Scurt Ghid De Insolventa A Persoanei Fizice-Cum Pot Sa Deschid Insolventa Personala?Intreaba Debitorul-Sa Vedem Ce Raspunde Statul-Avocat Cuculis

Insolventa Persoanei Fizice Sau Falimentul Personal –  In Rezumat- Cum il pot deschide si in ce conditii? Unde? Pot? Scurt Ghid De Insolventa Personala-Avocat Cuculis

Legea 151/2015 si nedumeririle celor care doresc sa apeleze la ea –

Retrospectiv, probabil ca legea falimentului personal este legea cea mai asteptata de catre debitori fiindca promitea si inca promite, o revenire din starea de insolventa de incapacitate de plata si ofera de fapt o procedura prin care printr-un plan de reorganizare personala, un debitor persoana fizica, isi poate plati anumite datorii, intr-un termen dat, insa ceea ce trebuie sa spunem, este ca termenul MAXIMAL de plata al datoriilor este de 5 ani de zile, in esenta acest plan neputand sa depaseasca termenul indicat la art. 25 punctul 5 din legea 151/2015.

Pentru a putea explica de fapt INSOLVENTA persoanei fizice, trebuie sa ii conturam un schelet si mai ales sa explicam cine, cum si unde si mai presus daca o anumita persoana fizica poate apela la aceasta lege –

  1. Cum imi dau seama daca pot apela la legea 151/2015 , ce conditii trebuie sa indeplinesc?

Intrebarea probabil ca lamureste prin raspuns, o varietate de debitori si asta pentru ca cei ce vor dori sa apeleze la procedura, vor trebui sa urmareasca punct cu punct urmatoarele –

 

  • Datoria pe care “trebuie” sa o aiba debitorul are o valoare si ea este tradusa prin de 15 ori salariul minim pe economie, astfel tragem concluzia din textul de lege, ca daca valoarea este mai mica, cererea este practice inadmisibila si nu avem cum sa solicitam deschiderea procedurii insolventei persoanei fizice;
  • Datoria sa aiba o vechime mai mare de 90 de zile, (3 luni);
  • Debitorul sa fie persoana fizica si sa nu realizeze venituri din activitati de tip economic( asta inseamna sa se incadreze in categoria consumatorilor);

Evident ca legea insolventei s-a gandit si la debitorii care au in spate stari incompatibile cu aceasta lege si trebuie spus ca cei condamnati pentru evaziune fiscala ori ATENTIE – Care au fost concediati cu 2 luni inainte de depunerea cererii ori care fiind apti de munca, nu au staruit in gasirea unui loc de munca.

Nota: desigur ca la prima vedere legea pare functionala, insa simt déjà aici un iz de neconstitutionalitate avand in vedere multe dintre exprimarile total lacunare ale leguitorului cu privire la anumite stari si conditi pe care trebuie sa le indeplineasca debitorul.

  1. Cate tipuri de insolventa exista si care este cea mai potrivita unui debitor cu datorii la –banca-ifn-executat silit-plan de plata la recuperatori-datorii din alte imprumuturi?

 

Nu intamplator am luat in discutie categoria de debitori impovarati la banci,inf-uri etc. Sa ne aducem aminte, ca legea falimentului personal, trecea in Parlament, exact in anul 2015, atunci cand francul elvetian a “bubuit” iar debitorii au inceput marea vendetta impotriva bancilor pe tema inghetarii cursului valutar.

De asemenea, statistic, cei mai multi debitori sunt la banci sau alte institutii asemanatoare, ori legea desi se aplica unei palete largi de debitori, analiza mea se axeaza pe debitorii persoane fizice, cu specific sau “iz” bancar.

Cronologic observam ca legea 151/2015 a insolventei persoanei fizice, ne vorbeste despre 3 tipuri de procedura a insolventei personale –

  1. procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor;
    b) procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active;

 

Din descrierea procedurii, probabil ca orice debitor isi poate inchipui din textul de lege, ca punctul a) se refera la indicarea unui plan de rambursare, ce evident ca trebuie sa fie votat de catre creditori si pe un termen de maxim 5 ani de zile datoriile sa fie stinse iar procedura stipulata la punctul b) se refera la debitorii care au ramas spre exemplu fara niciun fel de bun in patrimoniu, insa sunt in continuare executati silit pe sume colosale, aceasta procedura din urma fiind de asemenea indicata pentru ei.

 

  1. Unde depun cererea bazata pe un plan de rambursare?

 

 

In cazul procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare, debitorii trebuie sa stie, ca aceasta cerere impreuna cu un set de documente si explicatii, toate prevazute in dispozitiile legii 151.2015  art. 13 , se depun la comisia de insolventa din circumscriptia debitorului.(acest lucru il discutati cu avocatul ce va ajuta sa depuneti cererea)

Nota- in prezent acest tip de cerere este posibil a fi depusa, fiindca exista asemenea comisii infiintate la nivel de ANCP.

Totusi trebuie sa spunem ca planul de rambursare este admis daca un procent de 55% dintre creditori sunt de acord cu el reprezentand un minim de 30% din nivelul creantelor.

 

  1. Unde depun cererea bazata pe lichidarea de active?

Aici lucrurile sunt clare, cererea se depune la instanta de judecata,(judecatorie) ori in momentul de fata avem instante de judecata care ar putea sa judece aceste tipuri de cereri de lichidare de active. Practic, daca un debitor solicita aplicarea acestei proceduri , inseamna ca el va fi lipsit de intreg patrimoniul sau pentru ca mai apoi daca in urma lichidarii bunurilor el mai ramane cu datorii, acestea vor fi inchise prin stergerea datoriei reziduale, o alta procedura ajutatoare pentru debitorii care vor alege aceasta cale.

 

Procedura de insolventa reglementeaza si eliberarea  de datoriile reziduale.

Sigur, acest lucru este aplicabil debitorilor ce fie au finalizat de “plata” un plan de rambursare, fie debitorilor care au fost lichidati de toate bunurile.

  1. Ce riscuri implica procedura pentru o persoana fizica si ce interdictii?

Riscurile se rezuma la faptul ca debitorul nu va mai putea sa acceseze credite si de asemenea nu mai poate beneficia de aceasta procedura in urmatorii 5 ani de zile, insa totusi avand in vedere prectica bancara, probabil ca acesta va fi inscris inclusiv in biroul de credit.

 

Ca sa putem conchide, daca procedura insolventei persoanei fizice, este dupa parerea mea, activa si operationala pe partea de rambursare conform planului de rambursare si  cu privire la lichidarea de active, ea poate functiona, insa si aici trebuie sa avem in vedere, ce facem cu administratorii de procedura, care inca sunt cei ce provin doar din partea lichidatorilor si executorilior, fara sa fac fac lobby pe langa avocati, ma gandesc ca un executor sau lichidator ar vrea sa inchida procedura prin lichidare, pe cand un avocat, cu defectul profesional de aparare a clientului, va incerca un plan de rambursare(Desigur, opinia este personala si trebuie tratata cu rezerva de rigoare)

 

Putem spune deci ca legea falimentului personal a intrat in aplicare?

De asemenea avem in 2018 si primul faliment personal

 

Av.drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Probleme juridice in materia insolventei persoanei fizice ? Stabileste o programare – 

http://indrumari-juridice.eu/contact.html

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.