembrarea ori incendierea cadavrului, urmăreşte ascunderea faptei de omor comise anterior, se vor reţine în concurs real infracţiunea de omor şi infracţiunea de profanare de morminte (I.C.C.J., S.U., dec. nr. 35/2008, M. Of. nr. 158/2009).

Desigur atunci cand este atinsa memoria unei persoane decedate, cei care ar putea fi indreptatiti sa actioneze in judecata pentru plata daunelor de natura morala, ar fi persoanele apropiate decedatului in masura in care pot justifica legatura cu acesta. De asemenea, consider ca este o protectie inclusiv a celui ce ramane in urma persoanei decedate, de a-i fi protejat si aparat acest drept de a-si putea proteja si apara memoria persoanei decedate!

Av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

031.412.48.88

Problema juridica ce necesita programare la consultanta? Apasai AICI-

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.