Restrangerea Executarii Silite-Metoda De Suspendare A Executarii Excesive

Restrangerea executarii silite presupune limitarea unei executari silite numai la anumite bunuri. Spre exemplu noi stim ca executarea silita se poate desfasura impotriva unui debitor , in toate formele sale si anume: –

Imobiliar – adica executorul incearca sa va vanda casa si puteti sa-l opriti prin procedura de restrangere a executarii silite;

Mobiliar – adica bunurile dvs. mobile cum ar fi chiar autoturismele si evident si aici puteti sa-i puneti opreliste prin aceeasi procedura a restrangerii executarii silite;

Poprire – adica blocarea conturilor dvs. iar ina cest caz puteti limita nr. conturilor sau sau poate chiar obtinerea unei ridicari integrale a popririi.

Restrangerea executarii silite reprezintă deci, o procedură legală prin care debitorul poate solicita instanței să oprească temporar executarea silită a creanțelor asupra bunurilor sale. Această măsură poate fi luată în anumite circumstanțe specifice și poate oferi debitorului posibilitatea de a-și rezolva problema financiară fără presiunea executării silite imediate si de aceea doar un avocat specializat in executare silita va poate ajuta.

Vedeti mai jos procese castigate de catre SCA Cuculis&Asociatii prin care am restrans executarea silita.

Sunteti in executare silita? Aflati cum puteti contesta si opri executarea silita, completati formularul de mai jos:

Executarea silita a locuintei de familie si contestarea executarii silite excesive prin metoda restrangerii executarii silite.

Executarea silita, fiind un procedeu  dintre cele mai vaste, de cele mai multe ori reprezinta o modalitate prin care creditorul si executorul judecatoresc incearca sa isi manifeste pozitia de superioritate, punand in executare, pentru diverse creante, bunuri imobile de o valoare mult mai mare decat suma ce se urmareste a fi recuperata.

Intr-o atare situatie, trebuie sa cunoasteti ca se poate formula contestatie la executare ce vizeaza restrangerea executarii silite.

Restrangerea Executarii Silite imobiliare
Executare Silita – Restrangerea Executarii Silite

Aceasta restrangere a executarii silite este prevazuta de dispozitiile Codului de Procedura, in articolul nr. 702, alin. 1  si se refera la faptul ca  atunciCând creditorul urmărește în același timp mai multe bunuri mobile sau imobile a căror valoare este vădit excesivă în raport cu creanța ce urmează a fi satisfăcută, instanța de executare, la cererea debitorului și după citarea creditorului, poate să restrângă executarea la anumite bunuri”.

Astfel, este de observat ca executorul judecatoresc nu poate urmari un bun imobil de o valoare exorbitanta in conditiile in care creanta pentru care a fost demarata procedura executarii silite este vadit cu mult mai mica fata de ceea ce s-ar recupera prin vanzarea la licitatie publica a bunului urmarit.

De asemenea, exista posibilitatea ca executorul jduecatoresc sa urmareasca mai multe bunuri imobile aflate in proprietatea aceluiasi debitor, insa creanta ar putea fi recuperata prin raportarea numai la valoarea unuia dintre imobile, ceea ce de asemenea este un abuz si trebuie contestat pe calea contestatiei la executare in termenul legal de 15 zile de la primire actelor de executare silita.

Intodeauna verificati ce drepturi aveti atunci cand sunteti executat silit.

Vizualizati si:

De mentionat este faptul ca jurisprudenta europeana a inteles ocrotirea  bunului imobil ce reprezinta  locuinta de familie, astfel ca in masura in care executorul judecatoresc urmareste scoaterea la licitatie publica a imobilului ce are destinatia de locuinta  in vederea acoperirii creantei executate, insa ar avea la dispozitie si alte bunuri pe care le-ar putea fructifica pentru recuperarea datoriei, puteti invoca aceste aspecte in contestatia la executare, uzand de cele retinutede catre Curtea Europeana de Justitie in cazul  Kušionová în care se face trimitere la decizii ale CEDO în materie de protecție a dreptului la locuință a debitorului, drept care face parte, de altfel, și din Carta drepturilor fundamentale.

În speța Kušionová, CJUE ne spune că o locuință familială poate fi pusă în executare silită, dar nu în orice condiții,  intrucat dreptul la viață și la integritate fizică, dreptul la locuința familială, dreptul la demnitate umană și chiar și dreptul la vis sunt drepturi ale omului care primează față de dreptul de proprietate asupra creanței pe care creditorul sau colectorul de creanțe ar putea să o pretindă, cu atat mai mult cu cat interesele creditorului nu ar fi incalcate, intrucat acesta isi poate indestula creanta executand alte bunuri.

Cititi si:

Foarte important de cunoscut in vederea invocarii motivului privind restrangerea executarii silite intrucat vi se urmareste un imobil cu destinatia de locuinta si pentru a putea uza de aceste drepturi conferite de jurisprudenta europeana este faptul ca bunul imobil  trebuie sa fie inscris ca Cartea Funciara din raza circumscriptiei in care locuiti cu mentiunea expresa “locuinta de familie”.

Efectul măsurii restrângerii executării silite, care, asa cum am precizat, se poate solicita numai in cadrul unei contestatii la executare,  sunt reprezentate de oprirea măsurilor de urmărire silită asupra bunurilor pentru care instanţa a dispus măsura restrangerea executării silite, iar efectul acestea este unul  temporar, insa poate devein un  efect definitiv, în cazul în care creditorul şi-a îndestulat integral creanţa numai prin urmărirea bunurilor cu privire la a căror valoare instanţa a apreciat că este suficientă pentru aducerea la îndeplinire a titlului executoriu.

Executat silit pe casa – Procese castigate pe restrangerea executarii silite – Debitorul scapa de executarea silita a casei

Un exemplu este cel al clientului nostru care dupa ce am preluat dosaul de executare silita unde era executat silit pentru o suma ce 18000 de euro, am decis impreuna ca si cale judiciara, alegerea restrangerii executarii silite.

Solutia nu a intarziat sa apara, instanta a dispus suspendarea executarii silite imobiliare.

restrangerea executarii silite

Pentru o reprezentantare cat mai corecta si legala asupra problemei cu care va confruntati, consultati un avocat specializat, care va poate oferi sfaturi si rezolvari pertinente avand in vedere ca prin contestatia la executare se dispune restrangerea executarii silite, se ajunge de fapt la o suspendare a executarii silite imobiliare sau excesive, incepute impotriva dvs. si astfel va puteti salva bunurile executate silit in mod ilegal.

Puteti face o programare la sediul nostru, aici in vederea stabilirii elementelor de contestatie la executare, in asa fel incat orice executare silita ilegala sau excesiva, sa fie anulata integral.

Av.Drd. Cuculis Adrian

21 comments to “Restrangerea Executarii Silite-Metoda De Suspendare A Executarii Excesive”
  1. Buna am cumparat o casa executata silit de o luna si vechiul proprietar locuieste in continuare acolo nu am terminat actele de facut gen intabulare
    Daca doamne fereste incendiaza casa
    cine ne despagubeste pe noi
    ?
    cand pot sa l evacuez si cand?
    va rog un raspuns
    multumesc anticipat

    • Am fost garant la o firma care a luat credit de la o banca, in calitate de administrator. Dupa intrarea in insolventa Banca a executat pensia mea luind 50% din pensie pe considerentul ca am avut trei contracte de credit diferite(in loc de 30%). Dupa ce a executat firma si au vandut imobilele cum au vrut ei cat timp mai trebuie sa mi sa retina garantia din pensie. Pot sa fac vre-o contestatie pentru acest lucru ?
      Multumesc

  2. Am un credit din 2016 de la bcr trimis la executor am incercat o negociete cu bcr dar nu au acceptat
    Am avut rata de 223’si au marit la 270 fara sa am majorare de salariu

  3. Buna ziua,amprimit în anul 2017 trei salarii compensatorii de la fondul de garantare firma era în insolventa,acum am primit scrisoare ajofm Bz sa dam banii înapoi,cred ca suntem cam 180 de persoane.Ce se poate face?

  4. Bună dimineața
    Ma numesc Rusu Nelu din Brașov. Am avut o executare silita, respect o proprire pe salariu iar anul trecut am terminat de plătit acea suma de 4278,31iar acum în luna ianuarie m am trezit cu contul bancar blocat. Ce masuri pot lua împotriva acestui executor? Menționez că suma blocata provine din ajutorul de handicap grav cu însoțitor.

  5. Cu respect va rog a analiza situatia mai jos prezentată si a- mi comunica daca pot face contestație.La 22 02 2008 am obținut de la B.Post un credit de consum in valoare de 10900CHF.La 11 07 2008 , fără a fi înștiințat creanta s-a vandut catreEFG NEWEUROPE FUNDING IIBG SRL.Pana in 2015 am plătit la B.Post ratele , dobânzi, comision cand , intrând în imposibilitate de plata s a pus poprire pe salalariile imprumutatului si codebitorului avand de plata la acea dată 7503.62CHF si 3865RON cheltuieli de executare.La 16 08 2016 creanta este pasionată CATRE PROSPERO CAPITAL SRL aceștia comunicând că fiind de plata o sumă mai mare 7770.14 Chf urmând a se adaugă dobânzi penaliztoare(intr cele doua comunicări se platise7607 RON)Am plătit in continuare până la suma de22169 RON la 31 12 2017.La 8 02 2018 mi se comunica ca fiind de plata 5009Chf(20166 RON) si1438.40 lei chelt executare. Plătesc până în sept.2019 suma de 13614 lei si sunt anunțat la 3 02 2020 că mi se pune sechestru pe autoturism deoarece mai am de plata 1926.40 CHF plus cheltuieli de executare nespecificand suma, dar CHF fiind calculat la cursul zilei. Va multumesc.

  6. Am un credit pers juridica a fost la Bancpost.apoi Piraeus acum FirstBank cu o dobanda de 11.5%euro.comision lunar 100euro.de negociat cu niciuna dintre ele nu s a putut face niciun demers. Creditul a fost facut la un curs de 3.5lei/euro.am avut o perioada mai nefasta si am intarziat cu ratele si am vrut o intelegere de comun acord dar din nou cei de la banca nici n au vrut sa stea de vb Exista vreo solutie de rezolvare in instanta pe societate?

  7. Am primit oferta cu termen limitat cu Nr de dosar va aș avea de plata la Vodafone de la întrum abonament de telefon eu nu am nici o datorie la ei nu înțeleg ce înseamnă asta ce trebuie sa fac?

  8. Am fost garant la o firma care a luat credit de la o banca, in calitate de administrator. Dupa intrarea in insolventa Banca a executat pensia mea luind 50% din pensie pe considerentul ca am avut trei contracte de credit diferite(in loc de 30%). Dupa ce a executat firma si au vandut imobilele cum au vrut ei cat timp mai trebuie sa mi sa retina garantia din pensie. Pot sa fac vre-o contestatie pentru acest lucru ?
    Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.